Thursday, February 23, 2012

Gagal menggoogle

Kepada teman-teman yang bertanyakan pokok apakah penghasilan dari WW - Bergayutan di Hutan Bandar Johor Bahru bertarikh 22-02-2012, inilah dia pokoknya.

Ulang tayang - Pokok ini telah dipublish dalam N3 sebelum ini

Semalam - Ini yang tertayang pada N3 tersebut

Setelah cuba menggoogle seharian semalam tidak berhasil sehinggalah aku berlayar ke laman web Hutan Bandar Johor Bahru. Namun pokok yang dinyatakan hanyalah pokok pulai, merawan, tiup-tiup, akasia, siput jantan dan kelat paya. Bila aku menggoogle kesemua yang disenarai bukan seperti gambar di atas.

Kepada mereka yang tinggal di Johor Bahru andai melalui Taman Adda Height pokok ini juga kelihatan ditanam berjejeran di tepi jalan berhampiran lampu isyarat. Sekarang sedang musim berbunga dan kelihatan amat menarik kerana ianya bagaikan tanglung kuning bergayutan di atas pokok.


~~ Keindahan alam untuk kita nikmati segalanya adalah ciptaan Allah jua.~~


67 comments:

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Puan..
Kebetulan saya juga menggugel semalam.. Tak jumpa jugak..xpe. Nanti kita cari lagi..

Mmg tersangat menawan mata memandang.. :)

yana-feehily said...

Subhanallah..tk penah tgk pun pokok ni...nak kena tunjuk kt org tua, mana la tau kot dorg kenal pokok apa..

sisdee said...

tiap hari melalui adda height..akak mesti tahu umah saya ;)

mmg situ byk pokok tu ditanam..;)

Sharifah Nadzarah said...

kak!!..betul tu..sy hari2 lalu situ..mmg cantikkan??..sy nak cabutlah sepokok bawak balik..kikiki...

amirah said...

kena tnya dengan mak2 kut kak..selalunya org2 tua mesti cekap

maya amir said...

tak penah tgk pokok ape ni ye..mungkin kene tanye developer adda height namanye..hehe

Huda said...

cantik kan kak..

Deru Ombak said...

Salam Puan Zakie,,
Nama pokok tu Golden Chain...

Nazayiena said...

Cantikkan klu tanam kat laman rumah sbb tgk pokoknya x berapa tinggikan....

adyna said...

xpernah tgk pun pokok nie.. memang cantik ^_^

noor said...

kak zaki byk namanya hihihihi...nor first time tgk ni.

::NureeN:: said...

mmg cantik kan.. myb ada nama yg kita x pernah dgr :)

sitiebby said...

askum kak,

pokok pulai? kalu kt kelantan, dpn jln masuk rumah siti da satu. Tapi tinggi, xde rendang pun. Tapi bila berbunga, cantik berguguran kat tanah. Masa berbunga memang cantik. Dari jauh dah nampak bunga2 bergayut, kuning je dari jauh.tapi xtau la, ada pokok pulai yang rendang jugak.

Daddy Ziyyad said...

kena suggest kat pihak Hutan Bandar supaya update website mereka

Kakzakie said...

@ Deru Ombak: Terima kasih kerana toong menggoogle.


@ yana-feehily: Pn. Deru Ombak dah beritahu pun namanya Golden Chain.


@ sisdee: Eh.. Dee tinggal di adda height ke? Kakak hari-hari lalu pergi-balik tau


@ Sharifah nadzarah: Suka tengok bung dia bergayutan kan... kakak siap cari kat nursery tau SN


@ amirah: Dah diberitahu oleh Kak Ya (Pn Deru Ombak) amie - namanya golden chain


@ maya amir: Dah tahu pun maya


@ Huda: Memang cantik Huda


@ Deru Ombak: Wa'alaikumsalam Pn Deru Ombak. Terima kasih tolong menggoogle utk kakak. Agaknya sebab berantai dan kuning itu diberi nama GOlden Chain ye


@ Nazayiena: Boleh tinggi juga sebab yg di tepi jalan tu tinggi sikit


@ adyna: Sekarang dah mula diperkenalkan sebagai pohon lindung


@ noor: Entahlah noor kakak pun baru tahu hari ini


@ Nureen: Agaknyalah nureen.


@ sitiebby: Bukan pulai siti tapi golden chain kata Pn Deru Ombak.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy jarang lalu belah-belah adda height tu :)

kakcik said...

