Tuesday, June 4, 2013

Cerita disebalik kek Secret Recipe

Mengejar kesibukan di sini yang di sana terbengkalai. Mengambil cuti setengah hari semalam aku menuju destinasi sebuah bank. Hal dunia juga. Tapi kehidupan masih di dunia hal dunia perlu juga diambil tahu. Tambahan pula hasil titik-peluh yang halal. Lama menanti sebaik tiba giliran mengisi borang yang diperlukan. Kemudian menambah sedikit wang bagi membolehkan akaun diaktifkan semula.

Tinggal 4 - Mama punya sudah selesai masuk perut sebab lapar. Keluar dari bank ada perasaan geram sebaik melihat skrin ATM baki duit tidak seperti yang dijangkakan. Sebenarnya lama tidak menggunakan bank ini sebab credit cardnya sudah aku batalkan dan lama tidak ada transaksi. Dapat surat mengatakan dalam tempoh 14 hari tidak diaktifkan akan dihantar ke baitulmal.

Nurienne dan Mak Zah - Setiap seorang satu kotak. Bila ditanya kenapa mama tidak ada aku pun jawablah sudah ada dalam perut. Akibat sibuk dengan tugasan apabila ada sedikit kelapangan baru ke bank untuk mengaktifkan.  Sebaik lihat skrin ATM baki tertera membuat aku terkujat. Geram punya pasal aku keluarkan semua dan tinggalkan RM10.11 sen. Kalau boleh keluarkan semua mahu aku keluarkan semua dari ATM. Untuk masuk bank semula malulah pula.

Yasmien dan adik punya - Kedudukan SR yang bersebelah bank itu yang membuat aku singgah di sini. Adalah juga makanan dibeli untuk mereka yang sedang duduk santai di rumah sebaik mama balik cepat - cuti setengah hari disebabkan masalah bank inilah.

~~ Pengajaran kalau tidak mahu menggunakan khidmat bank tersebut baik keluarkan semua wang dan tutup saja akaun. Untuk bank tersebut rasanya selamat tinggallah aku tidak tutup akaun tapi baki RM10.11 sen itu ambillah aku ikhlaskan.Sedar sebenarnya salah aku sendiri.~~


79 comments:

Lya Colours said...

salam kak. sedapnya kek SR kan. saya paling suka blueberry cheese cake

HeNRieTTa JoSe said...

btul tu akk....sebab rietta pown ada gak...dorg buat potongan tahunan...katanya utk charge kad atm...

wawa syaida said...

sedapny kek SR....sblum ni senang nak cari kat komtar ni....tapi start last year SR dah tutup kat dalam prangin mall...huhu

Acik Erna said...

Assalam kakzakie..sedapnya kek SR tu.

redza said...

sedapnya!

:: Cik Viva :: said...

Ya Allah...sedapnya semua kek tu..

mala said...

suka semua!

Zee Suhaini said...

urusan dengan bank ni kadang2 memang leceh..paling tak suka nak tunggu giliran tu..lambattt sangattt

Siti Haslinda Sadiken said...

adoii..mengoda indulgance tuh kak

ummuaidan said...

Ade jgk bank yg leceh camtuh yer..kalau tinggalkan baki pun, tiap2 tahun mesti diorang potong fee kan...
apapun kek2 semua tuh mmg menjeleskan..:)

Norzila Zakaria said...

kemain geramkan bank kek dibelinya ye..cuba la hantar zila ni ckit kak..

Knor said...

macam kek nor bt je...kek buah tu

Sayangku Zie said...

wah sedap sedap...

Kniedaz said...

bank apa tu? hehehe..kek tu sedap banget kak...tapii kalau beli Mr Hubby suka beli cheese cake

Mimie Najib said...

sedapnya kek tu kak..tak pernah makan kek camtu lagi.. =)

kak, nti bg sy alamat blh..nak bg keychain pngkor tu.. =)

http://hanyadihatiku.blogspot.com/2013/05/jawapan-teka-hadiah-pengantin.html

Juhariah Johari said...

Kek SR memang sedap kalau ikutkan hati....!

Aziela said...

Saya pun pernah buat macam tu...hahahahahha.

