Thursday, February 6, 2014

Duit pembukaan kerja

Sampul dan duit - Inilah duit yang diagih kepada setiap pekerja semalam
Masyarakat bangsa Cina yang menjalankan perniagaan mempercayai untuk tahun ini, semalam atau hari Jumaat adalah hari yang terbaik untuk memulakan perniagaan mereka selepas bercuti menyambut Tahun Baru Cina. Boss aku mula bekerja semalam tetapi sekadar menghulur kepada kami setiap pekerja dengan sampul merah dan dua biji limau saja. Selepas itu dia sudah mohon beredar. Duit ini bukan angpow atau bonus sebab itu jumlahnya tidak banyak sekadar RM 50/-. Dikatakan pemberian ini sebagai duit pembukaan hari memulakan kerja - begitulah tradisi setiap tahun. Bonus syarikat dibayar seperti biasa di awal bulan Januari dan angpow telah kami terima sebelum cuti Tahun Baru Cina yang lepas yang mana jumlahnya jauh lebih banyak.

~~ Tradisi mereka banyak menggunakan duit.~~


71 comments:

Roha said...

setiap kaum ada tradisi dan kepercayaan tersendiri kan kak !

bagi yang berkerja dengan bangsa cina..kira untunglahkan, because tradisi dorang mmg berkait rapat dengan duit :)

tahniah akak..rezeki masuk lagi tu hehe...

Amanda Suria said...

Bestnya....boss kak zakie nk cari anak angkat x? SA pun nk ang pow jgk la...ckp ke dia anak angkat pun nk jgk...hahaha...kalau dia muda x pe..leh jd pakwe angkat....

Fazleyatul Aini said...

saya naik kerja pon dah dapat angpao. cina kan kalau dah kawen, dia akan bagi angpao. kita pon dapat la tempias nya jugak. tapi tak bukak lagi. kumpul dulu hihi

Mia Kassim said...

samalah kak...tiap2 tahun mia pun kumpul angpow...hehe

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

assalam..bestnya dpt angpow..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bestnya...Nak kerja kat company akak laa hehe

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah. Tahnaah dapat angpow Kakak..

Sue Bee said...

rezeki jangan ditolak..best jugak dapat angpow, dah kira banyak tu,kak

Rizziela said...

bestnya.. kmi ni dah la bonus x ada..duit raya x ada...angpaw jauh sekali

cheqna said...

alhamdulillah rezeki tuk kakak

Sura Mohd said...

alhamdulillah...rm 50 pun rezeki jugakk..sura x pernah merasa dapat angpow...:)

zila norazila said...

Zila pun dpt dh smlm kak..dpt 100

t.a.t.a said...

Tradisi mereka banyak menggunakan duit. Setuju.

Dulu masa pakcik saya meninggal, abang saya beritahu boss dia nak balik layat. Boss dia bagi duit untuk derma. Beratus kak dia bagi.

aTieYusof Family said...

Dapat lagi angpow...patutlah kawan sy yg chinese dah start masuk kerja smlm juga kak.. siap bagi angpow dgn Pa'e jugak...:)

Mar Mansor said...

banyak jugak tu kak..
kami kat sini, staff @ worker dapat rm8 jek tiap sorang.
sapa y lucky je dapat rm50 ke rm100 ke..huhu

Zee Suhaini said...

baru ceria sikit kak nak mula keje lepas balik dari bercuti..mood yang malas pon jadi rajin..

Rapunzel Cikilolo said...

sebab tu cina mesti nak kaya...

diorang byk berbelanja...

Muja.. said...

dah rutin stp thn kan kak..klao staff ramai kecik cikitla nilai angpow tu..

Alahhh buat suka2 ajer..

Bos sy msuk kejer hr selasa tapi sambung cuti..Mg dpn baru start kerja

Bila kerja dengan bangsa yg berbeza kita pun terasa adat resam mereka.. alhamdulillah tiada masalah

1Malaysia kan :)

Tihara said...

alhamdulillah rezeki kakak sekeliarga :)

Kesuma Angsana said...

tradisi menguntungkan kita mcm ni bagsulah kak... hehehe lain bos lain ceritanya kak, ada bos yang elak2 bab2 nak hulur ang pow ni !

paridah said...

untungnya dpt duit pembukaan kerja...n tradisi mrk perlukan duit yg banyak utk hidup n mati..

