Tuesday, February 18, 2014

Pekak tetapi membuka selera

Rezeki yang sedap di depan mata. Sayangnya apabila tepung yang dibancuh mudah ini siap terhidang dipanggil lempeng pekak. Bagaikan OKU pula ianya dilabel dengan nama salah satu kecacatan manusia. Tidak tahulah kalau ada yang memanggil lempeng bisu atau buta. Kalau ikutkan lebih sesuai dipanggil lempeng penyet. Apa pun aku suka lempeng pekak ini.

4 keping - Seorang sekeping
Merah - Sambal tumis ikan bilis sering menjadi padanannya.
Cubalah - Kalau tidak tahan pedas si pekak ini boleh dipadankan dengan gula perang macam adik.
Terkenang waktu aku kanak-kanak dulu lempeng merupakan sarapan paling kerap allahyarhamah mak (al-fatihah buat mak) buat selain cekodok ikan bilis. Ubi, keledek, keladi usah dikata belakang rumah kami memang penuh dengan tanaman kontan tersebut. Puas di goreng allahyarhamah mak rebus. Jemu direbus dijadikan kuih. Begitulah susahnya dulu tetapi kerana masih kanak-kanak tidak mengerti erti kesusahan.

 ~~ Bukan pekak sebarang pekak, sedap dan mengenyangkan perut yang lapar:) ~~


81 comments:

Petak Bunga said...

kadang2 makanan simple mcm ni jgk yg kita teringin. tak ada dijual..:)

Fazleyatul Aini said...

sedapnya kak. lempeng tu saya suka garing sket yummeh

saniah ibrahim said...

lempeng pekak ni Iman suka sangat ,x tahan pedas dicicah nya dengan gula merah...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kak Zakie..apa2 lempeng klu dimakan dgn sambal tumis mmg sedap!Betul tu kak...Arwah mak atie pon dulu..rebus pisang..gaul dgn kelapa parut....sedapnya larrrr.!!

Knor said...

PERTAMA KALI DGR LEMPENG BISU KAK..SAMPAI HATI KAK MKN TAK AJAK NOR..HEHEH

Dr Singa said...

pekak je..?
ada badak sekali tak?

Masya said...

sy panggil lempeng tepung jer, sbb mak suke bua mcm² lempeng kdg lempeng pisang, ketayap kt org panggil lempeng hijau hihihi...

:: Mrs.Eady :: said...

ya allah kak...sejak arwah opah meninggal izwa dah tak kn lempeng dah sebab mase tu mengandung x dpt mkn yg opah buat...

tapi tgk ni dah mcm terliur pulak sebab ade sambal ikan bilis tu :)

Bin Muhammad said...

Lempeng juga sedap bercicah kaya Yeo's...hehe
Akak jgn lupa support entri penyertaan contest Yeos saya...Ajak kawan2 share byk2 ye. :)
(hari ini hari terakhir utk kumpul jumlah share)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Saya confuse kak kenapa dia nak panggil lempeng pekak..Ni fav saya jugak ni, kalau tak dengan sambal ikan bilis saya letak sambal sardin jer

ummiross said...

Pekak pun pekaklah kakzakie kan, asal sedap, hihi. Ummi suka juga tu kakzakie, cicah sambal bilis, pergh!!!, hik! :)

redza said...

pekak pun pekaklah janji sedap

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Udah teringin pulak nak makan lempeng pekak ni kakzakie.... dah tayangan bersama sambal bilis tu membuat air liur meleleh laju huhuhu.... :)

nor laila said...

terkenang di masa dulu...hatiu merasa rindu...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

unik nama lempeng itu kakak.. sedap dicicah sambal begitu.. makanan berasaskan ubi mengenyangkan..
al-fatihah untuk arwah ibu kakak..

Zee Suhaini said...

baru tahu kak namanya lempeng pekak erk..selalu zee panggil lempeng jer..kadang ada yang taruk kelapa parut pon..aritu angah request nak, try la buat..hahahaha pestime melempeng licin cicah susu pekat..

Fiza Rahman said...

