Wednesday, January 6, 2016

Mohon kemaafan buat mereka ini

Kesibukan benar-benar sedang melanda. Samada di rumah mahupun di pejabat. Di rumah sebab semenjak aku menikah inilah minggu pertama aku tidak ada pembantu rumah. Mak Zah sudah balik kampung menjaga bapak memandangkan tidak ada apa yang perlu dilakukan ketika hari bekerja/sekolah. Rasa berat dan sedih melanda kami semua. Adik sudah tidak perlu dihantar/diambil dari sekolah lagi. Di pejabat pula aku sedang bergelumang untuk menyediakan laporan tahunan dan bulanan sebelum 15 Januari 2016 ini.

KOMEN TEMAN-TEMAN DARI ENTRI YANG BELUM SEMPAT DIKUNJUNG BALAS:-

Blogger Mia Kassim said...
Selamat tahun baru kak ... dah lama tak berkunjung di sini ... :D
January 4, 2016 at 8:58 AM
 Delete
Blogger paridah said...
Assalam...kalau tiada sarung yg mambalut tubuh hanya rangka yg berjalan heh..heh...
Wah bergaya adik nak memasuki asrama SBP meninggalkan mamanya yg merindui kehilangannya walau seketika namun perit rasanya...semoga adik berjaya mencapai impiannya dunia n akhirat.
January 4, 2016 at 8:59 AM
 Delete
Blogger CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...
Benar kakzakie.. Apabila sarung meninggalkan kita tiada apa yg termampu untuk kita mengatasi nya.. Hanya rahmat dari Ar Rahim dan Ar Rahman yg kita harapkan..

Semoga adik terus cemerlang di tempat baru..
Menuntut ilmu untuk Dunia dan Akhirat..
Selalunya MRSM ni ada ambil second take tu KakZakie..
InshaAllah.. ada rezeki adik tu..
January 4, 2016 at 9:03 AM
 Delete
Blogger Kayu Manis said...
Anak paling kecik kakak..lain mcm plk rindunya..
adik boleh...mula2..lps tu nti akan biasa.
normal pd kita mak2 ni..
January 4, 2016 at 9:05 AM
 Delete
Blogger lieyalatif said...
comelnye adik kakkkk.... muke segar..sesegar semangat kembali ke sekolah.... in sha Allah moga anak2 kite menjadi insan yg cemerlang dan bijak dunia akhirat.....

lieya pun sunyi dah umah kak....mgu ni takde sekolah agama so kene laa jemput dieorg kul 1 kang....
January 4, 2016 at 9:54 AM
 Delete
Blogger adarnadzmie said...
semangat nak ke sekolah yer adik... senyum simpul berbaju baru...hahaa

semoga anak2 kita bersemangat unutk belajar yer kak....:)
January 4, 2016 at 9:55 AM
 Delete
Blogger PeRdU cINta said...
Moga adik sentiasa berusaha gigih...akak mesti kuat semangat..sebab apa yang akak rasa adik akan rasa juga...itu magisnya naluri ibu dan anak...in sha Allah moga semua baik baik saja...amin...
January 4, 2016 at 10:25 AM
 Delete
Blogger Seri Kandi Tanah Jauhar said...
kesian mama yang dah mula rindukan adik.. be strong ya Kakzakie
January 4, 2016 at 10:25 AM
 Delete
Blogger Qaseh Vee said...
duduk di asrama jadikan anak lbh kendiri dan disiplin ... rindu pd anak itu perkara biasa . sabar je lah ...
January 4, 2016 at 10:30 AM
 Delete
Comment deleted
This comment has been removed by the author.
January 4, 2016 at 10:48 AM
 Delete
Blogger iryanty ahamad said...
moga ilmu yang cikgu ajar..adik dapat serap dengan mudah..amin
January 4, 2016 at 11:28 AM
 Delete
Blogger Mummydearie said...
Assalamualaikum Kakzakie!

