Thursday, May 15, 2014

Cukai makan di restoran

Sebaik melangkah masuk ke dalam kereta ada sedikit kelegaan walau sisa keletihan bekerja sehari suntuk masih terasa lagi. Tiba di rumah menarik nafas lega. Tetapi untuk melangkah masuk ke dapur pula terasa letihnya tidak terkata. Beginilah bila diri kian dimamah usia ditambah pula dengan lambakan kerja di pejabat yang bertimbun-timbun terasa lesu dan letihnya. Tidak sama ketika diri diusia 20an dan 30an. Sedari dulu lagi walau aku ada pembantu tetapi tugasan memasak biasa akan aku lakukan sendiri atau makan saja di luar. Biarpun aku bukan pakar dalam hal masak-memasak tetapi hubby dan anak-anak lebih berselera kalau hidangan diberi hasil dari apa yang aku masak. Bila letih dan lesu mulalah rasa bagaikan mahu berehat segera. Lupa soal cukai yang seringkali dikenakan setiap kali makan. Harga cukai yang dikenakan saja boleh membayar makan adik ke sekolah berhari-hari.

Bukan aku yang masak - Bukan juga Mak Zah yang memasak tetapi kami makan di Secret Recipe.


Sama, bukan juga aku yang memasak - Tetapi berseleralah pula hubby dan anak-anak makan di sini.
Pilihanku - Bukan susah sebenarnya untuk membuat ini. Tetapi tetap tidak berdaya lalu membeli inilah sebagai mengisi perut sendiri.
Anak dan Kek - Biasalah anak bila ke sini mana boleh tinggal dengan kek. Bila tidak habis di bawa pulang. Esoknya di bawa ke sekolah pula.
Berselera - Selain kek yang berbagai citarasa, mee kari juga pilihan utama adik.
Cukai - Tunjuk pada adik kenapa kalau boleh elak dari makan di restoran. Lihat harga cukainya boleh membeli satu kotak pensil warna untuk kegunaan adik.
Mohon maaf kepada semua teman-teman. Aku agak sibuk dalam seminggu-dua ini. Begitulah lantaran bercuti awal bulan hingga kini tugasan masih belum dapat diselesaikan. Kepada yang belum sempat aku kunjungi mohon sebuah pengertian. Ada masa pasti blog teman-teman akan dijengah.

~~ Sana-sini kini sibuk bercerita tentang GST. Lupa pada service charge dan government tax yang telah dikenakan. Lihatlah bill selepas membayar.~~

50 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Betul tu kakzakie.. RM26.75 tu boleh pulak membeli seekor ikan merah di pasar tetapi itulah yg di kenakan bagi service charge dan Govt. Tax kan.. terasa semakin terbeban pengguna sekarang.. belum lagi nak di campur dgn GST tak lama lagi huhuhu

umi alya said...

SR mmg sedap, berbaloi ngan apa yg kita bayar..

sesekali apa salahnya menjamu selera di luar..

PetakBunga said...

alohai 10 ringgit... adohai..mahalnya..ni rasa nak tersedak ni.. patut kedai tu yg bayar cukai..bukan kita yg beli kan?

Izzati Amira said...

saya kalau nampak tax dgn service charge dia cenggitu.. pening kepalaaa... makan kt warung ajelahh.. hahah

Mia Kassim said...

Sedap makan di sr ni tapi harga makanannya agak mahal sedikit, di tambah lg dgn tax semua tu.....

Sura Mohd said...

sekali skala memang takpe..tapi kalau tengok cukai tu..rasa pening jap...mahalkan kak..makan kat tempat mahal tapi sedap takpe..tapi cukai yg mahal buat tak puas hati(kalau sura la..)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
huhu.. mahal benor service tax tu.. :(

paridah said...

service tax dh ketara mahalnya...tapi ramai yg xperasanpun ya...

are_lin@yu said...

huhu byknya tax..rsanay gst nti akn slaras kn smua kn..klu mkin krg bgus.klu mkin naik jnuh jgk.hehe

Cik Puan said...

mak aihhhh.....cukai mahal..boleh beli sebungkus gula,sebungkus tepung dan sebungkus garam sudah ne...

memmet lenggeng said...

