Thursday, December 1, 2011

Selera bapak

Sementara bapak berada di rumah aku tempohari, aku mencuri masa membuat resepi kegemaran bapak. Bapak makan tidak ada yang pantang. Syukur diberi kesihatan yang baik. Masih boleh minum air batu lagi. Kuih yang sejuk lagilah dia suka. Malam itu aku buat triffle buah campuran buat bapak.

Lapisan bawah - Cepat dan tidak perlu membaking dulu aku gunakan pandan swiss-roll ini. Potong dan susun dalam bekas jadilah lapisan bawah, kemudiah siram dengan air buah yang buah-buahannya akan digunakan untuk topping bahagian atas. Yang penting swiss roll ini jadi basah.

Tepung custard - Aku campurkan custard ini dengan susu cair dan sedikit gula kemudian didihkan sehingga pekat. Kemudian aku tuang atas swiss roll tadi. Ini menjadi lapisan kedua. Selepas itu aku tabur dengan buah-buah dalam tin tadi.

Jelly - Biasanya aku guna jelly yang biasa orang buat lengkong tapi tidak ada stock, aku guna serbuk dadih yang selalu aku buat untuk anak-anak. Aku didihkan bersama sedikit saja gula sebab dadih ini sudah manis. Kemudian curah atas mixed fruit tadi. Siap....

Triffle ringkas - Sangat mudah dan ringkas dan yang penting bapak suka sangat sebab lembut dan sejuk. Makan tengahari paling sesuai. Sebab itu aku buat waktu malam, simpan dalam peti ais, esoknya sudah boleh dinikmati. (Warna coklat yang kelihatan itu adalah kulit swiss roll yang aku tidak buang, kalau buang lebih cantik warnanya hijau - tapi aku sayang lepas potong terus susun hihi....)

Dari atas - Kalau dari atas kelihatan seperti ini. Jelly merah menutupi buah-buahan.

Baki - Ini baki custard dan jelly yang lebih aku masukkan dalam bekas jadikan dua layer. Masa hendak makan, potong kecil curahkan susu cair dan masukkan mixed-fruit, janji tidak membazir. Itu cara anak-anak aku menghabiskan makanan yang mama dia buat.


~~ Cuti sekolah ada 3 mulut sentiasa menanti apa-apa saja yang ada di dapur. Kalau tidak mereka akan mencipta resepi sendiri yang dilihat melalui internet, kemudian mereka juga yang makan sesama mereka.~~



70 comments:

Citarasa Rinduan said...

wah..
terasa di tekak ayu kenikmatan selera bapak..

sebab ayu pun suka...
kak buatkan utk ayu sekali ya..

(ayu sok tension.. hehhehe)
nak manja2 pulak.

~izan~ said...

sedapnya trifle...sana sini org buat,izan tak smpai seru lg..tgk trifle akak nmpk sgt sedap dan sejuk plak rasa tekak (blum mkn lg tu hehe)

Mamamya said...

dah lama lia x buat triffle ni..masa belanja umah aritu dah beli bahan2nya...tp ntah bila nak buat...

btl la kak...cuti sekolah ni makanan utk kudapan anak2 mmg kene sentiasa ada...lbh2 lagi sekarang musim hujan...mya/pika asyik nak makan je...yg selalu di order makanan b'asaskan mi..

QueeN TerataI said...

Alamak! terliur ibu mengandung ni kak.. adussss kena buat ni.. tp biasanya ibu mengandung ni xnk mkn makanan yg dibuat sendiri ye x? errr nak suruh siapa buat ni? hehehehehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

Salam maal hijrah
sedapnya trifle teringat kat milo. kak zakie , cik ina belum pernah buat lagi trifle. mesti cuba ni, jeles ngan kak zakie.

Tiramisu Fatiema said...

nampak sedap.kak...nanti bolehla buat lebih..hehe

Amy Syaquena said...

kak amy ngidam makan kek sekarang nie , meh anta kat amy sikit hehe...

Huda said...

akak, triffle ni la kegemaran saya kak..tetiba terasa mau buat pulak..