Selamat tahun baru 2016. Baru hari ni berkesempatan berada di alam maya ^_^ Tahniah buat adik kerana berjaya masuk SBP. Mungkin itu yang terbaik buatnya. Dapat bayangkan betapa rindu dan sukarnya akak untuk melepaskan anak bongsu, saya tak dapat nak legakan kerinduan hati akak tu dengan kata-kata kerana saya sendiri belum mampu untuk berpisah barang sejam pun dengan anak-anak!
January 4, 2016 at 11:38 AM
 Delete
Blogger idzwa kamaruddin said...
Alhamdulillah dah masuk ke dunia baru lagi ;)
January 4, 2016 at 12:02 PM
 Delete
Blogger Zaitun said...
Perasaan rindu memang menyakitkan tambahan pula anak bongsu yg meninggalkan kita. Adik pergi menuntut ilmu untuk bekalan masa depan.
January 4, 2016 at 12:39 PM
 Delete
Blogger Nieyl said...
alalala...comey nyer post gitu...:)
belajar rerajin yea dik...
January 4, 2016 at 12:41 PM
 Delete
Blogger saniah ibrahim said...
Saya faham sangat hati ibu yang anak2 ke asrama ketika ini apatah lagi baru2 ni bukan saja anak2 yg sedih malah ibu apatah lagi ...jika sebelum ini ada didepan mata kini ia melangkah ke alam remaja jauh dari kita.Selamat berjaya untuk adik.
January 4, 2016 at 1:03 PM
 Delete
Blogger norhidana miswan said...
sunyi dh la umah ye kak...
dana paham perasaan akak, perasaan seorang ibu msti semua ibu hampir sama naluri nya....

adik pun duk asrama... takde lah keletah adik kt blog mama nyer mcm selalu2
January 4, 2016 at 2:09 PM
 Delete
Blogger QasehnyaRania said...
semoga adik terus cemerlang di sbp :)
buat kakak semoga terus diberi ketabahan
January 4, 2016 at 2:11 PM
 Delete
Blogger Malinda said...
tertelan2 ailio baca bab sarung2 tu kak...takut tapi itu la kenyataan...ajal dan maut DIA la yg menentukan...mohon penghujung yg baik utk kite semua...cantik manis anak dara akak...berjauhan atas tuntutan ilmu...moga adik terus sukses dunia akhirat...ibu mana la yg tak sedihkan...hari2 pon ada depan mata tetiba jauh di tempat orang....sabo bebanyak kak adik selamat kat sana seronok dapat persekitaran dan kawan2 baru....
January 4, 2016 at 2:15 PM
 Delete
Blogger babYpose said...
Assalamualaikum Kak zakie, cantik adik, sweet. Tahniah dapat sekolah asrama tapi tula rindu menrindui nanti. All the best adik, happy schooling!
January 4, 2016 at 2:27 PM
 Delete
Blogger Bunda_nora said...
Biasalah tu KZ.... KN dah pernah melaluinya.... tapi segala kesedihan KN jarang tunjukkan kepada anak2...

Tapi di belakang mereka tuhan ajerlah yang tahu betapa sedih dan rindu nya berpisah dengan anak....

Sikit hari lagi KN akan berpisah pula dengan anak perempuan KN yang baru berkahwen haritu.. .. sedeh macam mana pun KN terpaksa pujuk hati ini untuk menerima hakikat yang anak tu dah punya suami....kini suami dia lah menjadi tanggung jawab keatas nya.... huhu..
January 4, 2016 at 3:10 PM
 Delete
Blogger Falsya said...
Agaknye nnt mcm tuh la perasaan falsya kan kakak bile qisya masuk sekolah nnt..
January 4, 2016 at 4:01 PM
 Delete
Blogger TukangKebun said...
Selamat menempuh dunia alam remaja pula adik.
Tukang Kebun pun kelamkabut uruskan sekolah anak-anak berapa kali tukar sekolah.
January 4, 2016 at 6:31 PM
 Delete
Blogger nhhas said...
Comelnya adik possing.

Adik jgn lh "adult" cepat sgt.
Hi hi hi.
January 4, 2016 at 8:31 PM
 Delete

nhhas said...
All de best adek. Semoga d permudahkan segala urusan. Insya Allah.

