Thursday, November 7, 2013

Haluan kami tidak kesampaian

Sebelum malam menjelang mama dan papa memberi peluang anak-anak menggoogle tempat makanan yang mereka mahu. Apa yang penting cari restoran halal. Maka setelah menggoogle restoran makanan halal di JB keputusan sebulat suara masing-masing bercadang untuk ke Restoran Bamboo di Taman Sentosa. Walau tidak jauh tapi kami tidak pernah pergi lagi ke tempat itu. Selepas solat maghrib, set GPS kami pun menuju ke destinasi dirancang.

Sebaik tiba lokasinya, kelihatan tempatnya kurang sesuai untuk keluarga kami. Tulisan dan hiasan semuanya amat asing buat kami. Bila sudah ada rasa syak, dzan dan waham maka kami berpatah balik ke tempat kami selalu, di Restoran Singgah Selalu di Danga Bay. Di sini kami amat pasti akan halalan toyyibannya tidak ada rasa musykil lagi.
Hidangan - Satu persatu hidangan tiba.  Ramai betul umat manusia memenuhi ruang restoran kanan dan kiri. Kami pula tiba sudah hampir jam 9:00 malam. Pilihan seperti selalu juga.
Bersih - Sebenarnya tidak habis pun makanan terhidang. Semua baki kami bungkus bawa balik mana yang tidak mampu dihabiskan. Sayang pun juga sebab meraikan papa tapi papa juga yang membayar.
Untuk makan keluar lagi nampaknya kena tunggu selepas 03-12-2013 iaitu hari akhir Kak Nurienne habis peperiksaan. Pagi ini mata pelajaran Bahasa Inggeris kertas 1 dan 2. Petang pula Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah Kertas 1. Moga Kak Nurienne dipermudahkan. 

~~ Kurang menjejaki teman blogger sebab selagi anak di dewan peperiksaan, hati kurang tenang. Mohon maaf.~~


76 comments:

Fazleyatul Aini said...

kalau dah was2, baiklah jangan pergi kak. pergi tempat yang dah biasa pergi dan tau kesedapannya lah kan

asyifa mustaffa said...

Halal itu yg pentingnya...

ct shah said...

sedapnya kak.
semoga kak nurienne dpt jawab soalan dgn jayanya.amin..

Lydia Miza said...

Salam kak zakie.. Meriahnya mkn mkn. Moga anak akak tenang menjawab peperiksaab dan berjaya dgn cemerlang ye kak. Amin

Kak.. Selalu je restoran yg macam kita rasa was was nk gi mkn kan? Ngeri nak masuk kalau rasa camtu

Kakcik said...

Semoga Allah SWT mempermudahkan segalanya buat Nurienne.

Umi Qi said...

Umi Qi belum pernah menjejaki JB lagi kak zakie...sonoknya tgk mewah makanan di sana...ye kak zakie...bila anak masih dialam peperiksaan kita seakan rasa mcm2...Umi Qi doakan semoga anak kak zakie dipermudahkan urusannya ye...aminnn

MAZLIZA ABD RAZAK said...

best kan ank2 dah besar..
erm..sy pn klu was2 mmg tak akn brhenti.

Sura Mohd said...

selamat hari lahir buat suami kakzakie..semoga dipanjangkan usia dan diluaskan rezeki..buat kak Nurienne..semoga dipermudahkan menjawap soalan2 exam dan beroleh kecemerlangan..:)

Ummiarissa Mahdi said...

betul dah tindakan kak tu,kalau dah was-was baik jangan makan...elok kita jaga halalnya makan minum kita...

acik idah said...

Wah.. makan besar ye kak.. sempena ape tu?? :D
Anak2 yang menduduki ujian... mak ayah yang kecut perut kan.. hehe..

Rizal Slaughterheart said...

Lama tak makan kat situ... lama juga tak mkn ABC kat bomba Larkin :)

izan mama mia said...

yalah kak..kalau tempat mkn memula jejak dh rasa was was....baik kita cr tempat biasa kita pergi kan...makan pun sedap...

