Friday, December 16, 2011

Hujung-hujung Tahun 2011


Bila hujung-hujung tahun banyak fail sudah penuh sesak. Hendak buka fail baru rasa sayang, tidak buka fail baru dokumen hendak dimasukkan sudah sendat. Tetapi kerana adanya sifat tidak 'berperikemanusiaan' aku paksa juga kertas-kertas itu bertindihan hingga ternganga-nganga kulit fail. Mujur juga kertas itu tidak pandai menjerit.


~~Mood sekarang mahu membuka fail baru untuk tahun 2012 bukan fail baru tapi untuk dokumen 2011. Sabarlah fail-fail 2011,semakin hampir sudah giliran kamu kena masuk setor.~~

61 comments:

FasiHaH SupiaN said...

huhu tu dia kak zakie..banyak dan penuh sarat....tengah bayangkan, kalau di audit firm bagaimana pula gambarannya, kelak sy juga akan merasa seperti ini..huhu

pB said...

ikat getah

Sharifah Nadzarah said...

kak sy 3 bulan sekali document kena masuk stor..coz fail dah tak muat...
biasalah kak..

Hanis MY said...

tutup yang lama buka yang baru... lawak la kak zakie ni tiba2 saya bayangkan kertas tu menjerit minta tolong sebab tersepit...

Tiramisu Fatiema said...

tebalnye kak..huhu...

Fara said...

Makkkkkkkkk! Letih sy tgk fail tebal mcm tu sekali. Adehh! Sy pun mcm tu kak. Nak bt filing tu pun jenuh tau!

Munnafendy said...

fuhhhh terkeluar segala urat nak mengangkatnye ni kak

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Terbayang juga fail yang dicatat untuk kita selama ini...

nabilah_2908 said...

tinggal bebebrapa hari je kak..takpe la kena paksa sikit kertas2 tu..hehe..:)

kakcik said...

Sekarang pejabat kakcik sedang sibuk dengan 5S. Fail2 kena simpan dalam kotak. Mana yang susah nak tutup, kakcik sumbat juga selagi boleh. :)

Tihara said...

wahh tebal nye kak... :)

miloais milo said...

sib baik lah iols dah tak uruskan DCC lagi... memang senak perut tengok file2 yg tebal macam ni! :D

adarnadzmie said...

wahh!! tebalnya fail kakzakie ni... dah namnya ujung tahun kan mesti penuh fail tu..kihkih... thn depan kena buka fail baru la tu...

mama maman said...

amboi.. menjerit kesakitan ye...:)

sama la ngan saya.. skrg nih rasanya kena sesat ngan fail je... takde pemandangan yg besh pun..

norhidana said...

hehehhe... sama lah kak... tp dana tak sempat msk akhir thn dh tebal berjengkal...

sama lah mcm hidup kite kan kak, dh kene bukak fail hidup baru 2012 nih

amirah said...

mesti busy kak zakie bila nak masuk thn baru ni..

fuad ansari said...

kertas sgt memainkan peranan dalam kehidupan masyarakat..

walaupun IT dan komputer berkembang maju, sukar juga utk mengamalkan konsep paperless sepenuhnya...

Mohamadazhan.com said...

hehehe...tutup buku, buka buku baru =)

[PCL] said...

fail 2011 dah tolak tepi....memang kemas akak tu..

MOKCIK AZWA said...

alahai.. i wish i could close my file like that hehehe... selagi tak selesai..selagi tu tak bleh tutup hingga bertahun2..

CT NoArIzAh ArIs said...

Ermmm ...sy pun tengah jeling2 fail mana yg akan jadi mangsa utk di sumbat dlm bilik kocik tu.

Kakzakie said...

@ fasihah supian: Masa audit biasanya ikut saja mana document dia nak bagi sja. Yg di setor pun kami susun kalau satu matter tapi ada sampai 4-5 files pun ada


@ pB: Tempat kakak tak ada sistem ikat getah.


@ Sharifah Nadzarah: Kakak ada yg tak boleh. Tapi kalau macam quotation tu akak rasa dah lebih dari 10 files.


@ Hanis MY: Itulah Hanis bayangkan kalau kertas tu menjerit takut kita


@ Tiramisu Fatiema: Sental selagi boleh dik...


@ Fara: Selagi boleh masuk malas nak buka baru. Kakak guna fasteners selit atas dia. Nak buka baru macam sayang pulak


@ Munnafendy: Kalau file merah lagilah Munna. Biru dah hitam nie biasa saja semua org boleh


@ Werdah: File kita di akhirat kelak entah macam mana kak Werdah ye...


@ nabila_2908: Itulah dik kakak selit je. Ada tu kakak guna fasteners dan sental atas dia


@ kakcik: Samalah kakcik selagi boleh macam malas dan sayang kalau nak ambil file baru


@ Tihara: Minggu ini banyak file kakak yg macam ini kakak dok sental masuk sebab sayang nak buka file baru

Kakzakie said...

@ miloais milo: Kakak punya ada yg tak boleh org lain buat especially yg private & confidential, kena setel sendiri


@ adarnadzmie: Ini bukan sepanjang tahun tau tapi ada yg baru dua-tiga bulan tapi kakak malas sebab dah tinggal 2 minggu itu yg kakak sumbat je...


