Saturday, December 10, 2011

Cuti lagi - Tinggal kenangan

Melirik sebentar mengimbau detik percutian yang berlalu.


1. Adik - Melihat kakak-kakak membeli key-chain dia pun membeli juga dan ingin diberi kepada temannya juga. Pengalaman pertama adik melakukan ibadah solat secara jamak dan qasar. Balik rumah dia masih berkata "Adik nak jamak semua sekali zuhor, asar, maghrib, isya' dan subuhlah mama esok adik tak payah bangun pagi". Masih belum mengerti lagi dan perlukan panduan mama/papa/kakak lagi.

2. Yasmien - Beli keropok, key-chain dan fridge magnet mengalahkan orang sudah bergaji. Ramai betul kawan yang hendak diberi. Membeli t-shirt busana Muslim yang jauh lebih murah berbanding di JB. Kipas tangan dibeli di masjid terapung amat disayangi

3. Nurienne - Tidak kurang juga membeli keropok, key-chain, fridge magnet dan souvenirs yang di hias indah di dalam kotak buat kawan-kawan. T-shirt pun dibeli selain untuk diri sendiri juga tidak dilupakan pada kawan-kawannya.

4. Mama - Menimba pengalaman lama. Sebab ini bukan kali pertama pergi. Cuma yang membuat mama amat gembira bila melihat bangsa mama di sana jauh lebih maju berbanding tempat mama di sini. Membuka mata dan minda mama lebih luas lagi. Keropok losong, lekor, kering bermacam warna mama beli. Kena agih juga pada mereka yang tahu mama bepergian selama 5 hari. Terasa juga stamina mama kian pudar kerana ketika sedikit terjahan manja ombak menampar tubuh, mama sudah terlentang di tepi pantai.

5. Papa - Banyak juga cash papa mengalir. Tapi beruntung kerana tidak ada interest sebab banyak transaksi adalah secara tunai. Papa juga tersenyum lebar melihat warna-warna dedaunan yang menghijau di sepanjang jalan yang dilalui, tidak kurang juga kibaran bendera hijau berjejeran yang amat kurang kelihatan di tempat kami. Papa senyum memanjang walau keletihan memandu bibir tak putus berkata suka Terengganu dan ingin ke sana lagi dan terus Kelantan kalau ada peluang.


~~ Sesekali Allah beri peluang bersantai bersama keluarga. Moga ada peluang lagi di masa-masa akan datang.~~


45 comments:

Zefa NorAsmara said...

Kuala Terengganu.. lokasi wajib percutian kami sekeluarga.. :D

kasihibu said...

terengganu memang menarik kak, kalau lalu jalan lama sepanjang tu adalah laluan di tepi pantai

eelobor said...

hehehe.... mesti PAPA cakap, perkara kecik jer tuh. tak de hal sangat la yang mnegalir keluar berbanding dapat bersama keluarga.....

Pia said...

"ohhh bestnya bercuti bersama keluarga....ms keluarga belah suami pergi majlis kawin adiknya di t'ganu(dpt adik ipar org sana)...kami saja tk nak ikut naik bas..nak pegi ngan keta sendiri sbb leh jln2 kt mana2 kami suka tk susah2kan org lain...lps diorang balik kg,kami sewa 'homestay', pulak pastu esoknya jalan2 lagi...ank2 beli mcm2,baju muslimah tu dah tentulah sorang sepasang...keychain penyu juga dn FM penyu juga dbeli kt masjid terapung..."

Liza said...

mmg best kalau ikut jalan lama yg tepi pantai tu..org jual keropok losong ngan satar pun berderet2tepi jalan tu...
Liza pun suka jugak kalau balik kelate lalu ikut trgnu..

Mohamad Adli Bin Desa said...

menarik tu...hehe.fridge magnet antara benda penting kalau p bercuti kan.hehe

Amie said...

Assalam Kakzakie,
pengalaman solat jamak tu memang satu perkara baru terutama untuk anak-anak, elok benarlah mereka dapat pendedahan begitu,
seronok bercuti ye Kakzakie.

Sharifah Nadzarah said...

BESTNYAAAA...

tunz said...

mesti seronok kan....

