Wednesday, December 30, 2015

Jangan dibuang!

Setiap kali pulang dari tapak projek pasti ada yang dibawa balik. Ada kalanya aku jadi rimas. Tetapi bila dikenangkan ia boleh mendatangkan rezeki apa salahnya sebentar memenuhi ruang porch rumah. Esok paginya sudah ada lori yang mengangkut pergi.

Bersusun - Masih baru sebab sebaik diambil isinya untuk dipasang kotak dileperkan dan disusun. Kalau sudah dibuang/dibakar oleh pekerjanya tidak adalah peluang sebab hubby tidak ada di site selalu. Hari Jumaat/Sabtu saja hubby ke site atau bila cuti.

Banyak! - Memenuhi ruang porch seketika
Kotak-kotak ini adalah dari pemasangan kipas, air-conditioner, tombol pintu, sanitary-wares dan apa juga yang hubby gunakan untuk projeknya akan dibawa pulang sebaik pekerja siap menambil isi di dalamnya. Kelihatan remeh tetapi jangan terperanjat jika nilai dari ini semua bila dikira dari hari ke hari boleh jejak beratus ringgit.

~~ Tidak hairanlah mengapa ada yang sanggup mencari tong sampah semata-mata untuk mencari bahan re-cylce seperti ini.~~


49 comments:

aizamia3 said...

Di rumah, biasanya saya akan bagi pada jiran sebelah rumah sebab akak tu rajin jual ke tempat barang lusuh.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Benar kakzakie..
Kalau rajin bahan terbuang boleh menjadi pendapatan sampingan..
Kotak2 begini lah berebut orang nak mengambilnya..
Nampak berselerak sikit, tapi sementara bak kata akak tu..
Teringin pula saya anak saudara saya..
Dia pengumpul tin minuman tu..
Kalau terlihat tin macam nampak emas kata ibunya hahaha..
Tapi hasilnya beratus ringgit juga yg dia dapat. :)

Rozita said...

kalau di tempat kerja suami mereka kumpul untuk dijual juga.. dapat duitnya boleh la buat makan2 simple ramai2...

kak...ambik nombor contact lori tu terus...tak payah lagi semakkan porch..bila ada je call..

saniah ibrahim said...

Kotak2 ni memang mahal,membazir kalau dibuang gitu je.Kat tpt saya ada lori yang disewa untuk mengambil kotak2 kat kedai2 runcit

Nieyl said...

Betul kak...
minggu nie abg nieyl berpindah dr KL ke kampung..
kotak memang kena beli...itupun 1 kotak harga dia 0.50..
skrg nie dia kumpul semula...jual...
drpd kita buang...lebih baik kita jual sekurang²nya dapat balik modal kita beli kotak tu tadi kan...Zaman skrg nie kita kena lebih bijak dalam mengatur aliran duit.. :)

Eda Ejai said...

hari tu mase nak pindah rumah tekial2 carik kotak.. sebelum ni tak heran pon kalau tak de kotak.. hehehhe..

Puan Kutu said...

betul tu sampah yg org rasa yak berharga pun boleh jadi duit..sy klu kotak byk2 ni suka ja nak diy toys utk anak2 pastu buat abm.hehe

Siti Rohaida Yusof said...

kalau MIL mmg simpan kotak2 dan botol untuk dijual..

Uncle said...

Tindakan yang bijak. Tapi harus berhati-hati kerana ianya juga merupakan tempat membiaknya lipas...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tapi lori suratkhabar lama kat area rumah sy kira murah jer kak.. kdg rasa tak berbaloi simpan. nak htr ke pusat recycle rasa jauhlah pulak

Puan Wawa said...

betul dah tu kak.. klu student last sem, kotak2 ni semua sgt diperlukan sebab nak letak barang..")

insan marhaen said...

saya sekarang ini jadi pengutip tin minuman kosong sebagai kerja no 2...

aryan azra said...

betul tu sekurang2nya boleh tambahkan duit poket

Sanisah eeiyss said...

is pun ada banyak kotak, kadang tu, anak-anak main, habis terkoyak, dan buang macam tu ja... nanti leh bukak macam kak zakie tu, susun dan jual kan (^___^)

Fiza Rahman said...

Living cost membuatkan kita lebih menghargai barang² terbuang yang boleh mendatangkan hasil kan kak.

Kayu Manis said...

Betul kak, tpi bila nor mgemas semua pun nk buang..nor rimas klu enth2 apa2 yg nmpk semak
bgi yg ada ruang kosong tkpelh..nor buang kt bwh, dlm hti doa utk org yg kutip2 samph tu dpt n dijual..bersedekah yg kita ingat sampah tu pd diorg..bgi diorg samph tu duit...ye mmg duit pun...kn ..haha

klu boleh kt rmh semua nk buang....lgi kita buang lgi byk..contoh mcm bekas aiskrim, container, plstik, kotak2 ksut, bju, kasut2...basikal ....periuk belanga, pinggan mgkuk...klu boleh nk kosong jer rmh..hihi

Bju2 lma masih byk nk bgi kt org, tk bgi2 lgi..masih cntik, masih baru...anak2 cpt tinggi, cpt besar...
Ni tgh kemas sambil membuanglh ni kak....

Raihanah Ahmad said...

betul juga, ada masa kita perlukannya. saya banyak sangat kotak especially shaklee

paridah said...

KALAU SETAKAT SATU SAJA YG ADA BOLEHLAH DIBAKAR KOT UTK LUPUSKANNYA TAPI KALAU BANYAK ELOK DIJUAL KPD PEMBELINYA...LUMAYAN JUGA HASILNYA TU...

