Thursday, May 8, 2014

Fantastic F1 live with adik

Pada pertengahan tahun 90an permainan kereta control sangat terkenal bukan saja di negara kita bahkan di negara-negara barat. Rata-rata setiap rumah membeli kereta mainan ini, sehingga ada organisasi yang menganjurkan pertandingan walau sekadar kereta mainan. Lumayan juga hadiah yang ditawarkan kerana ada yang mencecah sehingga lima angka. Walaupun kami tidak mempunyai anak lelaki tetapi hubby tidak kurang terjebak sama dalam permainan ini pada waktu itu. Mendapat anak sulung perempuan juga tidak menjadi halangan membeli kereta control ini dengan alasan tidak mahu anak bermain kereta milik orang lain.

Adik &papa - Khusyuk melihat peserta yang bertanding kereta bagaikan di stadium FI. Puas mama dan Mak Zah mencari mana pergi mereka berdua rupanya di sini mereka berada.
Hampir 18 tahun sudah - Inilah kereta control yang hubby beli dulu, masih elok lagi sebab anak dara yang bermain. Masih aku ingat lagi hubby adik-beradik boleh berlawan kereta-kereta begini di halaman rumah sewaktu Hari Raya. Nurienne (anak sulung kami) pula waktu itu baru belajar berjalan, setiap kali kereta bergerak dia akan kejar.  Bila ada peluang kereta berada dekat, dia akan duduk di atasnya. Kuat kereta ini.
Adik punya - Sudah seminggu lebih membelinya. Dua minggu lepas sewaktu keluar dengan Kakak Meen, papa terberjanji akan membeli minggu berikutnya. Apa lagi Sabtu itu, bila keluar pula dengan Kakak Reen dia pun menagih. Siap berkata "Kalau papa tak cukup duit, keluarkanlah duit rakaman adik mengaji". Punyalah dia berkehendak.
FI adik - Riuh mengalahkan ada anak lelaki bila tiba-tiba ada anak bermain kereta di dalam rumah. Geleng kepala jugalah aku dibuat anak dara bermain kereta remote. Anak-anak yang mengaji menambah keriuhan mereka.
~~Hubby selalu berkata biarlah adik bermain selagi dia masih kanak-kanak, bila sudah remaja tidak ada keinginan untuk bermain ini semua.~~

56 comments:

Jamal k ahmad said...

takpe biar adik main,dh besar nti dh malu nak main..

Farah Waheda Wahid said...

wah menarik ni, budak2 lelaki memang minat benda macam ni kan kak?

idzwa kamaruddin said...

lama nyer..18 thn pun elok lagi...bagus bagus..

Knor said...

alamak jamal k ahmad tu blog suami nor...hahah..tak logout la plk..takpekan..sbb yg komennya bini dia..

saniah ibrahim said...

kereta control ank sulong dan ank ke 2 sya pun elok lagi walaupun hampir 20thn dah ...

Sura Mohd said...

zaman sekarang ni tak kesah kak..biarkan adik main..dah tak kira mainan laki pompuan..Afif pun suka main masak2..nak jadi Chef kot..hihi..

PakcikLie PCL said...

tahun 90'an ea..memang tengah 'gila' main kereta control .. sy pn ada berjual di Pasar malam mebantu kawan berniaga kereta control ...

Tihara said...

ini kalau dapat kat anak lanang habis terbarai kereta ni kan kak :)

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..bila cermat insyaallah boleh turun ke cucu pulak..sampai sekarang pun masih ada lagi yang fanatik kak..sanggup ikat perut..adik racing dalam rumah ye..tak apalah..menikmati indahnya alam kanak kanak..

@na said...

menarik jgk hobi ni kak zakie....hehehe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Ye kakzaki.. anak2 berusia 12 tahun kebawah masih ada perasaan utk bermain.. biar mereka bermain sepuasnya kerana itu zamannya.. macam kita dulu-dulu, bermain anak patung.. bila meningkat dewasa tiada lagi perasaan itu kan kakzakie :)

Zee Suhaini said...

tak kisah la kak anak laki ke anak pompuan..janji dorang minat bagi aje..
kalo anak pompuan memang elok cermat simpan barang..cuba bagi kat anak2 zee..kompem tak sampai sebulan lebur..

ain diyana said...

tu la.. dulu zaman kereta control ni.. slalu g titiwangsa tgk org main.. mmg best

paridah said...

di kampung pun xterlepas angin permainan kereta ni...la ni dh xkelihatan lagi keta2 yg dibeli dulu..dh hancurlah tu..

