Wednesday, February 26, 2014

Bila hujung minggu tanpa anak dan suami

 
 ~~ Pagi makan dengan roti, tengahari makan dengan nasi.~~


69 comments:

Knor said...

salam kak.
sedapppnya..pagi2 tgok sardin...


resepi yg top..samalah kita pun..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Kakzakie...

Lauk simple yg menjadi kegemaran saya jugak .. bila tiada suami jugak kakzakie sebab en suami saya tak suka makanan dalam tin ni... :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Masak yang mudah-mudah sahaja kan kakak bila tak ada yang nak makan ;-)

BungaTulip said...

Selalu macam tu la kak, bila masak untuk tekak sendiri yang paling mudah menjadi pilihan..

makan sardin dengan nasi panas pun cukup menyelerakan

cheqna said...

makan sardin pedas2 ngan nasi panas..tambah telur dadar..teh o..uuhhh sedapnyer..

Cho Zila said...

kita memang suka sardin. anak no 2pun suka ... senang keje kalau ayah nyer takder...

Mia Kassim said...

Simple tp sedap. Makan dgn roti pun ok, dgn nasi panas pun best :-)

Sura Mohd said...

favret kami sekeluarga..bila dah tak tau nak masak apa..sardin la jawapnya..nasi panas2,telur dadar..:)

aTieYusof Family said...

Salam Kak...
peberet kami sekeluarga jugak ni kak.. weekend baru ni ada gak masak sardin...hehe

ZazaMyMoon said...

itu yang terbaik kak.. lagi2 kalau anak2 & suami tak ada, lagi malas nak keluar kannn.. sardin pun bolehhh hehehe ;)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sudah lama aiza tak makan sardin tin.. sedap tu kakak..

saniah ibrahim said...

sedap tu ....buat sambal sardin pun sedap.

MOKCIK AZWA said...

Biasanya kalau kesuntukan masa dan tiada lauk lain dalam peti sejuk..inilah lauk paling sedap hehehe..makan dengan nasi campur kicap pun sodappp..jadikan inti roti bakar pun terangkat juga nie..

t.a.t.a said...

Sama lak kak kita. Masak campur dengan kacang panjang atau buncis. Yummy!

Fiza Rahman said...

Baru jer masak sardin mlm tadi. Samalah kita kak klo ngan anak2 jer kat umah ☺

Rizziela said...

sedap makan dgn telur dadar kan :D

Nurulhuda Abdul Latip said...

kak saya dengar, tapi tak taulah betul ke tak, cam cuti minggu kat Johor ni nak patah balik ke Sabtu dan Ahad semula..akak ada dengar ke rumours cam tu??? Saya pun baru tau..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Sardin memang sedap kak mskan ngan nasi regukan ngan telur mmg menambah2...

wawa syaida said...

sedap dimakan dengan nasi panas-panas...memang boleh menambah-nambah nasi tu :)

nohas said...

samalah kita, bila sorang2, nak masak pun rasa cam malas je, makan simple2 je..

JunAina said...

Sesekali masak sardin sedap jugak kak.

che mid said...

malam-malam makan dengan apa kak? lempeng pun ok kan..

redza said...

sedap juga ni

Fazleyatul Aini said...

bestnyaaaa lama tak masak sardin. mak ayah kurang sket makanan instant ni. anak2 dia suka la hehe

makchaq said...

Makchaq peminat sardin... memang suka ja makan..
sandwich sardin mentah pun boleh...

Aziela said...

Saya sukaaaa. Sardin sambal, makan dengan ulam timun jer pun berselera. Anak saya suka masak lemak cili padi campur ubi kentang sekali, cicah dengan cekodok.

NM03 said...

saya kalu wat sadin pun suker yang berkuah mcm ni... dapnyer

Zee Suhaini said...

sekali sekala memang best kak layan..
siannya skrg cuti dah tak sama..mood nak masak pon kelaut la jadinya..

hajar said...

ringkas & mudah... errrr... malik ni kene beli sardin lah.. terliur pulak...