Rai Ourkizuna said...

ada rasanya dipotong utk cas kad atm.. tapi tak pasti banyak mana.. tetiba teringat pulak.. haha.

ibuintan said...

bank gomen ke tu.... nasib baik SR tu cepat masuk ke perut, taklah lama panasnya ati...

lieyalatif said...

Ya Allah kak...dugaan sungguh buat adik mu yg puase ni heheheheh....berbuntang bijik mater lieya tgk kek2 tu semua kak.....semua sedap2...eh ade ke kek SR yg x sedap kan kak heheheheheh

aanie said...

mcm mana blh tertinggal rm10 pulak tu kak....kalau sy dah alang2 sakit hati mmg tutup akaun terus....sy penah buat camni...geram dgn bank tu, tutup terus....org kaunter tu siap pujuk bukak akaun lain...hehe...

Qhaifa Nur said...

Kakzakie Nur samalah dengan lieya puasa..memang berbuntang biji mata tengok kek SR ni, sedapnya...

aduh Kakzakie, bank manalah tu yup...
nasib baik tak tutup...

hainom OKje said...

Wah kanda..... sedap nampak makan kek SR tak hengat dinda dugong di PD hehe...
So? Akaun bank tu tetap diaktifkanlah yeh...hehe tak apalah, manalah tau nanti suatu masa berguna jugak....
Apa agaknya kek pilihan kanda yeh?...

Ibu Lala said...

mak oii..pagi pagi tengok ciket yecepi ni cedap la.. meleleh air liur tau.

Mayang ABDUL RAZAK said...

wow sedapnyer kak.... mai sepotong....

MOKCIK AZWA said...

Salam Kakzakie..elok la tu tinggalkan RM10.11 sebab kita tak akan dibenarkan keluar sampai habis thru ATM kan. even kalau tutup akaun di kaunter pun bank tetap akan ambil bayaran penutupan akaun.. Azwa pernah kena. banyak RM gak dorang potong.

Dah lama tak pekena SR..tiba2 teringin pulak makan indulgence tu..

Nur-nba said...

Geram ye kak.. Bestnya tengok kek tu.. Akak belanja saya kek SR boleh?? hehe.. gurau je.

KY said...

KY belum pernah rasa kek dari Secret Recipe, nampak sedap, harganya pun blh tahankan?

Aku Ibu Muda said...

kek SR! sy tgh pantang mkn ni..huhuuu... terasa nak kek jugak...

amirah said...

amie pun ada juga terima surat drp bank nak tutup akaun dormant. tp amie dh tk sempat nk ke bank. maknanya wassalam ajela tu kak. ermmm kek secret recipe memang sentiasa jadi pujaan. sedappp

ummi izan said...

terliur plak tgk kek2 SR yang kak zakie tayang kat sini. dah lama sebenarnya 'puasa' dari membeli kek SR ni sejak2 tahu kisah di sebalik pembuatannya. betul atau tidak tu wallahua'alam.

Deqla Manjew said...

sedapnye..dah lama x pekena ni.. gmbr yg paling bawah tu feveret deqla.. dua2 tuh! so yummy......

Kesuma Angsana said...

apapun SR memamg terbaik !

Daddy Ziyyad said...

Memang better tutup terus akaun bank kalau bercadang langsung tak gunakan...Bank mmg untung byk tau kak zakie, kalau ada 1000 org yg akaun tak aktif macam kak zakie, RM10 x 1000....tu aja dah RM10,000 duit dia boleh rolling dlm investment..:)

Cik Puan Fadli said...

kak, klu xnak guna bank tuh, kita kena p tutup akaun...klu x, jadi camtu laa...klu bank rakyat, laie terok..stiap thn telan RM10...saya dh penah kono dolu...skang nie setia dgn maybank jee..bank len, mahap...

saya suka blueberry cheese cake...hik!hik!

Fiza Rahman said...

Sedapnya kek2 itu kak. Dah lama tak makan kek SR.

Rinna said...

Wow sedapnyaa tgk kek SR tuh..nyum2..

Biasa laa..kalau a/c tak aktif mmg akan dibekukan..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...sedapnya SR tu mengancam la...;)

azi said...