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..rezeki juga tu kak..walaupun mungkin sedikit hasilnya..bila dikumpul menjadi banyak...amin...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Saya ni ada banyak recycle paper kat bawah meja opis ni kak, dah melimpah ruah keluar dari bekasnya memang nak kena dijual ni hehe

Inani Hazwani said...

Rumah Nani ni pun bertimbun buku dengan kertas nak jual. Heheh

norhidana miswan said...

betul tuh kak.... skrg nih semua yg boleh dtg kan hasiil kene di usahakan...

kalu tak msti dh duk dlm tong sampah kan

adarnadzmie said...

bagus usaha mcm ni kak... dapat gak untungnya bila dijual... recyle dpt kurangkan sampah sarap...heheee....

nohas said...

recycle utk jaga environment..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kalau rajin mmg byk dpt duit hasil jualan dr barangan recycle ni..;)

theIzuddin said...

masa nak tak ada, terpaksa lah beli. huhu

Rinna said...

dapat gak duit kalau dijualkan.. jgn dibuang.. :)

dorsett pink said...

akak.. kotak2 and kertas2 tu akak kemudian hantar ke pusat recycle ye? kalau dapat beratus2 ringgit tu dah kire rezeki tambahan la. sape nak bagi duit ratus2

Deanna Morni said...

mmg boleh mendatangkan hasil ni kak....sbb tu ada yg snggup selongkar tpt buangan utk kutip kotak2 mcm ni....hihihi

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus kitar semula macam ni. Kumpul-kumpul jual balik boleh dapat hasil juga kan akak.

TukangKebun said...

Tukang Kebun pun kekadang mencari-cari kotak nak buat bungkus barang.
Betul malam-malam ramai keliling kawasan kedai mencari rezeki dengan bahan kitaran semula seperti ini.

Falsya said...

kalau byk gini, falsya pun akan kumpul2 pastu jual..ade jugak pulangannye kan kakak..tp kalau takat satu kotak, nak tunggu kotak kedua tuh amke masa berbulan2, mmg tong sampah je la duduknye..hehehe

NEKCIK said...

Betul kak...jiran nekcik kata sebuln dia boleh dapat 3k jual kotak ngan kertas!!! Orang offer dia kerja gaji sribu tak mau dia

Rizziela said...

zaman skearang ni kena bijak menjana duit... apa saja yg blh mendatangkan income kita grab aja kan

Zefa NorAsmara said...

Rumah saya pun byk kotak. Kotak Shaklee..

Tapi masalahnya malas nak bawak g kitar semula. Lori yg hon2 tu pulak selalu lalu time waktu kerja. Sudahnya penuh menyemak tepi pagar. Hehe..

Bin Muhammad said...

Sukanya saya lihat sikap akak yg suka mengumpul barang kitar semula ni. Semoga ianya turut dijadikan amalan oleh anak2 juga...

p/s: Terima kasih sentiasa menyokong BinMuhammad. Andalah blogger terbaik 2015 :)

Diana Rashid said...

kalau saya pun memang angkut bawak balik la..duit tu..saya ni kalau orang hantar kertas2 iklan pun saya ambil je kumpul banyak2.

makchaq said...

Sikit2 lama2 jadi bukit...
Kat pejabat kami duit jual kertas terpakai beratus2 sekali jual..nak go paperless memang x boleh..

Kat kawasan rumah pulak memang kena asingkan sampah.. recycle dan lain2. Tapi x jual la.. memang dikutip pada hari tertentu utk kategori sampah2 tertentu

Azian Elias said...

pada kita mungkin sampah. tapi bagi insan2 tertentu, itu lah punca pendapatan.. kesian kan.

Hami Asraff said...

Selalu dilema bila nak buang semua kotak. Nak buang sayang. Bila tak buang rasa semak. Hahaha.

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Barang2 terbuang tetapi ada harga tu...
Teringat satu hari dialog dgn security di tempat kerja, katanya: "kenapa org malaysia tak mau kutip kotak, tin, botol dll, boleh jual...kalau kt negara dia barangan terbuang mcm tu tak sempt lama, habis dikutipnya.."
Rakyat malaysia mewah hehe...

Sally Samsaiman said...

sama macam sally kat rumah laa...kadang kertas terpakai kat opis sally bawak jugak...hujung minggu pi jual beli makanan kucing..hahaha

QasehnyaRania said...

sauta kumpul gak tapi untuk isi brg kalau nk pindah..
sng kalau nk dibeli, pon kena duit jugak

Malinda Ismail said...

Saya selalu jual 'surat kaba lama' je kak tapi kalau ada kotak pon saya jual sekali harung...

nhhas said...

Recycle lah untuk kesejahteraan alam.

Kak kt jb ambik kotak berapa sen?

aRz MoHa said...

betul setuju...saya pun mengumpul tin susu dan tin aluminum lain....walaupun nampak semak tapi seketika sahaja

babYpose said...

Betul kak zakie jiran emak hidup dgn jual recycle, keretanya dibuang kerusi cuma kerusi driver je tinggal. Ruang utk isi recycle.

Nurhuda Ismail said...

banyaknya kotak.. murah rezeki mereka nanti .. bagus la recycle daripada buang macam tu je, sayang sangat

Mummydearie said...

Kalau rajin kumpulkan kak, memang boleh buat duit sampingan. Hehehe! Macam kakak saya sebab dia ada kedai, selalulah dia mengumpul entah apa-apa recycle stuff. Bila tanya berapa sen dapat bila dikumpul banyak-banyak dan dijual, terkejut jugalah banyak yang dia dapat ^_^