Monday, June 3, 2013

Mama Chops Papa Grill

Kak Nurienne punya - Beef eye-rib chop. Mulut makan bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan tapi tetap mahu membezakan dengan tempat yang lain.

Yasmien punya - Lupa apa nama dia tapi chicken-based. Sama juga fries dan lain-lain habis dimakan tetapi chickennya berbaki.

Adik punya - Mutton chop tetapi oleh kerana tidak menepati selera adik dia makan fries dan yang lain-lain. Mutton dibungkus bawa balik. Tiba rumah baru kami tahu kenapa - daging dia liat. Akhirnya jadi habuan kucing liar di belakang rumah.

Khusyuk - Kami semua ingatkan adik tidak habis makan kerana sudah tidak sabar membaca buku yang baru dibeli kisahnya daging yang dia order liat. Itu yang dia berhenti makan. Air minum pun adik tidak habis.

Adik lagi - Sementara menanti kami semua menghabiskan makan.

Terlekat di dinding resto - Banyak resepi tetapi kami rasa franchise yang di Bandar Baru Uda berdekatan dengan Mydin lagi sedap dan lebih banyak pilihan. Pada kami mungkin kurang tapi pada orang lain tidaklah kami tahu.
Papa makan bubur nasi Mary Brown bawa masuk ke sini. dan mama pula makan fish fillet. Mak Zah tidak ikut kerana waktu ini Mak Zah cuti balik kampung.

~~Kalau tidak mencuba tidak tahu sedap atau tidak. Bila sudah mencuba puas hati lain kali mana satu yang lebih baik.~~


67 comments:

Kakcik said...

Kakcik belum pernah makan di restoran itu...

Tihara said...

wow kaya dengan sos kan kak, alhamdulillah :)

Kniedaz said...

dah tau sedap ke tak, lain kali boleh singgah atau tak singgah hehe

Qashmere said...

Uish lamanya tak makan dekat resto ni. Dulu makan di Kg Baru..tapi banyak dah buat outlet

Puan Kutu said...

adik ipar sy dulu pernah kerja kt mamacho papa grill nie..makanannya boleh tahan je la

inazamri said...

lama ina tak makan mama cop papa gril ni.last makan masa dok penang kalau tak silap.sedapnya kak..lapar ni sejuk2.

ummuaidan said...

Pernah makan dulu mamachops nie...tp ade lglah yg western lebih sedap dr tuh kan..
siannya adik daging liat tak dpt makan..yg bagusnya dia tak bukak mulut komplen kan..terus jer ngadap bukunyer tuh...

Acik Erna said...

assalam kakzakie..adik dan buku..tidak boleh dipisahkan..suka acik tengok gambar adik..tidak membuang masa..sentiasa membaca

ainnoraini said...

Bagus adik tu kan..mengisi masa dgn baca buku...

Masya said...

AMBOI KEMAIN KUSYUK ADIK YER.. SAMPAI KEDAI MAKAN PUN BWK BUKU NAK MEMBACA..

ieda immi said...

kalau x tepati tekak , memang x leh makan lah kan kak ..
amboii adikk kemain khusyuk dgn buku nyee ;)

redza said...

sedapnya kak..tp sian adik dpt daging liat

JunAina said...

Bila makanan yang dihidang tak memuaskan hati terasa ralat bayar segala yg kita makan kan kak.

norhidana miswan said...

kalu nengok portion hidangan bukan main banyak, tp dh kalu ada kureng mmg tak habis lah kan... sian adik, nsb lah ke mana2 bwk buku...

Rai Ourkizuna said...

besar sungguh portion nya tu kak..

Aku Ibu Muda said...

Pernah mkn di branch Putra Height... tak memuaskan selera...

Lya Colours said...

kalau western saya suka fish and chip . lain2 kureng sket hihi

Qhaifa Nur said...

betul tu...tak cuba tak tahu
nanti bole terjah makan sini Kakzakie...menyelerakan betul

Rapunzeel Cikilolo said...

lamb chop...

mesti sedap jugak kan

:)

nabilah_2908 said...

memang tak berapa sedap makan kat sini..kat melaka pun..pernah sekali pergi...lepas tu dah tak masuk-masuk lagi dah..

Qashmere said...

Kak,

Guna FB anak boleh kak. Vote pakai situ. Hahaha..

