Friday, May 8, 2015

Majlis sukan tahunan sekolah

Semalam aku berada di padang sekolah adik sedari jam 8:00 pagi lagi. Panas berada di bawah khemah terasa hangat sekali. Namun kerana anak aku gagahi juga. Panas bagaikan mahu hujan tetapi tidak ada tanda-tanda mendung itu yang membuat peluh membasahi tubuh. Dari satu acara ke satu acara dan dengan sorak-sorai pasukan masing-masing membuat aku terkenang zaman sekolah dulu.


Empat pasukan - Merah, Biru, Kuning dan Hijau. Semuanya berjemur di tengah padang dengan panas teriknya mentari hari itu. 
Pasukan rumah Kuning - Ini rumah pasukan adik tetapi adik tidak ada di sini dan ada di perbarisan Tunas Puteri. Tema 40 lanun mereka seperti cerita P Ramlee membuat ramai yang ketawa besar. Hanya menggunakan dua murid perempuan sebagai pembawa bunga manggar. Selainnya murid lelaki sebab mereka tidak berbaju. Hanya memakai vest (vest pengawas sekolah sebenarnya) dan berseluar Aladin. Pasukan ini mendapat tempat ke dua dalam acara perbarisan.

Tunas Puteri - Adik membawa sepanduk. Seminggu berlatih akhirnya persembahan pada hari tersebut berjaya dilaksanakan. Muka masing-masing sudah gelap dipanah panas mentari setiap hari. Bila buka tudung akan kelihatan ton dua warna di pipi masing-masing. Perbarisan ini juga adik mendapat tempat ke dua tewas di tangan persatuan Puteri Islam.
Puteri Islam - Inilah yang menjadi juara perbarisan pada hari tersebut. Manis, cantik can menarik dipandang mata. 
Keputusan akhir sukan tahunan sekolah adik, pasukan rumah Kuning menjadi juara. Gembira bukan kepalang adik walaupun adik hanya memasuki acara lumba lari 4x100m. Tetapi sekurang-kurangnya adik ada menyumbang mata pada pasukan rumahnya. Bertambah lagi medal di dalam almari rumah. Apa yang menggembirakan semua sebaik majlis selesai barulah hujan turun dengan lebatnya. Syukur doa kami semua dimakbulkan Allah kerana sepanjang majlis tidak ada gerimis walau setitik pun. Tengahari itu selepas singgah di bank membayar hutang credit card terus ke KFC. Aku yang tidak berpuasa makan KFC seperti adik juga. Petang baru aku masak sebab Mak Zah berpuasa. Buat laksa penang untuk makan malam dan juga buat Mak Zah berbuka puasa.

~~ Indahnya bila terkenang zaman persekolahan. Walau pun ketika dulu hidupku dihimpit dengan kehidupan keluarga yang susah tetapi keluarga kami amat bahagia.~~

55 comments:

eelobor said...

anak saya tak pandai bercerita...tau2 sukan di sekolah dia dah habis. dia bawak balik medal jer. johan pulak tu. kita punya la tunggu hari sukan nak pegi bagi sokongan...

Zee Suhaini said...

sama masa duk sekolah dulu..perbarisan jer selalu masuk..kalu acara sukan memang tak..kaki bangku..huhuuu
tahniah adik..syiok jugak kumpul medal..kenangan tuk masa depan..

Falsya said...

kreatif betul yg perbarisan yg pakai vest sekolah tuh..hehhe..

tahniah adik..akak nie xde pun medal time sekolah sbb jenis xactive..hehe..ehh, akak ke aunty..huwaaaaaa...

Petak Bunga said...

warna warni hari sukan..
dulu masa sekolah x kisah sgt. bila dah tua ni rindu.

Aziela said...

Waaa...adik lari laju juga yer....

Athirah Diyana said...

seronoknya teringat zaman persekolahan

Rapunzel Cikilolo said...

malu nak mengaku, masa sekolah dulu saya puteri islam...

jarang menang perbarisan. selalu jadi no last. bile zaman sekolah adik, puteri islam macam dah best je.

tu yang nak mengaku balik tu.

huahuahua.

Malinda Ismail said...

tahniah pada anak akak....cuaca skng ni memang lain macam panasnye

Siti Rohaida Yusof said...

wah..smalah adik..auntie dulu pun rumah kuning dan selalu sangat jadi juara...

teringat kat zaman sekolah dlu2 walaupun tak aktif dalam bersukan..

Mummydearie said...