Sedapnya makanan..mmm

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tahun depan kalau dah ada GST service tax dan govt tax tetap ada ke kak? Bukan dimansuhkan ke?

lia said...

Perlu pejamkan mata jika letih melanda utk mkn d luar kan kak...

lieyalatif said...

tu le kan kak...tgk jumlah cukai tu boleh makan sepinggan lagi nasi siap air org kate heheheheh.... esok2 gst dah start ntah mcm mane plak perkiraan die kan kak....

aduh kak, meriah tgk meja akak..kek bermcm jenis.... spegeti olio tu nampak menarik...esok rehat lame, boleh laa lepak SR heheheheeh

Sylarius Yusof said...

Kalau sikit-sikit mungkin kita tak kisah sangat. Tapi bila dah banyak sangat, sure hati kita akan sedikit sebanyak merungut juga.

Cukai ni, jika benar-benar digunakan untuk kesejahteraan rakyat seperti pendidikan awam yang bermutu dan sistem kesihatan percuma yang efisien, mungkin kita tak kisah jika perlu membayar lebih sedikit dalam bentuk cukai.

Mummydearie said...

Saya kalau ke SR, memang nak makan oleo ajelah. Masa makan tu terasa enjoy sebab sedap dan tak perlu berhempas pulas di dapur sendiri menyediakan aneka menu untuk keluarga. Bila nak membayar aje mulalah rasa 'kalaulah masak kat rumah tadi ...'

Taxes tu aje dah boleh cover makan tengahari kat pejabat dah tu. Kalau bagi anak duit poket RM5 sehari, dah jimat seminggu!

Zee Suhaini said...

betol kak..ni belom lagi start gst...dah start nanti memang lagi terasa kak..
kadang2 tu teringin nak makan tak pikir dah..nak bayar baru rasa..
SR air pon mahal..kalo food bagi zee okey la berbaloi ngan rasa..

Muja.. said...

Lepas ni bila dah betul2 laksana GST tu mmg kna pk byk kali kalo nak mkn kat restoran2 mcm ni kak..

Secara x sedar mmg bykla aliran wang yg mengalir.. diam2 dia berjln mcm bil letrik.. ngehhh

PeRdU cINta said...

Assalammuakaikum kak..sekali sekala ok kak..tapi kalau kerap sangat terasa ralat pula..cukai tu boleh digunakan untuk keperluan lain..tak apa lepas ni adik keba masak bila mama letih bekerja..hehe..

Eye_nee said...

Makan sedap bayaran pun sedap lah juga kan kakzakie...26 ringgit boleh buat saya berbelanja sedikit barangan basah utk 2 hari...

t.a.t.a said...

Semlm order kan pizza utk bos, minta deliver ke rumah, sekeping regular pan RM26.30

So cukai tersebut boleh dapat sekeping pizza lagi.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

makin mahal kita makan, makin tinggi cukai dibayar...

Lydia Miza said...

Assalamualaikum akak

Bab cukai tu mmg bikin sakit jiwa. Mmg sgt mahal pd pendapat saya.

Kdg tu dah congak jumlah apa kita mkn tup2 rasa mcm eh nape mahal sgt? Rupanya tax aje dah dua ploh lebih. Geram jugak

ummiross said...

Yelah kakzakie..tinggi betul service chargenya, kadang2 rasa macam melampau sangat.
Nasib baik semuanya berselera, sekurang2nya tak terkilan sangat sebab menunya sedap.

Mar Mansor said...

jarang makan kat tempat camni..biasa makan kat warong je kalo tak masak..GST adalah sesuatu yang tidak patut..sudah membeli terpksa membayar cukai pula..ibarat kita rakyat membayar gaji pemimpin2

Kakcik Nur said...

cukai sana sini... :(

Afasz said...

cu-kai cu-kai

... apa lg yg belakang nye kai? hehe

salam singgah dr

http://afasz.blogspot.com

Nafira usof said...

Salam Kakak~
boleh tahan banyak jugak cukai nye yer kakak. zura jarang sangat maka kat restoran macam nih. selalunye makan kat kedai2 biasa jer. tak pernah ade tax lagi lah setakat nih..hehehe

@na said...

Salam, betui la kak...kalau dah letih tu...sanggup je...kan?