Hani Solehah said...

wah.. sedapnye akak... cane nak buat triffle tu?

aizamia3 said...

mula terliur.. ;)

ibundo said...

salam kak zakie,
seronok masak kalau ramai yang pekenan nak makan. Alhamdulillah bapa juga masih sihat.

Amie said...

sportingnya bapak... biasanya kita yang kena masak ikut selera bapak ye...

Aien Not Alien said...

nampak sedap la kak... rajin akak buat, untung orang dekat rumah dapat makan....hehe..

amirah said...

wow..nampak mcm best la kak..teringin sebenarnya nak buat tp blom ada kesempatan lagi

Tentang Kita said...

sedapnyer....penah wat tp x berapa menjadi

lieynanilaz said...

buat triffle ni mudah....sedap dimakan kala sejuk..hehe.

munna said...

WAH!..SEDAPNYA KAK ZAKIE.... MUNNA PUN SUKA PUDING NI SEBAB SENANG NAK BUAT

Sharifah Nadzarah said...

sedap3....
jarang akak n3 makanan...
sy pun suka triffle...

Nurul ain said...

wowww... nmpk mcm sedap jer ni

Kancil 8349 said...

sedapnya...hehehe...

Kakzakie said...

@ Citarasa Rinduan: Kalau ada tautan kasih sesama blogger kat Citarasa Rinduan Ayu bagitahu kakak buat banyak-banyak hihi....(kes jeles tak dapat pergi anjuran Dato' LF)


@ izan: Kakak buat tak pakai sukat pun izan. Janji jadi. Yg penting bapak suka...malu dgn izan yg expert


@ Mamamya: Ala... buat tak lama mana dan tak macam membaking Lia.


@ Queen Teratai: Kakak rasa triffle ini mudah sangat Queen. Luangkan masa tak sampai satu jam dah siap


@ Cik Ina DDC: Salam maal hijrah juga cik ina. Kakak malu kalau nak tunjuk masakan kakak dgn org-org expertise macam Cik Ina... Cik Ina buat mesti hebat


@ Tiramisu Fatiema: Budak pun boleh buat TF. Senang kan sebab tak perlu tunggu lama


@ Amy Syaquena: Kalau dekat kakak dah hantar Amy... jauh nun di sana. Kakak akan berada di T'ganu pada 2-3hb ini tau


@ Huda: Ala Huda... bukan susah mana pun. Kalau zara pun boleh buat (tapi masakkan dululah custard/jelly - biar dia yg tuang)


@ Hani Solehah: Kakak buat kuih jenis tak sukat tapi macam mana pun kalau buat ini mesti jadilah dik... cubalah


@ aizamia3: Hmm... kalau dekat kakak boleh juga hulur

LYAfrina said...

sedapnyer..klo mulut x sedap ni, dpt makan ni, terus segar kan..

Kella said...

best ni kak ... memang mengiurkan ajenyer kalau sejuk sejuk! puding triffel ni memang laku kalau di buat.. nampk cam susah.. tapi melalui penerangan akak tu macam mudah je pulak! hehe.. =)

Kakzakie said...

@ ibundo: Wa'alaikumsalam kakpah. Sekarang kan cuti sekolah, anak dara kakak setiap kali mencuba resepi mesti ada camera. So itu yg kakak boleh terikut sama hihi...


@ Amie: Kakak kalau boleh nak tambat biar lama sikit bapak duduk di rumah kakak. Buat masak apa saja yg dia suka


@ Aein bukan Alien: Cuti sekolah dik, anak-anak dgn bapak kakaklah yg makan


@ amirah: Buat ini tak lamalah Ami. Bandingkan nak membaking lagilah lama


@ Tentang Kita: Tak jadi dimananya dik? Kalau sekali tak menjadi kali ke dua mesti ok


@ lieynanilaz: Betul mudah dan cepat.


@ munna: Kakak nie munna buat kuih yg senang-senang sebab tak pandai yg jenis berhias-hias tu :)


@ Sharifah Nadzarah: Tiap hari masak SN tapi camera tak ada. Kali ini cuti sekolah anak-anak dara tu asyik dgn camera bila di dapur. Itu yg kakak pun ambil peluang masa buat ini ambillah gambar...


