Thursday, December 10, 2015

'Hadiah' orang tidak sabar

Waktu : Lebih kurang jam 4:30 petang semalam

Bila kita hendak cepat masa itulah dia buat hal.
Jejari kita sudahlah mahu cepat klik-klik tapi bullet pula habis
Kertas tidak dapat dikepil seperti yang dikehendaki
Seharian digunakan belum waktu balik sudah kosong isinya
Ambil bullets, masukkan ke dalam perutnya baru boleh digunakan
Aku tahu kau mahu menguji kesabaran aku stapler

Alat kecil - Letih asyik kena guna sesekali menguji tuannya
Akan ditambah lagi jika tidak mahu melawan sabar
Mahu menebuk kertas tiba-tiba telefon pula berdering-dering mohon diangkat
Cepat tangan mencapainya dulu tapi boleh pula terjatuh
Penebuk lubang (paper puncher) yang telah sarat perutnya terus saja terburai
Sambil memegang gagang telefon berbual, mata melihat simen yang penuh dengan bulat-bulat putih.

Putih bersih - Sekali berterabur di atas lantai jenuh mahu mengutip. 
Bullet stapler habis, perut puncher terburai - dua benda ini mesti mentertawakan aku.
Dia alat kecil tapi pandai mahu menguji kesabaran aku.
"Hadiah orang yang tidak sabar" andai dia boleh berbicara agaknya itu yang akan dikatakan kepadaku.

~~ "Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas." Az-Zumar:10).~~

51 comments:

ujie othman said...

Aduhai..jenuh nk bersihkan..kecik2. Tapi bkn sbb x sabar kot kak..sbb byk sgt nk dikerjakan. :)

ujie othman said...

Aduhai..jenuh nk bersihkan..kecik2. Tapi bkn sbb x sabar kot kak..sbb byk sgt nk dikerjakan. :)

Lea Ismail said...

:-) tersenyum sendiri saya dibuatnya bila membaca entry ini. Kadnag-kadang saya pun macam tu kak. Selepas kejadian mesti duduk sebentar dok memikir kembali apa sebenarnya yang berlaku...

Kakcik Nur said...

Ada ketikanya waktu kita tergesa-gesa, waktu itulah semua benda jadi tak kena... :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Begitulah kak bila nak cepat..
Ada saja yg tak kena..
Bukan tak sabar tapi nak segera tu..
Lepas jadi begitu barulah terkejar-kejar utk membersihkannya..
Melihat berselerak diatas lantai karpet tu..
Amat lah menyakitkan mata kan kak..
Sabarlah wahai hati :)

iryanty ahamad said...

adoi kak..dah tambah 1 kerja lagi

Qaseh Suhaida said...

Nak cepat jadi lambat hu huuu

Zaza Abdul Latif said...

hihi itu dugaan namanya Kak.. kadang2 sabar ada gak batasannya..
nak tak nak, kena juga hadapi cobaan ni.. hihihi :p

Kayu Manis said...

Dpt byang keadaan
Habis berterabur isi ye...

norhidana miswan said...

hehehehhe.... aduhla puncher tuh banyak tuh sekali berterabur... kalau dana kak... sapu je lah putih2 tu tak sanggup nk kutip ....

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...yer la jenuh juga nak mengutipnya...:)

eelobor said...

betul kan....bermacam cara boleh di datangkan untuk meingkatkan tahap kesabaran seseorang

Nieyl said...

Assalamualaikum kak...
Bukan akk je...klu terjadi pada nieyl pun...
mungkin nieyl pun seperti itu...

paridah said...

sabar tu payah juga tapi hasilnya insyaAllah...kakpun kdg hilang rasa sabar...

saniah ibrahim said...

Dugaan kecil seperti itu juga menguji kesabaran kan kakzakie ..

Cikna said...

Mmg stress bila tgh best2 stapler bullet lak habis... Cikna pun sllu gak jdi camni,biakan dulu hati dh ok baru sapu,hehee....

Falsya said...

selalunye kan kakak, bile kite nak cepat mesti ade je bende yg jadik..dari cepat boleh jadik lambat sudahnye..hehehe

Qhaifa Nur said...

mmg selalu terjadi kak zakie...bila kelam kabut semua jatuh....
biar lmbt kan...

theIzuddin said...

dugaan, ketika nak cepat kelam kabut

selalu terjadi kalau nak cepat keluar rumah terlewat nak ke tempat kerja. stu satu tertinggal, dua tiga kali keluar masuk bilik/rumah. Haha

Hilmirda Daud said...

menguji kesabaran betul kan kak...

adarnadzmie said...

kesabaran sentiasa menguji kita kan kak...

Kesabaran itu separuh daripada Iman...

