Thursday, February 20, 2014

Cerita cerminmata adik

Lama - Sudah lebih setahun adik menggunakan yang ini. Bila asyik sakit kepala terpaksa bawa untuk pemerikasaan mata. Kena tukar baru. Cerminmata ini sudah tidak sesuai. Mata adik bukan semakin baik. Sama seperti mama dan kakak-kakak juga.
Baru - Pemeriksaan mata dibuat malam Khamis minggu lepas dan cerminmata ini diambil pada hari Jumaat dengan papa sebab mama bekerja.
Patah - Hari Selasa minggu ini merupakan hari ke 5 adik memakai sudah begini jadinya. Patah pada bahagian yang ada grid antara bahagian depan dengan belakang telinga. Masih juga dipakai sebab bila memakai tudung, selit di telinga tidak nampak. Tidak boleh pakai yg lama sebab kurang jelas akibatnya adik boleh sakit kepala.
Plaster - Macam orang sakit sudah dua hari menggunakan plaster begini.
 
Malam ini adik tidak ada tuisyen bolehlah pergi lagi ke Focus Point. Bulan ini merupakan bulan paling banyak adik menggunakan duit papa. Bill telefon adik sudah lebih RM200/-. Tidak tahu apa mengapa sebab telefon adik hanya digunakan di rumah. Rumah pula ada wifi percuma. Sebelum ini pernah terkena dan minta disekat bila bill sudah melebihi RM100/- tetapi ini melebihi RM200/- baru disekat. Cerminmata pula kena buat sampai dua kali. Mengalahkan gaji operator kilang budget adik. Pening papa dibuatnya.

~~ Tanggungjawab sebagai ibu-bapa bukan bagi makan saja.~~


68 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Heheh, demi anak kan kak..Adik jangan lupa kat mama dan papa tau bila besar nanti...

Acik Erna said...

Kalau dah cermin mata kena redho keluar duit kan kakzakie..penting untuk anak nak belajar

izan mama mia said...

uwaaa.. kejap je dah patah..huuhh.. gitulah... demi anak.. mak bapa kn sll bersedia.. err.. camana tuu bill sampai 200 lebih... mmg parah laa

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Kana bagitahu pihak telekom tu akak yang bil tak disekat bila dah sampai RM100. Dapat cermin mata baru lagi adik.

NM03 said...

kesian adik... ngape boley patah tu kak??

aizamia3 said...

Demi keselesaan anak ketika belajar kenalah kita korbankan sedikit duit. tapi part bil yang banyak tu, tak offline line internet mungkin salah satu penyebab bil melambung tinggi..

Ummi Iman said...

Alahai baru pakai dh patah.. takde rezeki. Saya baru ni patah yg kt hidung. Pergi focus point tukar frame je. Nk jimat cost ;)

aizamia3 said...

Demi keselesaan anak ketika belajar kenalah kita korbankan sedikit duit. tapi part bil yang banyak tu, tak offline line internet mungkin salah satu penyebab bil melambung tinggi..

Zee Suhaini said...

kak, yang bill telefon tu zee pon sama..dah dua bulan bill tinggi padahal jarang guna..kat ofis pon ada wi-fi..terpikir balik maybe sebab wasap kot..

adik tak sengaja tu kak terpatah..

Ummi Iman said...
This comment has been removed by the author.
Ummi Iman said...

Kalau lens baru besar boleh adjust utk frame yg lama. Nampak yg lama masih cantik framenya.

Fiza Rahman said...

Adik...mcm mana boleh patah. Banyak bil tu kak.

Apa saja untukmu anak ☺☺

Knor said...

wah adik kaya dr aunty nor..sampai rm200 bil hp...

Falsya said...

