Tuesday, December 27, 2011

Bersteam-boat di musim hujan

Mata anak-anak dara aku pantang melihat restoran yang baru dibuka. Perasaan ingin mencuba pasti melanda diri. Mama-papa mereka walau nampak biasalah kami sekadar berbisik bangga bila ada restoran umat Islam dibuka. Namun bila empunya restoran tiba-tiba add aku sebagai teman facebooknya hati aku cair dan ingin sama menikmati. Semalam kami sekeluarga makan di restoran tersebut.

Signboard - Terpambang signboard kedai yang jelas ianya benar milik orang Melayu-Islam.

Aneka pilihan - Anak-anak paling suka bila melihat pelbagai pilihan yang terhidang

Lagi - Banyak lagi selain ini ada sayur-sayuran seperti kangkung, brokoli, kubis bunga, cendawan dan juga kerang, kupang, udang, sotong dan ketam. Tidak dapat snap gambar sebab ada pelanggan lain sedang memetik sayuran, menjala udang dan ketam di kawasan tersebut.

Hasil tangkapan - Ini sebahagian yang sempat kami sekeluarga memetik dan menjala, juga merupakan pusingan pertama steam-boat dan bbq kami.

Mee hoon - Adik suka mee hoon, sotong kembang, brokoli dan fish ball.

BBQ udang - Yasmien lebih suka bbq dari steam-boat. Udang, ayam dan hot-dog pilihan utama dia.

Permata hatiku - Tiga anak dara aku menikmati hidangan untuk pusingan pertama. Pusingan kedua boleh lagi. Masuk pusingan ketiga masing-masing sudah kenyang, makan buah sajalah.

Alhamdulillah - Dengan jumlah bayaran tidak mencecah pun seratus ringgit kami sekeluarga benar-benar puas makan. Aku rasa teramatlah murah bayaran yang dikenakan. Membayangkan dengan RM17/- bagi orang dewasa dan RM 10/- bagi kanak-kanak bawah 12 tahun ianya amat berbaloi.



~~Apa yang membuat aku tertarik sekiranya kita mengambil hidangan tetapi berbaki tidak dimakan, pihak restoran akan mengenakan bayaran tambahan sebanyak RM 10/-. Aku amat bersetuju kerana ini adalah satu cara bagi mengelakkan pembaziran. Oleh itu setiap mereka yang mahu mengambil akan berhati-hati dan mempastikan apa yang diambil haruslah dimakan. Bukankah membazir itu sahabat syaitan.~~



59 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kat mana restauran ne??

sisdee said...

wah baru ke? harus ku cari restoren nie (kat bandar putra kan)...wlupun bukan org kulai tapi rasanya boleh kot cari area situ..hehehehhe :)

ajumohit said...

alahai sedapnya kak, sronok tgk org melayu maju mcm ni...bestnya tgk anak2 selera nak mkn kan...nyum2

Pok Amai-Amai said...

Kak, nie restoran yg Ayu Citarasa Rinduan tu pegi gak kan?

sal said...

alhamdulillah kenyang..
makanan pun nampak sedap dan berpatutan..

ieda said...

wah2 kakkk .. sedap nyeee
dah lama juga saya x layan steam boat
makan ramai2 lagi best ;)

Rai said...

alamak..baru balik dari kulai.. terlepas pulak...

mama aini said...

wah nampak sedap !!.mama tak suka steam-boat & tak pernah try lagi tapi ank mama suka sgt !!!..he2x..

Ati Masrif said...

dah banyak restoran steam boat
dah buat charge mcm tu..kalau tak
masing2 ambil lebih n tak habis :)

Huda said...

ha, soalan saya sama ngan fara, ni restoran yang ayu citarasa rinduan pergi kan?

kasihibu said...

murahnya...

sya pun dah lama tak makan stemboat

sejak kedai yg sya selalu pergi tu tutup sebab dah tak ada pekerja
sya pernah buat sekali je
buat sup tomyam.

Eye_nee said...

kdg kita ni rambang mata...selalu fikir tak cukup walhal lebih dari apa yg boleh tersumbat dlam perut kita tu...sgt setuju cara mereka mengenakan charge tersebut...so lain kali pilih tidak mengikut nafsu...

