Monday, December 19, 2011

Mari memasak

Ahad, 18-12-2011 ketika mama sibuk bersilat bagai di dapur ada 'mama kecil' ini sibuk memasak di hadapan televisyen.

Kakak: Mama masak nasi ayamlah dik. Tak payah susah-susah nak menyepah.

Adik: Hari ini adik ada tetamu. Adik kena masak special macam mama juga. Kakak nak main tak?

Kakak: Tak naklah. Kakak nak baking cake dekat facebook kakak. Kakak tolong ambil gambar adik masak macam dalam tv boleh?

Adik: Bolehlah...

Sibuk - Kena guna tiga dapur sekali memasak. Ada juga tuan rumah membawa tetamu melihat dia masak sekali.

Sepah - Seketul ayam pun periuk sudah penuh, jenuh tetamu menanti tuan rumah masak kalau begini caranya.

Seketul - Silalah makan jangan segan-segan.

Makan di dapur - Di situlah dia masak di situ juga tetamunya makan. Tuan rumah masak tidak siap-siap lagi.



~~Bercakap dengan anak-anak patung sudah menjadi perkara biasa. Kakak melihat ketawa tidak tahu dulu dia pun sama juga.~~


83 comments:

mama maman said...

hhhaaa... kakzakie.. maman lak suka cakap sendiri ngan kereta.. hhhaaa.. papa dia risau anak dia ckp ngan sapa.. kih..kih.. imaginasi mereka tengah berkembang la tuh...:)

Huda said...

Kak, sebiji perangai zara dan jugak perangai saya kecik2 dulu..;)

ibundo said...

haha.. anak-anak memang tinggi daya imaginasi.
Kpah dulu masa kecik2 periuk cuma tempurung, pinggannya dedaun...

:: Mrs.Eady :: said...

seronok nyer.. :)

Acik Erna said...

kakzakie..acik takde anak perempuan..tak pernah tengok budak2 maian macam tu.
tapi masa kecik dulu acik main masak2 betul masak ..tapi bukan didapur rumah..dibawah2 pokok.masak betul dan boleh dimakan..

ajumohit said...

Alahai tetamu2 adik ni comel2 belaka hihi...Anak perempuan mmg gitu kan kak, seronok nak memasak, yang dewasa tu layankan aje hihi

akuzle ayu said...

kemas sungguh anak dara bermain... burung itu tetap marah walau sudah dijamu...huhuhuuh

p/s: kak zakie, tengggsss sudi menziarah kita yg memula skali. report kasi clear khusus utk yg berniat nk hadir tp lom ader rejeki lagik...insyaallah!! in the future, kak...

aReLaN said...

hahahaha...bdk2.kaya nye tuan rmh smpi ade 3 dapur. :p

kakcik said...

Seronok tengok telatah anak2. :)

Cikgu Ma said...

bila la saya plak nak jadi mama....papa pun x jumpa lagi...ehehe

amirah said...

hehehe..seronoknya main masak2..auntie amie nak tumpang sekali boleh tak adik? hehe

azi said...

Kakzakie..
bila tengok adik main macam tu..teringat kenangan dulu-dulu...dulu saya main masak2,ambik segala jenis daun dan bunga dijadikan sebagai "lauk"....he..he..

Adik Aishaa main jugak masak-masak ni...tapi dia suka ambik barangan yang betul-betul macam tepung dan kuali..

Eye_nee said...

kdg2 tu dgr mereka berborak2 sesama patung2 rasa geli pulak hati kita....mereka yg tiada masalah utk difikirkan...dunia mereka penuh hayalan dan fantasi....rindu semula saat itu....

Tiramisu Fatiema said...

seronok tgk gelagat diorang..bolehla masuk masterchef lepas nie kak..huhu

dhiera said...

teringat masa kecik2 main macam ni jugak~

mesti tersenyum kan tengok anak2 main macam ni~

IMANSHAH said...

sekrg anak2 buah saya suka main masak2..huhu

Pok Amai-Amai said...

Wah! Mama yg sibuk msk nasi ayam pun smpt amik gamba adik yg tgh msk utk tetamu die eh? Hiks!

Comel!

Sharifah Nadzarah said...

BIASALAH KAK..ANAK2 SY PUN SAMA..TAPI MAINAN DIA TAK NAK GUNA..PINGGAN MANGKUK SENDUK SY YG DIA PINJAM...

cheqna said...

hahahaha
comel =)

mama aini said...

ha2x..kakzakie,kenapalah kanak2 suka sgt bercakap dgn mainannya?..ank mama kecil2 dulu pun buat camtu..he2x..

MamaEma said...

sama dengan anak ema kak..selalu cakap dengan anak2 patung..

