Thursday, June 19, 2014

Pagi semalam yang memalukan

Pagi semalam. Kereta sudah berada di plaza toll. Sebaik menghulur tunai RM2.10/- dikatakan tidak ada lagi sistem tunai. Semua bayaran kena menggunakan Touch & Go atau Smart-Tag. Belum pun sampai dua-tiga minit kereta aku tidak bergerak, kenderaan di belakang aku sudah banyak berderet panjang. Bunyi hon sudah bergilir-gilir. Aduhai apalah tidak kenanya dengan makcik di depan? Mungkin itu yang terfikir di kepala masing-masing. Aku jadi tidak tentu arah. Akibat bertukar kereta aku terlupa mengeluarkan kad Touch & Go dari kereta tersebut. Anak dara sulung mahu menggunakan kereta aku untuk ke sekolah lamanya sehari lebih awal bagi menduduki peperiksaan MUET hari ini (doakan moga dipermudahkan). Bawa MPV dia tidak berani. Aku mengalah lalu pergi kerja semalam dengan kereta yang selalu digunakan untuk kegunaan keluarga makan angin, tanpa sedar tidak ada kad Touch & Go mahupun Smart-Tag.

Kad pengenalan - Mujur baru membuat kad pengenalan. Hulur note 50 ringgit katakan mahu masukkan dlm kad pengenalan. Mungkin kalut adik itu hanya masukkan 10 ringgit. Rasanya ada 2-3 minit juga masa diambil. Sebaik bunyi 'tet' bila kad pengenalan di sentuhkan - palang ternganga. Berdesup aku memandu. Malu yang amat sangat!

Luput 2024 - Hee.... kalau ikut tahun itu aku pencen hahaha... masa ini sudah tidak perlu guna agaknya. Tapi kad pengenalan kalau Allah panjangkan umur masihlah diperlukan.
Gara-gara terlupa Touch & Go inilah akibatnya. Tambah malang di Toll Kempas ini tidak boleh menggunakan tunai lagi. Semua kena T&G dan Smart-Tag. Kepada teman-teman yang menggunakan highway ini kenalah beringat jangan jadi seperti yang terjadi pada diriku semalam. 

~~ Akibat kecuaian aku ramai yang menanggung akibatnya. Biarpun sekadar 2-3 minit tetapi sudah mengganggu ramai orang. Maafkan aku kepada mereka yang terganggu semalam.~~


79 comments:

PetakBunga said...

kita bukan selalu guna tol.. rugilah beli..hukk..hukk
kejam

Fazleyatul Aini said...

walau dalam melaka takde tol, tapi saya tetap pakai touch n go. senang sebab parking kat mall pon boleh touch n go je. hihi
lagipun senang kalau keluar jalan2 jauh ke kan

fazianbatrisyia said...

peringatan jugak utk diri ni.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Ooo kena guna TnGo jer.. ye lah kakzakie mcm rasa bersalah pulak bila org tunggu lama kan.. duit RM 50 tu tak dipulangkan bakinya..

saniah ibrahim said...

suami sya prnah trkena kakzakie masa nk lalu tol menghala ke gelangpatah semua dh xpakai tunai ....nasib baik boleh guna ic....sebab tu dh brjaga2 bila tau tol kempas dh xde tunai...lagi lh nk kena selalu situ.

ZazaMyMoon said...

Salam Kak Zakie,
Adoiiii mst Kak Zakie panic time tu kann.. hehehe mcm mana lah agaknya muka akak time tu yer.
Susah lah kalau katakan org tak tau toll kempas dah tak terima cash.. buatnya tak ada card Touch&Go atau smart tag mcm mana?? huhu

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

masalah sy pulak selalu lupa brp baki T&G.. kalu kete satu lagi ada smart tag sennag semak baki, hihi

Fyda Adim said...

adoi doi doi..mesti kak zakie kalut time tu..kalaulah sy kt tmpt akk lagilah xtahu nak bt apa...sy pun ada touch n go sbb parking kat mlk ni ada yg guna TnG.

