Friday, April 17, 2015

Garam sebagai penyembuh atau pembunuh

Nabi SAW bersabda "Sebaik-baik lauk adalah garam" - (Al-Baihaqi)

Garam bukanlah penyebab penyakit, bahkan adalah ubat yang paling mujarab sekiranya diambil dengan cara yang betul. Garam tidak boleh DIMASAK! Kesilapan kita orang Melayu (termasuklah kelompok jawa, bugis, banjar, minang dan sebagainya seperti aku ini), ialah memasak garam iaitu memasukkan garam ke dalam masakan yang sedang dimasak samada ketika mendidih atau panas. Cara inilah dikatakan menyebabkan ia menjadi toksik.

Garam biasa atau scientificnya sodium. Jika dimasak dengan cara yang di atas ia menyebabkannya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit. Cara yang betul penggunaan garam yang disarankan adalah seperti berikut:-

1. Masak apa-apa juga hidangan seperti masak asam pedas ikan atau kari kepala ikan sehingga selesai. Bila sudah siap masak tutup api baru masukkan garam ikut rasa dikehendaki. 

2. Kacau air garam kemudian tuang ke dalam masakan/kuah tersebut

3. Masak setiap hidangan tanpa garam. Ketika hendak makan sediakan semangkuk garam. Masa makan ambillah tabur di pinggan ikut kesesuaian masing-masing.

Antara amalan yang diamalkan oleh para salafussoleh ialah dengan mengambil garam sebelum memulakan makan.

Garam sebenarnya sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan. Garam itu sebenarnya MINERAL!. Sebab itulah dikatakan kelebihan garam ini ialah mengubati lebih dari 70 penyakit serta seseorang itu tidak akan mati mengejut. Kesahihannya tidak dapat aku pastikan tetapi tidak salah untuk mengikut sebab satu perkara yang mudah.

- (dari whatsapp keluarga)

Buah hari ini - Aku juga selalu tabur sedikit garam pada buah yang aku makan seperti epal hijau dan mangga. Biasa buah yang agak-agak masam. Tapi kalau buah yang aku bawa ke pejabat hari ini tidaklah.  
* Bapak aku juga menggunakan garam sebagai pelindung dari gangguan syaitan dan musuh. Tetapi adalah ayat-ayat Al-Quran yang dibaca. Satu hari nanti jika teringat aku mahu belajar. Pernah terjadi ada orang yang mahu mencuri zink yang bapak baru beli untuk pondok setor tetapi tidak berjaya. Tidak silap aku tahun lepas. Masa itu bapak tinggal di rumah aku dalam 3 hari kemudian bila balik dari JB ke kampung kami nampak zink yang bapak baru beli sudah berada di tepi jalan masuk depan rumah. Semua zink tersebut ditinggalkan. Senyum bapak bila cucu-cucunya bertanya. Penangan hebatnya garam!

~~ Teringat satu cerita lakonan P Ramlee yang menghadiahkan ibu mertuanya garam dan gula sebagai hadiah. ~~


47 comments:

Aisy Nasiha said...

Tak cukup garam tertentu boleh menyebabkan seseorang lumpuh sementara. Kawan saya permah alami. Hampir 3 hari xleh bergerak kecuali kepala ke atas kemudian beberapa hari lagi tak boleh gerakkan bahagian kaki dan paha.. sampai sekarang dia disarankan makan benda yang masin sikit sb tak tahu kenapa postasium dan garam lain mudah hilang dari badannya..

Amanda Suria said...

Ye betul tu...garam mmg perlu ada dlm badan...kazen SA pun ada yg kena macam ni...badan tiba2 lumpuh x boleh bergerak....doc ckp kurang garam dlm badan

aTieYusof Family said...

Cara memasukkan garam dalam masakan tu yg sy nak belajar kak..pernah terbaca jg jgn masuk kn garam masa masakan tengah mendidih...
Makcik2 sy memang ada yg guna garam utk pendiding rumah di sertai dgn surah2...:)

imm hassan said...

menarik sharing akak ni.. imm pun jenis masukkan garam masa tengah memasak ..huu salah teknik rupanya

eelobor said...

teringat pada cerita ahmad albab

Nieyl said...

