Thursday, June 6, 2013

Tektik mereka dapat kami hidu

Cerita malam tadi kami ke Skudai Parade lagi. Sebaik mengambil cerminmata Yasmien di Focus Point yang telah siap kami menuju ke kedai telefon.  Sewaktu berbincang, melihat dan tawar-menawar telefon buat adik kami perhati pelanggan di sebelah hubby yang agak mencurigakan. Kelihatan seolah-olah mahu membeli juga tetapi mereka salah langkah. Perbualan menggunakan bahasa jawanya menangkap telinga aku. Mereka mengatur untuk meragut salah satu beg tangan kami. Anak-anak memang tidak faham. Untuk aku menggunakan bahasa Inggeris kepada anak-anak bimbang lelaki Indonesia itu faham. Selesai berbincang dan membeli telefon adik (Samsung S3-mini) segera kami masuk semula ke Focus Point untuk mengambil cerminmata Nurienne pula. Kami perhatikan mereka masih berlegar seolah-olah menunggu kami.

Betul seorang daripada mereka sudah berada di belakang hubby ketika adik membeli aiskrim, tapi hubby sudah bersedia dibelakang kami. Kami pegang erat beg masing-masing dan untuk menuju ke kereta. Tiba di depan pintu lobby kelihatan seorang lagi telah menunggu tetapi mungkin mereka dapat tahu rancangan mereka dapat dihidu dan ternyata mereka gagal kerena kelihatan ketiga-tiga mereka melihat kami pergi. Segera kami tinggalkan Skudai Parade menuju ke Kipmart.

Focus Point di Skudai Parade - Kedai cerminmata kami sekeluarga. Setahun entah berapa kali kami akan ke sini sebab semuanya jenis mata kurang sihat. Adik saja masih bertahan, moga terus sihat hendaknya.
Poster di dinding - Melihat cermin mata ini teringat cermin mata adik ketika di Mekah. Beli yang mainan bentuk begini baru SR10/- cantik juga. Tetapi balik sini dia tidak mahu pakai lagi.
Bingkai pilihan - Kali ini beli yang murah RM199/- sebab kalau beli yang mahal pun tahun depan tukar lagi. Campur dengan cermin tidak sampai 300 ringgit. Ini pun kena tunggu 3-4 hari baru boleh ambil sebab power yang melebihi 400 dia kena order dulu. Jenis plastik yang elastik tidak perlu pad hidung juga - harap-harap selesa dia ke sekolah minggu depan.
Dulu sewaktu dari mengandung lagi aku banyak mengamalkan makan carrotlah, bayamlah, ayam siap pilih ayam kampung lagi Sewaktu bayi pun anak-anak aku makan bubur nasi siap blend walau berlauk apa pun mesti ada carrot tapi nampaknya semua mata tidak sebaik mata anak orang lain. Si kakak sudah pandai bergaya tidak mahu bercermin mata dia guna contact lens. Aku takut sebenarnya tapi sebab sudah remaja dan mahu kelihatan cantik bila cuti dia menggunakannya. Kalau di asrama tidak ada peluang terpaksa bercerminmata juga.

~~ Belum nampak hikmah kenapa kami semua rabun.~~


78 comments:

Mila@Rimbun said...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Kak.. kalau mata dah matang (tak berubah power) boleh g buat lasik, so far mmg sangat best tak pakai spek.. Alhamdulillah

In shaa Allah.. adalah hikmahnya kak. Kurang skit dosa mata :)

Aisy Nasiha said...

ya Allah, jahatnya diorang tu.. Mujur akak faham dan sempat mengelak.. lega akak dan famili tak ada apa2 semalam...

cantiklah orang yang pakai kaca mata, tulah hikmahnya... nampak anggun je...

ANIM said...

Syukurlah kak. Allah jaga kak sekeluarga. Perancangan mereka gagal.Bolehlah jumpa nanti kita speaking jawa kak.

P/S kita tidak mampu menentukan diri sendiri. Apa yg kita dapat adalah anugerah dari Allah SWT. Alhamdulillah, kita tak buta kan kak? Ada peluang tatap dan baca Quran walaupun bercermin mata. Paling tidak memberi peluang pendapatan kepada peniaga kacamata, heee...

Kakcik said...