Kak...sedapnya. Saya biasa gak buat lempeng sebab anak² pon suka. Klo tak der sambal tumis, cicah ngan gula pon sodap. Merembes ailio dah ni kak.

anitadiana said...

salam kak sedapnya lama tak makan lempeng mcm ne...kalu lempeng kelapa cicah sambal..pehhhhhhhhhh..terbaikkkkkk lah kak..

UmmuAidan-Arissa said...

pekak ker nama dia orng johor panggil kakak..kalau kat kelantan mmg panggil lempeng jer..selalu makan cicah gula jer cicahikanbilis rsnya tak pernah makan..kalau makan ngan gulai ayam pun sedap kan kakak..
thanks fr yr prayer kakak :)

Cik Puan said...

kat sini panggil lempeng je..tak de pulak pekak nye..hihihi
terinagat mase skolah dulu2..mak selalu masakkan cik lempeng..sedap pulak tu...tapi cik cicah dengan susu..ya Allah rindu nye nak makan lempeng..

Eye_nee said...

Inilah makan ruji masa saya kecik2 dulu kak..sampai sekarang pun saya suka sgt lempeng pekak ni..saya panggil lempeng lembik...cicah kuah kari lebihan yg mak perangatkan...sedapppp...

PearlVelvet SueQys said...

Slm singgah membaca di hari selasa.. feveret Ummi ni

MOKCIK AZWA said...

Sapa pulak bagi nama tak glemer tu ek...hehee..lempeng pun sedap jugak..cicah sambal tumis memang terangkat..

lieyalatif said...

kak...pestime lieya tau namenye lempeng pekak kekekeekek...selalu panggil lempeng jek...

aduh kak, ini laa kuih org dulu2 yg sedap dan tak lapuk dek hujan org kate...kat kedai pun jual mahal gak kak sekeping...lagi2 yg boh kelape.....

dah lame lieya tak buat lempeng ni kak...sardin ade kat umah tu...leh la buat menu bekpes weekend nie heheheeheh

Lynna Ghani said...

Pekak2 pon sedap gila ni kak.....hehehe ;)

Angah said...

angah panggil ni 'tepek' ...popular zaman kecik dulu, cicah ngan gula

Aziela said...

Kami tak panggil lempeng pekak, ni kakak. Kami panggil, lempeng tepung kosong jer. Tapi, kalau cicah dengan sambal, memang sedap. Sambal sardin ke, sambal cili api ke...aduih..tak bangun2 rasanya.

lia said...

saya panggil lempeng jer... 1st time tau nama pekak ni he3...

sedap nyer kak cicah sambal bilis... cicah kari pon sedap juga...

Haslinda Sadiken said...

hahahaha...ingat saya n family je panggil lempeng pekak..tp kalau saya lwn pankcake pekak nie dhn smbal sardinnn...nyumm

JaSSNaNi said...

nasib baik pekak je.. kalau badak dah jadi pekak badak... hmmm nasib ko lah labu kan... ehhh labu la pulak kan... :) lempeng mmg sedap cicah camtu.. pekak yang sedap gitu.. :)

shaliza said...

sodappp & mengeyangkan :-)
sekeping macam tak cukup jerrrr..hehehehe

Sura Mohd said...

sura kalau ada lebihan sambal tumis memang buat lempeng kak..anak2 semua suka..2-3 keping sorang..:)

Juhariah Johari said...

Salam.
Tak pernah pulak saya dgr nama mcm tu. Sebelum baca ingat KZ salah tulis- pancakes!

mamaju.

Kesuma Angsana said...

Hehehe,.. betullah kata anak, mmg feveret KA sungguh ni, boleh ulang makan bykkali satu hari sedap !

Mila@Rimbun said...

sedapnyerrrr lempeng tepung. saya suka makan dengan kuah patin masak tempoyak huhu. dulu mula2 hubby pelik.. tp now asal masak patin tempoyak jer mulalah request lempeng hihi

aizamia3 said...

Dah lama tak makan lempeng.. saya panggil lempeng je kak.. ;)
lepas makan pekena kopi o panas.. dapnye.. ;)

izan mama mia said...

laa ciannyer namanya pekak.. pula... di gerik.. di panggilnya pekngor.. singkatan dr tempek belanga...

mmg sedap mkn sarapan pagi...

makchaq said...