Kengkawan blogger yang lain. Kalau baik hati, rerajin tu. Tolong lah saya VOTE gambar makanan ni. Undian anda saya dahulukan dengan terima kasih
http://woobox.com/sc9r9f/vote/for/653302

Mila@Rimbun said...

nampak yummy adiknyer tuh.. sayangnyer liat kan..

Ratu Hatiku said...

Adik pun dah macam saya gak..bila habis mkn cepat2 baca balik buku..hihihi...

Fiza Rahman said...

Kak....lapar sbb tak breakfast lagi...huhuhuhu...

Saya pon dah jadi kaki buku sejak 6 buah novel sampai aritu ☺☺

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

wow! nampak pun dah menyelerakan, dilimpahi sos yg berbagai memang mengancam selera...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
nampak sedap... tapi daging liat? erkkkkk takot plak terlekat celah gigi.. susah nor nak kuar.. :D
asyiknye dia baca buku ye.. ulat buku dia kan.. :) good gurl..

Bin Muhammad said...

Dok kat hulu ni...jgn harap dapat makanan sebegini, nak KFC pun jauh...
Terliur juga...kena tunggu hujung minggu le...

Aziela said...

Betul tu kak..kena cuba, try baru boleh jadikan kayu pengukur.

wahida said...

amboi adik, siap bersila...punya lah dia khusyuk...

baguslah adik ni...rajin membaca...

QueeN TerataI said...

dah lama rasanya miza x mkn mamachop papa gril ni.. dulu waktu study di UUM selalu gak mkn sbb kat dlm kampus ada restorannya.. hehehe

suka tgk adik membaca walau di mana saja..

Nini D.. said...

ohhhh.....sedapnya!

Knor said...

tgok pun tau sedap kak

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
cma dr sehari ke sehari nk try ke sini..
tgk steak dia sungguh memikat..lamb chop liat ke?
huhuh..
agaknye brp bintang akak nk bg kat kedai ni,,?
memuaskan tak??

Kesuma Angsana said...

pernah cuba juga, pun x menetapi citarasa KA sepenuhnyer !

Rinna said...

Wow tersangat laa sedapnya.. lapo laa plak.. :)

wawa syaida said...

salam akak...semuanya sedappp...lunch time nanti nak gi cari chop chop ni jugak hihi :D

MaMa Rey said...

sedap menu yg Kak Nurienne pilih tu nampak sedap la..

rajinnya adik baca buku..:)

Ummi Iman said...

Selalu tgk je kedai ni.. belum tergerak lagi nak cuba ;) kesian adik tak boleh nak makan. Kemana2 dgn buku. Khusyuk betul :)

Ujie said...

saya pernah try lama dulu, sekali tu jelah. sbb tak berbaloi..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...sedapnya tengok...:)

aTieYusof Family said...

Betul tu Kak..
klu belum cuba, mmg tak tahu rasa..hehe..sy plak jenis setia Kak..selalu nya akan makan di tempat yg sama sbb di sini susah nak cari kedai makan yg memenuhi selera..:)

With Julia said...

Adikkkk tuh khusyuk betui la membaca...patotlah ibu selalu belikan buku...sambil tunggu makanan sampai baca dulu...bgus yer didikan sebegini...ada sesetengah budak2 suka main games...pi mana2 game je kt tgn...risau kan...sedap yerrrrrrrr...lama x pergi mamam kt situ tau :)

Uncle said...

Salam.

Kemungkinan besar kenapa daging tu liat adalah mungkin kerana potongan dagingnya. Kammi di hotel mempunyai butcher sendiri dan mereka akan memotong daging melintang 'fibre' dan bukannya selari dengan fibre. Makanya daginig akan senang dipotong dan dikunyah. Tidak ada rahsia lain kecuali potongan yang betul!

azi said...

semuanya nampak sedap hidangan tu..

Adik tu..mana "tumpahnya kuah, kalau tidak ke nasikan"...mestilah ikut mamanya yang suka membaca...:)

zulaikha megat said...

kat tepeng ni xder lagi restoren ni..jadi layan mata tgk makanan semua tu kat bolg kak zakie jerlah...

Deqla Manjew said...

penah dgr nama je..x penah try lagi..huhu... bagusnya adik..smpt lagi tu membaca... ;)

Zee Suhaini said...

pernah makan kat puchong..tu la kali pertama da nterakhir..huhu..sebabnya tak sedap langsung kak..rasa cam tak berbaloi..

bagus la adik tak merungut..kalo zee mau tukar menu lain..

