Thursday, May 21, 2015

Mari menjalin benang

Anak zaman dulu tidak ada gadjet canggih lalu bila si emak bergelumang dengan kain dan benang secara tidak langsung anak pun akan ikut sama. Anak sekarang mama bergelumang dengan benang dan kain pun dia buat tidak tahu. Tetapi entah angin apa cuti baru ini Kak Meen teringin mahu belajar menjalin benang seperti yang aku sedang lakukan.

Jalin - Tulang belut untuk leher baju kurung pun aku jalin menggunakan benang bola seperti ini sebab lebih cepat siap. Kalau satu baju tidak sampai dua jam sudah boleh siap. Hanya dengan taliair aje. 

Belajar - Tiba masa menjahit baju kurung mudah untuk menggunakannya. Pilih saja mana satu yang sesuai. Yang ini Kak Meen gunakan untuk belajar menjalin/mengait.
Asas - Baru hendak memulakan jalinan. Tidak perlu membuat cadar atau alas meja seperti mama, kalau dapat membuat tapak gelas pun sudah memadai untuk permulaan. Itu yang mama mahu lihat.

Himpunan - Kena ada bermacam warna bagi memudahkan bila mahu disesuaikan dengan baju yang dibeli mudah untuk dipadankan. Semua ini bukan dibeli serentak. Bila mahu menggunakan tidak ada warna sesuai baru beli baru, kalau tidak aku guna benang lama (ada yang sudah bertahun lamanya).


Jalinan - Berkali-kali mama kata ini dinamakan taliair tapi asyik terlupa akan dikata mata-air. Manalah tidak berderai ketawa sama-sama akhirnya.

Pegang jarum dan lilit benang di tangan kena mahir baru menjalin akan lebih lancar dan cepat membentuk apa yang dikehendaki. Kalau lilitan di jari pun asyik terlerai, taliair pun akan longgar dan jalinan tidak sempurna. Kesabaran dan minat kena seiringkan barulah apa yang dikehendaki akan menjadi.

~~ Salah satu kemahiran yang kian luput ditelan zaman.~~

45 comments:

Amanda Suria said...

Akak!!! SA pernah belajarvdulu buat taliair ni...tp dh lupa la.....bestnya kalau dpt belajar buat lagi

Fiza Rahman said...

Best nya jadi orang yang pandai menjahit nih. Baru saya tau kak, gadjet mengait ni boleh guna untuk jahit tulang belut kat leher baju kurung.

Arwah kakak dulu pandai mengait. Rasa rugi tak belajar dengan dia dulu :-(

nhhas said...

hahahaha....mata air... comel...

kak zakie... nak belajar juga boleh?

Zee Suhaini said...

menjahit kena ada minat kak..kalo tak minat memang tak menjadi ler..heheheee..

eelobor said...

ooo....ini saya pandai buat nie. tapi pandai menjahanamkan la. hahahahaha

Falsya said...

Kakakkkkkk..rindunye wat buat..dh lama xpenang besi tuh..

aTieYusof Family said...

salam kak..
saya ni apa seni pun tak reti..termasuk lah menjahit ni..haha..adoi bila lah nk beljaar..asyik tangguh2..masa sekolah dulu adalah belajar jahit tulang belut ni...
best nya kak Meen dah mula tunjuk minat...lama2 nti mesti pndai mcm kakak..

Nieyl said...

Singgah pagi...
Zaman nieyl dah x de kait² nie lagi..
mak pun dah stop mengait :)
klu ade pun..tinggal kenangan je hasil² kaitan die tuh..:)

makchaq said...

Makchaq pun arwah mak menjahit, kena juga tolong sembat/jahit tulang belut bila mak suntuk masa.

Anak2 pompuan makchaq suka juga menjahit, tapi lebih kepada jahit kraf.. baju belum lagi..
tp jahit leher baju sendiri memang diaorg kena buat la.. sebab maknya sentiasa last minit siapkan baju..
Belum cuba guna benang tebal ni utk jahit leher... boleh la try tahun ni.

Rai OurKizuna said...

saya ni memang buta hati agaknya bab mengait ni.. tak pandai sungguh.. kena cari guru yang baik.. nak anyam ketupat pun 2-3 tahun baru pandai.. inikan pulak nak menjalin mata air.. hahahha

Nooriah Abdullah said...

dah umoq mcam gini dah tkde minat dah kakzakie pada kaknoor lah, minat yg lain pulak, dulu2 mmg terer ni, siap buat alas meja, kerusi segala..

Kniedaz said...

wah...best tu kak..dulu saya belajar jahit tulang belut ngan mak saya, tapi guna benang biasa je...anak2 zaman sekarang belum tentu nak tapi kita kena gak ajar kan..

saniah ibrahim said...

ada juga tunjuk minat menjahit anak2 kakzakie ...anak2 sya takde yang berminat pun nk belajar menjahit..skg sya sndiri pun jarang jahit sendiri bju kurung...selalu beli siap je ...tak boleh pegang jarum lama sikit tangan kebas.
lama dah tak mengait...tiba2 rindu pulak ...

Aziela said...

Makcik saya memang pandai betul mengait. Ralit saya tengok.dia. Dan saya pulak, setakat boleh kait tali air jer la. Nak buat sarung...saya x pandai. Tapak, lepas juga la.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya tak ada rezeki nak pandai mengait, memang tak mahir langsung walaupun setakat buat tali air kakzakie

Fazleyatul Aini said...

saya memang fail la kalau bab menjahit ni
memang tak pandai
jahit seluar koyak tu boleh la
itu pon x kemas hihi

sue sue said...

Minat menjahit..tapi kurang bakat...
Bestkan kalau bole pakai hasil kerja tangan sendiri......






