Thursday, June 13, 2013

Istimewanya sarung tangan ini

Rasa simpati aku melihat keadaan ibu Nuha. Cuba mencadangkan mana tahu sarung tangan ini boleh membantu sebab Mak Zah kami menggunakannya. Oleh kerana Mak Zah juga ada sakit seperti  ibu Nuha dan setelah mendapat nasihat specialist itulah kami membeli sarung tangan khas ini. Tangan Mak Zah yang sakit sebelah kiri jadi kami hanya ada sebelah kiri sahaja. Ada dijual di pharmacy khas yang telah diiktiraf Kementerian Kesihatan. Macam-macam peralatan dijual di sana termasuk kerusi roda, toilet OKU, tongkat, sarung kaki dan tangan bermacam-macam rupa. Harga berpatutan sebab ianya boleh diguna bertahun-tahun. Mak Zah akan memakai sebaik hendak tidur. Waktu siang kalau tidak buat kerja pun boleh digunakan.

Sebelum - Jika tidak digunakan beginilah bentuknya. Mudah dipakai dan dibuka. Tidak buang masa kalau hendak berwuduk berbanding kalau yang kena balut dengan bandage ambil masa lama untuk membuka dan membalut semula.

Tangan adik - Sebab model punya tangan kecik jadi bila disarungkan sampai siku dia. Sebenarnya ini untuk orang dewasa. Bila kita yang menggunakannya ianya tidak sampai siku.

Posisi tapak tangan - Kalau dilihat dari tapak tangan akan beginilah jadinya

Posisi tepi - Pelekat ini kuat tidak bimbang terbuka ketika dipakai waktu tidur. Kedudukan pergelangan tangan tetap tidak berubah sebab ibarat telah dibandage.

Peace - Moga boleh dijadikan panduan. Semua gambar dibuat di atas bantal tidur adik.
~~ Kita sekadar mampu berusaha tetapi yang menyembuhkan tetap Yang Berkuasa juga.~~

62 comments:

mama maman aka yana said...

sakit apa tuh kakzakie.. moga kembali sembuh.. amin

Sura Mohd said...

smoga ibu Nuha cepat sembuh dan kembali pulih seperti biasa..knape ngan tangan dia tu Kakzakie?

hainom OKje said...

Kalau tak bagi tau siapa model yang menggayakannya....harus tau jugak kanda sebab ADIK kan memang Model blog kanda...sama macam TLBD hehe...

Cik Puan Fadli said...

assalamualaikum kak...

tulah...tkejot bila dia hapdet entry pasai tgn dia semlm...sian...smoga dia cpt sembuh...

ummuaidan said...

sakit sendi ker kakak..nampak cam senang penggunaannya kan..
kat sini byk sakit jenis arthritis, sakit dimana kerana cuaca sejuk.. kdg blh sampai bengkak2 kat joints..

aizamia3 said...

Terima kasih pada kak Zakie buat entry khas untuk saya..
Sebenarnya doctor dan en. suami dah pernah suruh beli tapi masa tu tak seteruk sekarang ni..
Kali ni tak boleh elak dah.. mesti beli.. pagi tadi pun kena bebel2 manja dengan en. suami sambil pakaikan bandage tu lagi..

Terima kasih sekali lagi kak Zakie untuk entry ni.. saya amat menghargainya.. ;)

amirah said...

arthritis ke kalau macam tu ye kak? tapi amie pernah tgk orang yg sakit artritis bengkak sendi nya. mcm gout pun ada

faraherda.razalan said...

Risau pulak sy dgn ibu nuha tu. Sy tatau ujung pangkal. Sian die...

Angah said...

semoga dapat memberi kebaikan...

redza said...

semoga sarung tangan itu dapat membantu beliau. insyaAllah

Qashmere said...

Terkehel tangan ke kak...semoga cepat sembuh yer. sapu minyak paneh..

