Tuesday, September 6, 2016

Walyatalattof

Hari: Jumaat lepas 
Masa: Waktu mengajar anak-anak mengaji selepas maghrib 
Surah: Al-Kahfi 

Menjadi anak yang belum baligh bertemu dengan ayat apa pun jua sekadar membaca seandainya kita tidak memberikan pendedahan. Bertemu ayat yang disunatkan bersujud/sajadah pun kenalah kita terangkan, jika tidak pasti dia akan membaca terus tanpa bertanya itu-ini. Apa yang penting padanya bacaan memenuhi tajwid yang dimestikan oleh orang yang mengajarnya. Tetapi bila bertemu yang pastinya hanya sekali di dalam Al-Quran tentulah menjadi tanda-tanya pada anak-anak.

Terhenti - Sebaik bertemu perkataan ini dia terhenti dan senyum. "Kenapa ini merah mama?". Pandai juga bertanya sebab bukan dia seorang yang musykil bila bertemu ayat ini. Rata-rata anak yang menggunakan Al-Quran cetakan Malaysia akan bertemu begini. 
Walyatalattof - Inilah perkataan yang duduknya betul-betul di tengah-tengah kitab Al-Quran. Duduknya di juzuk ke 15, pada surah Al-Kahfi. Maksud perkataan ini "hendaklah bersikap lembut". Latif bermaksud lembut. Samalah dengan ini. Cuma ada kata kerja "hendaklah"  nahu bertukar bunyi tapi maksud tetap sama. Tetapi jika kita menggunakan Al-Quran yang kita beli di Mekah/Madinah biasanya kita tidak akan jumpa perkataan ini dibold atau diwarnakan. 
Adik - Walaupun sudah 9 tahun tetap adik juga. Ada satu kakak dan satu abang. Berharap boleh katam tahun depan. Itu penyapu lidi di belakang sebagai 'jaga' aku takut Jojo, kucing anak aku dari menceroboh masuk.
Anak-anak kecil ibarat perisian komputer baru. Banyak boleh diisi dan tidak mudah tepu. Berbanding mendidik yang sudah dewasa lebih mudah mendidik anak-anak yang baru belajar mengenal bacaan. Tetapi menjadi tanggung-jawab mendidik kepada yang memerlukan tidak kira anak kecil mahupun dewasa. Ada tanggungjawab di situ jika tidak dilakukan akan ditanya di akhirat kelak.

~~ Setiap manusia selagi masih bernyawa ada tanggung-jawab kena jalankan.~~

41 comments:

Puan Wawa said...

owh, wawa baru tahu.. tq kak..")
ilmu pagi hari..

salam singgah pagi..")

Amy Hilmirda Daud said...

Tekun dia mengaji.
Takut jojo tu nak masuk, akak dah stand by penyapu lidi siang-siang :)

nhhas said...

masya Allah.

tengs kakak - sharing ni.

nhhas said...

akak. jangan lupa jawab tag tau...
hi hi hi

Mia Kassim said...

Salam kak .. ilmu baru hari ni. Baru nak tny pasal penyapu lidi tu .. hehe

norhidana miswan said...

betul tuh kak mmg selalu di boldkan supaya lain ngn ayat lain... mmg menonjol... baru tau maksudnya.... kalau baca terjemahan pun bkn ingat heheheh...

bdk2 ni mmg nampak lain skit msti becok mltnya bertanya... bila dh jwb selagi dia blm rasa puashati akan di ulang2 tanya lg

Dkna Abza said...

seronoknya tngok anak-anak mengaji. teringat waktu kecil dulu dkna mengaji rumah ustaz yang garang sangat, kat tangan tak lepas ngan rotan..sekali dia bersuara semua kecut perut..hahahaa

saniah ibrahim said...

Bagus mengaji dengan kakzakie semua dapat ilmu lebih dari mengaji ....bijak anak yang rajin bertanya.

saniah ibrahim said...

Bagus mengaji dengan kakzakie semua dapat ilmu lebih dari mengaji ....bijak anak yang rajin bertanya.

paridah said...

TERIMA KASIH BERKONGSI ILMU..MAKIN DIPLAJARI MAKIN BANYAK KITA XTAHU..KENA RAJIN BERTANYA SPT ANAK2 YG BARU BELAJAR...

Nieyl said...

Selamat pagi....
lewat singgah hari ini...
dapat 1 ilmu nieyl hari ini dr entry akk...
tq akk...

idzwa kamaruddin said...

Ilmu baru! Rindu zaman mengaji kene rotan dgn abah..hehehee..

amirah said...

mesti ustazahnya pun lembut aje..suka anak2 ni mengaji ngan akak

Irda Garmin said...

irda baru tahu kak..setiap kali baca kkak zakie tulis entry..irda akan berasa damai..entah mengapa ya..bila tengok akk mengajar mengaji..kalau dekateringin juga nak hantar alya anak irda...:berlemah lembut"..sungguh dalam maknanya kak...:)

Nizam.Ariff said...