Ada yang Allah rahsiakan supaya kita berusaha dan akhirnya tidak lupa. :)

ZalinZalina said...

kakzakie...nanti saya tanya kat husben...husben saya memang keje kena mengena dengan pokok2 ni..

ieja amieja said...

klu laman luas mmg sesuai jg tnm pokok ni kan kak..cantik & sejuk je mata memandang..

zue said...

dah lama tak pegi hutan bandar kat JB tu sejak hutan bandar kat bandar putera ada.

Munnafendy said...

jauh sgt nak pergi johor nk tgk pokok ni =D

ni kalau mak sy tgk, mesti teruja gila...mau dikoreknya pokok tu bwk blk tanam kat umah..haha

LadyBird said...

mesti sangat2 cantik kan kak?

Kakzakie said...

@ Rina Avail: Kakak setiap hari kena lalu Rina - pergi-balik kerja


@ kakcik: Benar kakcik


@ ZalinZalina: Dah tahulah ZZ kata Pn Ombak Rindu - Golden Chain


@ ieja amieja: Macam sejuk je duduk bawah dia kan ieja


@ zue: Kakak belum pergi yg di Bandar Putera


@ Munnafendy: Emak munna macam kakak suka tengok pokok yg berbunga


@ LadyyBird: Selian itu kelihatan unik LB..

redza said...

ada bau tak kak?

Sharifah Nadzarah said...

kak cuba akak tanya nursery kat sebelah jln adda heights tu...nursery yg atas bukit tu...
boleh akak tunjuk sekali pokoknya kat tepi jln tu pada tokey nursery tu..manalah tau ada.hehehe

aanie said...

oo...golden chain ek? seindah namanya....:)

sahromnasrudin said...

bagus arr bandaraya jb nie..walau tengah bandar, still ada tempat utk beriadah

cinnamon.com said...

UNIK POKOKNYA..

fazrulnoor said...

mcm mercun masa CNY la

Nini D.. said...

mmg cantik pun kak..

syiela said...

Golden Chain rupanya.. mmg berkenan sangat

Tihara said...

memang jarang2 sekali nk jumpa pokok ni..thanks 4 sharing akak :)

fuad ansari said...

macam2 nama orang bagi.. leh la kak zakie sebarkan nama pokok ni adalah tanglung kuning.. mana tau generasi akan datang akan mengenali pokok ni dengan nama tanglung kuning.. (",)

kalau nanti cucu cicit saya sebut pokok ni dengan nama tanglung kuning, mungkin sy akan ingat kak zakie.. (",)

miloais milo said...

ada pokok yg hampir serupa - lopenthera or golden chain...

munna said...

first time munna tgk pokok ni kak....

Kakzakie said...

@ redza: Bau dia wangi tapi wangi tak sedap macam pahit gitu


@ sharifah nadzarah: Kakak belum pernah kesitu walau hari-hari lalu-lalang. Tinggilah nak naik sana


@ aanie: Gitulah gamaknya


@ sahromnasrudin: Ada lagi satu shah di Mutiara Rini juga di JB


@ cinnamon.com: Tak tahulah siapa yg bagi


@ fazrulnoor: Cuma warna dia kuning tak merah


@ Nini D: Ada org jogging petik bunga tu Nini


@ syiela: Kakak pun suka


@ Tihara: Kakak rasa sekarang dah mula dijadikan hiasan tepi jalan


@ fuad ansari: Abang dah bagi nama tu en fuad. Masa kami pergi nursery tu kita cakap gitulah bunga yg macam tanglung warna kuning. Nyonya tu ketawa. Kelakar bunyinya...

Eye_nee said...

Nak cuba cari kat Nursery kawasan umah saya ni..berkenan pulak...

nabilah_2908 said...

hanya ada di Johor je gaknya....

sy cuba gak google..mmg tk jumpa..pokok yg seakan2 mcm nk ada la.. ;)

ct rahani said...

selalu lalu kat adda height tu kak.. memang cantik la.. tenang je mata memandang..

lieynanilaz said...

cantik!!...adakah ini pokok hiasan atau ada khasiatnya kak!!

-Sara- said...

mmg cantik :)

Kancil 8349 said...

memang cantik..dan pelik...hehehe...apapun tulah keajaiban dan kekuasaan Allah

http://kancil8349.blogspot.com/2012/02/jawapan-daripada-wordless-wednesday-28.html

norhidana said...

bunge dia besar2 ke kak? pokok apa kah itu yek... kalu kt kl nih dana suke apa ntah nama pokok tu...kalu tgh musim bunga... bunga dia banyak sgt sampai tak nmpak daun...pstu bwh2 pokok tu jd cantik sgt bile bunga dia ggr...

ajumohit said...

owh baru tau namanya hehehhe, tq atas info ini kak...