Sedapnya kek tu kakak...saya memang suka kalau bab-bab nak menambahkan berat badan ni...:)

Tihara said...

kek SR memang sedap kan kak :)

QueeN TerataI said...

hehehe sabar kak.. kalao queen mmg dh lama queen close je akaunnya.. ;)

Haryati Faizal said...

sedapnya kak.....

Munnafendy said...

bank mana tu kak zakie? nak tahu jugak..


amboi amboi cantiknya kek tu berposing! tahan nafsu niiiii....wallaahhhh

ainnoraini said...

ialah, bank ape tu kak...

saya ni suka makan kek...nnpk sedap jer pada hal baru je beberapa lepas makan kek SR jugak...tekak ni memang semua nak jer...

Pn.bayu said...

urm.... sedapnya cake..

tenku butang said...

perghhh.. semua nmpk sedapp.. hu2.. baru mkn kek ni kelmarin.. heee

Nazirah Nasir said...

yg pasal bank tu, tak tahulah nak cakap ape. mungkin itu strategi dorang nak kaut untung lebih kot?

erk..

tapi kek kat secret recipe mmg best2.. bile nak berkongsi?
hihi.. :P

ANIM said...

kakzakie, dalam geram2..bila dapat makan kek sedap, harus boleh tenang semula..

p/s kat sp baru buka cool blog. tapi belum sempat singgah. tergoda dgn entry kak dulu.huhu..

sarah said...

thank kak for the nasihat...

Amanina Mads said...

kad atm pun adamcm tu ek?? sedapnya SR

With Julia said...

Terliur tgk kek SR....haishhhh kak zakie pandai pancing tekak ju lah....ptg nih gak nk SR hahahha

uncle gedek said...

Secret Recipe terlalu mahal untok orang macam saya... T_T

aTieYusof Family said...

Kami pun lunch kat SR td Kak..dah tak tahu nak makan ape.. last2 ke SR..
sedap kek tu..
sllu juga sy tinggalkan duit dlm akaun dgn jumpa rm10 lebih je..pastu dah lama sgt deactive dgn sdiri nya:)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa bestnyer semua dapat sorang satu yer...ermmm sedap...

are_lin@yu said...

sedapnya kek tu..byk plk tu..hihi..blh rsa smua perisa..

Puan Kutu said...

sedapnya..dh request dh dekat en suami..lepas pantang je terus terjah SR.hehe

QueeN TerataI said...

p/s: produk tu mmg hebat kak.. that y miza jual.. hehhe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dah lama rasanya tak makan kek kat SR...

Lydia Miza said...

Saya pun dah korek smua duit kat bank yg sy xmo pki. Leceh nk kumpul kad byk2

JunAina said...

Akaun bank Aina pun banyak jugak biasanya bila berpindah tempat kerja terpaksa buka akaun baru. sekarang yang ada cuma dua bank kuning dan bank merah.

elly nadyra said...

Kijam ar bank kan..... x sukeeeee

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie...
Uuhuu..rumit benar keadaanya tu..
mudahan2 lepas ni xde lah masalah yg sama dihadapi ketika berurusan dgn mana2 bank..

eheh.utk cma xde ke sepotong? :p

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..wah terliur la kak tengok kek SR tu..tak pe hujung minggu ni ajak soulmate en hubby pegi beli kek SR ni la..walaupun urusan dunia..itulah yang perlu kita lunaskan sebaiknya kerana ada antaranya andai kita gagal untuk selesaikannya..membawa mudharat hingga ke sana..justeru ada sesetengah perkara ahli keluarga mesti ambil tahu dan menguruskannya setelah kita tiada..

Amie said...

Saya kan kak dah 2 akaun kena sedekah rmnya kat baitul mal sebab masa mula2 kerja dulu teruja nak simpan duit sana-sini, akhirnya tak terurus!

zulaikha megat said...

smlm saya dan suami pun pergi bank utk close a/c anak anak yg dah berumor lebih 13 tahun..

ingat nak bukak a/c baru..nak cari bank yg dekat2 rumah saja..letih nak ke bank yg jauh dari rumah semata mata nak masukkan sejumlah duit yg tak seberapa...

izzah said...

lamanya rasa xpekena secret recipe ni...huhu...akak buat sy terliur la...sedap nampak...

