Friday, November 29, 2013

Bila berjalan mesti mahu menyinggah

Sebenarnya bila bercuti atau berjalan yang membuat lambat tiba destinasi kerana suka menyinggah mana yang disukai anak-anak. Walau sudah dalam perjalanan pulang pun masih ada tempat yang mahu disinggah. Mama mereka kalau boleh mahu cepat tiba rumah boleh rehat segera. Bayangan tilam dan bantal sudah di depan mata bila keletihan.

Tutti Frutti - Nampak ini pun kena singgah membeli

Sate -Nampak warung singgah lagi.

Parit Botak Batu Pahat - Adik makan beehoon soto di warung yang terletak di Parit Botak, sudah hampir dengan Universiti Tun Hussien Onn

Otak-otak - Ada disediakan otak-otak untuk setiap pengunjung. Tapi tidak sesedap otak-otak Kempas yang biasa kami makan.

JPO - Tinggal lima minit tiba rumah boleh juga singgah di sini. Mahu angkat kamera pun sudah tidak larat

Hujan - Sekadar menjenguk tak sampai 15 minit keluar semula. Parking pun tak perlu bayar sebab tidak lebih 15 minit. Kalau lebih 15 minit sudah kena RM3/-. Mahal parking di JPO.
Berita hari ini sangat mengujakan. Pertama kali di negara kita diadakan sekolah agama di penjara. Sultan Johor telah merasmikan sekolah agama tersebut di Penjara Kluang. Penjara yang menempatkan anggaran 2300 banduan dan 70% adalah beragama Islam. Aku tabik dan bangga dengan tindakan baginda sultan dalam hal ini. Sahsiah banduan kena dibersihkan bukan dari etika peribadi tapi iman di dada juga perlu dibaja moga bila dibebaskan kelak adalah sedikit sebanyak ilmu agama sebagai pendinding dari melakukan perkara yang sama berulang.

~~ Memandu pergi kerja bila musim cuti sekolah adalah suatu yang sangat tenang. Boleh tiba pejabat jarum jam belum mencecah 7:30 pagi.~~


68 comments:

BUNDA a.k.a KN said...

Dah lama tak makan otak-otak...teringin pulak nak makan...

aTieYusof Family said...

Jarang makan otak2 kak..
Alhamdulillah, tindakan Baginda Sultan Johor tu patut dipuji..Setuju dgn kakak, peribadi, sahsiah & iman perlu dibaja pd para banduan..semoga bila keluar nti mrk akan menjadi lbh baik....

redza said...

alhamdulillah! tindakan yg baik dari sultan johor..semoga bila keluar dari tahanan akan menjadi insan yg berguna

:: Mrs.Eady :: said...

sebab tu sultan johor sangat disayangi rakyat kan...

zila norazila said...

sama la kak dgn husband kita..petronas pun dia singgah beli mkanan..he hhee

Fazleyatul Aini said...

tahniah Johor =)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Antara Sultan yang di sayangi rakyat. Best tempat ini. Pergi Johor nanti saya pun nak singgah sini kakak.

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah..semoga makin banyak perubahan baik menyusul lepas ni..

wawa syaida said...

semua makanan tu nampak sedap akak...baguslah ada inisiatif yang bagus macam ni...moga-moga dapat diperluaskan di seluruh negara kelak

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak balik batu pahat ke? Kak lain kali kalau nak datang bp call la saya, boleh singgah rumah saya kak..Sebab akak memang lalu kat taman rumah saya taman yang ada mcd kat pt raja tu, huhu...Akak simpan no saya ni 016-7931644, saya teringin sangat nak jumpa akak..

rostina76 said...

Assalam kakzakie…..ampun maaf saya baru perasan blm follow akak. btw terliurnya tgk bihun soto & otak2 tu. haeven duniawi tu, huhu!!!!

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...begitulah anak2 kalau berjalan ada saja tempat yg hendak disinggahi dan beli apa yg disukai layankan jugakan...:)

Eye_nee said...

Seorg lagi sultan selepas seorg diPantai Timur yg begitu merendah diri..Syabas sultan Johor...Tu lah anak2 Kak....meminta saja kan...selagi termampu dan permintaan bukan yg mengarut selalu juga saya turutkan...

Cikda said...

banyak tpt makan yg sedap2 kat johor tu.. rugi pulak kalau dah lalu tak singgah..

aizamia3 said...

Bila berjalan jauh dengan anak2, akan ada je hentian yang nak disinggah.

psstt: Moga dengan sekolah agama tersebut dapat membentuk sahsiah yang lebih baik bagi mereka yang berada di dalam penjara tersebut.

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak.. ;)
tu la di katakan.. nak menuntut ilmu tak kira di mana kan.. :) penjara pun dah di buat skolah..