Mamamya said...

lia mmg x penah tgk pokok ni kak... cantik & sesuai dgn namanya kan...

eMMe said...

Salam Kenal, Selalu nampak nama Kak Zakie kat komen blog-blog..famous Kak Zakie ni...hehehe...

Cho Zila said...

ehmmm... kena tanya kat adik ipar saya yang memang keje ngan bunga2ni...

wahida said...

ni yg tak puas hati ni...nak tau jugak ni...huhu...

ieda said...

uishh cantik pokok nie ..
kalau berbunga sure lagi cantik kan akak .. saya nie dari dulu x minat bab2 tanam bunge nie huhuh , kira bukan seni lahh ;) tgk ok ..

aliesha kirana said...

mmg nampak cantik sgt kak! hee. subhanallah!

fieda said...

mmg ctk kak zakie bunga pokok ni..

Pok Amai-Amai said...

Sy mmg tak nah nampak pokok tu. Mmg unik. Rendang lak tu.

Zaitun said...

Cantik dan unik bunganya.Kat tempat kak Zai tak pernah jumpa.

dhiera said...

dia puye daun pun cantik berkilat-kilat~

LYAfrina said...

pernah tgk pokok ni..tp xpernah tau namanya..

Maya Mayana said...

kena tanya org lama2 ni kak...nanti kalau yana tahu yana bg tahu akak..kdg2 google ppun tk tahu namanya maklumlah tk semua tmpat ada dan tk semua orang yg tahu namanya upload gambo tersebut kan? hehe

Hanis MY said...

wah pertama kali tahu pasal pokok ni.cantikkk

Nur-nba said...

Salam. Kak Zakie, memang kadang2 kita tak perasan yang di sekeliling kita ni banyak pokok2 yang cantik. Rajin akak ambil gambar ni..

MulutPayau said...

mmng cantik bunga tu...tak pernah tengokpun selama ni...

Puan Kutu said...

mmg cantik.ciptaan Allah utk kita nikmati..:)

mama ju, said...

Memang sabgat cantik!

Kakzakie said...

@ miloais: Itulah agaknay golden chain milo


@ munna: Sekarang dah banyak di JB


@ Eye_nee: Nursery di Skudai dan Saleng tempat kakak tak ada


@ nabila_2908: Kakak rasa betullah golden chain ZN


@ ct rahani: Cantik kan bergantung-gantung


@ lieynilaz: Kakak rasa sekadar hiasan saja. Khasiat tak tahu


@ Sara: Cantik kan


@ Kancil 8349: Benar itulah kekuasaan Allah


@ norhidana: Kakak panggil yg itu macam bunga sakura Dana. Cantik ye:)


@ ajumohit: Begitulah agaknya


@ Mamamya: Balik Johor bila cuti bolehlah lihat Lia


@ eMMe: Hmmm... terima kasih


@ Cho Zila: Mesti dia arif


@ wahida: Eh... kan ke dah tahu nama dia Golden chain


@ ieda: Kakak suka kalau yg jenis berbunga ieda


@ aliesha kirana: Suka tengok kan


@ fieda: Kakak pun suka


@ Pok Amai-Amai: Dulu macam tak ada tapi sekarang dah bayank Fara


@ Zaitun: Di Jb ini pun kakak baru nampak Kak Zai. Dah bunga baru tahu


@ dhiera: Daun dia baisa je dhiera


@ Lyafrina: Baguslah sekarang semua dah tahu kan


@ Maya Mayana: Dah tahu dah Yana. Golden chain agaknya


@ Hanis MY: Di Jepun ada tak Hanis


@ Nur-Nba: Anak kakak yg no. 2 ambil gambar ini Nur masa tunggu adik dia rakaman radio


@ Mulut Payau: Kalau lihat depan mata mesti MP suka


@ Puan Kutu: Maha kaya Allah


@ Mama Ju: Kalau rumah Kak Ju boleh tanam sebab laman luas

suri solehah said...

mesti semerbak harum kawasan tu time eluar bunga kan kak

eeiyss said...

wah.... is pun tatau pokok ape ni

Mama Ema said...

memang cantik kak

Kakzakie said...

@ suri solehah: Tak baulah suri, tapi kalu dekat adalah juga sikit bau


@ eeiyss: Macambaru sekarang ada nampak ye Is


@ Mama Ema: Bergantungan itu yg cantik Ema

L said...

jauhnya nk g jhor,,, huhu,, kat sp xdak ker?? huhuu