Monday, December 26, 2011

Indahnya pertemuan itu

Aku rasa ini kali kedua aku membuka blog di hari aku bercuti..

Menjalankan tugas Sabtu lalu dengan hati berbunga sebaik mendapat panggilan telefon dari Ayu Citarasa Rinduan. Adik comel gadisBunga bersama temannya Ku sudah berada di negeri aku. Aku tinggalkan pejabat lebih awal dan dirancang dapat bertemu jam 12:20. Berkejaran dari JB ke Kopitian Cawan rasa bagai diuji bila selain hujan lebat, kesesakan jalan yang aku lalui sewaktu untuk pergi kerja kerana kemalangan lori membawa batu-bata masih belum selesai lagi. Pemanduan yang lembab mencabar kesabaran aku. Jam 12:50 tengahari itu akhirnya bertemu juga aku dengan gadis yang sentiasa ada kamera melekat di tangan. Selepas berpelukan dan berlaga pipi kami ke kopitiam Cawan. Sekadar minum saja. Semua berdiet.

Indah - Pertemuan yang indah tanpa diduga. Anak gadis memang suka berjalan. Sempat lagi kami berposing sebelum GB dan Ku meneruskan destinasi untuk ke Kota Singa. Buat Ayu pula En. Zalie sudah menanti untuk ke majlis perkahwinan saudaranya di Bandar Baru Uda.

Sedetik cuma - Masing-masing tidak mahu makan. Aku bimbang mereka lapar tetapi masing-masing menyatakan sudah tidak boleh makan lagi. Aku walau baru balik dari pejabat bagaikan hilang rasa lapar bila bertemu teman yang amat isitmewa ini. GB comel, Ku pula macam murid sekolah lagi dan Ayu mempunyai pengertian tinggi terhadap teman-teman. Umai cerdik sekali hingga berlaga membaca doa ketika selesai adzan dengan doa makan.

Ayam masak kicap - Balik rumah bertambah lauk untuk makan tengahari. Ini hasil masakan Ayu dengan bantuan GB dan Ku (kawan GB)

Asam pedas - Ikan mayong masak asam pedas. Ada kacang bendi juga. Sedap hingga menjilat jari

Satu balang - Itu dia kerepek pisang jadi kudapan kami anak-beranak. Terima kasih Ayu. Salam hormat juga buat En. Zalie yang jenuh menanti kami berborak.


~~ Comelnya Umai, auntie rasa belum puas memegang pipi tu. Bijak dan petah berbicara anak dara Ayu ini. Moga pertemuan dengan blogger-blogger ini bukan untuk yang terakhir Kakak pasti merindui saat ini lagi.~~


38 comments:

Acik Erna said...

kakzakie..acik pun dah bertemu GB sigadis manis tu..
teringin jugak nak bertemu kakzakie dan ayu..bertambah keseronokan bila berbicara dialam maya..kerna dah pernah bersua muka..

kakcik said...

Wah... jeles ni! GB dah bertemu dengan blogger2 popular dari Johor, kakcik entah bilalah pula dapat bersua... hehehe...

ieda said...

wah seronok akak dah berjumpa GB dan Ayu .. saya je x berkesempatan lagi .. teringin nak jump[e akak :)

Tiramisu Fatiema said...

rajin akak jalan2 ek..makanan tu best je...nak2 asam pedas..huhu

nyanyisunyi said...

wahhh seronoknya GB jalan2 jumpa geng blogger dr JB pulak..tp nape gambar yg pakai baju hitam tu di blurr kan?

sisdee said...

wah syok bkumpul dan bkenalan secara "live" dengan blogger jhr ek...hepi jek :)

[PCL] said...

bestnya..ada pertemuan istimewa di sana...semoga ukhuwah berterusan.

Daddy Ziyyad said...

Bagus GB dtg menjenguk bloggers di Johor...

Saya igt nak buat lawatan jugak lah ke kedai Ayu & jumpa akak bila balik JB...boleh? hehehe

azieazah said...

Saya suka tapi saya juga jeles!

Hanis MY said...

teringin juga nak jumpa kak zakie...

ajumohit said...

Setonoknya dpt bersua muka, kerepek tu mng sedap jadi kudapan kan kak

Tihara said...

best nye gathering camni..td dh baca entry kat blog GB..

Sarah Syazwani said...

seronok dapat berjumpa kan

p/s:nampak sedap betul asam pedas tuuu..

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak zakie seronoknya jumpa rakan blogger.next time kalau ke JB, cik ina gi jumpa kak zakie ye.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam akak ku..teringinnyer adik nak jmp akak juga..huhu.nnt pertemuan adik ngan kak ayu adik nak plan jmp akak juga lah klu blh.

LadyBird said...

seronoknya.. itu ke GB yang kecik2 comey tu?

Citarasa Rinduan said...