Ati Masrif said...

ati kesan last yr mmg best
tapi kesihatan ati sendiri tak
mengizinkan nak jalan2 jauh
kena tunggu keta baru kot...hehe

PCL said...

hari ni turn ktorg plak kak....ank2 dah balik dr kpg.....memenuhi kehendak dorang la..

umialya said...

keropok losong tetap di hati

So Shy Lady said...

bkan slalu kan kak... asyik kj je bosan jugak hidup ;D

Munnafendy said...

lama dh xpergi terengganu kak...masa abg sy kawin dulu, skg anak dah 3 dh pun..bila ntah dpt pg lagi =)


heee...bendera ijau.... =))))))

gadisBunga said...

heheh, adik tu nak jamak semua waktu solat ye? mmg genius. saya pun pernah terfikir mcm tu masa kecik dulu. heheh~

sayang betul saya tak penah bercuti ke terengganu lagi. takleh jadi ni....~

Cik SHiNJU said...

Hehehe...sengih baca telatah adik..
Yun pun dulu gitu gak,nak jamak semuanye... :P

LAici KAng Ais said...

wah !!keropok lekor.nyummy

Tihara said...

KT tempat paling best sbb penah duk sana dulu...rindu kpok losong,sotong tepung n air gelas besor.. :)

Sekamar Rindu said...

salam...


"sebuah keluarga yang bahagia..!.." itulah yg terpacul di bibir saya selaps membaca entri ini...

rasa terharu pun ada.. tak apa cash p "papa'menhalir...mengalir ke arah yg baik membawa family mkn angin tak pe..

abah khalisha said...

betul tu..seronok dpt spent time ngan faily

ieda said...

aah kak .. kalau dpt bawa keluarga bercuti luar dari daerah kita nie seronok kan ..

saya nie x kemana2 punn kak .. cuti x dibenarkna sbb ada lawatan penting dlm bulan nie .. harapkan sabtu ahad jee huhuh

rATu kEBaYA said...

Bestnyer kak pergi terenganu... Teringin jugak nak kesana.

missgee said...

Budak2 sure paling gembira..
Cuti yang menyeronokkan..

ILA HonEyBuNNy said...

kesimpulannya, mama papa dan anak2 happy kan dengan percutian kali neh...;-)

EmpayarUtama said...

Ni betul2 tour sempena cuti sekolah sampai 3-4 entri hehe

ainnoraini said...

Best ye kakzakie gi sane ye...saya tak pernah sampai lagi ni... Harus lepas ni nk kabor kan pada en somi next percutian kesana pulak...

pena rozie said...

Oo.... Datang ganu ek. nape x singgah rmh pun....

Citarasa Rinduan said...

kakakku kakzakie.
rupanya kak makan angin ke terengganu

syukur, semua happy............

Kunang-Kunang said...

Selamat bercuti.

Balik ke Dungun baru-baru kak ani tak sempat ke Kuala Terengganu sebab asyik hujan.

lieynanilaz said...

borong kepok losong banyak2...:)

Mama Mirza said...

memang sangat seronok.. dan lebih besar ertinya bila bersama keluarga.. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kakzakie...

bercuti ke terengganu memang seronok.ada keropok ikan pedas tuk adik?aduhh teringin lak tiba2.

ORLANDO AHMAD said...

best nyer kak..

fuad ansari said...

itu namanya membeli-belah.. lepas beli terus 'blah', sbb mama tolong bayarkan..

p/s: gurau2 je kak zakie.. jgn amik hati ye.. (",)

Cikgu Tie said...

Bestnya nyer dapat P Terengganu. Cikgu tie suka sangat pemandangan yang terdapat di Terengganu.

aimaniman said...

seronoknya dapat bercuti bersama keluarga, mama kalau nak bercuti kena fikir banyak kali sbb poket kurang membenarkan,.. lg pun abah susah nak minta cuti, ...

hani@debumelukut said...

ok, bila nak bercuti ke kelantan, hubungi saya...bisa saja jadi tour guide.

Kakzakie said...