Good luck juga buat kak zakie :-)
January 4, 2016 at 8:32 PM
 Delete
Blogger Normala Saad said...
Lama-lama nanti surutlah sikit rindu tu, mula2 memang terasa sangat..
January 4, 2016 at 10:48 PM
 Delete
Blogger Nor Azimah said...
Alahai mama, baru bbrapa hari adik pegi, dah rindu sangat yea, saya nk pujuk pun tak pandai hi hi...ala, be cool la mama, tepon kan ada..
January 4, 2016 at 11:25 PM
 Delete
Blogger Mas Zull said...
assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah kembali ke sekolah yer dik..semoga berjaya menimba ilmu walaupun berjauhan tapi tetap di hatikan..;)
January 5, 2016 at 9:28 PM
 Delete
KOMEN TEMAN DARI ENTRI SEMALAM JUGA  BELUM SEMPAT DIKUNJUNG BALAS:-

Blogger Seri Kandi Tanah Jauhar said...
wahhhh.. kalau sy rasa nak meloncat dapat bingkisan dari oversea kakzakie.. hihi
January 5, 2016 at 9:04 AM
 Delete
Blogger CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...
Bestnya kak zakie..
Kalau saya dah lompat bintang tu..
Apa taknya Poskad di pos dari sana dengan setemnya yg boleh buat tambah koleksi kakak kan..

Indah Islam..
Ukhuwah terjalin berpanjangan :)
January 5, 2016 at 9:31 AM
 Delete
Blogger Puan Kutu said...
wah dari australia tu..bertambah la koleksi setem kak zakie..ohh kak zakie hobinya kumpul setem ke.baru tahu.hehe
January 5, 2016 at 9:38 AM
 Delete
Blogger paridah said...
WAH DPT POSKAD CANTIK LUAR NEGARA BESTNYA...
January 5, 2016 at 10:04 AM
 Delete
Blogger Kak Nieyl said...
rasanya dah lama x dapat post card atau surat...
dlu² dpt la jugak..skrg nie semua pakai fb..
January 5, 2016 at 10:17 AM
 Delete
Blogger norhidana miswan said...
bestnya kak... cantik gambar kt poskard tuh, mana tau kan ada rezeki dpt akak sampai ke sana...
January 5, 2016 at 10:36 AM
 Delete
Blogger saniah ibrahim said...
Alhamdulillah,poskad dikirim tanda persahabatan terjalin wlpun jauh diseberang sana.Kakzakie sngt menghargai sahabat sebab tu tak kan dilupa walau dimana berada.
January 5, 2016 at 10:38 AM
 Delete
Blogger insan marhaen said...
masa sekolah dulu saya memang peminat setem tegar. bila dah kerja dan kawen, album setem terabai.

sekarang mula balik kumpul setem tapi cara santai jer... kalau jumpa simpan. Lebih suka kumpul setem Malaysia...
January 5, 2016 at 10:50 AM
 Delete
Blogger Fida Z Ein said...
Assalamualaikum kak.

Seronok tu tambah koleksi setem...dulu2 minat juga...sekarang simpan sahaja tak bertambah2.....
January 5, 2016 at 11:01 AM
 Delete
Blogger Raihanah Ahmad said...
cantik2, best dapat kan kak
January 5, 2016 at 11:39 AM
 Delete
Blogger Angah said...
terus angah nak berkenalan dengan nhhas ni..
January 5, 2016 at 11:56 AM
 Delete
Blogger dorsett pink said...
tahniah akak dapat poskad.. sourveniour dari saya tengah otw. hahaha.. belum sempat ke pejabat pos lagi. hehe
January 5, 2016 at 12:06 PM
 Delete
Blogger CikLily Putih said...
cantik gambo dlm poskad tu lah
January 5, 2016 at 1:21 PM
 Delete
Blogger theIzuddin said...
seronoknya dapat poskad dari luar negara.
makin kurang dah tradisi hantar poskad sekarang.