Mia Kassim said...

Yg penting halal kan kak. Klu dah rasa was2 baik hindarkan.
Semoga anak kakak dapat menjawab kertas periksa dgn tenang..... :D

Rai Ourkizuna said...

wah..apa yang diraikan tu kak.. semoga nurienne dapat menjawab peperiksaan dengan baik..

Bin Muhammad said...

Biasalah...Walaupun meraikan papanya, tetap dia juga yang belanje...
Kak jgn terlalu risau, tenangkan hati...jika ibu gusar si anak pun akan terasa juga. Doa ibu mustajab buat si anak...bykkan berdoa ye.
Senyum sikit...hehe :)

Ratu Hatiku said...

Seronoknya mkn ramai2....
Semoga kak Nurienne buat yg terbaik dan berjaya dlm peperiksaan nnt. Amin.

Zee Suhaini said...

gud luck tuk kak nureen..insya'allah pasni mesti dapat makan besar lagi..suasana pon mesti lagi meriah kak...aminnn

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bagus tindakan kakak, jika rasa was-was elok jangan pergi ke situ.. banyakkan berdoa semoga semuanya berjalan lancar..

Knor said...

Sedap hidangan tu semua...
semoga anak kak beroleh kecemerlangan.dunia dan akhirat.

Kisah Si Dairy said...

alhamdulillah..ada orang belanja walaupun yang meraikan orang tu kan kak...harap kakak dapat menjawab exam dia..wish her luck..

ZazaMyMoon said...

kak sorry eh kalau salah.. restoran ni bukan ke yang betul2 depan tune hotel tu??

lieyalatif said...

status halal tu kite kena ambil berat kan kak....

takpe kak, lepas exam dan semua dah okey baru la akak aktif balik...mmg tu lumrah ade anak exam ...kite risau tak senang duduk dibuatnyer....

mama_ka0ri said...

selalu jadi cam kami..nak meraikan en hubby..tapi dia yang bayar..haha..

good luck utk kak nurienne..:)

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

wahhh... bestnya mkn besar... hehehe
dan gud luck utk kak nurienne ...

:: Mrs.Eady :: said...

kalo dah was was mmg kami biase takkan mkn kak..

Daddy Ziyyad said...

Singgah Selalu tu memang malam2 selalu sangat pack..

Qhaifa Nur said...

kalau dah was-was...makan ditempat lain kan kak...

moga anak kakzakie tenang jawab soklan...gud luck

Nafira usof said...

kalo was was memang x boleh makan kan kak~

Moga Kak Nurienne di permudahkan dalam menjawab soklan peperiksaan. amin~

nadia rashid said...

semoga Allah lapangkan dada anak akak dalam menjawab soalan peperiksaan...:D

aTieYusof Family said...

Klu dah rasa was-was baik jgn makan kan Kak...
Moga2 Kak Nurienne di permudahkan dlm menjawab soalan2 exam..amin! :)

mysha said...

Sha tak pernah lagi sampai ke JB kak..hehehe

Biasala kak bila anak periksa impact lagi kuat dekat parents hihihihi..

ummuaidan said...

Betul tuh kakak ..yg penting mencari yg halal..singgah selalu tuh jugak ygjad pujaan hati kan..heheh..
semoga dipermudahkan tuk nurienne yer..

norhidana miswan said...

aah kan kak... tak blh nk amik mudah psl halal haram nih... itu yg kadang ke 1 tempat je lah mkn yg mmg kite yakin kn

Fiza Rahman said...

Betul tu kak. Klo was was elok dielakkan.

Acik Erna said...

anak acik last 5 disember kakzakie

Acik Erna said...

anak acik last 5 disember kakzakie

Aziela said...


Saya pun dah rindu nak makan kat situ. Memang puas hati walau harganya agak mahal.

Tak apa kak...saya faham kalau tak singgah.

Ibu Lala said...

Assalamualaikum kak. Singgah sini di pagi khamis.

eMMe said...

Salam Kak Zakie, anak sis amik SPM yea? same2 kite doa, moga dipermudahkan dan dapat menjawab dgn tenang,

tenang ya bukkk....