5hari dh patah??..hehee..sama la ngan anak buah falsya..hilang xingat letak mana satu hal..patah pecah lens xyah cite la..asyik tukau spec je..sbb anak buah falsya kasar tuh yg jd gitu tuh..hehehehehe..

saniah ibrahim said...

anak sya masa sek ren dulu.mesti standby utk ganti cermin mata dia paling kurang 2x kali sethn ...ada yg patah ,terpijaklah masa pj..

lia said...

cantik pattern spec mata anak akak...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Begitulah tanggungjawab ibubapa kan kakzakie.... amanah yg perlu dijaga hingga ke akhir hayat... Adik nanti jangan lupa jasa mama dan papa tau... adik good girl kan :)

sud@is said...

demi adik mama papa redho ajelah....
gitu lah anak2 kan kak...

Kesuma Angsana said...

hehehe tangungjawab ibu bapa kan kak.. mudah2an anak2 hargai perngorbanan kita x kira lah dari segi wang mahupun penat lelah kan ! in shaa allah

Eye_nee said...

Ini lah peneyebab mengapa saya juga kena keluar bekerja tuk bantu suami kak..kalau setakat bg makan..suami seorg byk berbaki duit...Demi mereka kan kak..bekerja berdua dptlah berikan mereka lebih keselesaan...

lieyalatif said...

wahhh tinggi jugak maintenance adik yeak heheheeh..biase la tu kak..same laa mcm lieya ni hah.....kadang2 ade bende tak diduga lagi laa byk pakai duitnyer.....

moga2 segala pengorbanan kite, anak2 akan jadikan sebagai penguat semangat tuk belajar rajin2 kan kak...kite ni as a parent tak mo ape pun dari anak2 sebagai balasan, yg penting mereka belajar rajin2 dan berjaya dlm akademik dan ilmu agama....

lovely said...

nasib adik pakai tudung.boleh jugak cover.hihi..

munna said...

demi anak kan kak..... mmg kena check bill tu kak.... kadang sms iklan yg masuk pun charge kat bill kita

aTieYusof Family said...

Salam Kak..
Takpe lah cermin mata tu penting..hehe...
tapi yg bil tu pening jgk ye..banyak plak bil tu..

Masya said...

lah ciannya .. inilah klu pakai cermin mata.. kene hati²..

paridah said...

demi anak yg dikasehi berhabis, bergolog bergadai pun xmengapa...asal anak2 kita gembira bhgia, sempurna kehidupan mrk sudah memadai buat kita ibubapa mrk...

Roha said...

betul tu kak..bukan sekadar bagi makan je..serba serbinya termasuk kerperluan Personal..selagi di bawah jagaan kita sebagai mak bapak..

kadang2 keperluan mereka melebihi paras orang yg berkerja hehe..
nak buat macam mana dah tanggung kita..ada rezeki lebih bolehlah kita tunaikan..if takde sabor dulu :)

p/s terjadi pada anak sendiri :)

Afasz said...

pengorbanan mak dan ayah.. >_<

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

harus menukar cermin mata yang baru juga kerana ianya satu keperluan..
banyak juga bil telefon adik.. adik menggunakan postpaid ya?

t.a.t.a said...

Saya pakai contact lens. Malam baru pakai spek. Pakai sebelah sahaja contact lens adalah lebih piau kepala berbanding tak pakai langsung.

Mia Kassim said...

kejapnya dah patah cermin mata tu kak....
Sekarang ni mama dan papa byk berkorban untuk adik...nanti bila dah ada kerja nanti jgn lupakan mereka tau adik....


Tanggungjawab ibu bapa kan kak...wlu pun susah tetap kena tunaikan... :D

babYpose said...

Adik mungkin tak sengaja kut, cermin mata tiba patah lagi, bill telefon tu tinggi tu adik, hai kena guna duit raya tu untuk bayar :))

aby said...

salam kz,
Bila anak2 dh besar sket dh tngh blajar d uni, wktu dh guna krete, akan brtambah lg prbelanjaan bila krete depa tu mngalami kerosakan. Silap2 repair, kos mncecah lebih rm 1 K.
Umo skrang prbelanjaan masih dlm kawalan

Rai Ourkizuna said...

tepon boipren kot..hehehe

gurau kak..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam K.Zakie..

huhu..segala keperluan & kehendak anak menjadi t/jwb ibubapa kan..allhamdulillah..

huhu..mahalnya bil talifon..kena cek semula tu..