Cik Puan said...

Nasib baik ada kaedah lain..kalau tak terkapksa lah kak zakie patah balik

Dr Singa said...

patutnya implementkan kat semua plaza tol..

Zee Suhaini said...

agak leceh jugak kak takde lorong tunai..
tengah kalut macam2 boleh jadi..biasa la tu kak..bukan lama sangat pon..

Sura Mohd said...

nasib 2-3 minit jer kak..kalau sura..rasanya lagi kalut..
sura kalau balik kg baru guna T&G lebih sikit..sebab kalau biasa..sebulan 10 ringgit pon tak abis..sbb laki bini keja tak kena tol..
*takpe kak ..pengalaman akak boleh jadi pengajaran buat yg lain..perkongsian yg bagus..*

Jari Manis said...

ahahaha...lawak lah kak Zakie..nasib baik terpikir nk top up ke dalam IC

Jari Manis said...

ahahaha...lawak lah kak Zakie..nasib baik terpikir nk top up ke dalam IC

idzwa kamaruddin said...

huhuhu..kalau saya pun nmenggeletar...malu semua ada...tapi nak buat mcm mana..kiter pun tak sangka kan...hehehe..akibat terluoa dan rutin berubah gitu la..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Dah lame ke system tu, kak?
Sian pada yang jarang guna or orang luar yang guna tol tu...kalau dorg xde touch n go or smart tag camne?

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Saya memang pakai smart tag. Tapi, ada skali tu dah sampai lane...glabah cari smart tag x jumpa. Rupenye tercampak bawah krusi.

Nurulhuda Abdul Latip said...

oh ye ke kak, tq atas info ni yea kak..Saya memang selalu sediakan touch n go sebab tak larat nak bayar tunai..

Nazayiena Ayiena said...

As salam kakzakie,
Lama dah x singgah sini,oo ic baru skrg ada T&G rupanya,x tahu sbb blm tukar ic lg,hehehe....

Muja.. said...

Ohh ada yer tol yg x boleh pakai cash.. Maybe sesetengah tol saja kot ye kak..


Saya memang dah lama x lalu line cash, TNG memang sentiasa berbaki..

tapi kadang2 kad TNG/smart tag pun bermasalah jugak. Walau berbaki tapi palang x naik2.. sabr jerla..

@na said...

salam kak zakie, saya plk yg berpeluh ni...hehehe...
keadaan terdesak buat kita jd lebih kreatif kan?

hainom OKje said...

Kanda..... mana boleh macam tu....sepatutnya kena sediakan satu lane utk tunai. Dah diinform awal ke tu....mujurlah kad pengenalan kita canggih sekarang nikan.....
Tapi mmg tu pun yg difikirkan kalau duk belakang keta stuck kat toll Plaza hehe
Moga dipermudahkan buat anakanda Reen

hainom OKje said...

Kanda..... mana boleh macam tu....sepatutnya kena sediakan satu lane utk tunai. Dah diinform awal ke tu....mujurlah kad pengenalan kita canggih sekarang nikan.....
Tapi mmg tu pun yg difikirkan kalau duk belakang keta stuck kat toll Plaza hehe
Moga dipermudahkan buat anakanda Reen

Mar Mansor said...

ooo dah mula semua TnG & smart tag ye..cam lama tak lalu tol..huhu..
nasib baca entri akak ni..kena inform mak ayah..hehe..
kalo dlu setiap mggu lalu tol tu..haihh

asyifa mustaffa said...

Macam mna klau org yg bru 1st time lalu tol tu...alahai...msti payah jdinya...

mama ka0ri said...

Hehe...sy dulu pernah jd cam akk..tp lain sikit citenya..masuk bhgn touch n go ngan yakin yg kad touch n go ada balance lg...sekali x lps...jenuh tunggu pekerja tol dtg...haha...keta dh berderet di blkg...malu yg amat!!

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

menyusahkan pengguna klu xde lorong tunai.. nak2 kalu pakcik2 yg dari kg... huhuhu mesti terkapai2...apapun gud luck untk anak akak yg ambik exam 2.. :)

Ummi Iman said...