Alahmdulillah, Allah melindungi Zakie sekeluarga. Semoga mereka diberikan hidayah...

umi alya said...

sib baik akak dpt hidu niat mereka sedari awal..

alhamdulillah sy masih bebas bercermin mata, mudah2an ia dpt bertahan memandangkan umur makin meningkat dari masa ke semasa..

inazamri said...

sib baik paham bahasa jawa kan kak.Syukur selamat semua.mata ina skrg ni perlukan cermin mata..tp tak buat2 pun lagi.

norhidana miswan said...

aduh kak, seram pulak baca cite akak nih... kalu dkt2 situ ada pak guard boleh gk ngadu kan, nsb lah akak paham omong jawa mereka tuh kalu tak mmg dh hip hip horraylah indon2 tuh...

dana pun pembeli spek setia kt fokus point, kt kedai lain tak serasi, dana skrg pakai yg plastik tp licin kalu berpeluh,mungkin lebih suke yg ada pad idung tu kak, maklum idung pesek heheh..

*akak duk johor kt mana yek?sbb dulu dana duk skudai kt tmn sri pulai,tgk2 tmpt yg akak pg tuh mcm familiar je

NoEn said...

ya Allah..nasib baik kakak faham ape yg diorg cakap..

hubby sy pakai spek juga..harap2 anak2 nanti xde yg pakai spek...huhu

fazrulnoor said...

silap la dia guna bahasa jawa kat johor ea dak..mcmanapon, bahaya tetap bahaya..hati2

Cho Zila said...

menakutkan yerk... nasib paham... isyh nak hidup mudahjer ...
dah mengadap computer tak terkarotkan.. sekarangni dari kecik dah tengok terpaksa guna komputerkan...

ZazaMyMoon said...

Alhamdulillah syukur tak ada apa2 yg tak diingini berlaku..

Juhariah Johari said...

Alhamdulillah, Allah bersamamu KZ! Syukur.

NJihe.am said...

Salam singgah. Alhamdulillah akak sekeluarga selamat. Saya pun rabun. Rabun jauh. Contact lens ni memanglah bergaya tapi berbahaya. Pencuci contact lens tu ada asid yg boleh merosakkan mata. Tidak digalakkan pakai selalu. Orang rabun ni kelebihannya tak banyak tengok benda maksiat, hati pun terjaga. InsyaAllah.

Rai Ourkizuna said...

wahhh..takutnya kak..nasib baik perasan..kadang2 kita bukan nak perasan orang kat keliling kan..

cermin mata pun kalau pandai pilih bingkai yang sesuai dengan bentuk muka cantik jugak..tapi saya tetap tak suka..haha..

Cheq Kaq said...

fuhh..macam baca siri penyiasatan lak rasenya..hehe..tp sebaik kakak fhm bhs diorang kan..:)

hainom OKje said...

Kanda untung jugak kitakan sebab tau berbahasa Jerman hehe...
Come apa berkaca mata ni...nampak genius gitu hehe kecuali dinda!...
Tapi dinda pun tak banyak power...sebelah je pulak tu...

JunAina said...

Mungkin faktor keturunan kak. Aina sekeluarga 3 perempuan pakai cermin mata tapi 3 lelaki tak pakai. kalangan sepupu pun kebanyakan perempuan terpaksa pakai cermin mata. Aina 700 power bangun tido terus cari cermin mata.

Pn.bayu said...

inilah untungnya kita boleh faham bahasa lain selain Bm & English...
Kakzakie tak buat report ke? or snap pic/muka suspect tu?

redza said...

Alhamdulillah akak tak jadi mangsa peragut

Sura Mohd said...

anak sy yg sulong pun dh ngikut jejak saya..bulan lepas baru buat cerminmata..Alhamdulillah..rancangan jahat tu x jadi..takut jugak bila baca creta kakzakie ni..

Cik Puan Fadli said...

alhamadulillah, seb bek akak dpt menghidu tektik depa...

saya pun pelanggan setia focus point..hehehe...beli bingkai murah jee, tp cantekkkk...tiap² thn dpt kad raya...kekekee..

Puan Kutu said...

org kata rabun ni keturunan jugak kak.mungkin tu la kot faktornya..hehe.

isk menakutkan betul la.nasib baik berjaya hidu sebelum org indon tu buat kerja mencopet..:)

lieyalatif said...

Ya Allah kak...biar betul!!! Lieya bace sambil mulut menganga tauuuu...sgt takut n mcm terkejut...seb baik laa akak dpt hidu....takut laaaa...jahat betul indon ni...dtg negara kite buat onar plak...mmg cilaka dieorg ni kan...

Ape2 pun syukur sbb akak sekeluarga selamat....peringatan gak ni pd lieya n kawan2 supaya berhati2...

Kak cantik spek tuuuu....stylo abis bingkai die...

Penjejak Mimpi said...