Lya Colours said...

bagus benda ni, dia relaxkan tangan tak banyak movement sebab dah lurus je. cepat sket baiknya

lieyalatif said...

laaa haii kak..siannyer..seb baik akak sudi share info ni...banyak membantu buat ibu nuha...ye laaa kan kak, kite ade pengetahuan sikit pasal bende tu elok di share kan bersama...

syuk shusuke said...

keras tak rasanya benda tu ?
btw done follow.
follow back ye
blackisswhite.blogspot.com

ieja amieja said...

assalam..
apa fungsinya sarung tgn ni kak atau lbh tepat lg utk penyakit apa ..apapun semoga k.zah n ibu nuha cepat sembuh n chat selalu hndknya..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm adakah disebabkan sakit sendi?

pape pon... smga ibu nuha cepat sembuh..

ct rahani said...

kesian gak kt ibu nuha tuh.. semoga dia cepat sembuh.. amin.. & semoga info akak nih boleh membantu dia.. :)

aTieYusof Family said...

1st time tgk sarung tgn ni Kak..
banyak manfaat nya kan...:)

lia said...

semoga cpt sembuh, amin...

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam kakzakie,

nampak smart dan mudah digunakan.

Falsya said...

salam kakak..semoga ibu nuha cepat sembuh...amin3..

Nini D.. said...

kenapa dgn tangan ibu Nuha kak?

hazlin nazri said...

salam... ada perubahan ke pakai sarung tangan ni?
apa nama benda ni?

ieda immi said...

model tangan comel .. ngam2 aje ..
ok gak macam nie yee kak

semoga ibu nuha lekas2 sembuh .. aminnn

Fiza Rahman said...

Smoga ibu nuha tu cepat sembuh.

Mizz Aiza said...

semoga ibu nuha cepat sembuh..

Deq's Qienz said...

assalam akk..maaf lama xjenguk blog akk..akak sihat ke?

Knor said...

tgn terkehel ke?siap ada demo lgi..bagus2

wahida said...

festaim tgk...

harap semuanya baik2 shj...

@cu SaYaNg said...

masa ligamen lutut acu koyak dulu
doc pun suruh pakai support yg macam nie gak. memang senang nak pakai berbanding belit bandage

Ibu Lala said...

senang nak guna kan kak.

tenku butang said...

hooo.. baru tau ada benda macam ni.. thanx sebab sudi share..

are_lin@yu said...

ayu mcm pnh tgk..inshaallah moga bermanfaat bg yg mmmrlukan..

Qhaifa Nur said...

teringat kata timbalan perkeso semalam...

tak salah kita share sesama kita bukannya bole bawa mati pun..kita pun dapat manafaatnya..
jika berlaku dipihak kita dah tahu nak guna apa Kakzakie..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
semoga sakit itu sembuhkan..
cma tak dan lagi nk ke link ibu nuha tu..

nnti cma jln2

Aishah Jahirah said...

yang paling penting kita berusaha..kuasa menyembuh pasa Dia...

Kesuma Angsana said...

bagus juga fungsi sarung tangan ni yer kak !

PeRdU cINta said...

kita usaha,doa dan tawakkal je la kak.. :)

Mizz ErMa said...

ha ah kak..betul tu, sekurang-kurangnya kita dah berusaha..lps tu tawakal jela kan..

ANIM said...

saya pernah guna yang kaki saja masa jatuh tepelosok dulu
sarung tangan ni 1st time tengok. senang nanti nak syorkan pd kawan2 yg ada masalah tangan terkehel ni ya kak..

ummiross said...

Salam rindu-rinduan Kakzakie...

Bagus jugak ni, ada sarung tangan macam bandage ni, senang nak buka jika nak berwuduk juga kan.Perkongsian info yang sangat bermanafaat ni Kakzakie.Tq

ps: Kakzakie..nanti bagi address ye, email ke ummiross@gmail.com, ummi nak pos souvenir.

wawa syaida said...

semoga ibu Nuha cepat sembuh

Bin Muhammad said...

Jangan putus asa untuk berusaha...sekarang ni pelbagai kaedah rawatan ada, tradisional mahu pun moden. Insyaallah dgn usaha, doa dan tawakal...semoga Allah menyembuhkan.

Ibu Lala said...

kak, nak tny la. akk pandai tak lagu cukur jambul tu. akk ada tak senikata lagu dia??

Rai Ourkizuna said...

eh..kenapa dgn tangan mak zah kak.. apa pun semoga mak zah cepat sembuh..

With Julia said...