Liza said...

salam kak zakie...anak2 liza pun sama, suka sgt ckp srg2...imginasi diaorg kuat sebenarnya...dah namanya bdk2 kan...tp kadang2 Liza marah jugak....hihihihi

miloais milo said...

comel aje dia main masak2...
baby girl memang camtu kan???
my doter dulu pun camtu...

sahromnasrudin said...

cakap sendiri pun salah satu seni dalam berkomunikasi

lienda said...

eh eh sama ngan anak kita suka main masak masak,mak mak...bawah meja makan kita jadi rumah depa hi hi...

rATu kEBaYA said...

hehehe... nanti mesti si adik tu teror masak kak.. belum2 apa2 lagi dah praktis..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

haha..mmg lucu kalau tgk budak-budak berangan dan bercakap sorang diri

aanie said...

angry bird dah marah tu makanan x siap2 lagi...hehe..

lieynanilaz said...

comel2 tetamu mama...:)

Sarah Syazwani said...

salam

anak saya belum sampai tahap ni lg..agaknyer kalo tengok mesti nk gelak kannn

s a r said...

assalamualaikum kak.

eheh. teringat zaman dulu pulak. hee. sama je la macam ni gak. tapi kalau dulu, tak puas hati. siap nak masak tanah lagi. habis daun2 pokok bunga kena petik. hee

gadisBunga said...

burung tu ada kepala je, takde badan. nanti makanan pegi ke mana? heheheh~

Cik SHiNJU said...

hehehe...tingat zaman kanak2...
Patutlah adik masak bersungguh2..
Takut angry bird ngamuk kalau masakan x sedap...huhuhu

Tihara said...

tertarik kat angry bird tu :)

Kakzakie said...

@ mama maman: Budak lelaki main kereta, yg perempuan inilah kerjanya


@ Huda: Heran tak penat ye Huda...


@ ibundo: Sekarang nak jumpa tempurung pun dah susah kakpah...


@ Mrs. Eady: Boleh ralit main nie


@ Acik erna: Budak dulu lagi hebat kan Acik. Kita tak takut terbakar lagi, sekarang memang tak bolehlah


@ ajumohit: Kadang boleh sampai tertidur lagi aju...


@ akuzle Ayu: Bila dah penat semua masuk bakul plastik.


@ arelan: Sebenarnya semua ada tiga set alat memasaknya tapi biasalah kalau dah main dgn kawan-kawan ada yg termasuk bakul kawan


@ kakcik: Bila main dia boleh lalai yg lain kakcik


@ Cikgu Ma: Akan tiba masanya cikgu. Insya-Allah pasti ada...

Cik Gee said...

kanak-kanak scr psikologi mmg ada kawan 'imaginasi'. ianya akan hilang menjelang peningkatan usianya nanti.

boleh ingat tak kita kecil dulu camne?

heheh.

sisdee said...

ish takut ngan tetamu dia yg kaler merah tu (angray bird) hahahahahaah

saya ni mmg kena skali main ngan sarah klu dia main masak2 kdg2 kahkahkahkah

Kakzakie said...

@ amirah: Kalau Ahmad join boleh sama-sama ralit Amie...


@ azi: Dulu kakak main juga tapi peralatan mainan macam ini tak mampu nak beli azi... kakak kan org susah


@ Eye_nee: Betul eye_nee entah apa yang dia bualkan dia tanya dia juga yang jawab. Bila ditegur segih...


@ Tiramisu Fatiema: Pegang sudip pun tak betul lagi TF...


@ dhiera: Nostalgia lama kembali lagi ye dhiera:)


@ Imanshah: Sebab mainan begini dah murah-murah cikgu


@ Pok Amai-amai: Kakak dia yg suka sama Fara


@ Sharifah nadzarah: Macam-macam cara mereka main kan SN...


@ Cheqna: Tunggu sampai masa cheqna akan hadapinya


@ mama aini: Macam dah lumrah agaknya ye... cakap sendiri jawab sendiri tapi boleh tahan lama:)


@ MamaEma: Dulu masa anak pertama kakak bimbang tau Ema, tapi bila dah biasa kakak dah tak kisah lagi


@ Liza: Kakak dulu masa anak pertama siap tanya doktor Liz... bimbang mental problem hihi... tak tahu


@ miloais milo: Dah ada pengalaman ye milo


@ sahromnasrudin: Kalau budak kecik kita tak bimbang shah...


@ lienda: Budak perempuan agaknya lebihkuranglah lienda


@ ratu kebaya: Tak adanya RK... main memang rajin...