Kami mmg ada kad touch n go utk 2 kereta.. sbb pernah terlupa.. bila ada 2 slmt sikit ;)

Normala Saad said...

Sesekali malu tak pa...malu ringan ja tu...

Khairul Bariah said...

kalau saya dah berpeluh-peluh ketiak...

sud@is said...

Cemana kalau orang yang jarang guna tol..gelabah bewak jadinya..

aTieYusof Family said...

Segan jugak jadi nya kan kak.. tapi bukan salah akakpun.. manalah kite nak tau kan yg semua dah kena guna kad Touch N go...hehe.. boleh info jg ni pada yg msh tidak tahu..

paridah said...

pengalaman tu bukan senang nk rasa...kdg tu walau kita selalu beringat tapi terlalai juga...

Mummydearie said...

Oh, ya ke kak takda lane tunai lagi? Saya ada je Touch n Go ni tapi tak pernah pakai :) Tak pernah juga guna kad pengenalan untuk reload Touch n Go. Kisah biasa je tapi banyak info saya dapat dah pagi ni. Terima kasih, kak !

Sarah Talib said...

Susah la mcm tu..x boleh tunai. Tol sebelah utara ni masih ada lgi lorong tunai...

Eye_nee said...

Tebalkan jer lah muka yer kak..nak buat mcm mana bukan disengajakan...

cik imm said...

hihih kalu imm kat tmpat akak, msti dah panik menggigil xleh berfikir dah..sebaik kat kelantan xde toll kak.

Fifi Nadhrah said...

selamat ade ic.. penyelamat.. skrg da banyak tol nak hapuskan tunai..kesian org yang jarang 'guna' tol..

Knor said...

dpt bayangkan gabra sungguh..kn..
takpelah kak peringatan dunia ni..

Nor Azimah said...

pengajaran kan kzakie, kita manusia ni sesekali akan terlupa juga, walaupun selalu beringat2

hmm...komen utk 2 entri sekali nih
bunga ros ni saya serender dah nak tanam, saya beli sepokok baru ni, tak sampai 2 minggu tukar pasu dah mati..hu hu

Aziela said...

Kalau masuk je Johor, saya pasti akan standby T&G dah siap berisi.

Tihara said...

dino kuwi nyong enek mareng Putrajaya, wes suwi orak weroh tol seko duduk kampung ki..tapi nyong rasa, saiki tol ney akeh banget..
berpuluh ringgit wes entek untuk tol waie :)

RDZ Z said...

Kita pun pernah terkena KZ..he..he

amirah said...

suami ami pun haritu ke jb guna toll di sana katanya semua dah tak guna tunai lagi ye kak...

Norhasniza Khalid said...

Alamak.... Terbaca entri Ni, teringat kad pengenalan belum diperbaharui.... Masih muka masa umur 17 tahun... Hihi

Mia Kassim said...

Kalau Mia kak mesti dah panik dan berpeluh2... :)

elly nadyra said...

haritu saya balik johor
terkejut situ tak bleh guna cash
saya pernah gak jadi gini
malu ada
rasa nyusahkan org pun ada
sure org maki kan!

maszmadi said...

ooooo dah x bleh guna cash lagi ke kak...
erm balik kampung nnti harap2 x terlupa bawa smartag...

Nafira usof said...

Ohh.. ade tol yang x de bayar tunai yer kakak? mmg wajib ade kad TnG lah kalo camnih yer.. zura guna TnG masa naik komuter dan bas.. senang sket.. x risau kalo x de duit kecik..:)

ummi aqilah (LM) said...

Salam..

Moga lulus cemerlang ank akak dalam MUET, amin

Saya pun TNG letak kat kereta tiap satu sbb kes tu lah, nnt tercarik2 dah la duit kecik saya ni bersepah2. Bila panik terus tak reti cari duit. Kena byk kali dah. Dulu konon kad TNG cukup lah satu sbb mls nk membazir. Huhu

Kak.. Tq perkongsian, blh pki kad pengenalan rupanya utk TNG ye. Adik lum buat IC baru lg

JunAina said...