Amanda Suria said...

betul kak..setuju bila semua tanggungjaqab ibu bapa tidak tertakluk pada makan pakai dan pelajaran anak..tetapi kemudahan asas juga....

Aziela said...

Wah, macam mana boleh jadi bil banyak tu kak... Kena selidik tu, kadang2 service center ni charge tak reasonable. Lepas ni adik kena tukar frame yang lebih tahan lasak la kan. Hubby saya pun selalu patah framenya dulu...so saya cari frame yang betul2 tahan lasak dan tahan dihimpit badan berat. Dia selalu tertidur atas cermin matanya...huhuhuhu. Tapi syukur Alhamdulillah, memang berbaloi bila beli yang tahan lasak walaupun mahal sikit.

Ibu Lala said...

Sama ngan nabila kak. Tahun lepas dah buat spec kat focus point. Kena rm450..tahun ni kena buat lg sbb power dah naik..pastu kat sklh x leh pakai bingkai kaler pink. Melayang rm250 kak.

Kak..untung ada mak zah boleh bawak kete kak. Anak anak sy kak sume sy yg urus. Hntr pi sklh hntr pi mengaji. Klw suruh ayahnya mcm mcm alasan dia bg. Klw blk sekolah basah kuyup pun dia x de perasaan pun. Mak mak ni yg kesian.

JunAina said...

Kak Zakie utk adik tak boleh beli yg plastik macam tu kot sebab biasanya anak2 ni lasak dan cuai sikit dlm bab menjaga ni. Ambik mudah.

RDZ Z said...

memang dah patut kena tukar tu KZ..kita punya pun dah patah sikit..tapi masih boleh pakai lagi..nasib baik hanya untuk driving aje..

Mummydearie said...

Sesekali kak Adik nak minta budget dinaikkan. Kalau tak diikutkan kesian pulak Adik kena pakai cermin mata 'berbandage' gitu!

NEKCIK said...

Kan semua nya naik Kakzakie..bil api naik..insuran naik..so budget pun sudah tentunya naik! Orang pencen ni lagilah poning..spek kna 450rm sebab rabun jauh dekat!!

Kniedaz said...

Biasalah bila dah ada anak2 kan kak?..macam2 kena keluarkan untuk anak2..tapi tak apalah..dah tanggungjawab kita, selagi mampu, usahakan janji anak2 mudah

aizu's life said...

tggi mentenen adik bln ni ye.. hehehe.. tp xpe kakak, coz anak2 anugerah terindah bg setiap ibu bapa.. juga saham akhirat yg amat bermakna.. :)

Fifi Nadhrah said...

demi anak kan akak.. dugaan betul.. moge makin bertambah rezeki akk sekeluarga..

Zaitun said...

Untuk keselesaan anak kita sebagai ibubapaterpaksa buang duit ya kakzakie.

Kak Zai pun sejak adik jauh bil talipon melambung.

Papa Mifz said...

bil telefon adik rm200..?? wah banyaknya...peruntukan PM sendiri untuk telefon dan data plan tak lebih rm50 pun...hehe

PearlVelvet SueQys said...

adik beradik saya sorang pun x berkaca mata ! singgah ptg ari ni!

Nor Azimah said...

Anak saya pun dah 3 org pakai cermin mata, setiap kali buat baru memang boleh tahan harganya, pening kepala abah diorang

focus point punya jenama tu, patah juga yek..