@ Rina Avail: Dah selalu sangat dia berangan. Kadang berlagak jadi Chef Wan jangan tak tahu rina :)


@ aanie: Angry bird itu jugalah dia kepit tidur itulah juga jadi tetamu, jadi murid aanie...


@ lieynilaz: Tetamu ikut kata tuan rumah hihi...


@ Sarah Syazwani: Masa anak pertama dulu kakak macam bimbang tapi dah biasa sekarang nie SS...


@ sar: Sekarang nak korek tanah pun tak ada sar. Ada pun dlm pasu bunga.


@ gadisBunga: Kena tunggu dia masak lama pulak tu...


@ Cik Shinju: Dia kata pada tetamu dia sabar itu yg kakak dia pun ketawa Yun...


@ Tihara: Angry bird tu lama dah beli masa musim dulu...

Kakzakie said...

@ Cik Gee: Betul tu dulu anak kakak yg besar pun sama...


@ Sisdee: Kalau atuk dan nenek dia ada rajin melayan siap jadi tukang makan lagi...

norhidana said...

heheheh gitulah kite kecik2 dulu kn kak... adik2 pandai tul dia,siap ada tetamu lg yek...

pasni msti rajin msk cam akak2 nyer yg lain kn... lg2 lah ibu nyer msk sedap je selalu...

cinnamon.com said...

sama le dgn anak kita ..kak zakie..siap bg kita mkn lagi..main restoran2 pulak tu..emm,siap ambil order lg..

Daddy Ziyyad said...

Angry Bird tu makan apa? kekekeke

nabilah_2908 said...

ala...kita kecik2 pun mcm ni juga kan..hehe.. :)

macam adik saya...kalau main macam ni dia akan ajak orang lain...nasib la siapa yg jadi mangsa...

biasanya ibu la rajin melayan...hehe.. :)

CT NoArIzAh ArIs said...

Dulu masa ank kecik2 cukup risau betul tgk dyorang ckp sorang2 atau dgn anak patungnya tapi bila sy dah tahu itu adalah sikap yg baik untuk perkembangan imaginasi mereka sy dh tak risau malah tumpang gelak pulak lagi...
sekarang sy beritahu hal yg sama buat adik2 sy yg tgh sibuk megendong anak keciknya pulak agar mereka pun tak rasa risau macam sy dulu.

Qhaifa Nur said...

rasa nak beli untuk aeish nanti bukan dia yang main abang2nya yang lebih pulak...

~izan~ said...

comel! tetamu2 pun comel. beratur plak ikut size tetamu2nya ehehe...

@xiiinam said...

Seronok ada anak baya-baya ni. Comel saja telatah mereka.

Anak bongsu ckLah dah 11 tahun. Sesekali ulang tengok tengok rakaman video dia masa kecik-kecik dulu...:D

pena rozie said...

Pandainyer masak...

merahitujambu said...

teringat masa zaman kanak2..cmni gak.XD

ieda said...

ahahah macam2 hal kan kak ..
masa kecik2 dulu ieda selalu gak main masak2 nie .. banyak gak yg disimpan ..
tapi anak2 ieda x berkesempatan lahh nak main macam nie

Nazayiena said...

salam perkenalan kak,Nurul follow akak yea.
Tgk tetamu si cilik tu ada angry bird dan bear lg....

So Shy Lady said...

tok tok tok

nak join main msk2 jugak bleh?

hehehe

kat rmh sy bdk2 ni suka main restoren. sorang amik oder, sorang msk n sorang cashier. yg jdi customer sy n hb

~ yus ~ said...

hehe comel!

Saya dulu pun mcm tu kak..:)

Amie said...

comelnya! kita dulu pun gitu gak...seronok!

Zefa NorAsmara said...

Anak sy suka main cikgu2. Dialah cikgunya cakap sorang2 sbb anak muridnya halimunan.. hihi..

ILA HonEyBuNNy said...

comeiii...

lamanya tak main masak2 mcm zaman kanak2 dlu.hehhehe

aimaniman said...

time anak2 tido nilah baru berpeluang nak balas kunjungan...

kakak iman pun serupa je, cuma bezanya dia x suka cakap ngan anak patung,..pelanggan dan tetamu dia ialah adik2 dan emak dia... macam2 menu boleh dapat di 'kedai kakak Iman' tau...

anak2 memang penuh daya imaginasi ..

Afida Anuar said...

he he, comel.....

Maya Mayana said...

kiut miut tetamu dia..ingat sapa la td...emm penat tuan umah masak tu..kalah ayam kenney rogers :P

Nida said...

samalah dengan anak-anak dara Nida... kadang2 ibunya terpaksa join sama.