Kadang2 kad ada top pulak tak ada kak tu kalau Aina lah...:)

❤Kamsiah❤ said...

kad Watson pun ada touch & go...
ala tak perlu nak malu la kak...bkn org belakang nampak muka akak..:)

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Nasib baik la ada kad pengenalan kan akak.. kalau farah pn gabra kot..=D

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Nasib baik la ada kad pengenalan kan akak.. kalau farah pn gabra kot..=D

mizz miaizzati said...

alamak..parah gak klu xde bendalah tuu..emm..klu bukan selalu lalu tak ke payah..

faraherda.razalan said...

Uish! Kena get ready ni. Topup semua kad touch n go yg ade....

Fiza Rahman said...

Alahaiiii...siannya kak. Kalau jadi kat saya memang menggelabah dibuatnya tu.

Rai Ourkizuna said...

alamak jenuh la camtu..kesian kalau yg tak ada mcm kami ni..

Ujie said...

Adoi..susah gak kalau langsung takde utk tunai.
Kalau saya..mau menggelabah bila org tunggu blkg.

hajar said...

TnG dah jadi barang keperluan pula skg ni...

Daddy Ziyyad said...

yup, Tol Kempas tu mmg dah fully 100% guna sistem kad T&GO...patutnya semua plaza tol buat sistem ni, baru tak jem kat plaza tol

babYpose said...

kalau saya panik dah, kad prngenalan pun hat lama, boleh ka, Alhamdulillah dipermudahkan untuk kak zakie...

eelobor said...

setiap kali melalui tol saya pernah terpikir jugak kenapa ramai yang sanggup untuk beratur panjang di laluan tunai....

Ct NoArizah Aris said...

Betul2 boleh Guna ic ya kak selama ni sy takut gak Nk buat camtu nmpaknya pasni klau sy terlupa bw touch n go tu leh le topup ic je .

Ct NoArizah Aris said...
This comment has been removed by the author.
Ct NoArizah Aris said...
This comment has been removed by the author.
nurbijen said...

Pengalaman sungguh...
wah, dah canggih IC kita sekarang, dah boleh reload top up...

Mimi Azirah said...

nasib baik ada ic kan kak..bile xde tunai memg nyusahkan org

Ema Johari said...

dah tak pakai tunai lagi...kalau orang tak tahu...memang aakan bawa masalah nanti,

Ibu Lala said...

Mana boleh buat camtu kak. Sape yg x de tng ssh la. Dah jd satu keje pulak nak kena beli tng. Kk pg keje memang hari hari akan lalu tol ke. Kak. Nanti kalau pegi johor sy nk pegi rumah akk tau.

ummiross said...

Salam rindu-rinduan Kakzakie...

Alahai kesiannya. Eloknya ada dua2 sistem tu ada kan Kakzakie, tunai dan touch n go, klu satu je susahlah kan..

Qaseh Vee said...

owh , saya pu baru tahu ni ...

PiNkYCaT said...

hahaha...nak kate kelakar pun ade....kesian pun ade...sabor je lah...nsb baik ade IC tu.
1st time PC dpr th blh top up utk tol guna IC
...hehe

kakyon said...

kasihan kalo terkena makcik/pakcik yg lalu kat situ takde T&G or smatag , mana lah mereka nak cekau benda tu. kenapa semakin kejam tol ni ahh..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Peringtan untuk saya juga ini Kakak. Kena beringatkan.

NEKCIK said...

takpelah kak sesekali buat gabra..he..he

Masya said...

lohh pasal apa xde tunai dah.. hari toi ... x pasal² jer kan.. xpe² peringatan utk saya jugak tu..

Jie Susanos said...

haha..malu nya kena mcm tu.buat xtau je la kak..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
skrg ni dah byk kompleks yg menggunalan tng sbgai kaedah pembayaran..cmma pon baru tau..
huhu..tak de rezeki akak.. dibagi rm50 tp masuknya rm10