Acik Erna said...

asssalam kakzakie..suami acik memang jarang sebut gst..tapi service charge tu yang selalu dia bebelkan dah kerja dia untuk layan kita kena bayar pulak..mahal lak tu..dah la kena gov.tax katanya..

Fiza Rahman said...

Mahalnya cukai. Fikir byk kali klo nak makan luar.

saniah ibrahim said...

mahalnya cukai...harga cukai tu kalau masak di rumah dah boleh masak special tu..

norhidana miswan said...

lama tak lyn kek kt SR kak... sedapnyer... kalu selain western mee kari SR mmg syok...pekat betul...

itulah kak...cukai yg ada skrg mahai sgt, hrp2 kalu tukar gst kurang lah skit

Nastyna said...

betul tu kak, saya selalu lemah bila tengok service charge yang dikenakan, tu pasal deme sebolehnya nak hapuskan gerai2 tepi jalan sebab tak masuk caj kat dorang. huhu

Dunia Sementara Acikidah said...

Wahh.. makan besar yer kak... SR tu service charge dia memang mahal mengalahkan product luar... padahal local jerr...

pssttt... kak idah ada tag akak dalam segmen liebster Award :D
http://acikidah.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

kakyon said...

nak makan pun kena chargekan?

nadia rashid said...

Gifu lah kak kalau dah letih...laju jer ahli keluarga yg lain suggest ke kedai..bila dah abis mkn..(if ke kedai mcm ni la) sy jadi letih tgk pada nilai tax

BUNDA a.k.a KN said...

Bagi yang berkemampuan mahal ke tax ke tetap pergi jugak restoren2 macam ni...
Bagi orang yg tak mampu macam kami ni kene fikir 10 kali dulu...memang jarang pun makan kat luar...

nohas said...

Sekali-sekala boleh..kalau selalu, parah mcm ni..

Cik Aini said...

sbb tu lah rsnya baik mkn kat gerai2 yg xde servis charge nih..bkn nk kedekut tp kdg2 rs x berbaloi pun dgn kadar yg dikena kan tu...lg geram kalo take away pun kena servis charge..hangin je rasa kak masa tu.haha

nurbijen said...

Nak pengsan jap tgk bill tu... Kalau covert dalam dalam GBP40+ duit sini.. boleh tahan tu kalau sekali makan utk seisi keluarga...

Sini kalau order delivery time malas masak kena standy dalam GBP15-20 jugak... Tu punn kadang2 tak habis sekali ngap.... dua round mengadap juga baru habis...

Tapi sekali sekala kan kak... redah aje la....

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Dekat RM30 juga tu. macam-macam kena cas sekarang ini. Kena buat kerja sampingan lain sikit-sikit untuk kurangkan beban semua ini.

Bin Muhammad said...

Kalau tak makan disitu, beli bungkus bawa balik...servis charge masih dikenakan juga ke?
Sebulan sekali nak makan bolehlah...tapi sebenarnya tidak terbanding dgn air tangan akak yg sebenarnya lagi enak dan berkat kannn... :)

Rai Ourkizuna said...

air tgn ibu mmg yg terbaik.. saya yg masih awal 30an pun ada masa tak larat jenguk ke dapur..

elly nadyra said...

kalau servis bagus, ok gak nak bayar
servis hampeh, makanan pun cam apa, mula la mengungkit bila kena charge bagai
apa pun sesekali bila makan luar, makan la walau pun senang nak masak kat umah
sesekali dpt pengecualian, sesekali manjakan badan ni jadi malas, apa salahnya ehehehehehhehe

n O e s u h a i m i said...

bila usia dah meningkat...camtu la rasanya...jalan sikit dah rasa letih...lain rasa masa muda2 dulu...

Kesuma Angsana said...

wei.. lama x kesini.. sedap2 tu kak !

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...mmg betul tu kalau mkn kat sini mmg mahal harganya lebih2 lg dah ada gst ni...:)

Ema Johari said...

suka betul keluarga akak akan di SR..ema kalau pergi sana tak tahu nak order apa..selalunya order mee tom yam dia jer..hehehe...

hainom OKje said...

Makan bertiga ke kanda....mahalnya.....dekat 2 ratus....
Mmg betul kanda....bayar cukai pun dah dapat beli balik 2 slice kek kan....