Wednesday, June 24, 2015

Whatsapp sarat ibarat perut kekenyangan


Bila group whatsapp kian bertambah semakin sesak 'perut' di dalam telefon untuk menerima. Akibat dari terlalu kenyang, telefon bimbit boleh jadi sakit seperti manusia yang terlebih makan. Sumbat semua tidak kira siang-malam-pagi-petang akhirnya tersadai menerima padah. Sakit mulalah menjengah diri. Itulah hikmahnya mengapa ramadhan didatangkan buat umat Islam.
Mohon dari google tepek di sini

Namun apa yang ingin diperkatakan di sini apabila telefon bimbit mula tergantung atau jem gara-gara whatsapp. Sekadar memberitahu kepada yang masih belum mengetahui langkah yang boleh dibuat:-

1. Pergi ke settings whatsapp
2. pilih/tekan account
3. kemudian pilih/tekan network usage
4. akhir sekali reset statistic

Bijak juga mereka mencipta ini. Tidak perlu bimbang kerana ia tidak akan mengganggu fail yang lain. Boleh diperhatikan sebelum ke reset statistic beribu-ribu kb telah kita gunakan. Sebaik reset semua akan kembali kosong. Selepas itu akan lajulah kembali untuk berwhatsapp. Sila rajin cuci seperti mana kita sekarang sedang mencuci perut kita. Jangan sampai kekenyangan ia boleh membawa penyakit:)

~~ Manusia pun lebih kurang macam telefon bimbit ada jangka hayat juga. Sampai masa tidak boleh digunakan.~~

43 comments:

aTieYusof Family said...

Salam Ramadhan ke 7 ya kak..
WA pun mcm manusia kan..sesekali kena reset, bersihkan..barulah fresh semula

Aisy Nasiha said...

Good info Kzakie..
Elok sangat ni.
Group2 yang ada semuanya orang addkan, nak left group kan takut ada yang terasa..
Elok cari penyelesaian gini..

Sura Mohd said...

Semua benda kalau dah terlebih memang tak elok..hehe..makan terlebih pon boleh semput..
Sura pon dah buat kat phone selepas ada kawan share benda ni..bagus sangatkan..takde la nak sarat lagi...:)

eMMe said...

Assalam Kak Zakie, baru pas cuci wasap, tengs for da info , sharing is caring la kak Zakie, muahs muahs muahs...

nohas said...

thanks for sharing..memang tak larat nk delete gambar, video..beratus-ratus..ada yg suggest guna telegram, tapi mcm tak ramai yg guna, whatsapp jg yg jadi pilihan..

Daddy Ziyyad said...

kena setting jugak supaya wassap tak auto upload/ auto download apa apa video/gambar..buat menyemak fail aja

shaliza said...

hiks..cuci jgn tak cuci. Saya x join mana2 group pun skrg kecuali group famili...

❤Kamsiah❤ said...

memang berat dan tersangkut2 jadinya sblm 'dicuci'...

Nieyl said...

Singgah pagi...
ada lah dekat 10 group...
Tapi x semua pun aktif..:)

paridah said...

banyak sangat makan kena buang juga baru ringan sikit badan...tq infonya kakzakie.

Fazleyatul Aini said...

tq kak !

Malinda said...

nasib saya tak pernah kene camni kak...saya rajin delete terus lepas baca

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terima kasih kak zakie berkongsi info..
Saya selalunya lepas baca terus delete..
Betul tu kak, macam perut kita kekenyangan..
pastu sakit perut sebab tak membuang lama ehe :)

Aziela said...

Wa...saya x pernah tau pun. Tq kakak

Cho Zila said...

terima kasih membantu.. tak tau pulak,.. kadang2tu manual buang...

Sue Bee said...

TQ kak..henpon pon reti sakit bila dah berat sgt

Nor Azimah said...

Saya selalu guna kaedah manual je, tak tau..hi hi

nabilah_2908 said...