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Betul tu...kalo dah rasa was2 baik carik kedai lain...
bestnyerdapat makan sesama satu famili terasa meriahnyer kan kak...
moga kakak nurien berjaya dalam SPM...

♥ ROS ♥ said...

Btol tu..kita nk isi perut pun kna crikdai sesuai kan :)
Xpe kak, bykkn rilex yer.. Nnt free bru jejakk blog suma :)

Rapunzel Cikilolo said...

restoren cina ke?

p.s : biasa jadi papa memang kena belanja diri sendiri kan? hehe.

Zaitun said...

Kalau ke JB kak Zai pun suka makan di Restoren Singgah Selalu, tanpa was2 sudah terjamin halal.

Anak kak Zai pun ambik SPM tahun ini.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Begitulah hati seorang ibu, tak tenteram jika anak tak selesai lagi menduduki SPM... doa byk2 kakzakie in shaa Allah berjaya :)

Edi Fadli said...

best makan ramai2 ni... apalagi sekeluarga. semoga anak akak dapat keputusan yang terbaik, amin...

wanariahamiza said...

Sentiasa waspada, pasti Allah akan jaga. :)

JunAina said...

Semoga Kakak Nurinee mampu menjawab soalan sebaik mungkin, doa mak itu mustajab kan kak...

Fifi Nadhrah said...

subhanAllah.. alhamdulillah.. Allahhuakbar.. moge Allah permudahkan urusan akak dan keluarge.. moge tenang si anak yang menduduki exam..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

murah rezeki sekali sekala mkn beramai mcm ni sambil meraikan tarikh penting..

tak mengape kak.. semoga kakak nurien dpt mnjawb exam dgn tenang & jaya :)

nohas said...

betul tu..makanan akan menjadi darah daging kita, kenalah halalan toyyiban..Restoran Singgah Selalu ni memang famous kat JB ye..

Deqla Manjew said...

wahhh mkn besarrr.. tgk gmbr yg selps tu agak licin jugak yer kak.. hihi..alhamdulillah..rezeki Allah.. ;)

ZalinZalina said...

Semalam saya pun tak keruan selagi abangngah tak habis exam..bila dia dah balik tu rasa lega sikit :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oh takpe kak, kalau akak kurang blogwalk, paham sangat sebab anak tengah SPM kan, mungkin saya juga berperasaan macam akak jugak kalau anak amik SPM..semoga kakak berjaya..Saya tak pernah sampai restoran singgah selalu.

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..tak apalah kak..sementara anak akak menghadapi peperiksaan ni..akak tumpukan pada dia dulu..makan malam sempena hari lahit suamia akak ye..alhamdulillah :)

NoEn said...

wah...penuh meja nampaknya kak...kalau dh was was mmg kene patah balik..kene pergi tempat yg kita yakin

Kesuma Angsana said...

Yup anak2 KA pun specially Adik bab2 halal ni paling utama tau, lagi2 bab makanan... doakan kejayaan kak nuriene yer

ANIM said...

anak exam. mak yang tak tenang?

aikk..relaxlah kakzakie. insyaAllah, depa boleh menjawab dengan baik

Ujie said...

Baru anak sedara pun saya dah risau, ini kan pulak mcm akak...anak sendiri yg spm. Semoga dipermudahkan!

Tihara said...

anak sedara saya ada sorang spm, moga mereka berjaya, insha Allah

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Rasa sedap bila makan yang kita yakin halal kan kakak. Baik makan yang kita yakin halal.

Semoga anak-anak kakak dapat jawap exam dengan baik.

Papa Mifz said...

kenapalah hari tuh PM pergi area Danga Bay tapi tak jumpa tempat makan pun...huhu

Ann Ishak said...

semoga kak nurieene menjawab setiap soalan peperiksaan dengan tenang :)

memmetlenggeng said...

yang penting bahagia bersama-sama keluarga, kak zakie

Nastyna said...