Sarah Talib said...

Kakzakie dpt jgk angpau...bos kmi x pernah bgi angpau...ni cuti seminggu hilang..tpi bonus dpt jgk la..

Aku Penghibur said...

alhamdulilah rezeki tu..untung2

Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah...rezeki.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa... kak rezeki hari ni...
sampul merah isinyer hijau...best2
saya tak penah lagi dapat angpow kecik2 dulu aderla...untung akak...

Falsya said...

Bestkan kakak..bile dieorg raya kite yg untung..hehehe

nadia rashid said...

Wah 50..Byk juga tu as gift...co sy biasanya bonus n angpow...tapi angpow rm10 je kak...:p

Juhariah Johari said...

Salam.
Syoknya dpt suit.....raya Gina mama ke jb!

Juhariah Johari said...

He he...cina

ros_reeza said...

Assalamualaikum kak.. bestnya... Alhamdulillah..

Ibu Lala said...

Bestnya kakak dpt duit raya. Belanja la sikit. Opis sy sume melayu kak. Biasa la cina camtu. Sbb tu la depa pulun cari duit bermatian sbb everything is money for them

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

huhu..bos cma pun chinese jgk..tp blm kawin, so dia mmg x bg angpow,cumanye.lepas raye cine dia akan bawak kami semua p dinner..
makan besauu..
:)

ummiross said...

Rezeki Kakzakie...Alhamdulillah.

Kalau dalam Islam, semakin banyak memberi semakin banyak rezeki, cuma lagi istimewa bagi kita yang Islam ni adalah ganjaran pahala yang menyusul.Dunia dan akhirat kita dapat kan Kakzakie..

amirah said...

alhamdulillah...rezeki tu kak..

umi alya said...

Alhamdulillah rezeki

nohas said...

office saya setiap kali cuti CNY, staff dilarang masuk office. Semua kunci office HR pegang. Hanya bos saja yg boleh buka office selepas CNY - utk mulakan kerja..feng shui kaum Cina..

Ya, ada hari2 tertentu utk mulakan kerja selepas CNY..kami kdg2 kena paksa cuti satu hari..tapi takde pulak bg duit mulakan kerja, kalau ada best jg..lepaslah duit minyak seminggu..hehe..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Alhamdulillah . rezeki kakzakie sekeluarga tu ;)

Cho Zila said...

ada keje kosong tak.. bestnyer banyaktu ... angpow lagi banyak ... tuler budaya diaorang ni baguihnyer suka memberi.. tapi tuler semuapun duit takder duit memang tak leh hidupler diaorang...

MAZLIZA ABD RAZAK said...

Bestnyer..sy thn ni x dpt lah. Cuti panjang katakan.

Aziela said...

Sebab tu lah mereka kena kerja kuat sebab tradisi mereka memang guna banyak duit. Kahwin apa tah lagi... Dah mati pun banyakkkk lagi pakai duit. Hehehehehe

JunAina said...

Tradisi yang bagi mereka untuk mengekal dan membanyakkan rezeki. Kalau kita lebih kepada bersedekah le Kak Zakie kan...:)

Mummydearie said...

Wah, untunglah kak masih dapat angpow lagi! RM50 ni pun kira rezeki jugakan. Tak pernah saya dapat duit pembukaan kerja macam ni :)

Azhafizah Md Nor said...

Alhamdulillah rezeki :)

Queen Teratai said...

secara x langsung kita dpt tempias duit tu juga.. tradisi mereka mmg x kedekut dgn duit sbb mereka percaya lg byk mereka memberi lg byk mereka akan dapat. sepatutnya kita org Islam pun begitu juga.. jgn takut utk bersedekah.. lg byk kita bersedekah berganda-ganda Allah beri pada kita...

psss: dulu miza pun jenis kurg bersedekah sbb rasa x cukup dgn duit yg ada tp once jdkan memberi sbg amalan x kira beri yg mcm mana dr segi duit ke apa ker Alhamdulillah mencurah-curah lg rezeki yg Allah beri kpd miza kak.. ;)