Alhamdulilah semuanya selamat...
Sy je yg tak tahu nak ckp jawa... :(

ummuaidan said...

Nasib baik bhs ibunda menjadi penyelamat alhamdulillah..frust kan depa tuh sbb hanya mampu memandang sahaja...:)

rsnya sbb keturunan tuh kakak semuanya rabun..cam ummu takder dlm adik bradik rabun..ayah ngan mak cuma rabun dekat bila tua jer..ummu pernah rabun namun kejap jer..tiba2 baik balik lps habeskan duit buat spek..hehe

azian said...

mak aihhh...setahun byk kalikk g sini????hihihi...yan setahun 1x jekkk tukar....

Rapunzeel Cikilolo said...

nasib baik tak ape-ape...

skudai parade memang bahaya sikit kan?

Lydia Miza said...

Syukurlah akak pandai bahasa jawa, Allah lindungi akak sekeluarga dari musibah diragut

makchaq said...

Alhamdulillah keluarga kak Zakie selamat, tapi lepas tu mesti depa akan cari mangsa lain pulak.. kakZakie tak alertkan security?

Kami sekeluarga pun semua perlu bercermin mata kecuali Nafisah. Dulu pernah juga tanya doktor, katanya rabun ni boleh kategorikan keturunan juga, kalau dua2 ibu bapa rabun, anak2 besar kemungkinan rabun jugak.

Knor said...

syukur kak..kita ni kena selalu peka..dgn keliling..tok sah sesekali mempercayai org..

tambah2 dgn mcm2 jenis manusia..

nor kalau bawa kereta sorang2 pun sblum masuk tu..tgok dulu sekeliling..masuk, terus lock..jln tak pandang dah..

Mia Kassim said...

Syukurlah kak...nasib baik tak ada apa yg berlaku...
samalah kita kak tiap tahun tukar cermin mata...hehe tp yg skg guna ni tahan pula dah dekat 2 tahun...

Qhaifa Nur said...

untungnya jika tahu banyak bahasa ni kan Kakzakie...

terkejutnya baca...nasib baik dapat cegah awal..kita pun tahu kes ragut macamana kesannya...bole trauma juga

moga Kakzakie sekeluarga dilindungi Allah...

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah Allah menjaga akak sekeluarga!

♥ ROS ♥ said...

Kak, jgn ckp mcm tu..itu semua ketentuan allah... :)
Sayang kakzakie... :)

Angah said...

alhamdulillah...

PeRdU cINta said...

sabar la kak..family akak kan suka membaca..nikmat penglihatan Allah ambil sedikit tapi nikmat ilmu yang diperolehi lebih berganda-ganda kak.. alhamdulillah..yang utama akak suadah berusaha sejak dari anak dalam kandungan lagi..Allah itu nak uji..dan redha kita maka tinggi darjat kita di sisinya kerana bersabar..
kadangkala saya juga meratapi nasib sendiri..betapa ruginya saya.. :)

aanie said...

nasib baik paham bahasa diorg kan...peragut berleluasa skrg ni....dlm mall pun berani ek diorg ni...

sy pun rabun tp pakai contact lens bila nak keluar sb x suka pakai spek...

QueeN TerataI said...

kak.. seb baik x berlaku apa2kan.. nasib baik dpt dihidu dgn cepat.. skrg ni mmg perlu berhati2kan kak... that y skrg miza x suka bawa handbag.. selalunya bg IC dgn duit kat hubbu suh dia pegangkan..

kak... mak ayah sya x rabun.. adik beradik lelaki pun xde yg rabun.. tp adik beradik perempuan sya seramai 5 org semuanya rabun-rabun belaka.. ;)

Tentang Kita said...

mujur akak alert. takutnya saya kak.

Aku Ibu Muda said...

alhamdulillah selamat dari diragut... sy plak semenjak kena ragut 5 years ago, mata telinga selalu je berjaga2 tiap kali keluar terutamanya berseorangan. perasaan dlm hati tu ibarat macam rasa semua org nak ragut beg sy...huhhuu.....fobia dh ilang, tp tu la...extra berjaga2 dgn org sekeliling

Tihara said...

alhamdulillah famili akak tak pape,
insha Allah ada hikmahnya bermata rabun, kekadang org pakai spek ni lebih nampak manis wajahnya :)

Aziela said...

Syukurlah akak mahir bahasa jawa. Dapat juga detect. Kalau saya... Allahu'Alam la jawabnya.

Shaiful Zaidi said...

alhamdulillah. ..akak dan family selamat.

Muja.. said...