MOKCIK AZWA said...

Salam..

Wah bestnya...senang nak makan kalau camni kan KakZakie, tak perlu ragu2 nak makan. Dan kira murah jugaklah harga tu.

Kalau tak habis makan kena caj tu rasanya ikut stail Singapore kan.. kat sana memang dah lama dorang praktikkan camtu. elok juga..ambil setakat yang termampu nak makan, bukan ikut nafsu hehehe

Munnafendy said...

alahai kat johor kak?? jauh nyee...

cheqna said...

makan bersama keluarga memang besh

So Shy Lady said...

hujan2 mkn steamboat mmng walla! mkn panas2 syoknya. kt kulai ke tuu...
sy klau t.habis...tapau je ;D

Sarah Syazwani said...

lamanya x makan steambot..buat sy teringin je ni..

nabilah_2908 said...

murah... :)

sedapnya...last makan pun kat Johnny's...

kalau time raya....rasa2nya kedai ni bukak tak..? huhu..

ada chance balik JB time raya je.. :)

norhidana said...

sedapnyer kak... mcm2 pilihan nyer...murah lak tu... kt kl nih paling murah sorang rm30 gitulah...

tp tak la sebnyak gitu pilihan nyer... bt org terliur tau time2 ni akak nih

Daddy Ziyyad said...

RM17 utk dewasa mmg murah kak..

Dan mmg ada restoren steambot di Nilai yg saya pergi buat undang2 bayar kalau tak habis makan..mmg patut pun...sebab ada org Malaysia yg tamak haloba, ambik byk tapi tak makan!

aanie said...

bestnya mkn steamboat....
siap tong gas kat sebelah...hehe....

sy pun setuju kalau x habis kena caj...

lieynanilaz said...

lama tak makan steambot ramai2...

Along Maklong said...

maklong selalu dgr orang makan steamboat.. tapi tak pernah cuba..
suka tengok gambar yang siap nampak tong gas..hehe.. kalau tak maklong tak tahu macamana dorang panaskan periuk tu.. jakun kan..huhu..

amirah said...

rasa mcm berbaloi sgt la harganya ni kak..kami sukaaa sgt makan steamboat..smp kdg2 kena buat sendiri sebab teringin nak makan..

Ila said...

kira murah tu kan..yang penting kita tahu pemiliknya orang islam..

Kakzakie said...

@ BABY (Mama AMan&Arief): Di Kulai, Johor


@ sisdee: A'aj Dee... keluar dari Bandar Putera menghala ke JB sebelah kiri


@ ajumohit: Moga makin ramai bangsa kita yg bijak berbusiness aju


@ Pok Amai-amai: Betullah tu Fara... sekarang ramai org makan di sini


@ sal: Kakak suka sayuran dan seafood dia pun fresh


@ ieda: Kakak makan berlima sebab Mak Zah dia org tak nak ikut - hujan


@ Rai: Heee... baru balik kenapa tak koling-koling, boleh gather-gather hihi...


@ mama aini: Keluarga kakak memang suka yg bersup. Tapi mlm itu kami pilih kuah tomyam


@ Ati Masrif: Sebab ada yg jenis makan tak ingat Ati..


@ Huda: Betul Huda... kami kan tinggal dekat je...


@ kasihibu: Sesekali ubah selera sya.. hmm... kedai yg sya selalu pergi tutup, ada peluang sya pulak bukalah hihi...


@ Eye_nee: Sebab itu penting didik anak kita makan ambil sikit dulu bila habis boleh ambil lagi kan Eye_nee


@ Mokcik Azwa: Mas makan tu pun lebih ramai warga S'pore dari warga M'sia sebab cuti kan...


@ Munnafendy: Hihi... mestilah di JB sebab kakak tinggal di sini


@ cheqna: Kakak kalau cuti sekolah lebih banyak makan luar dari di rumah Bila dah sekolah jaaarangggg dapat makan luar.

Liza said...

salam kak zakie...mmg ssh nk cari restoran stemboat muslim kan...ape2 pun yg penting stemboat mmg sedap....wallllaaa

Kakzakie said...

@ So Shy Lady: Kakak makan licin sebab ambik sikit-sikit. Ikut kehendak masing-masing aje... tak ada sisa pun hihi....