cantik NZ, semoga suatu hari dapat backpack di sana..
January 5, 2016 at 1:29 PM
 Delete
Blogger Fazleyatul Aini said...
wah seronoknya dia pergi NZ
January 5, 2016 at 1:50 PM
 Delete
Blogger Kayu Manis said...
Alhamdulillah
Rezeki jauh ..
Akhirnya dpn mata
January 5, 2016 at 2:31 PM
 Delete
Blogger Qaseh Abadi said...
jauh poskad nya.. kak huda dah sampai sini, poskad x sampai lagi ;)
January 5, 2016 at 2:32 PM
 Delete
Blogger ujie othman said...
Wah..best!
Saya pun suka kumpul setem :)
January 5, 2016 at 3:45 PM
 Delete
Blogger Zaitun said...
Wah bestnya kakzakie dpt poskad dari luar negara.Semoga persahabatan yang terjalin berpanjangan.
January 5, 2016 at 3:50 PM
 Delete
Blogger Uncle said...
Memang seronok bila diingati!
January 5, 2016 at 4:31 PM
 Delete
Blogger Nooriah Abdullah said...
wah bestnya dpt poskad dri huda yg pergi oversea mesti kakzakie suka bngt ni kan
January 5, 2016 at 7:20 PM
 Delete
Blogger Etuza Etuza said...
tahnia ada yang mengingati kakzakie
January 5, 2016 at 7:52 PM
 Delete
Blogger suka suka said...
Teringat zaman sekolah ada pen pal dari New Zealand..
January 5, 2016 at 7:53 PM
 Delete
Blogger nhhas said...
Alhamdulillah selamat tiba :-)

Errr akak... aci x keluarkn tulisan kita yg buruk tu...


Hi hi... dulu2 cita2 nk ambik medic tu yg prepare tulisan buruk tu..
Skali x ambik medic... ambik matematik... pon buruk juga...
Hi hi hi...
January 5, 2016 at 8:50 PM
 Delete

Blogger Malinda said...
jauhnye datang poskad tu kak...cantik gambonye dan setem tu...bertambah satu lagi koleksi setem akak ...alhamdulillah rezeki dari kawan2 alam maya...
January 5, 2016 at 9:22 PM
 Delete
Blogger Mas Zull said...
assalamualaikum kakzakie...wah !! cantik poskad tu...semoga ukhuwah akan terus berkekalan..:)
January 5, 2016 at 9:26 PM
 Delete
Blogger i'mazsz said...
wah bestnye dpt ole2...cantik la kak hehe
January 5, 2016 at 10:36 PM
 Delete
Blogger Inani Hazwani said...
Wahh seronoknya kak :)
January 5, 2016 at 11:13 PM
 Delete
Blogger Pokok Manggis Depan Rumah said...
Alhamdulillah. Rezeki kakak yea.


~~ Aku berharap dapat mencari peluang sehari-dua lagi untuk mengunjungi teman-teman semua. Tunduk-tunduk mohon kemaafan.~~


50 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tak apa kak..
Siapkan kerja akak dulu..
Bila ada kesempatan datanglah BW..
Saya suka baca entri akak..
Banyak ilmu yg saya peroleh diblog akak..

Ohh Mak Zah dah balik kg ye jaga bapak..
Elok juga tu memberi khidmat kepada bapak kan..
Saya ni sekejap jer berkhidmat dengan arwah abah..
Terasa rindu menggamit kat arwah abah..
Diam tk diam 17 Jan ni , genap arwah abah meninggalkan kami..
Allahummafirlahu warhamhu waafihi wafuanhu..

babYpose said...

Assalamualaikum kak zakie, baru ja saya sembang dengan hubby, suka ikuti kak zakie berpembantu rumah tapi humble tetap melakukan sendiri hal ehwal rumah, sekarang dah tak da pembantu,pun lagi menjadi inspirasi kerana saya masih belajar dalam semua segi. Thanks my KZ.

saniah ibrahim said...

Takpe lah kak zakie kita orang faham kakzakie sibuk...kalau tidak kakzakie memang menghargai setiap sahabat blogger dengan tak lupa kunjung balas stiap n3.

Zaitun said...

Rasa kelam kabut tanpa pembantu itulah Yang kak Zai rasa masa mula2 dulu tp lama kelamaan sudah menjadi biasa. Bila kakzakie dah selesai dgn tugas penting bolehlah BW.

Fazleyatul Aini said...

sama la kak saya pon busy semalam baru ada masa nak update
tu pon tak habis singgah blog kawan2 lagi

Puan Wawa said...

selamat tahun baru kak..")

tak apa, take ur time..")

Kayu Manis said...

Ala kak tak pe...
Kami ok jer semua...

