Wednesday, February 5, 2014

Pizza Hut vs Pizza lapis mama

Resepi pizza lapis mama menggunakan biskut krim creaker (celup sekejap dgn susu). Lapiskan dengan daging cincang + carrot + kentang + cili/bawang + sosej gaul dengan bolognese sause. Masuk sedikit mixed herbs & garam. Susun dalam bekas di selang-seli dengan inti. Jangan lupa letak mozarella di atas setiap lapisan. Tuang susu segar penuh bekas dan bakar. Lebih tebal dan tinggi:)

~~ Tidak perlu menguli lagi mudah dan cepat.~~


70 comments:

Eza Ridzwan said...

assalamualaikum kakak..wahhh...sedapnya tgk...nak tiru gak laaa..hehehe..

cheqna said...

nak try la..=)
cheqna kan chef..hahahaha

aTieYusof Family said...

Salam Kak...
wahhh! nampak menyelerakan pizza yg akak buat tu..hehe.. boleh lah nak cuba nti..:)

Tihara said...

terima kasih
memang sesuai menu ni untuk anak2 :)

redza said...

yg kakak buat tu nampak sedap

Kesuma Angsana said...

sedap tu Kak, sama dgn angah lah pakar bab menu2 western ni !

Kesuma Angsana said...

sedap tu Kak, sama dgn angah lah pakar bab menu2 western ni !

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Boleh cuba juga resepi pizza Kakak ni. Macam sedap aja. tak sama dengan pizza biasa.

Fiza Rahman said...

Resipi baru ni kak. Laparrrr tgk pizza ni.

Fiza Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Sura Mohd said...

pagi-pagi tengok pizza..adehh lapar la!!sedapnya pizza yg buat sendiri tu..nakk!!

makchaq said...

Makchaq tak suka makan pizza.. tapi nampak ni macam sedap pulak..
pizza mama la yang nampak sedap.. pizza biasa tu memang makchaq dah tak minat..

acik idah said...

Salam Kak Zakie...

Wah.. master chep dah menunjukkan bakatnya... :D penuh sarat topingnya kak... ermm yummyy!

Rai Ourkizuna said...

sarat tu kak.. memang puas hati makan.. tiap lapis boleh buat lain lain topping kan.. best best..

ZazaMyMoon said...

tak payah bersusah payah..
dengan cara yg kakzakie buat ni lagi puas hati kot sebb banyak bahan yg dicampurkan.. puas makan :)

N.A.T said...

ermmm nyummy .. tapi xda pembakar dh kat umah .. dh rosak
(_ _)

Falsya said...

Of course la piza lapis mama..huahuahuahua

❤Kamsiah❤ said...

pizza mama dibuat dgn penuh kasih sayang dan keikhlasan..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Boleh tutup Restoran Pizza Hut ni kakzakie... lebih mengancam pizza akak dari gambar pizza hut diatas tu... Bagi resepi kakzakie nak cuba pulak ;)

imm said...

kreatifnye akak..terliur la pulak haha..(tp dlm usaha mnegempiskan perut ikut tips kak rai ni)nak kurangkan makan berlemak heheh..

paridah said...

assalam...resepi kreatif lagi mudah mesti dicuba resepi pizza ni..

izan mama mia said...

sedapnya nampak pizza tuu..siap bertingket tingket lagi..puas makan

Fazleyatul Aini said...

sedapnya kak
nak google la resepi nanti hihi

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Sedapnyer kak..tetiba saya teringin buat resepi pizza akak ni...

Aziela said...

Denagn inti yang melimpah ruah serta di iringi dengan kasih ibu dan zikir. Perfect!

UmmuAidan-Arissa said...

nampaknya yg mama dorang punya lagi best ngan pelbagai lapisan yang menyelerakan..kalah pizza hut nie...:)

Roha said...

nampak sedap tu kak..boleh cuba,yg penting muai..dan jimat kos makan fizza hehe..
thanks kak..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak nampak sedap, saya pun biasa buat roti lapis daging ni sedap kan kak...

eMMe said...

Salam Kak Zakie, pizza mama yg berlapis tu la sedap nampaknye.. piza hut dah makan dah yg baru tu, golden fortune kan, makan share dgn kawan2 opis... tak update kat blog terus tempek kat fb, ingat nak tempek kat blog la, hehehehe...

Nafira usof said...

waahhhh.. nampak sgt menyelarakan kakak~ nak cuba lah nanti.. tapi zura teringin jugak nak rasa Pizza hut menu baru tuh. x cuba lagiii.:)

:: Mrs.Eady :: said...

amboiiiii sedap giler ni!!

Bin Muhammad said...

Tertawan mata, mengundang selera...cuma dapat terliur jer...huhu

Mia Kassim said...