LAici KAng Ais said...

ni mesti idolanya chef wan.haha

Ila said...

budak2 kan,imaginasinya tinggi kan

syiela said...

hahahha.. besnyer tengok anak dara ni.. salam kenal jugak kak zie :)

Zaitun said...

Macam ni lah kerenah anak2 saya masa kecik.Paling saya tak suka kalau diorang main lego kalau terpijak sakitnya bukan main.

Rai said...

seronokkan tengok anak2 main macam tu..berimaginasi lagi..hehe..

Ati Masrif said...

aduhai..budak2 pompuan mmg minat
anak2 ati sudah simpan dlm bekas
besar letak bawah katil..main dlm
bilik saje ..hihi

wahida said...

alahai sweetnya...kalau saya kecik lagi, sure saya pun nak main mcm ni...hehe...

Citarasa Rinduan said...

karang dah naik sekolah pasti kakzakie rasa rindu bukan>>

so sweet

eszek said...

kanak-kanak membesar dgn imaginasi dorang sendiri. Asalkan tidak memudaratkan, galakkan saja kak. Mana tau besar nanti dia bukak restoren femes..sure dia imbau masa dia kecik-kecik ni :D

aizamia3 said...

dak Kakak paling suka set main masak2 ni.. sampaikan dak Adik pun kena main sama..

Liyana Zahim said...

Hahaha.. Tetamu2 tu sume comel2 ek? Ekekeke.. Kak zie.. Ni website houseboat Bahtera Kenyir tmpt liyana dgn family holiday haritu.. Sory lmbt..

http://www.bahterakenyir.com.my/contactUs.php

Kak zie tryla tgk ya.. Mmg best housebouat ni.. Hehehe..

shera haifa said...

haha. mst sdp.. nk juga..:)

Ila Aqilah said...

thee..mama dia sibuk berjuang kat dapur, dia pun nak berjuang gak..

comellah kak :)

hampir lupa dah zaman main masak-masak ni..huhu

Ann Ishak said...

zaman sekarang anak2 main dengan alat permainan lengkap, best je kan...masa zaman saya dulu, main masak2 ni pakai segala periuk belanga nenek. lepas tu jenuh asyik kena bebel je dengan nenek hihihi

CIK JATT said...

tak ingat dulu suka main masak2 ke tak. tapi anak dara saya yang kecik ni suka yang amat. masak2la, cikgu2 la, dokter2 la:)

** akak, pasal anak akak tu, anak kawan saya kat sini pun masalah jerawat gak. dia bagi anak dia pakai sabun ginseng. Alhamdulillah ok, kecut jerawat dia. sekarang pakai sabun susu beras pun ok gak. perubahan hormon tu kut akak

suri solehah said...

Dah namapun anak dara...mesti rajin masak...tu yg sampai guna tiga dapur tu hehe...ank ppuan suri pun dah stat kumpul set msk gitu hehe

fieda said...

bestnyer..nak tumpang main jugak...

Fatin Mraz said...

tuan rumah masak lama sgt.. angry dah bird tuh.. hehehee

cute lah!

maya amir said...

hahaha..comelnye kak... serious rase nak ikut join masak skali, eh nak makan, jadik tetamu bersama angry bird..hahahaha

@cu SaYaNg said...

nie la permainan acu dulu2...
memandangkan jarak acu dengan kakak2 tersangat jauh maka nye setiap kali main acu cakap sorang2..hehehehe


p/s:jom join teka harga kasut dalam blog acu..hehehee

Kakzakie said...

Mohon maaf kerana semalam kakak terpaksa cuti kerana menguruskan penempatan anak no. 2 ke sekolah baru. Hari ini pula terlalu sibuk kerana semalam bercuti tidak dirancang. Terima kasih buat teman-teman berikut yang sudi memberi komen:-

norhidana, cinnamon.com, DaddyZiyyad, nabila_2908, CT Norarizah, Qhaifa Nur, izan, @xiiinam, pena rozie, merahitujambu, ieda, Nazayiena, So Shy Lady, Yus, Amie, Zefa Norasmara, Ila Honeybunny, aimaniman, Afida ANuar, Maya Mayana, Nida, Laici Kang Ais, Ila, Syeila, Zaitun, Rai, Ati Masrif, Wahida, Ayu Citarasa Rinduan, eszek, aizamia3, Liana Zahim, shera haifa, Ila Aqilah, Ann Ishak, Suri Solehah, Fieda, Fatin Marz, Maya Amir dan @cu sayang.

Maaf dan terima kasih sekali lagi semuanya.

LadyBird said...

hehehe.. ramainye tetamu die..
mcm2 spesis..
angry bird tu ttp muka mrh walaupun org ajak makan..

WHYJ said...

comelnya telatah dia. urmm :)