@ sarah syazwani: Sesekali kena jugak pergi Sarah


@ nabila_2908: Kakak rasa kalau raya tutup 1-2 hari kot sebab semuanya org Islam/Melayu. Kalau ZN pergi jgn lupa kakak tau...


@ norhidana: Di sini terlalu murah Dana... pilihan banyak tau..


@ Daddy Ziyyad: Betul tempat kita ada yg tamak dan pantang nampak banyak terus ambil seboleh mungin - lepas tu tak habis


@ aanie: Setiap satu meja memang ada satu tong gas tau aanie...


@ lieynilaz: Mehlah sini lieyna...


@ Along Maklong: Ala... Along nie buat kakak senyum pulak...


@ amirah: Kakak satu keluarga jenis suka sup dan tomyam Amie...


@ Ila: Betul Ila kakak pun tanya siapa yg masak kuah... dia siap boleh suruh kakak masuk dapur kalau nak... tempat baru semuanya cantik dan bersih:)

gadisBunga said...

bagus jugak letak syarat mcm tu. mcm sesetengah buffet ramadhan kan.


*anak-anak akak sama cantik mcm omaknye. heheh~

fieda said...

sedap nyer..

adarnadzmie said...

berselera tgk anak2 kakzakie makan steamboat...berbaloikan... mcm2 boleh pilih....hehe

Citarasa Rinduan said...

wow

kak pi ahad eik??
aduh.. ayu sakit gigi, kalau idak minta kak belanjer lagi..
hehehhe

kak, owner nie mmg orang melayu, sepupu 3 kali en zalie.. depa family berniaga tau

isnin tutup

entry dr blog ayu

http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/12/malay-steamboat-bbq-di-kulaijaya.html

sweetmama@eija zaquanziqry said...

wah sedapnye steamboat..
terliur tgk..
sib baik esok kami ada wat potluck tema steamboat..:)

Kakzakie said...

@ Liza: Kalau jenis suak sup-sup memang suka steam-boat Liz...


@ gadisBunga: Kalau tak tempat buffet habis tapi melambak atas meja tak di makan.

p/s: Betuah adik kakak satu nie ye - perli ye:)


@ fieda: A'ah... memang sedap


@ Citarasa Rinduan: Biasalah Ayu cuti aje makan luar. Sementara budak-budak masih cuti. Minggu depan dah tak boleh dah... Nanti kita koling-koling makan sini. Kakak belanja no hal... murah hihi...


@ Sweetmama @ Eija: Wah... eija pun nak bersteam-boat ye:)

Kakzakie said...

@ adarnadzmie: Anak kakak suka sup-sup. BBQ pulak lama dah tak buat itu yg masing-masing selera makan masa hujan pulak tu...

wahida said...

bagus dia buat rule mcm tu kak...mengelakkan pembaziran...at least kita boleh fikir masa nak amek tu, boleh habis ke tak ni...

aliesha kirana said...

wahhh! byknye pilihaaan kak! Ak xpernah try makan steamboat lg. hihihhi. tp mmg sedap, makan steambot panas2 time hujan ni kan. hehe

Zefa NorAsmara said...

Entry akak ni buat sy teringin nak bersteamboat.. :D

Hanis MY said...

bagus la tindakan restoren tu iyelah kalau ambil makanan ikut nafsu mesti takkan habis, ambil sikit2 tak cukup tambah..terliur pulak hanis tgk makanan tu hehe...

ariana said...

Banyaknya pilihan steamboat dia ye..mcm2 ada. Ank2 dara sy pun suka mkn ni, hanya hubby yang tak berapa..

eelobor said...

dah lama tak makan steamboat nih...suka yang ada bbq sekali

Afida Anuar said...

klu 17 seorang memang berbaloi sangat kak..ada satu steambot kat bangi ni, sedap jugak..tapi 30 seorang.. huhu..

Cikli said...

kalau ada yang kaki makan, mahu sakit juga pemilik kedai ni dgn harga 17 ringgit

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

kalau tak habis kena bayar...saya setuju bebenor. baru ler tak ada pembaziran..