>> anak nani kalau datang ofis hanya bila bos takde kak.. kalau bos ada tak berani nani nak bawa.. :)

>> budak2 ni malas betul nak baca buku citer kak.. kasi 2 jam ulangkaji tu.. 6 jam lagi makan, main.. plus tengok tenet.. hmmm cukup bertuah budak2 skrg kan.. dulu mak kita bila jeling je kita dah lari cari buku.. takot..

Rizziela said...

Bila tak singgah..nanti rasa menyesalkan? bukan selalu boleh datang lagi :D

mama_ka0ri said...

Alhamdulillah..satu perkembangan yang bagus..cuti pon dah start jumaat sabtu..harap negeri lain pon boleh ikut sama..:)

KakNi Sihat Cantik said...

Kak Zakie jom join GA saya, ada pindaan syarat. terima kasih.

teringin nak makan sate.... hu hu hu

Mila@Rimbun said...

islamik lah sultan johor sekarang ni kan.. siap tukar cuti ke jumaat sabtu lg... siap ada sekolah agama dlm penjara

Sura Mohd said...

tengok beehoon soto adik tu buat sura terliur kak..tadi makan roti jer..:)

nohas said...

sedspnya soto tu..teringin nak gi JPO..

idea yg baik..sekolah agama di penjara..berusaha ke arah kebaikan..

aizu's life said...

singgah.. singgah.. singgah.. smuenye makan.. best ek?? hehehe..
kite tringin nk g JPO..

hainom OKje said...

Samalah macam anak anak dinda, kanda, tak sah kalau tak menyinggah dulu hehe....agaknya org Johor mmg gitu kot haha.....

Kenapalah tak menyinggah kenduri kawen abg dinda hari tu...kalau balik lalu jalan Bakri sure lalu kampung dinda tu!

Nafira usof said...

hehehehe.. banyak jugak menginggahnye~
kalo zura pon kalo boleh nak cepat2 sampai. nak baring2 betul2kan urat.

tapi kalo tempat yang tak pernah pergi rasa jugak nak menyinggah. kalo dah dekat nak sampai rumah memang malas sgt nak singgah~ next time boleh pergi balik.. hehehe

Qhaifa Nur said...

demi anak-anak kita turutkan kakzakie...bila dah sampai rumah bantal paling best...lega rasanya

sultan yang berjiwa rakyat kan kak..tahniah rakyat johor

amirah said...

ami pun camtu gak kak..hehehe...nampak je nak menyinggah. tp boss ikut mood. kdng dia malas nak layan..hehehe..

Mizz ErMa said...

hihihi biasa la kak, budak2..sy time kecik pon macam tu jgk..tapi ritu ayah xsporting macam sekarang..hehe

QasehnyaRania said...

Betul kakak otak otak kempas tiasa tandingan
alhamdulillab.ptut dijadikan cth pd penjra lain juga kan
salam jumaat kakak

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

emmmm sedapnya otak-otak dan satay tu... kena singgah beli pasar malam petang ni kakzakie...
Bagusnya keperihatinan tuanku Johor terhadap banduan... nanti Johor cuti jumaat pulakan Kakzakie..

ummuaidan said...

anak2 mestilah kakak amek kesempatan nak nyinggah..almaklumlah bila dok asraMA mana ade chance nak ikut mama n papa..
bagusnya sultan johor nie..byk perubahan yg lebih islamik di perkenalkan dijohor..alhamdulillah

nadia rashid said...

Gita lah kalau berjalan kan kak....tapi seronok..selera pulk tgk beehoon sup tu..slurppp..:D

Umi Qi said...

Suka dgn keaktifan sultan johor mahu adakan sekolah agama didalam penjara...terbaikkklahhhh....moga sultan johor dpt beri role model yg terbaik utk sultan2 yg lain...

p/s serius sedap yer tgk ke semua makanan diats tuh kak zakie...espeacially bihun sup tuh wauauuuu

yan's cottage said...

nie namanya...jalan2 cari makan...betul tak...?

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza sangat bersetuju dengan pewujudan sekolah agama di penjara.. sedapnya semua makanan tu kakak.. dah lama tak makan otak-otak..

Cik Puan said...

cik pon kalau jalan jauh mesti nak singgah-singgah...
btw sate tu nampak menyelerakan...mcm nak pekena sate je....

Rinna said...

Sedap2nya tgk makanan tuh..

Setuju sgt.. apa yg dibuat oleh Sultan Johor.. Moga mendapat manfaat utk warga penjara itu..

:: Cik Viva :: said...

teringin nak g JPO tu..tapi lau pg pon cuci mata je kot..hehe.

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..sihat kak..PC baru lepas balik kampung kak..Batu Pahat..seronok kami biasa berhenti bila nak solat atau nak ke tandas..kecuali hujan..kerap juga berhenti sebab nak minum air panas dan perut mudah lapar kak..perjalanan taklah jauh mana tapi masa berhenti tu terlalu kerap..seakan jauh dan lama perjalannya.. :)

Kisah Si Dairy said...

daulat Tuanku..