Salam Kak Zakie.. (^_^)

Saya selalu gak buat kaedah ni..ringan sikit telefon.. :)

Pasal group ni..rimas pun ye juga..rasanya ramai yang alami situasi di mana tak sampai hati nak left group...risau ada yang berkecil hati...terutama group yang melibatkan family

Dalam hal saya...dalam group tu banyk perkara yang merapu dari perkara yang berfaedah..mahu tak mahu biar saja lah.. :)

Selamat berpuasa.. (^_^)

idzwa kamaruddin said...

saya dah buat kak...terima kasih sebab share kan info nie.

Falsya said...

falsya dh buat dh kakak..ade abang opis nie yg bgtau..hehe

PeRdU cINta said...

Betul kak..kesian..macam mn kita kesian dengan perut..kita kena kesian dan sayang pada harta yang Allah pinjamkan pada kita..terima kasih ye kak kongsi..

Zaitun said...

Terima kasih kakzakie kongsi info. Selalunya kak zai delete lepas baca.

iryanty ahamad said...

alhamdulilah..baru reset :-))...

tq kak

aizamia3 said...

Betul kak.. sekali tengok haa.. amik.. memang banyak.. nampak sangat kerap menggunakan aplikasi ni.

mardiana abu darin said...

Setuju Kak...mcm2 khazanah dlm wassap diana. Nak kene setting blk nampak gayanya...tq kak utk info yg sangt berguna di abad ini.

Rapunzel Cikilolo said...

hehe, baru tau teknik ni.

thanks akak.

Mrs Little Voice said...

Samalah ngan alin py hp...asyik hang je...tq kak

Mrs Little Voice said...

Samalah ngan alin py hp...asyik hang je...tq kak

Mrs Little Voice said...

Samalah ngan alin py hp...asyik hang je...tq kak

Reena Sidek said...

Info yg berguna..

Hai. Reena blogwalking kat sini.
Exchange Feed Group ada menganjurkan http://masrinasidek.blogspot.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015.html GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00 Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

Bunda a.k.a KN said...

Macam KN tak ramai jugak join group...group famili lagi...group yassin lagi...tak aktif sangat pun....takot jadi senak henfon camnilah...

Tapi group famili saling faham...setakat 8 mlm jer....kecuali ada perkabaran penting...

zulhilmitempoyak said...

semua chat dalam tu hilang gak ke camna. xpaham sori.

Ahlam Miera Shafie said...

thanks sis.. sambil baca terus capai phone n terus buat... harap2 phone xmeragamlah lepas nih... inshaAllah...

Mummydearie said...

Oh, Kakzakie! Saya sendiri tak tahu bab ni. Nampak sangat jarang guna WA. Terus ambil smartphone dan cuba buat!

Betul tu, kak. Manusia pun sama macam telefon. Selalu hang (sakit) kalau tak dijaga betul-betul.

Puan Kutu said...

pernah baca tentang ni kak zakie tapi tak pernah cuba buat..hari ni baca entry ni dan2 p tekan setting kt WhatsApp tu bagi clear..TQ infonya.hehe

eelobor said...

wah...tak sangka saya boleh jumpa tutorial mcm nie kat blog akak. huhuhu #kipidap

eintan nurfuzie said...

done.. heheh.. slalu akan buat manual dowlond. dan selalu gak clear all.. ehehheh

Haslinda Hassan Ali said...

aha mmg dah guna teknik ni,elok sgt2

QasehnyaRania said...

ya betul tu kakak
saya pon buat begitu sblm ni selepas mmber suami bgitau.
skli check sblm reset.. perghh terkejut

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...yer betul tu kak...jangka hayat tetap ada...:)

nur anis said...

saya baru tahu ni kak..dah reset dah..:)

nhhas said...

owh betul ea kaedah ni?
laaa saya ingat spam ke apa ke orang nak curi data ke.... hihihihi

ANIM said...

tak taule pulak ada cara sebab belum lagilah tergantung, hihi..
grup saya tak ramai kot