Mohamadazhan.com said...

perghhh...terbaik tu kak...murah....nak ke kulai mau 10 jam baru sampai.hehe

ainnoraini said...

jumaat lepas saya pun baru jer mkn steamboat...
sesekali mkn mmg sedap kan...anak2 saya pn mmg suka mkn makanan mcm tuu...

Queenie said...

Kakzakie...

tokey kedai tu dapatkan bekalan fishball fishcake katner? saya minat stimbot tp selalu kecewa sebab wlp tuan punya kedainya Melayu tapi ttp amik bekalan dari kilang cha ya...

hampa!

Pn Kartini said...

Assalamualaikum:)

Memang best bersteamboat!
Makanan sihat kan..:):)


p/s:..datang dari blog GB nii..!

dhiera said...

dah lama teringin nak makan steambot.. jeles ye~

pena rozie said...

Bestnyer steamboat...

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam kak zakie

salah satu kesukaan family cik ina ni. bestnya kak zakie, cam ni makan ngan ahli keluarga sedap, sotong ngan udang buat stemboat sedap.

fuad ansari said...

macam tu rupanya makan seam boat.. dengan tong gas depa bawak mai kat meja makan.. (",)

Cik Ecah said...

steamboat kurengg sikit...tp kalo sekali sekala layann jugak heheh~~~

QueeN TerataI said...

kak mana2 restoran steamboat pasti dia akan charge lebihan makanan yg ada utk elakkan pembaziran dan kerugian.. :)

Zaitun said...

Bagus restoren tu mengamalkan tidak ada pembaziran dan yang penting harga makanannya pun murah.

Kak Zai kalau nak makan steamboat selalunya pergi ke Restoren Nelayan kat Titiwangsa.

Kakzakie said...

@ wahida: Kalau tak mesti banyak membazir wahida


@ aliesha kirana: Sekarang dah banyak org Islam yg buka restoran begini AK


@ Zefa NorAsmara: Apa lagi kena carilah ye hihi...


@ Hanis MY: Kalau tidak ada rules begitu boleh bengkrap tuan restoran Hanis...


@ ariana: Kalau sesekali mesti hubby kena ikut juga bila dah anak-anak suka kan


@ eelobor: Di sini keduanya disediakan ee. Anak ke2 kakak lebih suka BBQ


@ Afida Auar: Itulah Fida memang murah tapi tak tahulah sebab baru buka sebagai promosi. Tapi rasanya penuh restoran tu Fida walau 17 ringgit pun dah untung


@ Cikli: Banyak makan pun kakak anggarkan 17 ringgit tu dah banyak benda boleh masuk perut lebih-lebih lagi pun mesti tak boleh masuk lagi.


@ Be Simple Beb: Kakak rasa kebanyakan restoran steam-boat kena buat rules negini kan


@ Mohamadazhan.com: Kalau 10 jam baru sampai baik makan di sana sebab tol/petrol dah lebih berganda-ganda hihi...


@ ainnoraini: Oh ye ain... anak-anak memang sukalah ain


@ Queenie: Dari mata kakak empunya restoran jenis yg amat perihatin orgnya. Bukan pandang dari sifatnya yg alim - tapi rasanya dia jenis yg istiqamah


@ Pn Kartini: Masa makan bukan fikir kerana sihat Pn. Kartini... tapi nak sedapkan tekak hihi...


@ dhiera: Menlah sini kakak belanja terlanjur murah nie


@ Pena rozie: Hmm....


@ Cik Ina DDC: W/salam cik Ina. Samalah sup-tomyam memang kesukaan keluarga kakak juga cik ina.


@ fuad ansari: Kalau tak ada gas macam mana api nak nyala? hihi... betul-betul adik kakak nie...


@ Cik Ecah: Oh ye ke/ Anak-anak kakak tiap hari pun dia boleh...


@ Queen Teratai: Betul Queen. Kalau tak hmmm.... teruk tuan restoran


@ Zaitun: Pasti restoran yg Kak Zai pergi tu pun punya rules sama. Sesekali pekena steam-boat best kan kak zai..

iizla said...

nanti sampai kulai, mmg kene singgah sini nih..

MamaEma said...

sangat murahlah kak...selalu kat KL ni...satu kepala dewasa dah cecah RM 25

Sekamar Rindu said...

salam...

boleh pergi restoran ni..best nampak tu...:)