Ema Johari said...

johor juga dah tukar hari cuti minggunya kan...

adrianna syaz said...

Lama x pg johor ni..:)

norhidana miswan said...

biasalah tu kak, dana nih yg jarang2 balii johor pun camtu, ada je nk beli itu ini, nk mkn itu ini...
best nyer akak rumah dkt ngn jpo, membe2 dana kt kl nih ramai yg berangan2 nk pg sana.... untung org johor kan

bangga ngn sultan johor kak,biarlah org ckp apa pun psl sultan johor kan...

Knor said...

baru singgah petang2 ni kak...ha ah perut carilah pot nak makan..sedap tu semua..

bagus juga ye kak pertama di dunia ye kak..nampaknya johor ada perubahan..yg positif..

faraherda.razalan said...

Sultan Johor pun Sultan sy jugak kak sbb ayah org Johor dan org tua sy duduk sana walau sy bukan originally from Johor tapi tetap ada darahnya gak.

Bangga dgn Sultan Johor.

acik idah said...

Salah satu tindakan yang boleh kita banggakan oleh YM Sultan...

Sebagai ketua agama memang layak la dia lakukan yang sedemikian kan kak..

Zee Suhaini said...

heheheee biasa la tu kak..kalo kita jer yang kuar memang susah skit nak menyinggah..kalo ngan anak2 mesti nak kena singgah..tak ikut kan kesian plak kat diorang..

bagus la sultan johor..next year dah tak keje la ari sabtu yer kak..syoknya..

Acik Erna said...

samalah kakzakie..tak menyinggah tak sah..tak lengkap perjalanan

PakcikLie PCL said...

Salam singgah , Kak Zakie apa khabar ?.. jalan2 singgah tu perkara biasa bila bawa anak2..macam tu lah sy pon...

mala said...

kecur air liur tgk pic makanan

Fiza Rahman said...

Sekali jer mkn tutti frutti. Harga blh tahan mahal.

Tabik ngan sultan Johor.

Nastyna said...

Itulah bezanya anak muda dengan kita yg umur dah meningkat ni kan kak, kalau boleh nak cepat2 sampai rumah, tapi mereka yg muda mana reti penat. hehehe

Owh tak pernah pulak saya tau yang tiada pelajaran agama disediakan dalam penjara, hmmmm a very good move indeed by Sultan.

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah.. terliur tengok sup dan tutti fruity tu..

mysha said...

Akak... nak bihun tu ngan otak2 huhuhu

Ako Si AiN said...

sedap nih tutti fruitiiii.

aby said...

salam kz ..
memang langkah sultan johor patut dicontohi ..menggunakan kuasa yg ada dalam mengangkat martabat ugama ..sebagai contoh .. tukar cuti pd hari jumaat ..
apa pun, selamat bersanatai bersama anak2 dimusim cuti ni

ibuayu said...

Semuanya sedap..warung kat parit botak tu memang glamour

Bin Muhammad said...

Bila berjalan, mesti menyinggah, bila menyinggah mesti nak makan, bila dah makan mulalah malas, bila dah malas....balik jer lah...hehe

asyifa mustaffa said...

Biasa la tu kak...asal bejln mna2 singgh..mesti ada acara mkn...dan makan....kalu x jd cam x complete perjalanan itu....hehe...

Bgusnya Sultan Johor...sntiasa tau apa yg terbaik utk rakyat dia....untung la....

Kakzakie said...

Begitulah kalau berjalan dgn anak-anak. Smabil jalan sambil menyinggah.

Titah baginda sultan memang membuat kami rasa bangga menjadi rakyatnya.

