Wednesday, February 12, 2014

Apabila yang kuning manis dan hitam pedas sepakat di dulang

73 comments:

cheqna said...

ouh ouh ouh...sedapnyer....
lapar plak rasanya ni..kena g bekpes dulu la kakak =)

Mia Kassim said...

Alamak kak...sedapnya...apa ni kak sukun ke ubi manis goreng....tapi dua2 pun sedap cicah sambal tu....terliur pulak pagi2 ni...hehe

Dr Singa said...

so Johor!!!!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya kakzakie dimakan pagi dan petang hari bersama regunya kopi O dan teh tarik kaw kaw punya :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya kakzakie dimakan pagi dan petang hari bersama regunya kopi O dan teh tarik kaw kaw punya :)

Noraini @Nanie said...

Dah lama tak makan goreng2ngan, cicahan kicap pedas memang terbaik

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedap makan masa minum patang ni kakak.

n O e s u h a i m i said...

ubi goreng ni kan...sedap nyaaa... dah lama x makan ubi goreng camni...ada pencicah lak tu...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

hehe..pagi2 sudah buat cma kecoq lioq..
sedap kalo dpt mkn petang2.. ^^

umi alya said...

lama tak makan, teringin lak..

Werdah said...

ASsalamu'alaikum kakzakie

mIss tempe goreng cicah sambal kicap tu... di tempat kak pula ada satu gerai yang jual spt ni dah tutup...

gadisBunga™ said...

sedapnya!!! saya diet nih! tapi kalau depan mata ni agak bahaya jugak laaa~

LYAfrina said...

breakfast ye kak..
sedapnyer...

Bin Muhammad said...

Kenangan pekena sambal kicap...
Masa pertama kali sampai Johor dulu, pelik tengok orang makan pisang goreng dgn sambal kicap! Tapi bila dah pekena...xde sambal kicap xboleh pulak nak makan pisang goreng...hehe

aTieYusof Family said...

aduh! sedapppnya lah kak..baru terasa dah lama tak makan pisang goreng...hehe

Fiza Rahman said...

Kak...merembes ailio ku. Dulu masa kerja kat Faber Tower, slalu beli goreng pisang & ubi. Pastu dpt cili kicap. Sedap ☺

Masya said...

mahal kalau belikan.. emm sedapnya kalau dapat makan mcm ni.. x pg waktu ptg pun layan...

memmet lenggeng said...

cucur udang atau cekodok biasa ni kak? Apapun memang nampak sedap

Nor Azimah said...

pisang goreng atau keledek goreng cicah sambal kicap, saya tau ni sebab masa sekolah dulu penah tinggal dngan mak sedara di Johor, suaminya org Jawa..

asyifa mustaffa said...

Style johor kan kak...mmg x sah la kalau hitam pekat tu...tp sy suka gak cmni...sedap!

Tgk dekat baru tau kuning manis tu..keledek rupanya...hehe...

Aziela said...

Saya memang taste Jawa kak...sebab tu saya ngences nengok gambar nie...uwaaaa!! Kena buat nie....cari pisang tanduk ah nanti.

Kesuma Angsana said...

johor style ye kak.. ingat lagi kalau ada wedding org2 johor ni selalu ada tenpe goreng cicah sambal kicap.. mmg sedap !

Eye_nee said...

mula2 mkn dulu saya rasa pelik sgt...la ni dah boleh terima mkn goreng pisang dgn sambal kicap tu...

saniah ibrahim said...

emm...sedap tu,apa lagi untuk minum petang .

lia said...

wahhhh sedap nyer...

origin sambal kicap ni dr johor kan...

Kakcik said...

Lapar pulak menengoknya. ..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Terbaik kak!!

Mila@Rimbun said...

yumyum... krup krap tuh boleh dengar sampai KL lerr hihihi

Zee Suhaini said...

skanf ni dah mula suka kak zee makan cicah sambal kicap..memula dulu rasa cam pelik la jugak..maklumla ore kelate kan..