Selamat bekerja kak

Malinda said...

kalau akak tak bagitau pon saya cam dapat agak yg akak tengah sibuk...tengok akak tulis n3 pon pendek2 je...jadi jgn riso kak kiteorang faham ^_^

Zee Suhaini said...

akhir/awal tahun memang bizi kak..memacam laporan nak kena settle..mana nak prepare tuk audit lagi..gst pon kena submit dah bulan ni..huhuhuuu tak cukup tangan rasa..

insan marhaen said...

tapi saya dulu, walau sesibuk mana, menulis tetap menulis sebab ianya seperti satu ruang untuk melegakan jiwa...

ujie othman said...

Takpe kak..utamakan yg tugas hakiki. Moga lancar kerja akak ya..

ujie othman said...

Takpe kak..utamakan yg tugas hakiki. Moga lancar kerja akak ya..

Zaza Abdul Latif said...

termasuk saya akak (sambil angkat tangan) hihi
paham kak.. awal2 tahun ni mcm2 benda nak kena settle kann.. deadline semakin dekat

LM said...

Assalamualaikum kak zakie. Tahniah buat adik moga maju jaga berjaya dunia akhirat. Akk busy kayuh pelan2 balas ziarah kawan2 . Apa yg penting dulukan yg wajib kerja dan urusan rumah. Saya yg x kerja ni pun kalut akk yg kerja lagi lah kalut bila mak zah takda kan? Sian akk

Daddy Ziyyad said...

Tak apa kak zakie..
awal tahun ni...mmg ramai juga yg busy...hihii

adarnadzmie said...

alaaaa akak... kami semua tau akak buzy... dgn anak2 sekolah dgn urusan kerja ... semua mak2 sama hujung tahun ni....

usah di risaukan kami.... apapun saya tetap akan berkunjung ke blog akak membaca celoteh akak tu.... hehee

take cara akak....:)

Kak Nieyl said...

semoga dipermudahkan semua urusan akk..Aminnn

HeNRieTTa JoSe said...

awl thun ni mmg mcm mcm kesibukan melanda..
rietta yang xde anak sekolah pown terkena tempias dek penangan anak anak buah yang macam macam ragam...

dorsett pink said...

banyaknya komen2 aka.. hehehe..

btw, best la akak ada pembantu rumah sejak berkahwin. senang nak kemas umah ada pembantu..

saya tak pernah ada maid.. sebab tak suka ada orang luar duk sekali ngn saya

Fida Z Ein said...

Assalamualaikum...

Janji dapat kemaskini pun jadila...boleh kami semua tau berita dan membaca...tak senyap sepi...

hehehe

amirah said...

huwaaa...amie pun busy sgt kak sejak menjak ahmad naik sekolah darjah satu ni..si kakak dah masuk pre school...kdg rasa kaki tak jejak tanah..huhuhu..selamat th baru kak...moga tahun baru kita lebih indah insyaAllah

PeRdU cINta said...

SubhnAllah...tidak terasa apa pun kak...biasalah..ibu,isteri dan wanita bekerjaya..rutinnya berbeza sedikit kak...tanggungjawab bayak perlu diagih-agihkan...dulukan yang utama ya kak...

IbuNoey said...

IbuNoey pun sama.baru hari ni berpeluang nak blogwalking dan balas jejak.tapi sebenarnya tak sibuk manapun.cuma sejak pindah tempat kerja ni,macam susah sikit nak blogwalking.

Siti Rohaida Yusof said...

ramai tu yang berkunjung kak...insya allah..nanti dah free sikit,boleh la datang menziarah mereka kak..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...x pe kak lakukn mana yg penting dahulu...blogwalking bila2 pun boleh..

aryan azra said...

tentu semuanya faham akan kesibukan akak tu..

Inani Hazwani said...

Tak apa kak. Dahulukam yang utama :)

norhidana miswan said...

takpe kak... kami paham, kalu senyap tu ada lah kerja tuh... buat yg penting dulu kak.. kami nih bila free2 blh jenguk2 n bls

msti rasa sunyi adik dh duk asrama... mak zah pulak takde, kalu tak msti ada tmn borak2 kalu suami akak kerja atau ke surau

Mila@Rimbun said...

uikkk camna akak tampal komenn2 tuh yer... ingatkan gambar, tp bukan gambar hihihi....

saya pun kejap timbul, kejap ilang jer kat dunia blog ni... jarang dapat kesempatan BW dah

Falsya said...

alaaaa xpe kakak...kakak settle kan mana yg penting dulu..hehee

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bila sibuk macam tu lah. Tak apa kakak. Nanti ada masa boleh jalan-jalan ;-)

Kakcik Nur said...