Mila@Rimbun said...

wahh banyak bil telefon tuh kak.
saya bagi anak pakai prepaid jer, Yg tak bestnyer duit bnyk, tapi dah habis tempoh, terpaksa reload lagi dan lagi. Bila nak habis entah

Ema Johari said...

masih under warranty tak silap boleh baiki percuma kan sis...macam kualiti skrg tak berapa elok pula

Farah Waheda Wahid said...

anak zaman sekarang ni kak, biasalah banyak pakai duit, tak dinafikan jadi ibu bapa zaman sekarang ni memang mencabar, tapi cermin mata memang mahal... farah akui kerana farah sendiri, cermin mata, cerminnya saja dah 650 tak termasuk dengan bingkai tu lagi kak...

amirah said...

macmana boleh patah tu kak zakie? amie punya spek mata haritu patah sebab amie yg terduduk atasnya...ngeee..hahaha...memang belanja skrng bukan murah kak..amie pun kdng2 menyerah jugak dengan rengek ahmad nak mainan itu ini...tp kalau difikirkan gaji mmng untuk anak2..untuk diri sendiri memang jarang di spend

Sukma Haron said...

erm...banyak kene pakai duit tuh...

Shark Kay said...

ganas jugak adik pakai cermin mata tu.
nasib baik x patah dua jer.

makchaq said...

Agaknya tak begitu selesa cakuk telinga tu.... bila nak dibetulkan terpatah pulak...

Anak2 makchaq pun semua pakai spec kecuali Nafisah...masa depa kecik2 selalu jugak jadi kes macam ni.. tapi makchaq jumpa 1 kedai ni yg spec dia murah sangat kalau untuk budak2.. dalam RM69 sepasang... jadi tak la terasa sangat bila pakai kejap dah patah.. yg tercicir/hilang pun ada...

Tingginya bil... agaknya ter 'on' kan mobile data lepastu lupa nak tutup... kalau pakai smart phone kadang2 terjadi macam ni..


(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Sian adik...spek patah yek..nasib baik kreatip siap plaster lagi tu...nasib tak nampakkan..sementara mama tuko baru kan...akak knp mahal sgt bil afik tu...masti terkena caj lain ni....haritu saya pun pernah terkena cecah 400...puas juga nak selesaikan...nasib baik hubby pergi kat customer servis...selesaikan semuatu kalo tak kens bayar sampai 400...

PeRdU cINta said...

Dugaan hadir dalam pelbagai bentuk dan cara..Bila bersilotip mesti adik tak selesa..sabar ye dik..dan pada akak juga suami..

ummiross said...

Kakzakie...malam baru dapat singgah. Hehe..macam tulah Kakzakie...ada-ada je perbelanjaan tambahan yang tak disangka kan..!. InsyaAllah, Allah gantikan rezeki yang kita belanjakan untuk anak-anak.

mamawana said...

Assalamualaikum

Apapapun cermin mato tu penting kan. Saya pun risau kalu cermin mata anak hilang or patah. Resah selagi tidak dibuat baru..kasihan kat anak.

nadia rashid said...

cermin mata...sekarang sy sangat cakna pada cermin mata..sebab kalau patah jasa anak kecil...huhuh nanya pulus melayang..

Kakzakie said...

Walaupun adik perempuan tetapi bila sudah bermain sesama kawan entah bagaimana menurutnya sewaktu mahu pusing badan kepala tepi terlanggar pintu kelas itu yg patah.

Bill telefon pula memang kami tidak dapat tahu mengapa. Sebelum ini telefon kakak dan adik yg kena. Kakak kena 300++ dan adik kena 88 ringgit. Tidak tahu hari ini kena lagi. Mobile data tak pernah on sebab rumah kakak ada wifi.