Nak free vitamin tak?
Jemput singgah ke blog saya:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/free-vitalea-untuk-ahli-baru-shaklee.html

lieyalatif said...

eh kak ni dulu mak lieya rajin tau mengait....lengkap laa alas meja, alas kerusi, alas mesin basuh .... gigih dulu mak mengait.....tgk akak buat baju teringat gak mak penah buat gini...kat leher, kat tangan...lawo jek baju heheheeh

lieyalatif said...

eh kak ni dulu mak lieya rajin tau mengait....lengkap laa alas meja, alas kerusi, alas mesin basuh .... gigih dulu mak mengait.....tgk akak buat baju teringat gak mak penah buat gini...kat leher, kat tangan...lawo jek baju heheheeh

imm hassan said...

mak imm dulu pandai mengait, baju sejuk anak2 pun dia kait.. malangnye anak2, xde sorang pun yg pandai mengait hihih

Inani Hazwani said...

Mak cik Nani suka buat ni.

idzwa kamaruddin said...

kagum dgn org yang ade kesabaran tinggi dgn menjahit baju nie..

boleh la buatkan adik mok baju kurung..hehehe..

iryanty ahamad said...

tak minat mengait :-))

Rapunzel Cikilolo said...

Mengait... mak saya dulu reti mengait tapi tak diajar kpd anak2. Tktau la knpe...

Hurm, saya dh besar ni bljr jahit manik je la mampu

Nastyna said...

SAya dulu pandai jahit leher baju kurung ni, tulang belut, mata lalat.. guna jarum biasa tu jer.. makan jam jugak nak siapkan satu2.. sekarang dah kaku dah tak reti sebab lama tak buat. dah tak ingat step dia macam mana:D

asyifa mustaffa said...

Ada keinginan nk belajar...tp asik la tertangguh... ntah bila nk mula nya pun x tau kak...hehe...

εïзmummyHazaεïз said...

Baru terpandang mak menjahit mata lalat kat leher baju malam tadi... :)

Uncle said...

Nak cucuk jarum pon tak nampak......hahahaha...

Kayu Manis said...

Nk tmph jhit tulang belut bolehhhh..?

Malinda said...

dulu2 saya pon pandai mengait tak kira la benang kasar atau benang halus cam akak ni...tapi bila dah lama tinggal tak tau la masih ada bakat atau tak...rajinnye akak anak beranak

Eye_nee said...

Kak Ngah saya pandai mengait ni kakzakie..buat lapik blkang kusyen..alas meja..

SAya hanya pandai buat tali air tu jer...hehehe...

Miz Eija said...

salam kakzakie... dalam adik beradik eija 10 orang ada sorg kakak eija pandai mengait ni... mcm susah je kan tpi kalu minat dan rajin jd je... hihi eija boleh menjahit sikit2 pnh masuk giatmara sat sementara mnuggu result dulu tp lama tak menjahit mcm da lupa T_T

elly nadyra said...

satu-satunya benda yang saya tak warisi dari mak saya
mak saya hebat mengait!
saya masih simpan gaun dia kait utk saya masa kecik2
dan alhamdulillah sempat saya turunkan kat anak saya kak

Diana Rashid said...

kalau lah saya pandai mengait mesti masa saya banyak habis untuk mengait sebab saya suka tengok kakak dan mak saudara saya mengait..ralit je tengok..pernah belajar tapi cikgu nya malas dah nak ajar sebab jari saya keras katanya..ehhehe

Chenta said...

cantiknya,, :)
dulu zaman sekolah pun belajar dgn emak juga,, tp skrg dah keras jari jemari ni agaknya,, kena ulang semula.. :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...cantik2 la...dulu2 mas mmg rajin nak buat tapi skg dah lain jadinya...

Gee Lion said...

Dulu, ada full set benang & jarum macam ni. Kepunyaan arwah mak. Arwah mak memang pandai; menenun, menjahit, menyulam. Baju sejuk buatan tangan arwah berwarna pink masih ada dlm simpanan. Cumanya sekarang; barang2 itu hilang tanpa jejak. Mungkin ibu baru tersalah letak. Huhu

nohas said...

dah lama tak nampak baju kurung yg ada tulang belut atau mata lalat..berseni..

suka suka said...

Alamak... dah terbenam mana entah benang kait K Mar hi hi..dulu rajin sangat2... byk hasil tangan K K Mar... cuma tiada kenangan untuk simpan dlm blog.. dulu2 tiada handfon ... dah kahwin projek kait byk terbengkalai.. K Mar tak pandai buat untuk leher baju kurung tu ... knitting pun K Mar buat .. siap berpasang2 stokin anak.. kalau sudi mohon tunjuk ajar step by step dlm blog untuk leher tu..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Pandai kakak buat ni. Macam-macam warna benang yang ada mesti lagi cantik.

PeRdU cINta said...

Seronoknya..boleh buat macam macam ni..jimat pun ye jugakan kak..

Mummydearie said...

Dululah masa muda belia remaja sesangat, boleh berminat nak belajar mengait tapi separuh jalan jerk. Saya ni dengan jarum dan benang memang tak serasi kot. Dari dulu sampai sekarang pun tangan gigil. Manalah dapat nak menjahit cantik-cantik :)

Untunglah anak-anak akak kalau dapat diperturunkan ilmu ni kepada mereka.

ANIM said...

kalau sayalah...sure terbarai benang bulu ini di tangan...
almaklum...keras tangan ni..hihi

ummi aqilah (LM) said...

Kemahiran yg sy takda. Memang dh terlambat utk saya belajar

nOe suhaimi said...

dulu noe pun selalu tolong mak buat jahit tulang belut ni...lepas tu jahit mata lalat...mengait pun noe tau hasil dari tunjuk ajar mak...