@ Zefa: Seronok ke Terengganu kan


@ kasihibu: Itulah laluan kakak sya...sepanjang pantai


@ eelobor: Sesekali ye tak


@ Pia: Anak kakak membeli keychains dan FM banyak tapi kebanyakkannya utk kawan mereka


@ Liza: Kalau macam tu Liza dapat menikmati selalu bila balik Kelantan ye


@ Mohamad Adli bin Desa: Itulah yang paling mudah dibeli dan dibawa pulang


@ Amie: Adik belum pernah lakukan sebelum ini. Ini pengalaman pertama dia Amie


@ sharifah Nadzarah: Memang best


@ Tunz: Seronok tidak terhingga


@ Ati Masrif: Oh Ati nak beli kereta baru ye...ok lepas ni bolehlah jenjalan jauh


@ PCL: Sementara cuti sekolah PCL. Nanti bila dah sekolah susah nak kumpulkan mereka


@ umialya: Kakak beli banyak umi. Kalau boleh nak lagi tapi kereta dah sendat


@ So Shy Lady: Betul SSL. Ambil peluang cuti bersama anak-anak

Kakzakie said...

@ Munnafendy: Kalu macam Munna mudah masih solo. Boleh pergi dgn kawan-kawan..


@ gadisBunga: Cari masa dik terlanjur masih solo lagi


@ Laici Kang Ais: Yg tak losong pun yummy juga tau hihi...


@ Tihara: Aduh... kakak pun yg pergi sekadar 3 hari pun rasa rindu juga


@ Sekamar Rindu: Moga kami diberi peluang lagi SR. Kumpul duit dulu dari sekarang hihi...


@ Abah khalisah: Terlanjur mereka masih kecik bila besar susah dah nak kumpul sama


@ ieda: Tak apa ieda, lain kali boleh pergi. Anak-anak pun faham, tugasan kita kena utamakan juga


@ ratu kebaya: Kalau bujang RK pergi mesti mereka berdua suka main pasir pantai


@ missgee: Kalau dah nama budak cikgu memang suka


@ Ila honeybunny: Alhamdulillah kami bersyukur dik


@ Empayar utama: Cuti sakan hihi...

Kakzakie said...

@ ainnoraini: Insya-Allah en. suami ain mesti mahu punya.


@ pena rozie: masa di sana kakak teringar PR tau, tapi tak tercontact


@ Citarasa Rinduan: Sesekali Ayu... anak-anak dah habis periksa


@ Kunang-kunang: Nasib kakak agak baik kak ani. Cuma masa perjalanan balik dari K. T'ganu ke Dungun ada hujan selainnya ok...


@ lieynanilaz: Banyk jenis keropok kakak beli dik


@ Mama Mirza: Kakak suka sebab banyak kelompok Melayu yg berjaya dapat dilihat depan mata


@ Lydia Miza: Kalau dekat boleh kakak bagi dik... jauh nak menyeberang padang pasir hihi...


@ Orlando Ahmad: Memang best dik


@ fuad ansari: Betul tu. Dah beli tak tunggu lagi. tak boleh tahan mama/papa


@ Cikgu Tie: Cantik bukan saja pemandangan tapi org-orgnya juga cikgu


@ aimaniman: Insya-allah satu masa mesti dapat pergi juga.


@ hani@debumelukut: Aduh cikgu.. macam nak pergi sekarang juga. Insya-allah dlm perancangan kami nak kesana juga satu hari nanti

Tiramisu Fatiema said...

memang best dapat bercuti kak..huhu..kalau shopping memang banyak benda nak dibeli...

Kella said...

seronok pergi ganu kiter kan! dah lama tak kesana pun... hujan tak kak kat sana musim2 macam ni.. ?
kita pun rasa yang sama..bila family datang sini..seronoknya tuhan je yang tahu.. bila diorang balik.. sunyi sepi pula hati nih.. hmm

azi said...

Kak zakie..
Kalau ke terangganu, memang seronokkan kakak...saya paling suka keropok lekor..

Kakak, banyak shoppingye kat sana....tak ade ke untuk orang SP ni..he..he...(lawak aje kak)

MamaEma said...

biarpun IC Terengganu..tapi saya akan gagal bila berjalan di negeri terengganu..hehee

Cik Ina Do Do Cheng said...

memang bahgia setiap kali dapat bercuti bersama family tersayang, moga Allah SWT murahkan rezeki kita, kak zakie.