Alhamdulillah..inilah kelebihan memahami byk bahasa..kak saya guna spek mata semasa belajar.harap anak2 xderla yg memakai spek ketika kecil lagi..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

1st - cma seram bila baca part akak tau ade org nk ragut beg!ya Allah..klu cma time tu mesti panik..alhamdulillah akak faham pertuturan diorg.x jadi meragut..

2nd-tahniah dah beli hp baru utk adik.. s3 mini tuuuu.. wink2..

3rd- setiap yg ada pd kita ni semua pinjaman.. alhamdulillah diberikan kesihatan yg baik..mata rabun pun,ade kelebihan..cma 2 mata..tp akak? 4 mata tau... cma nan hado;)

salam Isra' & Mikraj buat akak sekeluarga.. ;)

anakpakshaikh said...

nasiblah akak faham bahasa diaorg erk.

My Little Diary said...

uish...bahaya tu....alhamdulillah akak sefamili slmt...

Haryati Faizal said...

sib baik akak tau gak bhs jawa tu kan, klu tak naya jugak lah... pandai diaorg ni ye... cr a keje yg halal... asik nak meragut je

zana fahmi said...

Untung la kakzakie pandai bhsa jawa:-) kalau zana sepatah dua je faham..alhamdulillah takde apa2 berlaku. Kena hati2 selalu.

Kakzakie, zana selalu rasa tak cantik berspec. Teringin nk jln tanpa spec tp apakan daya, takdir zana berspec, terima dgn redha.

Fiza Rahman said...

Scary nya kak. Nasib akak faham bahasa jawa. Alhamdulillah tak apa2 yer kak.

Deqla Manjew said...

ish bahayanya.. naseb baik akak tau cakap jawa ye x.. haish.. taktik dorang x menjadi.. padan muka..huhu.. cantik spec tu.. ;)

tenku butang said...

ho2.. lawo spec baru..

Norzila Zakaria said...

terang namoak dunia ada mata baaru ye kak..ce tgk comei tak kak tun..^;^

Cik Gee said...

teringin jgk nak pakai spek tapi alhamdulillah, mata masih elok lagi.. :P

Kesuma Angsana said...

skang ni mmg kena hati2 kak... KA saja dlm family yg berkaca mata , even powernyer rendah aje hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

uih bahaya tou..nsb bek fhm bahasanya..

alhamdulillah takde apa2.

Hanis Azla said...

Salam kak zakie..

Alhamdulillah.. akak sekeluarga dan harta benda dilindungi.. mujur akak faham bahasa mereka..

mata saya pun dah makin tak berapa terang sekarang ni.. sekali sekala bantuan cermin mata memang sangat diperlukan..

Kniedaz said...

dalam family saya, saya dan hubby pakai cermin mata tapi hubby cuma silau saja, saya dah teruk dah..anak-anak alhamdulillah masih baik matanya

Bazilah (^0^) said...

alhamdulillah akk sekeluarga selamat dr org2 jahat tuh. Skrg mmg kena berhati2 betul.

Zaitun said...

Anak kak Zai Mimi pun sejak dibangku sekolah rendah sudah pakai kaca mata.

Kena berhati2 bila berhampiran dengan orang seberang.

amirah said...

mujurlah akak dan anak2 takde apa2 ...syukur alhamdulillah..moga dijauhkan dr perkara2 jahat camtu...

shameel Iskandar said...

Syukurlah kak sebab terselamat dari dari rancangan jahat sang peragut/pencopek. Inilah yg kita bimbang apabila berlakunya lambakan pendatang.

Queenie said...

mujur la kakzakie faham, seram betul la kan?

4 dari 6 anak saya pun rabun, keluarga sebelah ayah dia kesemuanya rabun...

HeNRieTTa JoSe said...

Tkutnye....naseb baek suami kakak ada...tkut sedikitlah dorg....dan pling beruntung, kakak boleh cakap bahasa jawa...klu rietta, pasti mudah menjadi mangsa, sebab rietta xpaham bahasa jawa...

Aju Mohit said...

syukurlah tiada perkara yang tidak diingini berlaku, lepas baca entry ni buatkan saya lebih berhati2

Papa Mifz said...

mak mertua saya baru2 ni pun kena ragut...huhu

wawa syaida said...

takutnya baca cerita akak ni...arwah mak saya dulu pun pernah kena ragut...kena ragut kat depan rumah...kena lebih berhati2 lagi

Kakzakie said...

Kakak dapat merasakan lambakan warga asing di Malaysia kian membimbangkan. Namun apakan daya itu kehendak 'org atasan'. Kita kian rasa tidak selamat berada di tempat sendiri.

