Wednesday, December 9, 2015

Makan sajalah

Sup tulang, kailan ikan masin dan sambal belacan kalau makan dengan nasi goreng pun sedap:)
Punyalah kehabisan idea tidak tahu mahu makan apa ikan bilis goreng, hiris bawang, letak cili, perah air asam pun sedap juga.

~~ Orang sudah tolong masakkan, makan sajalah.~~

56 comments:

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah...makanan begini memang sangat membuka selera... :)

aryan azra said...

sedapnya tengok makanan tu..kecur air liur dibuatnya

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

menu yg simple cengini lah pembuka selera kakzakie..
saya kalau dah tak ada idea nak masak apa..
Goreng jer ikan bilis letak bawang besar dan cili hijau..
sudah cukup bagi saya.. tak sangka anak2 pun boleh terima jugak :D

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Memang sedap jika ada orang masak macam ni selalu kakak.

lieyalatif said...

aduh kak..ikan bilis ais asam tu sedap kak...boleh bertambah nasi dibuatnye kak....

tu le kak, lieya pun penin nieh.... lagi2 cuti sekolah ni sebelum kuar pi keje kene ade gak makanan utk budak 2ni kat umah...penin nak masak ape ari2..... kalo ari sekolah boleh gak aci ngelat tak buat bento heheehehehe....mcm ari ni last2 lieya masak kubis masak lemak putih dgn telur dadar jek.....mlm kang pi bawak makan luar le....heheheheeh

Amy Hilmirda Daud said...

alahai kak... semuanya nampak sedap.

Fiza Rahman said...

Kak...sedap nya. Dah lah tak breakfast lagi ni ☺

Lea Ismail said...

Lea kalau buat sup kena ada sambal belacan dan ikan masin/telur masin. Cukup dah tu

Nieyl said...

Assalamualaikum....
wah!semua tu antara menu yg biasa jugak nieyl order kat kedai kalau makan kat luar...

iryanty ahamad said...

sup tulang cicah roti sedap

idzwa kamaruddin said...

sedap nyer la hai kak....hehehe...terliur tgk!

baucer zalora belikan kasut utk anak dara kak ;)

Kayu Manis said...

Sedapppplh mkn org mskkn...

Cuci tgn jerkan..
Pinggan pun org basuhkn...indahnya...

Nor ni duk hospital jerlh dpt rasagitu,..haha..betul tak kak ??

ujie othman said...

berselera je saya tengok kak..lagi2 kalau org yg masak utk kita. hahaa

Falsya said...

aduhhhh sedapnyeee..lapau pulak..

aizamia3 said...

Sedap.. semua lauk kegemaran.. ;)

paridah said...

makan begini bertambah-tambah xsedar hbs nasi seperiuk.

amirah said...

mabeles kak...!!alhamdulillah

insan marhaen said...

saya, masa muda culas nak makan ulam bersambal. tak tahan pedas. tapi sejak dah 'pencen awal' ni, rasa suka pula.

kalau kata nak jaga pemakanan.. dah lambat rasanya walaupun belumlah terlalu lewat...

eelobor said...

saya bila malam2 tak tahu nak makan apa, tanak nasi dan goreng telur mata jer....makan ngan kicap. memang sedap. lepas makan mesti sedih. aku nie sampai tahap tak tahu nak makan menu apa. sedangkan ada saudara kat luar yang tak de apa yang nak di makan.

Rai OurKizuna said...

sambal belacan mmg menambah selera... hehehe

norhidana miswan said...

sup tulang tu pun dh ckup membuka selera dh kak oi

yelah kalu hari2 msk kadang kite rasa mcm dh takde idea nk msk dh... hehehe paham kak sbb dana pn jns msk kt umah... kalu dh mula takde idea suh edy bungkus je

Zaitun said...

Boleh makan bertambah simple tapi sedap. kak Zai selalu goreng ikan bilis dengan banyak bawang.

Aziela said...

Kadang2 tekak mmg rasa nak makan yg simple. Itulah yg buka selera kan kak...

cik hani said...

kecur ayak liur kami ni..
menambah2 kalau makan macam ni..

Atie Yusof said...

Salam Kak... yummy.. sedap sangat nampak tu...
kalau org tolong masakkan lagi lah suka..hehe

Inani Hazwani said...

Sambal belacan pembuka selera. Heheheh

nohas said...

sedapnya...dah dkt lunchtime..yeayy..

Ibu Lala said...

Dapnye kakak. Terliur tgk

nurbijen said...

sedap sup tulang tu kak.. menu sihat ni :)

LM said...

Alhamdulillah nmpk sdp smua tu kakzakie. Nak2 dh ada yg masakkan lg la best

adarnadzmie said...

wahh... semua tu menu pilihan saya sekeluarga kak kalau makan di luar... terus lapaq tgk menu2 nih semua... hehe

Khamsi Abdullah said...

layan...

AMIIZAA said...

salams kak,


sedapnyaaa:)

umi alya said...

Ikan bilis air asam itu yg sedap..

PeRdU cINta said...

Sup tulang...sedapnya....

Nor Azimah said...

kzakie, cara menghidangnya nmpk cam hidang kat kedai je, nmpk membuka selera. Tapi lauk simple camni mmg lagi sedap kan Alhamdulillah..

Raihanah Ahmad said...

sedap tu kakzakie

Nooriah Abdullah said...

lagi simple lgi sedap kakzakie, mmg bertambah nasik ni, laaparrrr la tngok memalam ni

Azian Elias said...

makan dgn nasi panas2.. walaweiii..

alhamdulilah kita masih boleh makan dan ada benda nak dimakan kan kak..

NEKCIK said...

Kak..kalau dekat macam nak pi tumpang semangkok kan Ziyaan..berselera nampak

Bunda_nora said...

Alhamdulillah, tengok pun dah kenyang...kalu dapat makan lagi double kenyang...

theIzuddin said...

Ini antara yang terbaik, memang sedap :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah rezeki dah depan mata...sedapnya menu makanan tu...:)

Cikna said...

Kdng2 yg simple tu lg sedapkn, sis lapo la tgk n3 ni...;-(

TukangKebun said...

Selera makan dengan nasi panas ni boleh bertambah-tambah.

Anak-anak dara Kak Zakie ke jadi chef kali ni.

Mummydearie said...

Makanan yang simple tu yang buat makan bertambah, kak sebabnya kalau memasak, nak yang menu gempak-gempak aje. Kalau dapat makan ikan bilis goreng+bawang+cili, sambal belacan dan nasi putih panas-panas letak kicap pun sedapnya alahai!

aRz MoHa said...

Sambal belacan favourite saya juga....sedap pembuka selera

Mar Mansor said...

banyak sungguh menu...kenyang perut

Etuza Etuza said...

ni makanan sihat..ulam ulaman pun ada

Puan Wawa said...

Klu wawa dahmenambah ni..")

Amanda Suria said...

ni kalau yang tgh preggy tgok memang terbayang2 dah ni

Kakak Cantik said...

lapa bila tgok makanan ni semua

kakyon said...

nasi putih sup tulang sambal belacan..berganda2 seleranya kita jadinya..

Malinda Ismail said...

Semua nampak sedap kak...lagi2 kalau perut tengah lapo terus makan tak pandang kiri kanan dah...

wan muliani said...

uishhh bestya laukkk..

sya mimie said...

Sedapnya lauk2 tu kak.. Nk2 perut tgh berkeroncong. Nikmat.