Raihanah Ahmad said...

jenuh la nak kemas, sabar separuh dari iman..

TukangKebun said...

Bila nak terfikir kena ngemas akibat tak sabar barulah kita reflect balik kan Kak.
Dia suruh ambil nafas sat.

Mummydearie said...

Biasalah tu, kak. Lagi kita nak cepat buat kerja, lagi macam-macam hal berlaku. Kalau tak sabar memang mengeluh ajelah!

Saya pernah sekali nak cepat guna stapler sampaikan jari sendiri pun saya nak staplerkan. Sakit tau!

Fiza Rahman said...

Selalu memang macam tu kak. Time nak cepat tu lah ada jer masalahnya. Pernah gak kena isi puncher terburai ☺

Kesuma Angsana said...

Salam kak, terkesan sungguh dgn n3 akak ni, kena sentiasa sabar, bila Allah menguji kita dalam pelbagai cara kan. Yg penting beruntunglah mereka yg sabar dan tabah menghadapi ujian

aRz MoHa said...

bersabar dan tenang....setiap perkara pasti ada ujiannya kan kak zakie...tak kira perkara berat mahupun ringan

wahida said...

saya pun kadang2 ada waktu jadik mcm ni jugak la...saya panggil itu 'bad day' saya...hahaha...

mun said...

uiii kalo berterabur tu... time kita kalut nak cepat tu.. mmg bleh merungut dibuatnya..kan.. hehehe

Zaitun said...

Memang biasa terjadi bila nak cepat ada saja yang tak kena.

Nafira usof said...

Kekekeke.. tergelak Zura baca citer akak Sebabnye Zura pon selalu gak alami kejadian macam akak. Tapi ZUra x cukup sabar sgt. bila perut puncher terburai. Zura pasti menjerit. hahahahahahaha. geram sbb cuai. hahahaha

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Kasihan kat kakak. Jenuh juga nak mengutip bila berteraburan benda tu.

mama ka0ri said...

hai kak zakie...

lama tak menjenguk kak zakie mengomel..hihi...

pekaba?

cikceriacorner said...

aah kak..nak kutip penat gak ni..vakum ajela..heheh

Mar Mansor said...

saya sangat memahami..hihi..

PeRdU cINta said...

Hihi..kak bulat2 putih tu dulu PC suka buat main lekat2..pantang jumpa gam..
Betul kak..kesabaran kita sentiasa diuji tidak kira waktu dan tempatkan kak..

Diana Rashid said...

benda kecik je..tapi mencabar kesabaran kita..hahah...saya selalu kurang sabar dengan benda2 kecik..contoh nya tak sabar dan naik geram dengan bunyi air dalam akuarium..:(

NEKCIK said...

inalilahiwainailaihirajiuun..walaupun di uji dengan tali kasut yang terputus..

Nor Azimah said...

Bukan tak sabar kot, terkelam kabut sikit, sbb berkejar dgn masa, betul tak kzakie..

Etuza Etuza said...

betul sabar itu iman ..hahah sabar ya ngutipnya..

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Seronok baca entry pendek bab sabar ni. Walaupun pendek tapi tersirat banyak pengajaran. Saya, ada masa-masa pun macam tu juga, kelam-kabut.
##'Kalau tangan lapan amacam sotong tentu senang buat kerja'..hehe

Puan Wawa said...

Jenuh juga tu kak, lg nk cept lg mcm2 jdi.. Kna buat dgn tenang2 lps ni..

Inani Hazwani said...

Salam Jumaat kak :)

Amanda Suria said...

sama la macam SA....time nak cepat time tu la semua jadi lambat..hehehe...salam jumaat akak

Kakak Cantik said...

sya faham perasaan tu. pernah juga terjadi. selalu kalau kita nk cepat kan.. Biasa la tu. Tu Allah duga tengok kita sabr tak nk kutip bnda yg dah berterabur tu atau kita menyumpah sebb ianya terjadi hihi

umi alya said...

Sayapun selalu gitu, masa nak cepat, macam2 hal terjadi

SHERWIEYNA MUZZAWER said...

Samalah kak. Setiap kali dapat hadiah mesti x sabar sabar nak buka..hehe

sya mimie said...

Dugaan..
Teringat masa kerja dulu..
Allah..
Sesungguhnya saya masih rindukan zaman kerja.. :'(

kakyon said...

aduhai..jehuh nak bersihkan..guna vacum jerlah Zakie..

Malinda Ismail said...

Selalunye memang begitu...time nak cepat tu la selalu je ada benda yg buat jadi lambat...

wan muliani said...

banyak kelebihan org yg bersabar ni.. lgpun tak ramai org yang boleh bersabar hehe