Thanks the info kak...
garam pun boleh di gunakan untuk cuci luka²..nieyl selalu buat..Alhamdulillah...luka menjadi kering... :)

norhidana miswan said...

kite2 nih pyh la klau msk garam boh last sekali kan kak? huhuhu

garam mmg banyak kegunaan... tanpanya semua jd tawar... makanan mahal pun jd tak sedap

aizamia3 said...

Oh.. kena ubah cara masakan lepas ni..

Zaza Abdul Latif said...

Assalamualaikum Kak Zakie..
semoga apa yang tertulis tu menjadi pengajaran & info yg baik buat kita :D

Kayu Manis said...

Yg suka masin tulh jadi penyakit...kn

sblum mkn isap grm di jari kelingking sblum mkn..ikut sunah,,
suami bt nor tk buat....

paridah said...

SALAM JUMAAT PERKONGSIAN YG BERMNAFAAT NI...GARAM NI BNYK KHASIATNYA BUKAN HARUS DIHINDARI UTK ELAKAN HPT...

ANIM said...

ni nak kena biasakan apa yang kita tak biasa. lagi2 part garam letak aja atas meja tu. mula2 susah tapi lama2 terbiasa. tqvm

rumah saya pun tabur garam kasar disekeliling kakzakie..mudah2an dgn izin Allah, ular tak masuk kawasan

Ratu Hatiku said...

As salam kakak... tima kasih ats perkongsian info nie..

nohas said...

zaman dulu, garam & gula ada dalam hantaran kahwin..simbolik kehidupan..

syukran berkongsi ilmu..

Kakcik Nur said...

Pernah juga tengok orang 'pagarkan rumah' dengan garam bersama bacaan ayat-ayat suci Al Quran...

Inani Hazwani said...

tambah ilmu tentang garam datang sini. :D

Cik Ecah said...

aruah abah ecah suka mkn tomato cicah garam.

betul apa yg akak bg tau tu...garam masuk time last2 kan time masak..

garam buluh org ckp bagus kan utk kesihatan..

Falsya said...

falsya pun suke cicah epal hijau ngan garam kakak..kite sama..hehehe..

Amsran Sanuin said...

YANG CERITA P RAMLEE TU CERITA MUNSANG BERJANGUT KE ?... TUAN TANAH.. HEE..HEE

Sanisah eeiyss said...

hmmm... jiran is pun masuk wad waktu pregnen sebab kurang garam~

aji nugraha said...

selain lezat,,, buah ini kaya dengan manfaat juga hmmm,,, mantap..Obat Rematik

mama ka0ri said...

selalu letak garam time tgh masak..aduhh...dah tahu satu kesilapan buat jugak..terima kasih akak sebab mengingatkan..

elly nadyra said...

apple hijau lawankan ngan garam mmg sedap kak
baru selera nak makan

Tihara said...

kak
kadang-kadang saya lupa nak letak garam lepas masak,
selalu terletak masa masak..

nak kena konsisten praktikkannya

Puan Kutu said...

info yg berguna in kak zakie..baru tahu!TQ for sharing

wa said...

Sebenarnya dah tahu....tapi x amalkan..huhuhu

tiga lalat said...

Salam jumaat mak. Hee teringat pantun dulu2

Garam ada kicap pun ada,
Sayang lada terlupa bagi;
Pantun ada ucapan ada,
Sayang tiada berdoa lagi.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Panduan penggunaan garam yang berguna ni. Nak kena cuba lepas ni. Masa naka makan baru letak garam.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terima kasih kongsi yg bermanfaat ni Kakzakie.. sebelum ni saya pernah baca tapi lupa pulak cara2 bila masa garam tu dibubuh didalam masakan.

Teringat pula arwah abah .. memang abah memagar rumah dengan garam.. sayang nya kami tidak pula mengambil ilmu.. elok juga kakzakie belajar dari bapak aka tu.. sangat berguna ilmu itu kak ..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Ustaz2 a.k.a Pakar perubatan islam selalu "pagar rumah" guna garam + lada itam.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Ustaz2 a.k.a Pakar perubatan islam selalu "pagar rumah" guna garam + lada itam.