Kak, dekat di hati tajuk ni *_* Baru je tadi berborak dengan kawan pasal 'kenakalan' masa di sekolah menengah, hari sukan, merentas desa bagai. Tetiba baca entri ni pulak. Mahu kenangan ni diimbau sampai petang nanti!

Tahniah buat Adik. Bertambah medal dalam almari ya. Aunty dulu pun lari 100 m je yang expert.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Acara sukan yg paling diminati oleh saya masa sekolah dulu2 kakzakie.. hendaknya sekolah rendah.. saya masa sekolah rendah tiap tahun bertukar warna rumah.. Darjah 4 baru tukar format.. tak perlu bertukar warna rumah.. saya pun rumah kuning masa sekolah dulu.. selalu berentap dengan rumah hijau dan biru utk menjuarai keseluruhan..
Alang kah indahnya zaman sekolah :)

idzwa kamaruddin said...

Alhamdulillah doa dimakbulkan sepanjang bersukan kalau tak kesian pulak anak2 nak bersukan dlm hujan dgn licin lagi..

Mia Kassim said...

ye lah kak ... terkenang zaman sek dulu. Rumah sukan merah .. biru ..
tapi tak aktif sukan ... jd sukarelawan jak. Tolong angkat2 air. Hehe

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...seronokkn dapat tengok anak2 bersukan...:)

imm hassan said...

imm kaki bangku haha..sukan2 ni kita dok tepi tolong tepuk tangan je lah ☺

SalbiahM said...

terkenang zaman sekolah..habis hari Sukan memang semua muka terbakar..eh, Puteri Islam berkawad pakai seluar.time saya dulu pakai kain pink ngan baju kurung tu

hainom OKje said...

Kanda dulu mesti olahragawati jugakkan....biasanya anak anak akan menurun mak atau ayah dia. Mcm anak anak dinda ......sorang pun tak de yg masuk acara padang hihi.

Tahniah adik sebab dpt tambahkan koleksi medal. Dinda sekarang makan KFC setakat boleh makan seketul jer kanda....lebih tak mampu dah rasanya...

Mizz ErMa said...

eh2, sama la..sy ritu pon pasukan pandu puteri jugak..hihi sakan dk berkawad ritu..hihi

norhidana miswan said...

dulu2 masa dana sekolah rendah ngn menengah puteri islam lah paling tak teror kawat, yelah ngn baju kurung n kain pink tuh camne lah kan... tp skrg dh moden yeke kak.... unipom pun lawo

aktif betul adik yek kak

Julia Johari said...

Wah adik rumah kuning...juara plak tu tahniah adik...masuk tunas puteri alalalalla adik tomei

Sanisah eeiyss said...

tengat masa sekolah dulu-dulu... pasni anak-anak pulak (^___^)

adarnadzmie said...

teringat masa kita dulu2 kak... sukan antara rumah2... memang best sangat.... skrg ni mcm2 acara ada kak... meriah ngan makbapak turut serta....

aizamia3 said...

Dulu.. zaman ai sekolah, pasukan rumah biru pasti berjaya menjadi juara., berkebetulan ai salah seorang jaguh balapan.. tapi itu dulu.. sekarang.. nak lari, badan dah berat.. ekekeke..

asyifa mustaffa said...

Alhamdulillah selesai. Ank2 sy tgh sibuk latihan. Blom tau bila datenya kak.

Tgk perbarisan...teringat zaman skolh dulu...;)

babYpose said...

assalamualaikum dearest kak zakie, mrmang nak bagitau duk aktif insta tapi tak berapa serasi lagi :) kalau kak zakie ada id instagram bole la saya singgah dan follow,..suasana sukan adik ni meriah
warna warni, pandai mama ambik foto. betul

babYpose said...

sorry ada betul pulak. ingat nak cskap tentang, betul zaman sekolah dulu best :)

Zaitun said...

Tahniah buat adik dapat medal lagi. Seronok bila terkenang zaman sekolah dulu2.

KFC kegemaran anak2 termasuk mak dan ayah kerana ikut selera anak.

Nory Zoulkefle said...

teringat hari sukan zaman sekolah dulu...syiokknyer..

Fiza Rahman said...

Sukan sekolah Anak² saya dah lepas last month. Tengok puteri islam tu teringat jaman sekolah dulu ☺

Diana Rashid said...

saya dulu masuk perbarisan st john je..tak de masuk acara padang ni.itu pun masuk perbarisan tu sebab kena paksa..hehehe

ieda abdullah said...

masa zaman budak2 dulu panas membahang macam tak terasa ja...

sekarang ni bila tengok anak-anak di padang sekolah pukul 3 petang dah rasa pelik.."eh tak panas ka budak2 ni?"...padahal dulu kita pun macam tu...

cepatnya masa berlalu....

tahniah adik & team...