Daddy Ziyyad said...

Mama Chop Papa Gril kat area taman parents saya ( Taman Universiti) dah lama tutup kak zakie..huhuhuh

wanie amerie said...

salam..
sedap nye tgk..terliur sudah..
tapi rasanya kat alor setar ni cam x pernah nmpk pun..ke saya yg x tahu..hehe

PeRdU cINta said...

tak rasa tak tahu.bila dah cuba..baru boleh bicara..mula-mula biar mulut merasakan kak..kemudian tepuk dada tanya selera..yang mana menjadi pilihan deria rasa..

Nafira usof said...

jarang amik menu western sebab hubby zura x makan sgt makanan cam nih..:)

Lydia Miza said...

Laaa liat ke? Selalu sy klu ke sana mmg order makanan adik tu tp alhamdulillah sedap menjadi

ANIM said...

Tulah kakzakie, kadang2 nak cuba restoran baru kita takut tak sedap tapi tak cuba tak tahu...
Kalau dapat daging liat, sure frust dibuatnya..
Kalau kat SP, portion besar jadi pilihan, huhu...
Kalau kecil, memang orang tak ramai mai kedai dia lah

Cikli said...

Paling suka fish & chips

Hujan Petang said...

Kalau saya, order ikan n chop saja. Gigi saya tak cukup syarat untuk blend semua itu masuk ke perut...

HeNRieTTa JoSe said...

btul tu akk...kita kna cuba dulu...selera xsama....

pss...eeh dato rizalman punya ke zalora tu? xtaw plak rietta...rietta pown xberani beli brangan yang kena ikut size...tkut tdk padan di badan...

Juhariah Johari said...

Alhamdulillah, seronoknya dpt makan sedap2. Terliur tgk beef paling atas.

♥ ROS ♥ said...

Aduhai berbw tgh mlm buat ros lapar lak... Haishhh :p

Kakzakie said...

Biasa kami makan di outlet yang di Mydin memang memenuhi selera kami tapi mencuba di outlet yang ini ternyata agak kurang di tekak keluarga kami. Patut pun ketika kami masuk tidak ramai pelanggan.

Terima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen:-

Kakcik, Tihra, Kniedaz, Qashmere, Puan Kutu, inazamri, ummuaidan (sebab ada buku cerita itu yg tak komplen ummu), Acik Erna, ain noraini, Masya, ieda immi, redza, JunAina, norhidana miswan, Rai Oukizuna, Aku Ibu Muda, Lya Colours, Qhaifa Nur, Rapunzeel Cikilolo, nabila_2908, Mila@Rimbun, Ratu hatiku, Fiza Rahman, Bunda aka KN, JassNani, Bin Muhammada, Aziela, Wahida, Queen Teratal, NiniD, Knor,♥ Cmª shIemª ♥, Kesuma Angsana, wawa syaida, Rinna, Mama Rey, Ummi Iman, Ujie, Mas Zull, Atie Yusof, With Julia, Uncle (kakak tak tengok pun uncle, agaknya salah ira dialah tu), azi, Zulaikha Megat, Deqla Manjew, Zee Suhaini, Daddy Ziyyad (tak majulah tu agaknya), wanie amarie, Perdu Cinta, Nafiraa Usof, Anim, Lydia Miza, Cikli, Hujan Petang, Henrietta Jose, Juhariah Johari dan Ros.

Kepada semua terima kasih sekali lagi dari kakak.

Mimie Najib said...

sedapnya kak makanan2 tu..saya tak pernah makan mknn best2 mcm tu lagi.. =)

hainom OKje said...

Baru baru ni dinda makan jugak kanda... tp biasalah pilihan kitaorang cuma chicken grill black paper...
Tak liatlahkan sebab ayam...hehe

ummi izan said...

kesian pulak adik ye... dagingnya liat mmg tak kena tekak lah kan kak zakie. takpe... kalau kita tak cuba, kita tak tahu sedap atau tidak kan.

Haryati Faizal said...

lama tak makan makanan western ni... terliur pulak tgk

Amanina Mads said...

nampak sedap tp selalunya jd masalah bila makan daging.. mesti xlembut dagingnya

are_lin@yu said...

lama ayu tak makaan chicken chop..trgin plk.hehe

elly nadyra said...

Pernah mkn suatu masa dulu, ok so far

Mizz Aiza said...

dah lama aiza tak ke mama chop papa grill.. selalunya daging memang liat..