Wednesday, February 19, 2014

Roti bijan berinti tuna

~~ Rotilah kuih paling mudah dibuat. Masuk semua bahan dalam bread maker, tinggalkan. Sudah naik, gayakan ikut rasa. Masuk oven, siap.~~

79 comments:

Mia Kassim said...

Macam mudah pula membuatnya kan kak...bread maker tu yg lebih memudahkannya....:D

asyifa mustaffa said...

Mmg mudah klau ada bread maker tu kak....senang..buatnya....klau x ada tu yg jenuh nak uli tu...last2...roti kedai je....:)

saniah ibrahim said...

roti buat sendiri boleh pelbagaikan inti ikut citarasa..kan kakzakie

Farah Waheda Wahid said...

kalau ada breadmaker memang mudah dan senang kak....

saniah ibrahim said...

roti buat sendiri boleh pelbagaikan inti ikut citarasa..kan kakzakie

Masya said...

klu bakar kat pemangang ajaib agak8 jadi x?? kikikiki ... bestnya..

umi alya said...

akak beli jenama apa ya breadmaker tu? cam berminat jer..

Kesuma Angsana said...

mmg mudah kak, tapi ikut tangan jugak, pernah buat roti x naik2 sampai sudah hehehe

MOKCIK AZWA said...

menarik tu..

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy....rajin kakak buat...

Fiza Rahman said...

Ni yg rasa mcm nak beli bread maker ni kak :-)

Mila@Rimbun said...

oven saya dah nazak.... kena cari ganti, baru boleh bakar roti huhu

amirah said...

bestnya kalau ada breadmixer mcm akak...hari2 boleh meroti kan kak..

NM03 said...

puas hati bila buat sendiri. banyak mana inti kita nak isi. ermm.... rasa nak trai buat sendiri jugak la...

Knor said...

ooo senangnya nor tak adalah breadmaker ni kak..uli guna tgn..berpeluh jugalah..

Eye_nee said...

nampak cam senang jer nak buat bila baca N3 kakzakie ni...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Akak saya tak pernah buat roti lagi...ni yang teringin nak meroti nih...bila akak ckp senang...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tulah orang kata kalau ada bread maker memang senang..Bila la saya nak beli bread maker ni sebab saya ni hantu roti kak..

Fazleyatul Aini said...

bila la nak beli bread maker ni huhuhu

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

kalaulah cma ade bread maker n oven.. mesti buat.. ehehe.. tunggu oven sampei dulu..

sedapnye...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
wow.. best buat roti ni.. hmmmm jeles la.. sendiri pun tak nguli2 lagi ni.. hehehe..

izan mama mia said...

wah.. mudah saja cr akak buat roti ye.. sbb ada mesin.. saya ni jenuh nk uli dgn tangan.. naik otot semua... hahah

Rizziela said...

tapi saya x ada bread maker..susah gak :D

Sura Mohd said...

KakZakie..ramai yg dah teringin nak ada breadmaker ni bila baca n3 ni dan n3 sebelum2 ni pasal roti..sura pun peminat roti..kak .tunjukkan gambar breadmaker tu dan regenya skali boleh?

UmmuAidan-Arissa said...

dah lama teringin nak buat roti tuna camnie..cuma kerana dek takder oven best kan kenalah KIV dulu..hohoho

Zee Suhaini said...

bunyi cam senang nak buatnya..bread maker pon takdak camaner??

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedapnya. Pandai Kakak buat roti bujan ni.

redza said...

sedap ni

nohas said...

roti berinti pedas all time favourite..kdg2 jd breakfast, kdg2 utk tea time..sedap nampak roti tu..nyum, nyum..

mama_saly said...

bila la agakya nk beli bread maker..cam bminat je..hehe

Mummydearie said...

Tetiba aje sampai seru nak beli breadmaker! Buatnya mahu setahun sekali, kak.

Uploadlah banyak lagi pic makanan especially buat orang Johor durhaka macam saya nih. Saya sangat lapar sekarang nih!

:: Mrs.Eady :: said...

wowwwweee..... :)

hajar said...

rajinnye kak zakie... nmpk sdp & mudah... boleh ler saya cuba nanti...

NEKCIK said...

ghajiin kakzakie meroti..nekcik pun suker buat roti..bahagia bila roti naik menggebus

Aziela said...

Kakak, saya tak ada breadmaker. Maka nak buat roti adalah susah untuk saya. Hehehehehehe.

Kniedaz said...

bestnya kalau ada breadmaker tapi kalau takde pun boleh gak buat cuma rajin ngan tak rajin je...saya...malas huhu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kena beli breadmaker juga ni Kakzakie... ramai yg tayang roti ni.... dah teringinan nak buat sendiri :)

paridah said...

sedapnya roti bijan kakzakie ni terasa nk minta sikit...

Sue Bee said...

benda kesayangan SB ler bread maker,kak..

Amanda Suria said...

rajin nyer akak kan......kalau SA mmg x menjadi ni....

eMMe said...

nak resepi roti kak zakie..nak wat sendiri gak, hehehe... serba serbi kak Zakie boleh buat kan.. bertuah jadi Kak Zakie...

n O e s u h a i m i said...

tak pernah buat pun roti.. :)...bila tengok mcm senang je kakzakie buat...mcm nk cuba jer

Ema Johari said...

yang mudah tetap saya tak pernah buat...hehehe

sud@is said...

boleh meroti ptg ni...haha

elly nadyra said...

bunyinya macam senang aje.
dulu masa saya sekolah, ada sorang kawan, mak dia jual roti pagi2 kat tepi jalan
sedapnyaaaaaaaa saya selalu pesan suh dia bawak!

ummiross said...