Eye_nee said...

Feberet saya sepanjang zaman sardin ni kak..suami saya tak suka..anak2 pun tak berapa gemar....

Rapunzel Cikilolo said...

sedap tu...

mas berdua pun makan tu jugak...

jimat...

haha!

sud@is said...

baru semalam makan sandwich sardin..

faizah muhammad said...

mmg indah jd 'bujang' sesekali. anggap ms rehat la ye :)

Queen Teratai said...

kan.. senang & mudah serta cepat.. kihkihkih

Ema Johari said...

tak boleh selalu..tak baik untuk kesihatan..tp ianya mudah dan cepat untuk masak..

ummiross said...

ringkas dan sedap juga sekali-sekala ni Kakzakie..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

alahai..sedih pulak mmbacenye..
huhu..tak pela..weekend kan mereka kerja/sekolah.. bagi peluang utk akak relaks2 santai dirumah..

baru teringat, dah lame cma tak makan sambal sardin.. eheh..

Puan Kutu said...

sardin pun makanan mewah tau kakzakie.sardin dlmtin ni pun mahal sekarang..yg penting sedap n boleh mkn sarapan hingga lunch sekali harung

Petak Bunga said...

sy kalau sorng2 goreng telur cicah budu je.

UmmuAidan-Arissa said...

sedap tuh kakak wpun sardin ayam jer..sardin lain mmg tak ngam...sib baik dah import mari..hehe

Cik Puan said...

memang senang je lah kalau sorng2 dok rumah.masak sekali je kan kak zakie..hihih

Acik Erna said...

sedap tu kakzakie..letak cili api ngan kentang sikit..makan dengan nasi panas2

ANIM said...

apa nak buat kakzakie..
dah cuti hujung minggu tak sama..
saya lak kesiankan suami saya dok rumah 5 bilik tapi duduk sorang2...
rakan sekerja pun bukan jenis makan luar, semua balik rumah makan nasi.. huhu..
nasib baiklah saya ada si abdul kecil buat teman

Roha said...

kak ! samalah lauk lita hari ni..sardin! :)

tapi saya tak letak kacang panjang,saya letak bende dengan tomato jer..

aizamia3 said...

bila sesekali kita layan menu yang simple tetap terasa enaknya.. ;)

Rinna said...

Sardin masakan yg paling simple kan.. sedap pun sedap.. :)

Daddy Ziyyad said...

Malam?
Buat karipap sardin

:P

lia said...

lauk fav kami d opis ;)

PearlVelvet SueQys said...

saya pun suka smbl sardin mcm ni !

babYpose said...

La tadi duk discuss dengan en hubby, nak makan apa malam ni, duk kata tuna brand dngan roti, lepas tu duk tringin brocoli chesee, tapi nak try dengan bayam instead of brokoli tu, kita serupa tang ayam brand tu :)

syuk shusuke said...

mohon buat sandwich kak zakie. hehe >.<

HeNRieTTa JoSe said...

Xselerakan makan sendirian...

Nastyna said...

menyardin yukkk. Memang tak best kan masak kalau sorang2 makan, sardin pun sdap.

Bin Muhammad said...

Lauk kegemaran saya ni! Kalau makan pasti bertambah! Cuma isteri saya saja xsuka masak, boring katanya...asik2 sardin, senang sangat nak masak. huhu!

RDZ Z said...

Sardin ni pernah jadi kita punya favorite KZ..tapi dah lama tak boleh makan coz kita allergic.. sayang sangat..

Ct NoArizah Aris said...

Baru semalam Masak sardin ni grg cili api wat pedas2 bertambah2 sy mkn tp ank2 x suka lak sy mkn le sesorang.

Nor Azimah said...

saya pun suka sardin tin, tapi dah tak berani makan sbb aritu baca pasal sardin tin nih dalam blog kak Tie, tapi sesekali tu, adalah juga, kalau nak ikutkan, apa benda yang tak bahaya sekarang nih, sume ada campuran bahan kimia.

Kakzakie said...