@ Nurul ain: Kalau suka sedaplah juga. Kakak buat utk bapak kakak


@ kancil 8349: Hmm.... macam dapat rasa aje cikgu:)

Kakzakie said...

@ Lyafirna: Kakak suka buat sebab bapak & anak-anak kakak sukakannya


@ kella: Memang senang kella. Cubalah macam mana sekalipun mesti jadi punya. Yg penting jgn lupa basahkan dulu swiss roll cake itu sebab nak bagi ia lekat dgn cantik bila kita tuang custard.

Fara said...

Sedapnya kak! Dulu mak sy rajin bt puding mcm nie. Guna kek swiss roll tu. Tiap kali bt, sy le yg mengadapnya. Tp sejak2 die kena kencing manis dan anak2 dah besar, tak nah lak sy tgk die bt lagi. Sob...sob...

Eye_nee said...

kena pulak dapat makan tengah hari masa matahri tgh terpacak tu...nyamannnnnn jer tekak....

norhidana said...

sedapnyer kak... tp dana tak reti buat... (bnyak sgt step..org mls katakan)

kakcik said...

Bagusnya anak2 KakZakie boleh sediakan makanan sendiri. :)

adarnadzmie said...

alahai nampak sedappp la trifle kakzakie ni... dok cari gak resepinya.. leh cuba versi kakzakie ni la nnt...hehe

cinnamon.com said...

rajin..:)asyik nak makan aje lah ye..mcm anak2 saya..

ct rahani said...

sedapnya kak.. sy x rajin nk membuat triffle2 ni sumer.. x berbakat pun ye gak.. hehe..

ajumohit said...

Makan sejuk2 ni best ni kak, hihi... Saya tingin nak buat tp lum bkesempatan lagi hihi

S..U..D..@..I..S said...

sedap family saya pun suka kalau ada makanan yg sjuk2

Anaa said...

hari ni milo pun kasi resepi triflet gak.. itu tandanya, saya kena buat jugak kakzakie.. dua resepi dah ada, kalao tak buat jugak, namanya memang pemalass.. hehehe..

ariana said...

Kakzakie, nampak sedap sgt tu..
samalah anak2 saya pun time cuti ni ada saja yg diorang nk try masak..bila google resepi, mulalah keluar mcm2 jenis..yg modal sampai rm 30-40 pun ada, tp saya turutkan lah juga sesekali,mood dorang tgh rajin nk eksperimen..hehe

Mohamadazhan.com said...

huh! tergugat selera tgk.hehehe.simple ja kan tgk...kalau sy bt ni ntah jadi apa bentuk nanti.hehe

missgee said...

Aduh kak..
Sedapnya!!!
Kenyang mata saya :)

Acik Erna said...

kakzakie..acik pun terliur ni..nampak sedap..lagi la kalau dah sejuk..acik selalu makan triffle.beli la dikrestoren ada jual..acik tak pernah lagi masak sendiri.

Afida Anuar said...

SubhanaAllah...kak zakie, sedapnyer nampak..dah la tengah lapar ni, hujan pulak kat luar tu.. he he;)

Cikli said...

lagi best oo oo ooo.

CikGu Ma said...

adusssss...asal datang sini, mesti terliur dgn makanan...kak, rindu nak balik semenanjung rasa makanan kat tempat sendiri...huhuh

sisdee said...

sedap gile..ngeee

alhamdulillah sihat lagi bapak ek..:)

Juliet_iRa~" said...

sll tgk blogger buat triffle ni..hee..tp Ira tak pernah cuba la kak..

nt nak cuba...nampak sedap sangat..:)

blh potong ke nt? ke main cedok2 je?huhu

Yan said...

nak sikittttt..

Penjejak Mimpi said...

kak.. anto la kat org KL ni sket...

eelobor said...

emmm...sungguh ringkas selera bapak yer. senang nak membuat nya...

redza said...

sy reti makan je kak hehe

Maya Mayana said...

emm sedapnya kak..memang enak dimakan kala panas2 kan?


emm Fm dh dpt belum kak? yana dh pos

rATu kEBaYA said...

rasa dah sampai kat tekak je kakcik... sejuk je kalau makan yg baru keluar dari peti ais...

aanie said...

sy x penah makan triffle ni...nampak macam sedap....