~ yus ~ said...

Memang sedap ni kak...terbaik!!

Roha said...

sapan pagi tadi ker akak !
mmg serasi bersama tu..manis2 pedas je lalu kat anak tekak..tak sedo dah 2,3 ketoi masuk mulut hehe..

Ati Masrif said...

assalam k zakie yg sgt dirindui

meleleh air liuq...hehe
bg resepi kuah hitam tu..
org jawa je pandai wat tu :)

Kesuma Angsana said...

UNTUK KAMU , TQ AKAK http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/gamaknyer-blogger-lelaki-tak-minat-baca.html

izan mama mia said...

saya org gerik xpernah makan cucur cicah sambal kicap.. ehe..

izan mama mia said...

saya org gerik xpernah makan cucur cicah sambal kicap.. ehe..

Acik Erna said...

sedapnya kakzakie..memang gandingan mantap tu

UmmuAidan-Arissa said...

GOreng ubi yer kakak ngan sambal kicap..kalau org kelate biasanya sambal cili buat cicah..kalau kat fiji lak sambal asam jawa...semua pun sedap ikut taste..:)

Fazleyatul Aini said...

aaaaaa kecoq ailioq kak

QasehnyaRania said...

wah sedapnya lahai..
duduk jb dlu slalu la makan gini. skrg nak makan buat sndiri je la.

aizamia3 said...

Sedap bila dapat cicah cili kicap tu.. ;)

ummiross said...

Olala..! sedapnya Kakzakie. Sepakat dan saling melengkap, tentu jadi sedap, hehe..

Nafira usof said...

Keledek goreng ke kakak?
sedapnyeeeee! terliur pulak tengok. tambah2 lagi perut tengah lapar nih. :)

t.a.t.a said...

Ngences!

Kisah Si Dairy said...

best layah petang2 ni..

JunAina said...

Makan panas2 bertemankan secawan kopi o...

❤Kamsiah❤ said...

suami pernah belajar kat johor..so bila grg pisang kat rumah ni..dia sellau minta buatkan sambal kicap tu

aizu's life said...

sedap!!! mmg style johor kot kak, mkn ngan sambal kicap.. i loikkeee.. heheh..

Rai Ourkizuna said...

ini memang sepakat membawa berkat kak.. hehehe

babYpose said...

Oh cucuq manih cicah sambai ka, baru tau ni, mesti sedap :)

Amanda Suria said...

syg sekali SA x leh makan sebab cepat semput....terliur..tp apakan daya....

MOKCIK AZWA said...

Pedas tapi sedap...layannn hehehe

Kasih Salina said...

cucur ke apa tu kak...sedap jer nampak..

aby said...

Salam kz,
Apa wrna pun klu d cecah dgn smbal kicap mesti sedap.
Apa yg d sebalik balutan kuning tu yer

Azhafizah Md Nor said...

sedapnya buat minum petang ditambah pulak dengan kopi o panas teh o panas ke..waahh

Daddy Ziyyad said...

johor style!

mama_saly said...

wah best tu kak..sedap makan petang2 gini ni..

NEKCIK said...

laamanya tak makan pisang tandok goreng..kat sini susah dapat!!

ANIM said...

apa yang bergoreng semua cicah sambal kicap. itulah style johor..hee

Cik Puan said...

kuih ape ne kak zakie?

Nastyna said...

keledek goreng ngan sambal kicap? Saya first time makan ngan sambal kicap masa kat johor that day, mula2 tu macam pelik tapi sedap.

Papa Mifz said...

kombinasi yang cocok...=)

Haryati Faizal said...

wah sedap n nikmatnya... cicah pulak ngan sambal kicap

ohpanduan panduan said...

Kuning campur yang hitam ni memang kena dengan selera.

Kakzakie said...

Aduhai kawan-kawan kakak semua. Nampak gayanya ramai juga yg tidak dapat tangkap jelas hidangan kakak ye:) Maaflah sebab kakak memang tidak arif bidang memfoto. Sebenarnya apa yg terhidang adalah pisang tanduk goreng. Sinonimnya kalau di Johor memanglah sambal kicap sebagai pelengkapnya. Pedas meletop sambal kicap tetapi ada rasa manisnya juga.

