Monday, December 8, 2014

Belalai Gajah dan Senduduk Putih

Sejak mengenali nursery herba yang ada berdekatan semakin kerap kami berminat untuk mengetahui kebaikan tanaman herba untuk kegunaan seharian. Pak Ali dan isterinya sangat berbudi-bahasa dan tidak jemu memberikan penerangan setiap satu pokok ke satu pokok. Sedikit apa yang kami timba ilmu darinya.
Dari google - Pokok belalai gajah

 Daun belalai gajah dikatakan mampu membantu mereka yang mempunyai masalah kesihatan seperti buah pinggang, kanser, kolesterol, tekanan darah tinggi. prostat, gout, diabetes, melancarkan pengaliran darah, toksin dalam badan serta kelesuan. Cara menyediakan amat mudah hanya blend daun, campur sedikit halia kalau mahu dan perahkan lemon sebagai penyedap rasa dan bau. Sebaik siap terus minum.
Dalam paket - Selain menjual pokok-pokok yang sedia ada untuk ditanam, pihak nursery herba juga ada menjual daun-daun yang telah dikeringkan. Tanda 2X itu bermaksud ambil dua cubitan untuk direndam dalam air panas. Jika menggunakan daun yang dipetik terus dari pokok perlu direbus.
Dari google - Pokok senduduk putih
 Pokok senduduk putih pula daunnya yang dilumatkan dikatakan boleh menghentikan pendarahan luka. Selain itu air dari rebusan daunnya boleh membantu untuk menghindarkan dari darah tinggi, diabetic dan sakit jantung. Untuk wanita yang mengalami keputihan senduduk putih ini juga boleh membantu dengan meminum air rebusan daunnya. Teringat dulu-dulu zaman aku kanak-kanak buah senduduk tidak kiralah senduduk putih atau ungu bila telah pecah kelopaknya kami akan makan. Manis dan akan terasa digigi biji-biji kecik seperti makan buah tin. Hingga biru-birat bibir dan lidah gara-gara makan buah senduduk ini. Itu semua menjadi memori indah buat aku. Anak sekarang diminta untuk merasa pun tidak mahu. Apa yang aku ingat juga dulu-dulu dikatakan senduduk putih ini bunga kegemaran orang bunian tinggal. Tetapi kalau dilihat di belakang rumah bapak banyak senduduk putih tumbuh liar. Cantik bila berbunga serentak.

Petua Pak Ali apabila mahu mengambil teh herba yang dibeli darinya rendam di dalam air panas daun dari cubitan yang pertama saja. Kalau dari cubitan pertama itu hanya mendapat 3-4 helai maka jumlah itulah saja yang digunakan. Tapi kalau mendapat lebih, jumlah itu juga yang harus digunakan.Oleh itu jika dua kali bermakna dua kali cubitan - berapa yang dapat itulah jumlahnya.

~~ Herba dan petua yang diberi bagaikan berjalan seiring.~~


49 comments:

Cikgu Norazimah said...

Jemput join segmen CN yer ;)

http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-januari-2015-by-cn.html

Bunda a.k.a KN said...

Assalam...senduduk putih tu boleh buat ubat kata orang..

Daddy Ziyyad said...

daun belalai gajah tu mmg banyak khasiatnya..mak saya ada tanam sepasu di rumah

Amanda Suria said...

Wah...mcm2 ada kan kak...SA minat bunga je..tp bila tgok akak dh start tanam hetba ni...rasa teruja plak...

imm said...

dekat rumah imm ade belalai gajah jugak kak..umi imm rebus tiap pagi untuk control diabetis :)

Acik Erna said...

dirumah acik pun ada daun belali gajah tu kakzakie..dah ramai jugak la dapat bagi kawan2..

Irfa said...

bagusnya kan kalau kita dpt manfaat kan herba ni. takde tambah bahan2 lain yg tak dikenal pasti.

sy penah makan buah senduduk smpi hitam gigi masa kecik dulu, hihi

nohas said...

banyak khasiat daun2 tu..

petua Pak Ali yg menarik, first time dengar petua mcm ni, selalunya pakai hentam je, berapa banyak nak rendam..

Mia Kassim said...

Selalu dah dengar tentang daun belalai gajah ni .. baru tahu apa khasiat dan cara minumnya .. :)

❤Kamsiah❤ said...

senduduk putih tu susah nak jumpa kan...yg kat nursery pun mahal jugak harganya..

Normala Saad said...

Hubby kak pun dah start duk tanam daun belalai gajah ni..
Dulu2 kak pun pernah makan buah senduduk hitam sampai berlemoih gigi...

sud@is said...

Senduduk purple bayk kat kampung, senduduk putih yang berubat jarang jumpa...

suka suka said...

Belalai gajah tu senang hidup... tak cerewet.. saya buat ulam je... senduduk putih ni belum ada lag..

NM03 said...

pokok senduduk putih tu, buahnya dulu saya buat main tembak2 ngan senapng kayu buat sendiri. hehehe

Wafa Cw said...

Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh..
Pokok belalai gajah atau snakegrass ni saya start tanam awal bulan puasa hari tu... ada sorang cikgu cina bagi, katanya untuk anti-kanser dan jaga kesihatan buah pinggang... dia kata makan buat ulam jer...tapi tak boleh makan selalu.. minggu lepas jumpa seorang pengamal makanan herba dan dia pon buat ubat sendiri... dia ada sebut tentang pokok telinga kera... tengah cari rupa pokok tu macamana sebab tengok kat google tak banyak contoh.. kalau Pak Ali ada pokok tu, mohon kak ambil gambar dan describe macamana rupanya :D kalau ada la.... :)

Sham said...

saya baru tanam pkok belalai gajah tu...nampaknya kena amalkan juga tuh...