Sedapnya Kakzakie..
Bila baca n3 kakZakie buat roti, buat kuih guna breadmaker, teringin betul nak beli breadmaker satu.

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya tengok kakak buat.. buat sendiri lagi bersih dan insya-Allah berkhasiat..

t.a.t.a said...

mudah dan sedap dimakan.

Rai Ourkizuna said...

jeles akak ada breadmaker~~~

norhidana miswan said...

jelesnyer akak ada breadmaker... nk kumpul duit jgk lah beli satu hehehe

Umi Qi said...

Mudah sgt akak bg tau resepinya hehehhe...tp tgn Umi Qi ni kan kak cm kayu....hahhahahha

Azian Elias said...

sedap tuuu. sikit kakkkk.. terliuq ni. buat minum petang sangat lah sedap. hee

nadia rashid said...

ni buatkn sy naik semangat nk meroti ni...mmg suka roti berintikn sardin...lagi pedas lagi best

Falsya said...

Simple tp nmpk sedap la kakak..kene lak skang nie tgh lapo..heheh

Sylarius Yusof said...

Lama dah tak merasa roti homemade ni. Dulu ada jiran rajin buat, memang sedap, tapi tak sempat nak tuntut ilmu dari jiran sebab dah pindah. Haha

Daddy Ziyyad said...

dan roti paling mudah nak dibawa, di makan dimana mana, kan kakzakie..:)

aizamia3 said...

mulalah saya nak mencari breadmaker tu.. hehehe.. nanti dah beli guna 2 3 kali pastu tersadai tak guna.. ;)

ANIM said...

kalau kena peralatan yang sesuai, semua kerja jadi mudah dan cepat..

Haryati Faizal said...

mcm besh je...

nhhas said...

salam...
hehehe... tak reti buat roti... reti buat kek jer.
apa resepi buat roti kak?

nhhas said...

salam...
hehehe... tak reti buat roti... reti buat kek jer.
apa resepi buat roti kak?

Cik Puan said...

yummmyyy...share lah kat sini sebijik dua..hihi

Roha said...

adoiii kak! petang baru dapat menjengah sini..masuk2 je mata dijamu roti bijan berinti tuna..mmg sesuai untuk minum petang jugak ni..

bread maker..saya takder pembantu ni kak :) dok menguli jew lah jawabnyer..:)

mamawana said...

sedapnyer...teringin lak

Nor Azimah said...

ni sorang lagi kakak yg kreatif bab masak-memasak ni, tadi saya ke blog knor cinnamon, masak puding roti...alahai,,,sayangnya saya tak kreatif camni, hu hu

hainom OKje said...

Kanda.....dinda pakai tangan maker bukan bread maker hehe

Ibu Lala said...

Kak. Sori la lambat singgh sini. Sejak pc kat opis x boleh buka blog mmg susah sgt nak bw. Moga akk x lupa saya.

Puan Kutu said...

ada breadmaker mmg la sng kak zakie..sy ni takde,buat roti je tak pernah sekali.hehe

QasehnyaRania said...

dgn breadmaker semuanys jadi mudah kn kak

RDZ Z said...

Bagus jugak ada breadmaker ni kan KZ..semuanya dihujung jari..

aby said...

tumpang mangan sebijik boleh!!!

PeRdU cINta said...

Simple,, sedap dan lebih keberkatan terutama bila ada sentuhan air tangan ibu..

Nastyna said...

betul betul betul.. kalau nasi nak kena pikir dua tiga lauk pengiring at least, tapi still tak boleh lepas dari nasi hehe.

syuk shusuke said...

ringkasnya macam pau. tapi jadi putih. >.< "

aine ainun said...

huhu oven kita lama x berasap....
eh lama x panas ;)

Kakzakie said...

Terima kasih buat semua yg sudi memberikan komen N3 kakak ini. Sebenarnya kakak punya bread maker ini brand biasa aje. Harga pun tidaklah ribu-ribu. Tapi berjasa lama sudah buat kami sekeluarga.

Resepi buat roti biasa kakak guna yis mauripan sebungkus untuk 500gm tepung biasa. Tapi sebab rumah kakak ada bread improver biasa kakak letaklah juga. Kalau mahu letak telur/susu/minyak zaitun dsb terpulanglah. Kakak tak guna water raux bagai tu. Bread maker pun ada button utk pilih nak buat doh/roti/french bread dsb. Pilih ajelah mana satu.

Apa pun menguli dgn tangan pahalanya lebih besar sebab banyak menggunakan tenaga lebih kan.. bersyukur. Macam kakak biasa kakak tinggal dlm BM sambil mengajar anak-anak mengaji. Bila budak habis mengaji doh dah kembang.

Buat semua terima kasih sekali lagi:)

lia said...

sedap nyer kak...

munna said...

saedap nampaknya.... munna blm pernah cuba buat roti lagi

Nur-nba said...

Mudahnya jika ada bread maker.. Beruntung anak2 Kak Zakie sebab mama dia rajin memasak..