Assalamualaikum kak zakie

sebenarnya ayu dah karang gak entry hari ini dari sabtu.. hehehe

tapi, boleh pulak, hari ini dapat tempahan sebab ada kematian dikampung..

buat kak zakie yang sangat ku sayang.. sangat teruja mengenali dikau..

sebenarnya ayu kan mmg rasa dalam sejarah bila secara tiba2 kak dihadapan mata..

mujurlah bekal yang ayu tapau tu ada kenangan buat kak...
kerepek pisang tu buatan sendiri.. tapi tulah kan.. agak lemau sebab pisang terlalu muda....
rapuh sangat kan..

skrang nie kita tunggu entry Gb yang dok bercuti tu..
jeng2...
sure banyak yang GB snap buat kenangan

Lelord said...

salam zaiarah ke sini...bahagianya dpt jumpa kawan2 blogger kan. lela sampai skang x berkesempatan jumpa AyuCR

Cikli said...

pertemuan bloggers kecil-kecilan

Nur-nba said...

Salam.. Meriahnya pertemuan akak bertiga.. Banyak sungguh menu dari Ayu.. Lain kali, kalau Kak Zakie ada kelapangan bolehlah kita berdua berjumpa pula. Moga ukhuwah berpanjangan.

Along Maklong said...

salam ziarah..
jalan2 dari blog ayu..

jemarisuri said...

salam kenal dan singgah dari blog ayu,..seronoknya dpt jumpa secara live kan. hehe

MamaEma said...

Seronokkan kak, jumpa rakan blogger

MamaEma said...

Seronokkan kak, jumpa rakan blogger

mama aini said...

seronoknya dpt jumpa geng blogger !!..

Fatin Mraz said...

wah wah GB dah jumpa akak dulu..x leh jadi nih..hehee

hani@debumelukut said...

seronoknyer...

Abd Razak said...

Assalamualaikum kak..

Moga ukhwahnya terus terbina...

Penjejak Mimpi said...

Bestnye bile akhirnye dapat bersua muka lepas slalu berbicara di alam maya... kan kak?

Kakzakie said...

Terima kasih buat teman-teman yg sudi singgah memberi respon atas pertemuan kakak dgn Ayu dan Umai (anak Ayu)serta GB dan Ku (teman GB):-

Acik Erna, Kakcik (kakak teringin nak jumgp akakcik tau), ieda, Tiramisu Fatiema, Nyanyisunyi, Sisdee, PCL, Daddy Ziyyad (you are always welcome doc.. bring along your 2 heroes too), azieazah, Hanis MY, ajumohit, Tihara, CIk Ina DDC (bawa Yuyi & Firdaus sekali cik ina), Lydia Miza (bila balik M'sia kita boleh atur dik), Ladybird, Citarasa Rinduan (memori yg terindah Ayu), Lelord (terima kasih singgah sini), Cikli, Nur-mba, Along maklong (terima kasih singgah sini), jemarisuri (terharu sudi ke sini), mamaEma, mama aini, Fatin Marz, Hani@debumelukut, Abd Razak dan Penjejak Mimpi.

Terima kasih semuanya:)

Kella said...

alaaa.. kali ni kita pulak jeles nih! huhuhu... bestnya dapat jumpa kak ayu n Gb tu... =)
best jugak.. kak ayu dapat jumpa kak zakie.. pendek kata .. memang semuany best la!

panjang umur kita ketemu jug.. =)

norhidana said...

naper muke yg cun tu di blurkan... msti bestkan kak dpt jumpak kwn2 blog nih... lg best dpt ole2 lg... dpt mkn asam pds yg sedap tu... jeles2

gadisBunga said...

saya penah ada kenal sorang pompuan ni masa kat U dulu. dgr2 ustaz2 suruh dia pakai purdah sebab dia cantik sgt. siyes ni!

*kak zakie ni kategori2 tu lah. eheheh~

Huda said...

ala seronoknya dapat jumpa kawan blogger..Jom kita jumpa kak zakie...

Cikgu Ma said...

seronoknya kak..jeles saya baca entry2 pasal gathering blogger2 nih...

sejenis ketagihan

Cikgu Ma said...

seronoknya kak..jeles saya baca entry2 pasal gathering blogger2 nih...

sejenis ketagihan

Ladysirna said...

salam kenal kak

menggodala asam pedas ikan mayong tu;)

Kakzakie said...

@ kella: Bila alam maya menjadi nyata di depan mata pastinya best kella...


@ norhidana: Meninggalkan kasih yg panjang Dana


@ Huda: Boleh dirancang Huda. Bila agaknya tu... kita bukan jauh pun


@ Cikgu Ma: Alahai cikgu, kalau dekat boleh juga kita bersua kan


@ Ladysirna: Salam kenal juga dari kakak Lady. Terima kasih