Terima kasih kepada semua teman yang sudi memberikan komen:-

Nurulhuda Abdul Latip, Acik Erna, izan mama mia, Pokok Manggis Depan Rumah, NM03 (terlanggar tepi pintu kelas), aizamia3 (rumah kakak ada wifi), Ummi Iman (adik kena tukar cermin sebab dah tak jelas), Zee Suhaini (adik sampai kata tak mahu guna postpaid), Ummi Iman (kakak nak masuk frame lama yg banyak kat rumah ni Rose), Fiza Rahman, Knor (biasa bill dia tak sampai pun 30 ringit Nor), Falsya (ini kali pertama adik jadi macam ini Sya), saniah ibrahim (betullah saniah), lia (kakak dia yg tolog pilih), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), sud@is, Kesuma Angsana, Eye_nee,lieyalatif, lovely, munna, aTieYusof Family, Masya, paridah, Roha (dah jadi ibu-bapa tahulah kan Roha), Afasz, Mizz Aiza (Dunia Kecil)(cermin tak tukar , masuk aje frame lama kat rumah ni banyak Aiza - kakak sekeluarga guna family-plan so memang postpaid), t.a.t.a (adik cerminmata pun tak pandai jaga mana boleh guna contact lens), Mia Kassim, babYpose (main-main dgn kawanlah tu jadi patah), aby (lagi besar lagi tinggi kos ye aby), Rai Ourkizuna (yelah agaknya hihi... boyfriend pun tak tahu lagi Rai), ♥ Cmª shIemª ♥, Amanda Suria, Aziela (abang yg kena settle semua tu Ziela, tak tahu lagi belum pergi pun), Ibu Lala (power memang sentiasa naiklah Ana - kakak pun sama hairan kan), JunAina (konon nak sama macam kakak dia AIna - tapi ini jadinya), RDZ Z, Mummydearie (memanglah kena tukar tak selesa kat telinga), NEKCIK (keperluan kan nekcik), Kniedaz, aizu's life (biasa bill adik 30 ringgit pun tak samapi Aizu), Fifi Nadhrah, Zaitun (kalau sah tahu ok Kak Zai, ini kami tak tahu kenapa jadi macam tu), Papa Mifz (itulah papa dia pun kata macam papa yg working aje bill adik), PearlVelvet SueQys (mata sihat ye), Nor Azimah (sekrang kos cerminmata pun tinggi kan Azi), Mila@Rimbun (kakak sekeluarga guna postpaid yg family plan Mila. So bill biasa tak sampai pun 30 ringgit - cuma abang aje yg lebih sebab dia guna utk kerja kan),Ema Johari (kalau silap kita sendiri tak boleh Ema), Farah Waheda Wahid (betul sebab itu Farah kiralah kalau dua kali dah berapa), amirah (terlanggar tepi pintu kelas sebab bermain dgn kawanlah Amie), Sukma Haron, Shark Kay (patah dua ke satu tetap kena ganti jua Shark),makchaq (kakak rasa bila besar sikit Nafisah pun akan jadi samalah makchaq. - mibile data biasa kita off dah tahu dah makchaq), (Lizz) http://haslizalizz.com/(tak tahulah Lizz, abang belum bayar pun lagi tak ada masa), PeRdU cINta (ujian mama/papa ni PC), ummiross (begitulah hendaknya Ummiross), mamawana, nadia rashid (budak kecik lagilah mana tahu kan nadia).

Terima kasih sekali lagi buat semua:)

Sayangku Zie said...

Wah hebat adik leh habiskan sebahagian gaji papa.. hehehe tapi cukuplah bulan ni je kot In Syaa Allah bulan depan tak takkan jadi macam ni yer..

Nur-nba said...

Lasak juga adik... Dugaan untuk ibu dan ayahnya.. Lepas ni kena beli yg tahan lasak..

n O e s u h a i m i said...

anak noe pun asyik tukar cermin mata jer...pecah la...patah la..hilang la...nak tak nak..kena buat juga...dah tanggungjawab kita...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie....anak2 la katakn keperluan mereka mmg perlu ibubapa yg sediakn sehingga mereka dewasa n dah bekerja...:)

QasehnyaRania said...

hihi.
apa yg adik buat smpai bleh patah tu.hihi

BUNDA a.k.a KN said...

macam mana bolih patah tu sayang..