Dulu pernah dgr yg ayat walyatalattof...hgga akhir tu boleh dijadikan doa utk keracunan...
Kdg2 aku baca sblum jamah makanan kat gerai yg aku was2 ..takut ada yg dengki khianat.... wallahuaa'lam

dorsett pink said...

saya pun tertanya2 gak kenapa sesetengah quran ade bold warna merah tu. sebab rata2 alquran yang saya baca tak de perkataan bold warna merah. hehehe..

thanks kak, for the info

Ann Ishak said...

alhamdulillah, dapat jugak sedikit ilmu dari akak hari ni :)

Falsya said...

baru falsya tau kakak..dpt belajar ilmu baru..hehehe

hainom OKje said...

Nampaknya bukan setakat yg belum baligh je tak tau, yg dah kilauan ni pun kalau kena tanya, mau garu kepala jugak kanda hihi....
Tq kanda sharing info

Mummydearie said...

Saya ni bukan budak-budak lagi Kakzakie tapi malunya nak mengaku, barulah tahu hari ni bila akak jelaskan. Nasib baiklah sempat tahu ya kak daripada langsung tak tahu!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

masa belajar ngaji dulu pun pelik kenapa tetiba merah

Petak Bunga said...

ilmu kak.
terima kasih.

nadhie wueen said...

Alhamdulillah. Moga semuanya menjadi anak-anak yang soleh. aminn =)

Mar Mansor said...

syukur ada kawan seperti akak,,pandai mengaji

hainom OKje said...

Nampaknya bukan setakat yg belum baligh je tak tau, yg dah kilauan ni pun kalau kena tanya, mau garu kepala jugak kanda hihi....
Tq kanda sharing info

Mas said...

Alhamdulillah anak2 diajar ibunya sendiri..damai rasa hati.

Acik Erna said...

Terima kasih kakzakie..mudah2ah Allah makbulkan doa kak zakie buat acik.telefon acik pun rosak juga kakzakie tu sebab no telefon hilang..tak dpt acik contact kakzakie.terigin jugak bila selalu ke B P dulu tu nak tel..tapi x de no.

Acik Erna said...
This comment has been removed by the author.
Khairul Bariah said...

terima kasih kakzakie. saya baru tahu perkataan itu duduknya ditengah2 isi perut al-quran. selama ini main redah, baca saja.

Warisan Petani said...

Alhamdulillah.
Tak ramai yang sanggup menggalas tanggungjawab ni.

Kayu Manis said...

Betuul kak anak2 mmg hebat..sng jer ajar
Tak malu nor bgitau..selalu juga bacaan nor anak2 tegur, maklum gigi gigi bocor dpn bunyi pun tak sdpppp.

P/s kak klu berknan dgnkain sulam jgn segan2 wsppp nor ye...tq kakkak.

Noriza Abdul Rahman said...

Betul kak, anak2 sekecil 3tahun kalau kita ajar ayat alquran sepitong dua memang cepat dia absorb, selepas tu diulang2 sampai dia hafal boleh jadi nyanyian untuk dia sebelum tidur

Qhaifa Nur said...

Ilmu baru buat Nur...Nur perlu gali lg bab ni sbb ank2 ada juga tnya kak..
Bijak ank2 skrg kak...yg pelik2 mesti cepat nk tahu
Siap penyapu lg kak...Nur pun takut dgn ank kucing huhu

Gee Lion said...

penuh hikmah ayat yg dimerahkan
mengingatkan sy pd kesilapan lalu
surah ini penuh misteri kan kak zakie
oh ye
semoga cepat khatam ye adik
^_^

Malinda said...

Beruntung nye anak2 ni dpt mengaji dgn akak...kalau la duduk dekat mau sy pon berguru dgn akak gamaknye..kene jadi jaga kat pintu pon sanggup lagi2 duk menghalau si jojo tu...kikiki...moga adek cepat2 khatam ye nanti mama zakie kasi hadiah...hahaha...pepandai je sy

ZULHILMI TEMPOYAK said...

terima kasih puan. share tntg ni pon kita dapat ilmu tambahan

Raihanah Ahmad said...

ilmu baru pada saya juga, thanks kakzakie

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Betul tu akak. Warna bold ni tak ada pada quran yang dibeli dari sana. Kena belajar jadi pelembut kan akak. Nak kena didik hati selalu.

nurbijen said...

Patut la masa kat UK dulu takde page yg kaler merah ni...
Rupanya yang version M'sia jer...

Tu bila balik M'sia anak2 teruja bila tgk page merah ni...
dan lebih teruja bila dapat lepasi page merah ni :)

Fiza Rahman said...

Mekasih atas perkongsian kak .Baru tahu nih. Kalau lah dekat ngan kak zakie. Nak jer saya belajar mengaji sama.

Shahrizat said...

masa nak ketap mangga pintu emak pesan baca 'walyatalatthof' ni sambil ketap mangga pintu.