Liyana Zahim said...

Sy kalau bab2 buah kek, kuih ni mmg baling ke dinding boleh pecah dinding tu.. Huhuhu~

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
sedapnya...nak sikit..

Terlupa Lagi | Teratak Usang

ainhany said...

salam akak,

mcmnie tak cukup laa...pakchik dapat makan tapi ucu pun nak jugak nie...sila buat lagi untuk tetamu pulak..hihiii

sedapnya dapat jamu ayah dan hiburkan hatinya..bertuahnya anak sebaik akak. Amin

Aida Ali said...

Sedapnya.... naklah sikit

Mak Su said...

amboi kak, seronoknya! :)

aimaniman said...

saya pun suka buat trifle tapi anak2 x suka makan apa2 kuih pun yg dia orang suka sup dan masak lemak je,.. entah apa2 citarasa anak2 saya x pelbagai langsung, bila buat, mak dia je yg makan sampai licin...

Papa Mifz said...

sodap nyer...dari gambar nih dah nampak betapo sedap nyer..belum raso lagi...

L said...

waaa. sedapnyer. lapor balik dah nieh.. siapa nk bertanggungjawab nieh.. huhu

jom baca kejap=0
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/tuntutan-ifc.html

naza isma said...

Sedap ni.dh lama x buat.huhu

LiFe KaMi said...

tengok pun dah tahu sedap,
kami gemar makan triffle ni,
selalu beli kat kedai jer,
ingat nanti nak buat macam kak zakie ler..:)

CIK JATT said...

saya pun suka makan triffle. sedap, yang penting senang yang amat nak buat:)

maya amir said...

lamenye tak buat triffle..mmg nak kene buat ni...sejuk2 tekak bile mkn triffle..ohww! so yummy:)

MamaEma said...

kak, nak sikit...

Temuk said...

Syukurlah Kakzakie dapat peluang melayan selera bapa. Saya amat yakin, apa yang dilakukan itu pasti menggembirakan hatinya. Sementara dia masih boleh bergembira dan dapat menikmati sesuatu yang digemarinya, insya-Allah kita lakukanlah yang termaksimum untuknya. Kito pun bakal tuwo!

Cik SHiNJU said...

Sedapnye...kakak yun salu buat..
Terliur nengok pic ni...

Kakzakie said...

Terlebih dahulu maaf dipohon kerana kakak baru pagi ini kakak dapat membaca komen selepas minum petang lebih kurang jam 3:30 petang kakak bercuti bersama anak-anak. Terima kasih di tas komen teman-teman: -

@ Fara
@ Eye_nee
@ norhidana
@ kakcik: bukan pandai kakcik tapi suka mencuba

@ adarnadzmie
@ cinnamon.com
@ ct rahani
@ ajumohit
@ sud@is
@ anaa
@ Mohamadazhan.com
@ ariana: Anak perempuan macam itu agaknya ariana
@ missgee
@ Acik Erna
@ Afida Anuar
@ Cikli
@ Cikg Ma: Berada dirantuan kena tabah cikgu
@ Sisee
@ Juliet Ira: Pakai cedok aje..:)
@ Yan
@ Penjejek Mimpi
@ eelobor
@ Redza
@ Maya Mayana: Malam tadi balik baru perasan dah sampai masa kakak bercuti
@ Ratu kebaya
@ aanie
@ Lyana Zahim
@ iza eratak usang
@ ainhany: Dtglah cu, nanti akak buat
@ Aida Ali
@ Mak Su
@ aimaniman: Mama makan mesti licin:)
@ Papap Mifz
@ L
@ naza isma
@ Life Kami
@ Cik Jatt
@ Maya Amir
@ MamaEma
@ Temuk: Kasih pada bapak tak pernah luntur cikgu
@ Cik Shinju

Sekali lagi terima kasih buat semua.

Kakzakie said...
This comment has been removed by the author.
Munnafendy said...

ringkas tp sedap =)

Nur-nba said...

Rajin Kak Zakie.. Nur belum pernah mencuba lagi resepi ni.