Ni memang feberet makchaq... anak2 pun suka... cicah sambal sardin pun sedap...

Myra Jay said...

Sedapnya lempeng cicah sambal bilis :)
Myra balik kpg asben dapat la merasa lempeng ni especially letak kelapa dalam tu :)

Myra Jay said...

Sedapnya lempeng cicah sambal bilis :)
Myra balik kpg asben dapat la merasa lempeng ni especially letak kelapa dalam tu :)

Muja.. said...

sy baru membancuh mlm tadi kak.. suka si gegirl saya makan.. simple tp sedap.. lagik2 kalo dicicah ngan sambal tumis..

arggg ngeleh dah

nadia rashid said...

pekak dah pulak nm diberi...mak sy suka juga buat lempeng ni..tabur nyior muda skit dlm adunan...sambal bilis merah tu mengancam!

JunAina said...

Tempat Aina panggil peknga...ahahhaa...tapi jgn tanya kenapa panggil cam tu.

hajar said...

fav saya ni kak... kalu dgn smbl cilipadi pun sgt2 best!!

Cinta Cinta said...

Sedapnyer... mmg paberet ni.

Roha said...

saya pon selalu jugak buat lempeng bila hujung minggu..dan saya tambahkan sedikit kelapa parut untuk menambah kelemakkan lempeng pekak but sedap :)

selalunya dimakan bersama kuah ikan pedas or sambal tumis..

breakfast yang mengenyangkan..walaupon pekak hehe

Afasz said...

sedap nye cicah ngn sambal tu!

t.a.t.a said...

Smp sekarang mak masih buat lempeng ni. Budak Gundut kalau dapat lempeng ni mahu 4 5 keping dia makan. Sedap kan makan dengan sambal bilis.

Cho Zila said...

ooo der yerk panggilannyer lempeng pekak.. tapi tak kisahler makan mesti kenyang pnya...

❤Kamsiah❤ said...

sedap..tp kesian manya dipanggil lempeng pekak..

Amanda Suria said...

lamanya x makan lempeng...nak buat la sabtu nanti

norhidana miswan said...

sedap lempeng bodo gni kak... dana suke cicah ngn yg pedas2... kalu tak cicah gula putih je.... tp paling best lempeng kelapa arwah nyai... sedap sampai takde org blh chalen

Daddy Ziyyad said...

ayah saya panggil, "lempeng bodoh"...hahaha

amirah said...

cicah dengan susu pekat sedap ni kak...!

Deqla Manjew said...

lempeng pekak?? slalu deqla sebut lempeng jer kak.. kenapa eh dipanggil pekak?? sambal tumis tu nmpk sdp!

Mia Kassim said...

Sedap ni kak....sarapan kami masa kecil2 dahulu....

Mimi Azirah said...

lamanya tak mkn lempenggg sedapnyeee

Nastyna said...

saya pun baru tau lempeng ni middle name dia pekak hehehe, selalu kami panggil lempeng jer, makan ngan kuah kari ayam pun mabeles ni, sarapan ruji time kekanak dulu jugak ni.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

kenapa la pulak dipanggil pekak? hihi..mcm2..cma panggil lempeng je.. sedap oo cicah sabal tumis ikan bilis... nyum3...

sud@is said...

Kat tmpt sy tepung +kelapa muda dipanggil peknga..itukah yg dmksudkan

hainom OKje said...

Ni mmg sajian dari dinda kecik sampailah ke tua kanda....hehe kalau hubby suka jugak cicah ngan gula melaka selain sambal tumis atau kari

Zaitun said...

Kakzakie...sedapnya teringat kak Zai masa kecik2 dulu arwah mak pun selalu masak, makan dengan sambal bilis atau sardin

n O e s u h a i m i said...

hahahahaha 1st time dengar lempeng pekak...ingatkan lempeng je namanya...

aby said...

salam kz ..
kt sini ada juga kedai wong jowo yg jual lempeng.. bercecahkan sambal mcm yg kt gambar tu ..
sesekali ada juga aby makan ..