Gee said...

cerita ahmad albab kan? ^_^

yg penting makan pelam tanpa garam memang tabiat lah. ^_^

iryanty ahamad said...

pertama kali tahu..terima kasih info...yan pnah guna garam kasar campur lada hitam dan cuka..sebagai pndinding rumah beserta ayat alquran..dan beberapa sembhyg sunat

abuikhwan said...

Assalamualaikum kak,
Betul tu, garam banyak kegunaannya. Cuma kita yang kurang arif. Apapun dalam bab makan, makanlah apa yang halal dan baik dan yang paling penting jangan 'berlebihan'. Berlebihan itulah sebenarnya yang memudaratkan. Penawar pun boleh menjadi racun jika berlebih-lebih...

Siti Rohaida Yusof said...

selama ni cara kita memasak sebenarnya salah kan kak...heheh..tapi kalau lambat masuk garam,alamatnya tawar ler masakkan..
kalau ikut arwah atok,garam ni memang boleh melindungi kita dari benda² tu kak..kalau ikutkan banyak kelebihan garam yang kita tak tau.dulu² atok selalu sapukan air garam kat badan kita..Tapi tertakluk pada jenis garam jugak la kan..yang eda ingat dia pakai garam yang cukup kasar..tak tau jenis ape tu kak...

Rapunzel Cikilolo said...

kak zakie, masa kite main game Cooking Academy; puzzle game pasal masak-masak.

memang pattern game tu letak garam lepas padamkan api.

mungkin orang putih knowing better than us.

thanks berkongsi ok.

Malinda Ismail said...

Saya penah juga terbaca cara mengunakan garam dgn btol tapi asyik terlupe time memasak, lepas baca n3 kak zakie ni harap2 tak lupe lagi

Normala Saad said...

Thanks for sharing this Zakie.Very interesting. Tak pernah seumur hidup tahu bahawa garam pun ada cara peradaban makannya...

Aziela said...

Saya pun suka mkn buah masam dgn garam. Entah kenapa, jd kurang masamnya...

Nor Azimah said...

saya dah amalkan, in shaa Allah dah setahun, sejak saya tahu..cuma bila masakan bergoreng cam mihun, nasi goreng, kena gak letak dalam rencah sbb takut tak rata..

LYAfrina said...

BETUL TU AKAK..
sama juga mcm daging kambing pdahal byk kbaikan n bkn pyebab darah tinggi kan,

sepatutnya garam dimasukkan dlm lauk y kita msak slps memasak bkn smasa memasak...

lya pon suka makan buah sprti epal ijau/nenas cicah garam..

btw,..tq for sharing.. sungguh bermanfaat...

Qaseh Vee said...

saya gunakan cara 1 letak garam dalam masakan ... saya juga ada stok garam yg dibacakan ayat rukyah . bila sakit gigi , saya akan letakkan garam tersebut di tempat gigi yg sakit . alhamdulillah , sampai sekarang saya tak ada sakit gigi lagi ... saya juga ada hobi kemam garam dlam mulut ... tabur kat buah epal hijau yg masam tu dah biasa ... saya suka garam !

TukangKebun said...

Makan buah masam cicah garam memang selera

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kak garam kena ada dan seimbang dlm badan kita...tak boleh lebih n x boleh kurang...:)

Mummydearie said...

Oh, nak kena ubah caralah ni ya bila nak guna garam dalam masakan! Saya ni dah kurang suka pada masin-masin tapi keluarga di rumah kalau tawar melese aje, ada yang komplen pulak. Next time masak, saya tabur garam last sekali bila dah siaplah ya!

ummi aqilah (LM) said...

Share sket kak mcm mana cara abah akak tu.

Ops bab garam sy sgt takut garam. Klu suami dia mkn cam akk zakie jugak. Epal hijau cicah garam. Sy tengok mmg kecut perut. Masinnnnnn

Kak zakie.. Tq sudi bg byk tips. Walau perit slow2 sy tunjuk taring saya dlm senyum dan suara lembut.

Mama Sairol said...

baru2 ni doktor sarankan saya ambil garam sedikit utk mengatasi masalah pitam @ pening kepala.Wallahualam...