Rizal Slaughterheart said...

saya pulak tak terpengaruh dgn kereta control gini, last saya main kereta ialah kereta Tamiya. Tu pun beli yg brand Audi Rm10 je. Kumpul duit belanja sekolah.

bila dah besar, dah ada duit sendiri, dah takde dah hasrat nak main kereta. hehe

lieyalatif said...

betul kak ... dulu femes kereta kontrol nieh... wajib beli dulu hahahaha....

cantik kete kontrol adik...smart kalernye...dayyan pun ade kak..tak silap dah 2-3 bijik gak...tapi biase la kak..hayat tak lama...ganas sgt mainnyer...

Sylarius Yusof said...

Kereta control ni memang best mainnya, tapi kopak duit asyik nak beli bateri AA je kerjanya. Biasa, kalau nak save cost, member-member yang layan kereta ni, pakai rechargeable bateri. So, kalau dah habis boleh cas semula. Hehe

NM03 said...

saya ikutkan aje ape dak qausar nak kak. sebab saya pk dulu saya susah nak dapat mainan, kalu depan mesti berebut ngan adik2. kalu minta belikan yang lain, mesti ayah jegil biji mata.. saya rela mengalah sbb saya kan sulung. kesian saya kan kak.. hehehe

Hilmirda Daud said...

kuat betul kete tu kak.. kena duduk pun masih bertahan lama. Amy tak tahan bab beteri tu.

aTieYusof Family said...

Salam Kak.. betul apa yg hubby akak tu cakap.. sbb budak2 ni klu dah meningkat dewasa tak mau dah main semua ni.. Pa'e skrg dah start minta beli kereta control pastu nak mintak beli PS lah..mcm2...:)

amirah said...

betul tu kak...biar je adik main puas2...nnt dh besar malu2 pulak...maklumla anak dara

Falsya said...

Mcm boleh bayang kete control lalu pastu anak kakak duduk..mesti comelllll..

Time2 falsya dulu2, kete tamiya yg pemes..ade gak sebijik tp tah ape jadik tah..heheh

Nafira usof said...

Salam kakak..
lama betol tahan kete suami kakak tuh~ masih elok lagi kereta nye. berbaloi2 lah membelinye.

hehehehe.. adik pon teringin yer nak mencuba kereta kontrol neh.

zura x sempat beli untuk diri sendirik.. tumpang main adik lelaki zura punye jer dulu.. hehehe

Eye_nee said...

Tak reti nak main kakzakie walaupun ada 2 bijik kat rumah tu..anak2 kakak saya punya..bagus lah adik suka main2 mcm ni..mencabar minda juga tu kan...

aizamia3 said...

dak kakak suka main mainan yang lelaki main.. apa yang dak adik ada, diapun nak.. dak Nuha belum nampak potensi dia lagi.. ;)

redza said...

best main ni

Nurulhuda Abdul Latip said...

Fuh adik canggihla main kereta remote ni...Betul cakap ayah dia kak, selagi boleh main, baik dia main...

Fiza Rahman said...

Wah...18 tahun tu. Masih cantik lagi. Pandai anak akk jaga.

Mar Mansor said...

lama bertahan tu..teringat pulak kat umah mak saya kat kg ada macam2 jenis milik adik2 lelaki saya..huhu

ummiross said...

hehe..samalah anak bujang ummi ni, suka main kereta control ni, sampai sekarang dah keje pun ada lagi hobi tu, balik keje testing kereta control dia kat tepi jalan kat rumah ni kakzakie..

HijrahKuKeranaMu said...

wahhh seronok adik yerr

n O e s u h a i m i said...

hehehe...minat juga adik main kereta yer....anak lelaki noe punya la banyak koleksi kereta kontrol dia...anak lelaki kan...asyik kete je la

Puan Kutu said...

wah adikpun dah terjebak..mmg dulu2 pernah jadi fenomena.masa tu sy budak2 lagi..adik2 sy sibuk kumpul duit nak beli menatang ni..

kira lama juga n masih elok keretanya..ye lah agaknya nureen mm jenis menjaga harta benda..klu aiman sekejap je klu benda camni.hehe

mysha said...