Terima kasih semua teman yg sudi menitipkan komen:-

BUNDA a.k.a KN (kebanyakn warung di Johor ni KN kalau makan tak order pun ada yg letak. Kalau makan baru bayar), aTieYusof Family(tabik dgn baginda kan Atie), redza (begitulah hrapannya), :: Mrs.Eady :: (rasanyalah...), zila norazila (dah terbiasalah zila), Fazleyatul Aini (terima kasih), Pokok Manggis Depan Rumah (harap ada negeri lain yg ikut membuat tindakan sama), Rai Ourkizuna (amin...), wawa syaida (begitulah hendaknya wawa), Nurulhuda Abdul Latip (kakak adalah nombor Huda. Lupa ke kan Huda pernah email pada kakak), rostina76 (kakak lama dah follow rostina. Kakak tak kisahlah Ros - dont worry),Mas Zull (papa mereka yg biasa ikutkan Mas, kakak ni tak kuasa sangat), Eye_nee (harap ada lagi bakal menyusul Eye_nee), Cikda (boleh sendap perut kalu ikutkan hati anak-anak CIkda), aizamia3 (wawasan baginda sangat baik kan Ai), JaSSNaNi (yg penting pihak berkuasa kena buat tindakan yg +ve), Rizziela (itulah Zie), mama_ka0ri (kita tunggulah harapnya ada yg menyusul selepas ini), KakNi Sihat Cantik (oh ye... nanti kakak tengok balik), Mila@Rimbun (baginda sedar baginda adalah pemimpin agama dlm negeri), Sura Mohd, nohas (JPO tu belakang taman perumahan kakak aje pun), aizu's life (kalau pergi inform kakak boleh kita jumpa hihi...), hainom OKje (selepas mandi tu dah letih terus balik tapi itu pun singgah Batu Pahat sebab abang dah tak boleh tahan), Nafira usof (kita memang macam tu Zura tapi anak-anak tak rasa penat agaknya), Qhaifa Nur (beruntunglah jadi rakyat Johor ye hihi...), amirah (kalau tak penat tak apa Ami), Mizz ErMa (Erma nak singgah manalah masa tu), QasehnyaRania (harap penjara lain boleh ikut contoh ini), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)(Ye Johor tahun depan mula cuti Jumaat Yati), ummuaidan (nampaknya macam itulah ummu), nadia rashid (anak-anak tak letih Nadia.. itu yg dok menyinggah tak sudah), Umi Qi (harapnya begitulah Ju, ada tempat lain ikut cara ini), yan's cottage (JJCM kalau tak penat tak apa Yan), Mizz Aiza (Dunia Kecil)(satu tindakan yg membantu sahsiah banduan kan Aiza), Cik Puan (sate da memang sedap cik), Rinna (bangga kakak bila ramai puji sultan kakak), :: Cik Viva :: (memang mahal-mahal tapi end year biasa ada sale), PeRdU cINta (betullah PC, kadang jalan tak jauh mana tapi berhentai dah berkali-kali itu yg lambat), Kisah Si Dairy (sultan kita eda), Ema Johari (tahun depan mula cuti jumaat/sabtu Ema), adrianna syaz (alahai dekat aje negeri kita bersebelahan aje mehlah sini), norhidana miswan (Tunggu end year biasa ada sale Dana), Knor (nampaknya begitulah Nor. Harap misi tercapai), faraherda.razalan (betul bangga dgn tindakan baginda tuanku), acik idah (kami bangga idah), Zee Suhaini (mereka tak penat-penat agaknya Zee hihi....), Acik Erna (tak ikutkan kesianlah pulak kan Acik), PakcikLie PCL (dah jadi ibu-bapa dah faham sangat kan PCL), mala (pilih ajelah mala hihi...), Fiza Rahman (anak kakak bukan tahu mahal ke murah janji dapat Fiza), Nastyna (nas masih muda lagilah sayang:) Biasa mereka ada ceramah aje Nas, tapi ini sekolah agama tak sama), Fifi Nadhrah (kena carilah Fifi), mysha (alah... apa susah buat sendirilah Sha), Ako Si AiN (macam anak-anak kakaklah Ain ni ye), aby (nampaknya begitulah aby. Tahun depan Johor cuti Jumaat/Sabtu), ibuayu (itulah kami selalu singgah tau), Bin Muhammad (kakak kalau boleh nak cepat sampai rumah BM).

Terima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen di blog kakak ini.

Roha said...

salam kenal dari saya..
first sekali saya bangga jadi anak Johor..tahnia pada YM Sultan Johor..
pada kakZakie..urmm nampak sodap menu2 tu semua especially otak2 kempas :)

kakZakie..jom pi jejalan kat blog saya

http://www.mefamilyandkehidupan.blogspot.com/?m=1

ANIM said...

alhamdulillah...akhlak ni nak diperbetulkan mesti dengan agama.kalau dirotan, didenda tapi didikan kerohanian tak ada..tak kekal lama. hilang sakit, dia buat nakal lagi. tahniah...

Nur-nba said...

Salam rindu buat Kak Zakie... Seronok berjalan dengan anak2.. Maaf ye kak lama tak singgah.

Mummydearie said...

Rindunya Kak dengan masakan Johor ni. Dah lama tak balik menjengah kampung sebab mak dah tinggal di KL. Makanan di KL ni tak samalah rasanya macam di Johor.

Aziela said...

Alhamdulillah. Saya gembira dengan berita itu. Itulah yang sepatutnya.

Deqla Manjew said...

betul tu.. mestilah nak singgah mkn yer dak.. wajib tu.. hihihi...

Masya said...

mula tahun depan johor dah cuti jumaat pula dgn sabtu kan...

Ibu Lala said...

Awalnya akk pi keja. Sy pkl 740 baru naik tren