Falsya said...

Falsya kan kakak, bile baca blog kakak baru tau psl pokok2 dan khasiatnye..

Zaitun said...

Kak zai ada banyak pokok belalai gajah ni cantas selalu buang. Masa pergi MAHA baru tahu khasiat dia.

Amie said...

Setiap penyakit ada ubatnya.... Alhamdulillah segala yang Allah jadikan di muka bumi ini ada rahsia disebaliknya!

idzwa kamaruddin said...

daun belalai gajah ni selalu tau..

Bin Muhammad said...

Senduduk putih tu memang sukar sikit drp senduduk ungu yg amat mudah ditemui.
Khasiat pokok herba ni hanya orang2 tua dulu2 jer yg mahir. Bila ramai yg update di blog ianya menjadi gedung ilmu buat mereka yg mencarinya.

p/s: bunga orkid buat tatapan akak, http://relakssminda.blogspot.com/2014/12/menarik-di-tapak-bazaar-jualan-maha-2014.html

Ujie said...

daun belalai gajah tu khabarnya mmg berkesan, ada sedara yg dah amalkan.

baguslah kak, pak Ali dah siap2 herba yg kering. mudah.

Mummydearie said...

Baguslah akak kongsi info macam ni. Kalau tidak, memang langsung tak tahu apa pun. Bukan anak sekarang je kak tak mahu mencuba, kalau beri kat saya pun menjuih mulut ni nak mencubanya!

lia ummiirfan said...

wahh... daun ni dulu masa kecik-kecik ade kat rumah opah siap buat main masak-masak.. ngeeee... hihihi.. rupanya banyak kegunaannya ekk..

Mar Mansor said...

banyak kelebihan pokok-pokok ni kan..

elly nadyra said...

baru tau khasiat senduduk putih
dulu2 kat kampung wat main je pokok ni kak

faraherda.razalan said...

2 herba ni sy mg tak familiar pun. Sy dpt info pun dr akak. Huhuhuhu!

MaMa Rey said...

Pernah juga dengar ttg daun belalai gajah ni..

Kayu Manis said...

pernah dgr je kak belalai gajah ni...
ngoknya first time le ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Daun belalai gajah ni memang banyak khasiatnya kan kakzakie.. saya pun ada menanam sepasu.. saya suka buat ulam daun belalai gajah ni.. sedap..

Nor Azimah said...

Saya dpt satu petua kzakie, nk share kt sini, utk cuci buah pinggan, cuma gunakan seikat daun sup, cuci bersih, potong2, rebus 10 minit, sejukkan, simpan dlm freeze, minum segelas sehari, in shaa Allah.

AMIIZAA said...

salams kak, banyak khasiatnya ya kak belalai gajah tu...senduduk putih tu dulu byk kat umah, tp lama2 dia mati sendiri...

aizamia3 said...

Belalai gajah tu saya pernah jumpa tapi tak pernah tahu kegunaannya (tak pernah cuba untuk google cari khasiat kegunaannya)
Senduduk putih tu pulak dulu pernah makan sebab tinggal kat kampung.. ;)

Fiza Rahman said...

Banyak khasiat daun2 ni yer kak. Daun belalai gajah tu biasa dengar. Tapi tak tau rupa pokoknya mcm mana ☺

Nastyna said...

Saya suka akan pokok-pokok herba ni semua, dari kecik duk ikut nenek ke kebun getah, dia mesti cerita and bagitau kebaikan2 pokok2 yang kami jumpa, sampai sekarng pun nenek saa duk buat ubat herba sebab ramai orang minta.

LYAfrina said...

byk khasiatnya ye kak..
pokok senduduk ni y biasa tumbuh merata tu kan?

hainom OKje said...

Tak pernah le dengar pasal pokok belalai gajah tu kanda...
Daun senduduk tu pernah dengar jugak utk hentikan darah

Najib Ariyan said...

oh ada guna juga yer daun senduduk ni... lepas ni biar je lah tumbuh kat laman tu

paridah said...

senduduk putih bnyk tumbuh di kanpung tapi xtau khasiatnya...

NEKCIK said...

senduduk putih tu susah dapat
sekarang ni daun belali gajah mmg popular..dulu tak pernah dengar

zila norazila said...

senduduk tu selalu nampak kak..tp x tau namnya senduduk..nie baru ler tau..

eelobor said...

haaa...tu dia. ada petua rupanya tumbuhan herba nih. sekali cubitan... 2x cubitan. kalo saya konpem tak reti nih. main cubit-cubitan jer

Kakzakie said...

Mengapa pula tiba-tiba keluar dialog box utk buat verification di kotak komen ini?

Aduhai...

Yana Shaiful said...

byk khasiat herba..kita je yg xtau..
pokok senduduk tu slalu jgk tgk kat kampung..tgk je lah..xtau dia berkhasiat utk kesihatan ^_^

Ratu Hatiku said...

Assalammualaikum kakak..lamanya x jengah sini.. Harap kakak sihat selalu....
Saya ada tanam pokok belalai gajah nie.. ada amalkan makan daun nie...

Masya said...

sy xtau langsung psl pokok ni.. tq kak kongsikan info ni... nant nak cari google balik hrp jumpa entry ni ...

Yana Yani said...

pokok senduduk penah dengar
lelain tu, baru ni lah dengar =)

Fifi Nadhrah said...

bile tengok pokok senduduk ni.. terus teringat memori dulu.. makan buah senduduk tu.. ungu je gigi nanti.. hihi..

Jari Manis said...

suka perkongsian yg berilmu ni..ini kali pertama JM lihat pokok belalai gajah dan juga tahu khasiat nya..best kan kalau ke nursery yg boleh kongsi ilmu begini