Dr. Tubagus said...

Nampak lazat dan empuk rotinya. Salam kenal dari blogger indon :D

Nastyna said...

alamak... bank mana tu kak. Ni saya nak kena contact bank la lagu ni, kang tak pasal2 dorang tutup akaun.

Kakzakie said...

Sebenarnya bukan salah pihak bank. Pihak bank menjalankan tugas kerana itu akta yang telah diberi garispanduan oleh pihak bank negara. Kakak ini yg cuai dan leka. Sepatutnya kalau dan tutup credit card kenapa tak tutup terus account. Sebab itu kakak kata jadikan pengajaran, jgn ikut cara kakak.

Terima kasih kepada semua yg memberikan komen:-

Lya Colours, HeNRieTTa JoSe, wawa syaida, Acik Erna, redza ,Cik Viva , mala ,Zee Suhaini , Siti Haslinda Sadiken , ummuaidan , Norzila Zakaria ,Knor ,Sayangku Zie , Kniedaz , Mimie Najib, Juhariah Johari, Aziela, Rai Ourkizuna, ibuintan, lieyalatif, aanie (mana boleh habiskan memang tak boleh aanie), Qhaifa Nur, hainom OKje (kanda suka indulgence),Ibu Lala, Mayang ABDUL RAZAK, MOKCIK AZWA, Nur-nba (Meh sini kakak belanja pasti tak gurau ni Nur - dah rindu), KY, Aku Ibu Muda, amirah (baik cepat buat Amie kalau tak jadi macam kakak jgn salahkan bank), ummi izan, Deqla Manjew, Kesuma Angsana, Daddy Ziyyad (kakak rasa sebab itu pihak bank dah inform awal tapi kakak yg salah delay-delay inilah jadinya), Cik Puan Fadli, Fiza Rahman, Rinna, Mas Zull, azi, Tihara, QueeN TerataI, Haryati Faizal, Munnafendy (pantang kena habiskan dulu Munn), ainnoraini, Pn.bayu, tenku butang, Nazirah Nasir, ANIM, sarah, Amanina Mads, With Julia, uncle gedek, aTieYusof Family, (Lizz) http://haslizalizz.com, are_lin@yu, Puan Kutu, QueeN TerataI, C.M.A @ CikMoonAdnan, Lydia Miza, JunAina, elly nadyra, ♥ Cmª shIemª ♥, PeRdU cINta, Amie, zulaikha megat, izzah, Dr. Tubagus dan Nastyna.

Kepada semua terima kasih sekali lagi.

Mila@Rimbun said...

malas ada banyak akaun bank kan.. susah nak maintain. Kalau dah lama tak pakai jadi force closure plak dah...

terasa rasa nak beli satu slice SR plak tghari ni hihi

Myra Jay said...

Adehhhh!! bila tengok cheese cake tu memang tergoda la kak ;)

Terus rasa lunch satgi nak p beli :D

aizamia3 said...

tak payah banyak.. satu slice pun dah cukup.. ;)
sedap..

Bin Muhammad said...

Terbayang2 lagi keenakan kek SR ni...kena pula kek durian tu, marvelous! Tapi jauh sgt utk mendapatkannya...tu la, sapa suruh dok kat Hulu, hehe

~aYu~ said...

tgk kek indulgence coklat tu mmg terliur dibuatnya. ayu pun ada akaun cimb dah dapat notis nak tutup akaun dah pun..

||aLeaSaRa|| said...

wah memang plan nak beli cheese cake,layan pulak dengan ice lemon tea nangis huhu...nasib baik SR dekat je area rumah :)

NoEn said...

lama sangat dah tak makan kek SR ni...nyum nyum

♥ ROS ♥ said...

Xpernah mkn kek sr nih.l haruslah terjah poket asben..hahhaha

Mizz Aiza said...

semoga dengan makan kek SR tu dapat meredakan kemarahan kakak..

fairus mohamad noor said...

salam jumaat kakzakie..sedapnye kek tu..tetiba teringin nk mkn..hehe