Terima kasih kakak ucapkan kepada semua yang memberikan komen:-

Mila@Rimbun (kalau dengar Prof Muhaya macam teringin nak buat lasik tu mila),Aisy Nasiha, ANIM (entah bila kita dapat berjumpa Anim), Kakcik, umi alya, inazamri, norhidana miswan (Skudai Parade memang dekat dgn junction utk ke Pontian Dana dan tak jauh dari Kipmart), NoEn, fazrulnoor, Cho Zila, ZazaMyMoon, Juhariah Johari, NJihe.am, Rai Ourkizuna, Cheq Kaq, hainom OKje (itulah untungnnya kanda faham bahasa mereka), JunAina, Pn.bayu, redza, Sura Mohd, Cik Puan Fadli, Puan Kutu, lieyalatif Bingkai tu dia pilih sendiri Lieya), Penjejak Mimpi, ummuaidan (itualh ummu nasib baik kakak faham bahasa mereka), azian (pergi berkali-kali bukan utk kakak sendiri tapi bergilir-gilir sebab semua kan pakai cerminmata), Rapunzeel Cikilolo, Lydia Miza, makchaq, Knor, Mia Kassim, Qhaifa Nur, :: Mrs.Eady ::, ♥ ROS ♥, Angah, PeRdU cINta (sungguh kami redha tapi kadang hati digoda syaitan lupa ini ujian kecik aje), aanie, QueeN TerataI, Tentang Kita, Aku Ibu Muda, Tihara, Aziela, Shaiful Zaidi, Muja,♥ Cmª shIemª ♥ (sebaik tahu tu CMa kakak dan abang cepat-cepat dah memebeli dan tinggalkan tempat itu - takut mereka ada senjata atau ada ilmu hitam), anakpakshaikh, My Little Diary, Haryati Faizal, zana fahmi, Fiza Rahman, Deqla Manjew, tenku butang, Norzila Zakaria, Cik Gee, Kesuma Angsana, nuyui a.k.a miss YUI, Hanis Azla, Kniedaz, Bazilah (^0^), Zaitun, amirah, shameel Iskandar, Queenie, HeNRieTTa JoSe, Aju Mohit dan Papa Mifz.

Terima kasih sekali lagi.

Kakzakie said...

Tidak lupa juga:-

Terima kasih wawa syaida.

aizamia3 said...

moga dak Adik tidak termasuk dalam geng pakai cermin mata.. ;)

syukur akak perasan dan sempat menangkap apa yang dibualkan mereka.. Alhamdulillah takde kejadian buruk berlaku.. :)

Cikda said...

salam kak zakie, pengalaman cikda semasa kerja di tribunal tuntutan pengguna JB, memang banyak kes2 sebegini berlaku dan paling banyak kes gores dan menang. mereka ni memang bergerak dalam kumpulan, jadi kita ni kena sentiasa alert.

takutkan..?? cikda ni sampai seriau nak pi shopping sorang2.

Bin Muhammad said...

Salam kakzakie,
saya belajar di utm skudai, tahun 93~97...Masa tu xde pun Skudai Parade ni. Lama dah xke JB...Pasti terlalu banyak perubahan dan pembangunannya.

Mizz Aiza said...

alhamdulillah kakak sekeluarga tak jadi mangsa mereka.. memang kita perlu peka dengan keadaan sekitar, ada mata yang memerhati sekiranya kita terleka walaupun seketika..

aizu's life said...

ALLAH lindungi kakak & fmly.. alhamdulillah x de pe2 yg berlaku.. kite kena sentiasa berwaspadakan kak.. bahaya...

Sutera Syifa said...

nasib baik akak faham diorang ckp jawa tu..bahaya betul..sy pun br buat cermin mata, br amek td,power makin tinggi, harga kanta je dh mahal..huhu..camtu la org rabun ni kan..

Kakzakie said...

Terima kasih juga:-

aizamia3, Cikda, Bin Muhammad (yelah satu tahun pun dah banyak beza inikan pun dah lebih dari itu), Mizz Aiza, Aizu's Life dan Sutera Syifa.

Alhamdulillah perlindungan dari Allah juga. Kepada semua terima kasih sekali lagi.

elly nadyra said...

Saya pun rabun kak. Xpelah kurniaan Allah. Cuma kena extra la duit beli cermin mata or lens.

intanfirdaus247 said...

syukur akak perasan ..Allah memang melindungi akak sekeluarga..akak pulak faham apa yg mereka tuturkan..betapa jahatnya manusia2 itu..moga Allah membuka pintu hati mereka untuk bertaubat…ameen