Ema Johari said...

ema akan dpt angpow dr bos cina bila raya aidilfitri jer...hehehe

n O e s u h a i m i said...

wah...bessnya...kat sana ada keje kosong tak kakzakie?? :)

syuk shusuke said...

sama dengan syuk~ hehe

eMMe said...

sonok kalo byk duit... sebarang kemungkinan tidak lagi mustahil, kongsi kongsi duit ya kak zakie, hahaha...

lieyalatif said...

alhamdulillah...murah rezeki akak...bos yg beri tu pun moga2 murah rezeki...nanti tahun2 depan leh dpt lagi kan kak heheheeheh

Masya said...

alhamdulillah rezeki ni...

Nafira usof said...

Bertuah kita rakyat malaysia kan kakak~ raya cina pon kita sama2 merasa hadiah mereka.

Suami dan anak2 zura juga mendapat hadiah sampingan walaupon tak banyak, tetap hargai jugak..:)

Eye_nee said...

Boss saya pulak dtg bekerja pd 4 hb tu..katanya 4 hb tu bagus utk mulakan kerja...selalunya Chiinese2 ni pantang dgn angka 4...tp dia ckp Fengshui kata bagus...ikut kepercayaan mereka lah kan kak...janji ada sedikit imbuhan tu...

siti alfakhishah aman said...

tahun ni xde ong ke ek? alise angpau bukak keje thun ni x dapat plak.. limau pon sikit.. nasib dapat hamper besar.. banyak jugak amount tu.. :)

Ct NoArizah Aris said...

Best kan kak keja dgn Chinese company ni..sy pun byk gak dpt setiap tahun. :))

babYpose said...

Assalamualaikum, wah bestnya dapat duit :)

Teena Tna said...

Bestnya dapat angpow....50 hingget tuu

Raudzah Z said...

sebab tu rezeki dia orang banyakkan..tak lokek nak bagi-bagikan KZ...

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Bin Muhammad said...

Ada ketikanya...inilah bestnya kalau kerja dgn orang cina. Tapi tak semua juga mereka bermurah hati nak bagi angpau...ada juga yg lokek. Biasalah...lumrah manusia...

aby said...

salam kz ..
sebelum dapat duit selalunya depa suruh sami kemenyankan tempat kerja dan diiringi dengan lion dance ..
lps tu baru boleh masuk utk kerja dan dapat angpow tu ..

aby said...

salam kz ..
sebelum dapat duit selalunya depa suruh sami kemenyankan tempat kerja dan diiringi dengan lion dance ..
lps tu baru boleh masuk utk kerja dan dapat angpow tu ..

Cik Puan said...

untung lah kak zakie...dapat boss macam tu..

ohpanduan panduan said...

Alhamdulillah rezeki Akak sekeluarga.

nurbijen said...

kakak, banyaknya isi dalam sampul tu.. Alhamdulillah :)

❤Kamsiah❤ said...

rezeki...mereka begitu mengambil berat ttg feng sui segala bagai...

eelobor said...

2-3 hari lepas masa giliran jaga kat kaunter, ada seorang aunty chinese bagi angpow juga. sudah menjadi peraturan kami tidak boleh menerima sebarang bentuk pemberian. cuma apa yg nak di ceritakan apa yg saya perasan, mungkin sudah menjadi adat dia orang kut sebab bukan hanya di musim perayaan sahaja, mereka nak menunjukkan terima kasih kepada kita dengan memberi sesuatu walaupun kita tak pernah meminta atau mengambil. berbeza dari orang kita.... nak ucap sepatah terima kasih pun ada lah sorang dua kut.....

Penjejak Mimpi said...

Untung rrr kak zakie.. :)

aizamia3 said...

Bukan senang nak dapat majikan sebegitu. Alhamdulillah rezeki.. ;)

Haryati Faizal said...

beshnye....alhamdulillah ye... rezeki tu

hainom OKje said...

Berapa bulan bonus kanda?.....bolehlah belanja dinda makan shark fin ni hehe

Deqla Manjew said...

alhamdulillah.. murah hati bos akak tu.. RM50 utk setiap pekeje.. byk gak modal dia nak bagi tu..