Uncle said...

Marina pun baru lepas...punyalah panas ya' amat! dia pon dah bertukar warna....semuanya ikut warna saya termasuklah kedua-dua abangnya!

Puan Kutu said...

tahniah pada adik..seronok parents dapat turut serta sukan anak..Sekolah Aiman buat sukaneka je..tu yg takda jemput parents kot.

Kayu Manis said...

Semangat jer anak2..mak2yg tk bersemgat...

iryanty ahamad said...

tak suka perbarisan masa sekolah dulu
.sebab penat..dan asyik kena marah aje

Nooriah Abdullah said...

bestnya bila kenangkan zaman dulu2 kakzakie kan, skrg ni time anak-anak la pulak kan..

paridah said...

tahniah adik kuat juga lari tu...la ni bnyak sekolh sdg berpesta sukan.

insan marhaen said...

saya tak pernah masuk sport sekolah sebab tak minat.

join pasukan bulan sabit merah jer...

❤Kamsiah❤ said...

kat sekolah anak2 saya pun sudah selesaai acara sukan ni..

amsran said...

yalah kak teringat zaman persekolahan.. time sukan sekolah dulu2 itu....hee

Sham said...

Sy dulu zaman sekolah atlit kak...syg bebenor ckgu2 kt sy...kikiki

gadisBunga™ said...

tahniah rumah kuning adik. sana panasnya macam mana? takut pitam budak2 yang ber sports day ni. sebab kat sini dan kedah, panasnya terlampau-lampau!

Ibu Lala said...

Hebat la adiknya. Macam macam acara dia masuk. Saya dulu kak time kawat je masuk. Sukan memang tolak tepi.

nOe suhaimi said...

tahniah tuk adik...rumah pasukan adik jadi juara...teringat masa sekolah dulu...berkawad siap buat mcm2 bentuk...

Hana Syed said...

mengimbau kenangan sukan sekolah zaman kita juga.. kak zakie nanti boleh msg Hana 0126493489

Tie HT said...

teringat aman sekolah dulu
aa pertandingan rumah sukan paling cantik
decorate dengan pelepah kelapa bagai.hihiks :)

Macy Humaira said...

Tengok ni teringat masa 1st hari sukan tahun lepas. Alahai kena pi kursus pula. Part paling best tengok perarakan sebenarnya. masa ucapan tak suka :p

bdw. Salam perkenalan. 3 tahun bercuti dari berblogging. Cuba bermula semula :)

Myra Jay said...

Wahhh!! gembira la adik kan...
Alhamdulillah aktiviti sukan berjalan lancar kan, kak?

Bunda a.k.a KN said...

Salam...
sejak cuti panjang minggu lepas KN berada dikampong....sempatlah melayan cerita sukan sekolah anak2 saudara...
Sikakak sibuk nak masuk kawat kaki jugak sedangkan dah banyak acara dia masuk....ibu tak kasi takut kakak penat.....sentap lah jugak...tapi berbaloi.....banyak yang dia menang dan dapat medal dan hadiah......walaupun tak dapat tempat pertama...

Adik pullak..tak dapat apa2...acara lari berganti2....salah seorang rakan telah mennyebabkan kekalahan...adik pulak hujung2 acara semput...balik rumah....sentap..jeles ngn kakak......haha macam2 budak2 ni....

TiranaAduka said...

salam bakyu ku
kabare....

kenangan mengamit daku kembali

Fazleyatul Aini said...

teringat masa sekolah dulu kalau join perbarisan
habis waktu sekolah je kene turun padang berlatih
memang la berbelang muka

lieyalatif said...

wow....terrra adik...masuk lumbe lari lagi hah....good job adik...

sekolah anak2 lieya tak de lagi plak sukannye kak...jgn nak puase nanti laa baru tekocoh2 buat....

Amanda Suria said...

Terkenang zaman sek ren dulu...mmg meriah bila ada sukan...

TukangKebun said...

Yang anak sulong minggu lepas hari Sukan. Yang kedua pula Ahad ini.

Gee Lion said...

zaman saya sekolah dulu pun, saya kerap kali mendapat jodoh dengan rumah Kuning. sekolah rendah dan menengah, sampai cikgu nak tukar pun saya tak bagi. protes. hihi.. kenangan manis sungguh. ^_^