Good luck untuk anak akak.
Ha kami pun selalu konon nak keluar makan2, tapi sini lagi payah nak yg betul2 yakin, last2 balik umah ketung ketang kat dapur jugak ler.

azieazah said...

Keluarga tetap keutamaan, kan?

ibuintan said...

moga kak Nurienne dpt jawab soalan dgn tenang dan lancar.. Insya Allah moga lulus dengan cemerlangnya

Juhariah Johari said...

Salam.
Mama selalu dgr restoran singgah selalu ni. Mesti sedapkan?

Juhariah Johari said...

Salam.
Mama selalu dgr restoran singgah selalu ni. Mesti sedapkan?

hainom OKje said...

Hehe...gitulah jadi kanda kepada kanda, kanda......asyik kena belanja memanjang ...hehe...
Samalah kanda, anak pereksa....kita pun mcm pereksa jugakkan...hehe

Kakzakie said...

Mohon maaf terlebih dahulu mana-mana teman yg belum sempat kakak jejaki. Akan kakak cuba pada hari ini.

Terima kasih semua yg mendoakan Kak Nurienne kami dan memberikan komen untuk N3 kakak ini:-

Fazleyatul Aini, asyifa mustaffa, ct shah, Lydia Miza, Kakcik, Umi Qi, MAZLIZA ABD RAZAK, Sura Mohd, Ummiarissa Mahdi, acik idah, Rizal Slaughterheart, izan mama mia, Mia Kassim, Rai Ourkizuna, Bin Muhammad (senyum tu memanglah senyum BM tapi hati tak senang), Ratu Hatiku, Zee Suhaini, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Knor, Kisah Si Dairy, ZazaMyMoon, lieyalatif, mama_ka0ri, Ahlam Miera Amirul Shafie, :: Mrs.Eady ::, Daddy Ziyyad, Qhaifa Nur, Nafira usof, nadia rashid, aTieYusof Family, mysha, ummuaidan, norhidana miswan, Fiza Rahman, Acik Erna (subject tak sama Acik), Aziela, Ibu Lala, eMMe, (Lizz) http://haslizalizz.com/, ♥ ROS ♥, Rapunzel Cikilolo (A'ahlah Mas, deco semuanya style dia, tapi dlm google kata halal, takut kakak), Zaitun, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Edi Fadli, wanariahamiza, JunAina, Fifi Nadhrah, ♥ Cmª shIemª ♥, nohas, Deqla Manjew, ZalinZalina, Nurulhuda Abdul Latip, PeRdU cINta, NoEn, Kesuma Angsana, ANIM, Ujie, Tihara, Pokok Manggis Depan Rumah, Papa Mifz (bukan tempat yg PM pergi main dgn Mifz tu tau, haluannya dari Skudai sebelah kiri sebelum jumpa permainan itu - buka pun petang hingga malam aje), Ann Ishak, memmetlenggeng, Nastyna (sebaiknya macam tu Nas), azieazah, ibuintan, Juhariah Johari.

Buat semua terima kasih sekali lagi kakak ucapkan.

Mummydearie said...

Kak, selalu dengar restoran Singgah Selalu ni tapi bila ke JB tetiba aje hilang ingatan tak tahu nak makan kat mana. Rindu pulak nak rasa masakan Johor ni.

Sue Bee said...

gitu jugak family SB..katanya nak meraikan papa..papa jugak bayar makan..SB keja jaga anak sendiri..hehe

Haryati Faizal said...

wah...mcm sedap2 je menu dia

ummiross said...

Kakzakie, teringat pula masa pegi ke Johor, makan kat Restoran Singgah Selalu tu juga, memang sedap lauk pauk kat situ.

Ummi doakan moga anak Kakzakie, Nurienne mendapat kejayaan cemerlang dalam peperiksaannya.

wawa syaida said...

dapat makan kat luar ramai-ramai memang best...wawa sekarang ni tengah menghadang mata dari tengok makanan yang sedap-sedap...maklum lah tengah on diet ;)

aizamia3 said...

Moga kak nurienne dapat jawab dgn tenang dan berjaya hendakNYA.