Tugas hakiki itu lebih utama. Begitu juga tugas terhada DIA dan keluarga...

Kakcik kadangkala menjejak ke sini, kemudian senyap2 berlalu pergi... :)

Nafira usof said...

Salam Kakak~
semoga semua tugasan kakak berjalan lancar yer.

Zura pon kelam kabut awal tahun nih kakak. sibuk uruskan anak2 masuk sekolah. dah settle semua nanti baru lah lega sket. hehehehe

Etuza Etuza said...

asalam..KZ..tak apa..buatlah kerja yg realiti, blog realiti juga tetapi bukan mendesak.Cuma blogger yang sumber rezeki di blog tu kena updated blog. pada Etuza ada masa boleh lah online...kita kena positif ya..tahnia KZ insan yang selalu ingat teman blogger

Nor Azimah said...

Salam kzakie
Apa?:makzah sudah pulang ke kampung? Jeng, jeng, jeng..muzik suspen filem dolu2..
Jgn marah kzakie, gurau je.
Rasa saya makzah tu lebih menjadi kawan borak kan, tu yg buat terasa bila dia takde..betul tak?

iryanty ismail said...

tak pe kak..yan faham..

.akak datang rumah ..yan bersyukur..

yan datang umah akak...untuk mengerat silaturahim..toada mahu balasan apa2...

lagipun blog akak salah satu blog yang banyak ilmu yan dapat..mencari ilmu kerana Allah....

lagipun akak ibu berkerjaya..banyak tanggungjawab yang perlu dilaksanakan...

:-)) take care kak

kakyon said...

awal tahun semua pejabat bz..siapkan kerja dulu itu yg wajibnya..bw tu bila ada kesempatan pulum semuanya.. :)

Raihanah Ahmad said...

takpe kak zakie, semoga dipermudahkan semua urusan kak

cikceriacorner said...

moga urusan akak dipermudahkan..take care akak

hainom OKje said...

Relaxlah kanda.....insyaallah mereka semuanya ikhlas berkomen, tak mintak dibalas pun. Dinda paham perasaan kanda tu, rasa tak selesa ek....

i'mazsz said...

terima kasih follow n singgah blog kite...nti kite bersua lagi ye hehe

TukangKebun said...

Semoga semua urusan kerja dan rumah dipermudahkan.
Tahun ni kami kena bangun lebih awal dari biasa, jadi tidur pun lagi awal.
Malam cepat pengsan.

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak, salam jumaat mubarakah,
Beberapa hari saya pun tak sempat singgah di blog akak. Tahun baru memang benar-benar sibuk....tapi terfikir jugak "apa yang ku sibukkan ni...hehhe"
Apapun semoga akak sukses dalam menjalani kehidupan yang mendatang..

Aisy Nasiha said...

Ramai peminat blog kzakie ni mmg faham masalah kzakie.. jgn stress ya.. moga semua kerja yg ada dpt disiapkan dgn baik..

Fiza Rahman said...

Take your time kak. SMoga dipermudahkan semua urusan. Saya pon baru start menulis balik ni. Sminggu blog tutup.

Mummydearie said...

Takpalah, kak. Bukan perkara wajib pun cuma untuk mengeratkan ukhuwah sesama kawan-kawan alam maya. Ada masa, bolehlah kita blogwalking tinggal jejak ke 'teratak' mereka juga. Tapi pagi tadi, saya dah nampak akak 'sampai' di teratak saya. Kalau ada memanglah saya suka ^_^

Terima kasih banyak ya, kak :)

Sheila Adziz said...

its ok sis... masa Allah punya... ada masa ada peluang yg Dia bg, Allah Ya Baari' akak aturkan sis membalas kunjungan mereka...

aRz MoHa said...

Saya singgah sini kak zakie

Nurhuda Ismail said...

mohon maaf juga sudah lama tak berkunjung ke laman ni. selamat tahun baru :D

Khamsi Abdullah said...

saya lagi lah lama...