Nampak sedap...tebal, penuh dengan inti2nya.. kreatif menu kakak ni...:D

Mila@Rimbun said...

nampak sedap.. plus simple tooo

saniah ibrahim said...

nampak sedap dan mudah ...boleh cuba ni

Abe Kie said...

salam. nak belajar pizza dgn akak la...suka western food ni...

ANIM said...

pizza mama tu lama dah kan. zaman saya bertunang 24tahun yg lalu dah ada. tapi bila tengok ingridient kakzakie bubuh...aduhh..ngences

Mummydearie said...

Kak, honestly speaking nih! Kalau ikut rupa yang atas tu nampak sedap tapi bila dah baca resepi rasanya mestilah yang bawah lagi marbeles. Nak juga try ni. Sat no, nak hafal ingredient dan cara-caranya dalam kepala.

t.a.t.a said...

Pizza hut tak sedap. crustnya tebal.

nadia rashid said...

Semestinya pizza homemade mama yg lebih lebih sedap..mewah dengan ramuan...boleh cuba ni tanpa menguli cepat sikit boleh ngap!

Acu Sayang said...

Dah lama acu salin resepi tu dalam web, tapi sampai sekarang belum cuba lagi :)

aizu's life said...

hamboii.. kretip + rajinnnn sgt mama yer.. sesekali ubah seleraa, mmg best.. simple but nice!

ummiross said...

Wow!!, Kakzakie..bestnya, tinggi dan tebal, senang dibuat sebab tak payah uli, puas hati makan ni kan Kakzakie. nanti kalau rajin bolehlah ummi cuba juga..

Ema Johari said...

mesti lebih sedap pizza mama punya

Manan Qayyim said...

nak rasa piza mama.... :)

Recent Post from MQ~Live :
Jawapan Jakim : Isu Halal Starbucks & Coffee Bean.

Azhafizah Md Nor said...

meriahnya topping pizza ni..puas hati makan.drooling~

Kniedaz said...

rasanya pizza buatan tu lagi mengenyangkan..boleh cuba nanti ^_^

Cik Puan said...

adoiiiilahhhh...sedap nye kak zakie...
ape pon sume sedap bile dah lapo....

aby said...

salam kz ..
minta sepotong ..
nak rasa sket ..
Fyi..
dino setu kiyer, aku karo koco2 kaynay ride mareng JB. arek ketemu konco2 rider kono, mbenyi ahad kuwi arek lepak2 neng danga bay ..
dino ahad baru balek KL

syuk shusuke said...

boleh jual resepi ni kak zakie. hehe.

Qaseh Vee said...

stok biskut sentiasa ada . cheese tu yg kena cari ... bebudak mesti suka nih .

CikLily Putih said...

kelas pizza mama lagi kan...

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..menyelerakan ni..lebih mahal nilainya kerana air tangan ibu tu azimat.,

Puan Kutu said...

menarik juga pizza lapis kak zakie ni..mmg tak bley lawan pizza hut..tq share resepi..versi macam cheeskut ni,mmg best..:)

Aku Penghibur said...

menarik pizza ini ..jadi terliur.. pasti sedap nie

Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

nohas said...

first time tengok pizza mama yg berlapis-lapis...boleh masuk masterchef ni..

Nor Azimah said...

hmmm, boleh tiru ni..he he

Cikli said...

Breakfast dgn pizza elok juga pagi ni. Pizza hut ke Pizza berlapis?

Deqla Manjew said...

pizza homemade lagi puas hati kan.. walaupun mungkin rasa x sehebat pizza hut.. tp buat sendiri lagi bahagia rasanya.. boleh buat byk2 mkn pun byk2.. heee

ros_reeza said...

sedapnya nampak :)

ros_reeza said...

kalau buat sendiri, lagi puas nak makan kan kak.. boleh letak macam-macam :)

Ibu Lala said...

Sedapnya kak. Nak sikit..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

oo..lapis cream creaker jer..???
lg senang! alahai..sedpnye tgk..penuh inti!

amirah said...

waaa...menarik ni kak...sesuai untuk amie yg keras tgn nak menguli..tak reti nak buat roti pun..pasni guna biskut jela..senang!

amirah said...
This comment has been removed by the author.
n O e s u h a i m i said...

pizza lapis tu menggiurkan la ...

Masya said...

wahhh dah macam mertabak pulak sekali pandang ...

hainom OKje said...

Macam nak try ke kanda.....sedap yeh....
Mana dapat resepi ni kanda?

NEKCIK said...

salam kakzakie..tak kisahlah apa apa..janji senang..enak dimakan begitu sajer!!

Nur-nba said...

Sedapnya kak... Bila2 boleh cuba.