Kakak rasa semua kita pun tahu bahawa apa juga barang yg dijual dlm tin atau berbungkus pasti ada bahan kimia utk membuat ia tahan lama. Sebab itu tarikh luput pun tertera. Oleh itu adalah tidak baik mengamalkan pemakanan seperti sardin ini. Namun bila perut lapar tidak ada pula teman makan inilah solution kakak - masak sardin hihi...

Terima kasih kakak ucapkan kepada semua yang sudi memberikan komen:-

Knor, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Pokok Manggis Depan Rumah, BungaTulip, cheqna, Cho Zila, Mia Kassim, Sura Mohd, aTieYusof Family, ZazaMyMoon, Mizz Aiza (Dunia Kecil), saniah ibrahim, MOKCIK AZWA, t.a.t.a, Fiza Rahman, Rizziela (tak ada pun Zie - malas), Nurulhuda Abdul Latip (yg penting kakak mahu semua seragam tak kita kakitangan awam dan swasta barulah ok), (Lizz) http://haslizalizz.com/, wawa syaida, nohas, JunAina, che mid (malam dah masak lain CM sebab anak dan suami ada hihi...), redza, Fazleyatul Aini, makchaq, Aziela, NM03 (sebab kuah dia boleh buat kuah makan nasi:), Zee Suhaini, hajar, Eye_nee, Rapunzel Cikilolo (bukan masalah jimat mas tapi cepat nak ngap hihi...), sud@is, faizah muhammad, Queen Teratai, Ema Johari (betul tu Ema), ummiross, ♥ Cmª shIemª ♥, Puan Kutu, Petak Bunga (janji cepat dan mudah bila sendirian kan..), UmmuAidan-Arissa (kat sini banyak UAA), Cik Puan, Acik Erna (tak ada kentang pun acik), ANIM (rasa ada yg kurang sebenarnya bila sendiran ni Anim), Roha (kakak masak hari minggu Roha), aizamia3, Rinna, Daddy Ziyyad (malam dah kena masaklah doc sebab anak dan abang ada), lia, PearlVelvet SueQys (ini bulan sambal sayang, auntie just tumis dan bawang/cili aje - dah malas), babYpose (rasa kakak brand ini aje yg biasa kan), syuk shusuke (buatlah syuk tak susah pun kan),HeNRieTTa JoSe, Nastyna (janji fill the stomach Nas), Bin Muhammad (yelah BM... sebenarnya kami org perempuan sardin adalah pilihan terakhir), RDZ Z (lagipun memang kurang baiklah dik sebab kan ada chemicals), Ct NoArizah Aris, Nor Azimah (sebab itu kalau boleh jgn amalkan).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

NEKCIK said...

Saya suka sardin!!!

Sue Bee said...

salam kak..sardin ayam brand sedap kalau masak cam ni..brand lain tak berapa rasa nak telan

norhidana miswan said...

mana heroin2 akak? sesekali lyn sardin syok gk kak

Mayang ABDUL RAZAK said...

SEDAPNYA SAMBAL SARDIN...

Kesuma Angsana said...

kalau anak2 KA buat sambal sardin pekat , cicahlah dengan lempeng or cucur or roti mmg berhantu semua makn ! hehehe

Mummydearie said...

Ahhh...sedihnya kak makan sardin bersendirian pulak tu :) Tak syoklah macam nikan, akak cuti tapi anak-anak dan suami takda pulak. Ini bukan hari bersama keluarga dah cam ni...

QasehnyaRania said...

suka gak makan sardin.setahun sekali. huahua. tu pon kalau nak makan karipap sardin sgt sgt. buat sendiri baru puas kan

Deqla Manjew said...

hihi.. samalah.. kdg2 dah x tau nk msk apa sardin jelah jwbnye..

hainom OKje said...

Alamak mcm teringin pulak nak masak sardin hari ni kanda...kebetulan lauk basah pun dah habis!

Tetamu Istimewa said...

Samalah kita, sardin menjadi pilihan.

Nur-nba said...

Lauk simple tapi sedap... Oklah tu..♥