Pertama kali tgk sarung tgn...selalu tgk sarung kaki je...teknologi moden sekarang byk membantu...moga cepat sembuh ye :)

Daddy Ziyyad said...

memang kena pakai splint jenis ni kalau kena chronic tendinitis...di samping buat physio...

sudipVSsenduk said...

moga segala kepayahan dipermudahkan dan segala kesakitan dipulihkan olehNYA.. Amin

HeNRieTTa JoSe said...

Mmg berguna nie akk...klu nak dtukar tukar dgn yg kain balutan tu....susah juga nk urus diri....jika yg sebegini, agak mudah....

KY said...

betul tu kak, kita memang harus berusaha

mama_ka0ri said...

sakit ape ni kak zakie? tangan patah ke?

Aine Ainun said...

semoga..dapat mngurangkan kesakitan..
insyaallah..

BERT said...

betul kaedah tu skruangnya dapat melegakan kesakitan ibu nuha tu... moga beliau cepat sembuh...

lama tak singgah n baca entry sini kak... windu plak hehehhehe

Kakzakie said...

Sebenarnya Mak Zah telah mengalami masalah sendi (pada tenden) hampir setahun. Dengan memakai sarung tangan ini disamping setiap sebulan/tiga bulan sekali akan buat physiotherapy bagi mengelakkan rasa sakit tersebut. Melihat keadaan ibu Nuha kakak bagai merasa mungkin sarung ini boleh digunakan sama olehnya.

Kepada semua terima kasih kakak ucapkan:-

mama maman aka yana (susah nak sembuh tapi sebagai mengurangkan rasa sakit Yana), Sura Mohd, hainom OKje, Cik Puan Fadli, ummuaidan (ye ummu itulah kena selalu bagi pakai bagi kurangkan sakit), aizamia3 (KAKAK HARAP SEDIKIT SEBANYAK DAPAT MEMBANTU RASA SAKIT ITU), Amirah, faraherda.razalan, Angah, redza, Qashmere, Lya Colours (betul tu Lia dia bagi tangan itu relex), lieyalatif, syuk shusuke (dah follow balik ye), ieja amieja, C.M.A @ CikMoonAdnan, ct rahani, aTieYusof Family, lia, Mak Long a.k.a Kunang-kunang, Falsya, Nini D..(bacalah link yg kakak beri itu Nini), hazlin nazri (kakak memang panggil sarung tangan tapi sebagi splint pada pergelangan tangan),
ieda immi, Fiza Rahman, Mizz Aiza, Deq's Qienz, Knor (bukan terkehel Nor tapi ada masalah sendi - tenden), wahida, @cu SaYaNg, Ibu Lala, tenku butang, are_lin@yu, Qhaifa Nur, ♥ Cmª shIemª ♥, Aishah Jahirah, Kesuma Angsana, PeRdU cINta, Mizz ErMa, ANIM, ummiross (itulah ummi dah bagi mudah. Kakak dah email dan terima kasih in advance), wawa syaida, Bin Muhammad, Ibu Lala Apa yg biasa kami buat di sini dgn bermarhaban Ana), Rai Ourkizuna (ada masalah sendi dia sakit Rai), With Julia, Daddy Ziyyad (iulah yg Mak Zah kena buat doc.), sudipVSsenduk, HeNRieTTa JoSe, KY, mama_ka0ri (bukan patah tangan tapi sakit sendi), Aine Ainun dan BERT.

Kepada semua terima kasih sekali lagi.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...semoga sakit yang dialami akan boleh pulih dgn menggunakan sarung tangan ini..;)

Mila@Rimbun said...

baru tau... thanks for sharing yer kak..

nea lopah said...

syok nya main masak2...

Deqla Manjew said...

in shaa Allah... sama2 la kita mendoakan...amin.. nmpk sgt berguna sarung tangan tu..

Haryati Faizal said...

semoga mak zah cepat sembuh ye...

Sue Bee said...

ada gi xray ke?.moga dapat sembuh seperti sedia kala. Sue ada jenguk blog ibu Nuha tadi..sakit apa eh?

nik ros said...

moga cepat sembuh pada yg sakit.

♥ ROS ♥ said...

1st time ros tgk sarung tgn ni.. Asben ros pun kkdg sakit sendi di pergelangan tgn gak..main komputer byk agaknya.. Moga mak zah cpt smbuh yer :)