Zaman sha dulu gila gak kak kete control nih kak.. lagi satu kete dash yunkuro tu hehehe minat sgt!!

Mummydearie said...

Yalah, kak. Takda anak lelaki, anak perempuan nak pun bagi ajelah. Lagi pulak anak bongsu! Kat rumah saya memang bersusun 'kereta' anak-anak :)

norhidana miswan said...

msti seronok kan.... sapa kata budak perempuan tak minat main kereta control kak heheheh... baru lah riuh kan rumah tu

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu anak mas pun dulu masa umur adik mmg bagi jer mainan yg begini atleast biar die rasa sementara masih kanak2 lg..bila dah besar mmg dah x nak mainan mcm tu..;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
heheh...barang rare ni...
zaman cma dulu pun suka men kereta control...
seronok rasa.. :)

memmet lenggeng said...

Baru je buat entry pasal adik beradik perempuan kak..hahaha..adik beradik perempuan pun boleh jadi lebih bingit dari adik beradik lelaki,,

Lydia Miza said...

Cantik keret adik. Xpe kak.. X jd salah pun kan adik main. Nnt dia akan hilang minat nak main tu semua dgn sendirinya

Rapunzel Cikilolo said...

salam kak zakie...

lama tak singgah sini. dulu saya ada main jugak kecik-kecik.

tp takla minat sangat macam adik.

hehe.

Nor Azimah said...

macam2 la adik, takpelah kan, betul kata papa tu, biarlah masih bebudak.

Shaiful Zaidi said...

Assalamualaikum akak..hobi yg menarik. Keta antik tu dah 18 thn..

aby said...

salam kz ..
krete kak punya guna bateri atau petrol ..
klu bateri kurang best sbb senyap ..
tp klu guna petrol ..waduhhh, best sekali, bunyi nya cukup membingitkan,lajunya pun berkali ganda dari yg bateri ..
apapun .. a nice hobby to play with.

hainom OKje said...

Sama jer kata kata abang tu dgn hubby dinda kanda....sampai sekarang ni dia masih belikan mainan kat adik.....geram dinda sebab penuh rumah...nk simpan kat mana tak tau dah...
Yelah...betul tu kereta kontrol ni mmg musim satu mssa dulu....tp dah kata anak jantan yg main dlm rumah ni....ada aje yg dipomennya...last sekali buang ler

Acik Erna said...

assalam kakzakie..betul tu..biar lah adik main..sampai masa adik akan berenti sendiri

nohas said...

enjoy..selagi anak kecik lagi..nanti rindu suasana mcm tu..walaupun pening sikit..if you cannot beat them, join them..

suka tengok orang main kereta dan kapalterbang control..kita yg suspens lebih..

RDZ Z said...

Salam Jumaat
KZ...Best main ni. kalau main non-stop..masing-masing nak tunjuk skil...kapal terbang control pun best...

lia said...

minat suami saya kereta rc ni... skng da slow sikit sbb anak masih kecil ;)

LydSunshine said...

betul jugak apa yg husband akak ckp tu. bila dah besar nnt dah berlalu dah zaman minat bermain tu. so, biar la dia main masa dia kecik ni.

Ema Johari said...

15 tahun dah kereta tu masih boleh main lagi...memang tahan lama..

Mimi Azirah said...

Btul tuh kak.biar ank ank main ape yg die nk...dh besar nti die mgkin kurg dh nk main kereta control cenggitu

QasehnyaRania said...

dapat jga adik pengalaman bermain dgn kereta control :)

Nur-nba said...

Elok je lagi... Best juga sesekali layan main kereta control..

elly nadyra said...

biarlah dia enjoy puas2 zaman kanak2 dia
nanti bila dia dah besar, tak nak dah main mcm ni

Kira Sakura said...

Uwais dapat kereta nie pun dia "tangkap" lama sikit. Kereta pun ilang kena campak ntah kemana