Terima kasih kepada semua yg sudi memberikan komen di N3 kakak ini:-

cheqna, Mia Kassim (pisang tanduk Mia), Dr Singa (hahaha...), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Noraini @Nanie, Pokok Manggis Depan Rumah, n O e s u h a i m i (bukan ubi Noe, tapi pisang tanduk), ♥ Cmª shIemª ♥, umi alya, Werdah (Ini pisang tanduk Kak Werdah, tapi tempe pun kami cecah sambal kicap macam ini juga biasanya), gadisBunga™, LYAfrina, Bin Muhammad (style Johor ni BM),aTieYusof Family, Fiza Rahman, Masya, memmet lenggeng (bukan sebarang cucur hihi... ini pisang tanduklah Liza), Nor Azimah (betullah tu Azi), asyifa mustaffa (bukan keledek Syifa,tapi pisang tanduk), Aziela (Ziela org pertama tahu ini pisang tanduk),Kesuma Angsana (betul KA), Eye_nee, saniah ibrahim, lia, Kakcik, Nurulhuda Abdul Latip (kita dah biasa kan Huda:)), Mila@Rimbun, Zee Suhaini, ~ yus ~ (kita org Johor memang dah biasa Yus), Roha, Ati Masrif (alahai cilipadi+bawang putih seulas+gula tumbuk dah tu tuang kicap, siap!), Kesuma Angsana (terima kasih juga atas penghargaan diberi), izan mama mia (cubalah sesekali makan pisang goreng cecah sambal kicap, sedap Izan), Acik Erna, UmmuAidan-Arissa (pisang tanduk goreng UAA), Fazleyatul Aini, QasehnyaRania, aizamia3, ummiross, Nafira usof (bukan! ini pisang tanduk goreng zura), t.a.t.a, Kisah Si Dairy, JunAina, ❤Kamsiah❤, aizu's life, Rai Ourkizuna (kita org Johor dah biasa Rai), babYpose, Amanda Suria, MOKCIK AZWA, Kasih Salina (pisang tanduklah Ina), aby (ramai yg tak sangka ianya pisang tanduk aby), Azhafizah Md Nor, Daddy Ziyyad, mama_saly, NEKCIK (ramai yg tak kenal nekcik!), ANIM (betullah Anim), Cik Puan (hihi... ini pisang tanduk goreng Cik), Nastyna (bukan keledek Nas), Papa Mifz, Haryati Faizal, ohpanduan panduan.

Sebenarnya kalau di Johor sudah biasa apa juga yg digoreng akan dicicah dgn sambal kicap. Mat Salleh pun pandai makan tau hihi...

Terima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:)

norhidana miswan said...

mmg ngam betui tuh kak.... kt umah dana hari2 wajib ada sambal kicap

Umi Qi said...

Untung sgt2...akak nih rajin tau memasak...mesti sodap ni

Norhasniza Khalid said...

apa lagi, masuk ke mulut lah akhirnya.. hihi

Mummydearie said...

Aduhai, kak! Terseksa jiwa raga saya tengok pisang tanduk goreng kegemaran saya ni. Dah lama tak dapat makan pisang goreng cicah sambal kicap. Oh, rindunya masakan Johor!

maszmadi said...

sambal kicap... nyum3, susah nak cari sambal kicap johor kat KL nieh, buat sndri pon x jadi.. kena tunggu balik kg minta mak buatkan n bungkus bawak balik kl... hehe

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...sedapnya mencecah pisang goreng ngan cili hitam...:)

Che Akak said...

nampak sedapla kak zakie

Deqla Manjew said...

teringat dulu penah mkn mcm ni.. kwn yg ajar.. hihihi...

hainom OKje said...

Masyaallah lama tak makan pisang tanduk kanda....mengidamlah pulak huhu