Puan Kutu said...

apa ada pada nama.yg ppenting sedap n kenyang.bukan sng nak sarapan lempeng dizaman serba serbi depan mata ada jual skang ni.klu rajin je buat lempeng sendir.hehe..

babYpose said...

Assalamualaikum, lempeng moden makan ngan honey, tapi puas dengan sambal, kalau tidak tekak mencari lagi.

Kakzakie said...

Tidak apa yg istimewa pun sebenarnya. Hanya bila makan lempeng ini pasti imbauan masa kanak-kanak dulu pasti menerjah kembali. Dulu hidup susah tetapi dek kerana usia masih terlalu mentah tidak tahu tentang kesusahan tersebut.

Terima kasih semua yg sudi menitipkan komen di N3 kakak ini:-

Petak Bunga, Fazleyatul Aini, saniah ibrahim, ♥♥azatiesayang ♥♥, Knor, Dr Singa (tak ada lah doc, hihi..), Masya, :: Mrs.Eady :: (buat sendirilah Izwa, senang aje pun), Bin Muhammad (teringat N3 BM tentang Yoe's - kakak dah berkali-kali klik), Nurulhuda Abdul Latip, ummiross, redza, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), nor laila, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Zee Suhaini, Fiza Rahman, anitadiana, UmmuAidan-Arissa, Cik Puan, Eye_nee, PearlVelvet SueQys, MOKCIK AZWA, lieyalatif (buat Lieya hujung minggu ini hahaha..), Lynna Ghani, Angah, Aziela, lia, Haslinda Sadiken, JaSSNaNi, shaliza, Sura Mohd (samalah dgn kakak Sura), Juhariah Johari, Kesuma Angsana, Mila@Rimbun, aizamia3, izan mama mia, makchaq, Myra Jay, Muja.., nadia rashid, JunAina, hajar, Cinta Cinta, Roha, Afasz, t.a.t.a, Cho Zila, ❤Kamsiah❤, Amanda Suria (buat jgn tak buat hihi...), norhidana miswan, Daddy Ziyyad (lebih kuranglah tu doc.), amirah, Deqla Manjew, Mia Kassim, Mimi Azirah, Nastyna, ♥ Cmª shIemª ♥, sud@is, hainom OKje, Zaitun, n O e s u h a i m i, aby (oh ada yg jual ok juga tu aby), Puan Kutu, babYpose (bila makan dgn honey tu panggilan pun jadi pancake tak sama hihi...).

Buat semua terima kasih sekali lagi:)

Mummydearie said...

Lempeng pekak? Tak pernah dengar pun, kak. Takpalah, walaupun nama tak seindah mana, rasanya pasti lebih menyelerakan. Part sambal tumis tu paling tak menahan. Petang ni juga nak buat sambal tumis buat cicah ubi rebus!

Ema Johari said...

kalau ema panggil lepeng jer...cicah pula dgn gula..

elly nadyra said...

lempeng ni favourite saya sampai la sekarang
kadang2 layan ngan sardin, sedapnya!
saya potong kecik2 ala2 kek tu, pastu makan tinggal ngap aje!

Falsya said...

Kakak!!!!!!..lempeng cicah ngan sambal ikan bilis mmg feveret falsya..serious terliur..

ANIM said...

lempeng pekak ok lagi..
kat kampung suami saya dipanggil lempeng tongong..huhu

Haryati Faizal said...

teringat dulu ms kecik2 mak suka buat lempeng ni cicah ngan sambal ikan bilis...

mamawana said...

Lempeng bila cicah sambal ker kari ker wowww sedap gilosss

Sue Bee said...

First time dengarlempeng pekak :-)

Ibu Lala said...

Fest time dgr nama dia lempeng pekak.

QasehnyaRania said...

gandingan yg mantap

YATZAKIE said...

sedapnya..esok nak buatla..hehe

lovely said...

sedapnye kak..

Nur-nba said...

Al-Fatihah buat arwah bonda akak.. Sedap tu lempeng cicah sambal tumis..

RDZ Z said...

Tak pernah dengar lempeng pekak KZ..tapi sedap je nampak..sambal tu lagilah menagncam...mesti pedaskan!!!