@ mama maman: Sayang nak buka file baru kan sebab tinggal beberpa hari je


@ norhidana: Sebab itulah file kakak kadang satu tajuk tapi dah ada 5-6 file itu yg malas nak buka baru


@ amirah: Kakak rasa semua yg bekerja akan mengalami sama saja


@ fuad ansari: Walau paparless tapi kadang especially macam dgn MITI dan Kastam document kita submit burn pakai CD tapi bila dia call kita kena rujuk paper juga itu yg kita punya terpaksa print juga


@ Mohamadazhan.com: Hampir tutup dik.. belum lagi hihi...


@ PCL: Kemas dari sekarang kalau tak sendiri susah. Kita nie secretary tapi tak ada secretary hihi...


@ Mokcik Azwa: Kalau tutup file MA punya kes mesti ramai yg tepuk tangan kes dah selesai. Macam mana agaknya file kat mahkamah ye...


@ CT Norarizah: Kakak dah siap-siap dari sekarang CT... Label utk tahun depan dah siap pun

Zaitun said...

Tebalnya...kalau manusia disumbat macam ni boleh muntah hehehe...

bujal X said...

tu fail ke novel??

eelobor said...

seronok tengok orang lain dapat bercuti bersama keluarga... wife saya lak memang bz sesangat setiap kali awal tahun, pertengahan tahun dan hujung tahun. hehehe...pastu bila masa wife tak bz eh?

ikatankasihku said...

hamboi, penuhnyer isi fail tu..hehehe

Cho Zila said...

selalu gak buat gitu biar sendat2 sikit esp kalau dah hujung2 gini...

konde said...

tak terasa menuju tahun 2012 :)

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

dwaty said...

hahaha... samalah dgn saya, kalau dokumen tu sikit jer lagi... saya sumbat jer... rugi buka fail besar isinya sikit... kan3???

Kamsiah said...

jual kat org beli paper lama..:)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sama la kak.. ;-(
ujung tahun ni sibuk nk compile repot..
kena abiskan peruntukan, bayaran...
adess... sume mau settle..
dh la sbpa ni tataw ape lg,
nk kena online ke form tataw.. huhuhu

aliesha kirana said...

hhaha. kesian fail tu. AK pun ade gak fail yg ternganga aje sbb dah penuh, sumbat gak. hihih

aanie said...

sy pun selalu pening bab2 ni...kalau buat 2 fail kan dah hujung thn....

Teenager Housemaid said...

kak, terima kasih sebab sudi singgah..
:')
saya hanya meluahkan ape yg saya rase je..

salam kenal juga dari saya, ya..:)

ct rahani said...

sama la kt opis sy nih kak.. selagi leh sumbat, sumbat je kt fail tuh.. smpai ader yg dh kembong pun.. hehe..

ILA HonEyBuNNy said...

salam akak...

mesti tension bila kerja banyak kan kak...hehe

che mid said...

Salam, sistem online dah banyak tetapi kertas masih dominan ya kakzakie..

So Shy Lady said...

kjap je dh nk mlangkah k thn baru...

nmpak kemas je, kak ;D

Fatin Mraz said...

mm.. mmg sendat..

ajumohit said...

Alang2 nak masuk 2012 lagi beberapa hari lg ye kak, biarkan mereka sendat begitu hihi

Acik Erna said...

kakzakie..masuk tahun baru..seronok bila tengok semua baru kan..

Yan said...

kerja keras ye kak..

mama aini said...

wah sibuknya kakzakie ni..mesti byk dapat bonus, kerana rajin bekerja..

azi said...

Kakzakie..
Saya kadang2 macam kakak jugak...semua fail saya ada turutan nombor ( 1 fail 50 dokumen)...jadi kalau ada dokumen yang tebal..saya masukkan juga..hingga nak termuntah..he..he..

QueeN Teratai said...

akak ni mmg bagus.. documents sya semua berterabur lg.. x failing lg.. ni dah sampai hujung tahun ni.. x kemas2 lg.. hehehehe

QueeN Teratai said...

akak ni mmg bagus.. documents sya semua berterabur lg.. x failing lg.. ni dah sampai hujung tahun ni.. x kemas2 lg.. hehehehe

Alin Marlini said...

kemain tebalnyer kak...hehehe

Afida Anuar said...

sebagai seorang yang terlibat dalam IT industry, saya cadangkan agar dibina satu system untuk menyimpan segala data yang ada dalam fail tersebut, dapat jimat kertas kak.. he he;)

Papa Mifz said...

Fuh..ini kalo hilang satu page pun x perasan..hehe

tunz said...

kakzakie di tag!!!!

http://tunzhotspot.blogspot.com/2011/12/ifazcollection-giveaway.html

Queenie said...

samalah macam kehdupan di dunia ni kan kak, takder yg boleh duduk kekal disesatu tempat selamanya..sampai masa terpaksa dipinggir jua biar sarat mana pun usaha dan jasa....

Zaza Fakharuldin said...

good luck ye...

Kakzakie said...

@ Zaitun: File nie nak muntah tak boleh kak zai:)


@ Bujal x: Hihi....


@ eelobor: Bila sama-sama kerja memang macam itu ee. Kena cari sma-sama cuti baru boleh


@ ikatankasihku: Pandangan biasa bila hujung tahun, malas nak buka file baru


@ Cho Zila: Kalau buka baru macam membazir kan


@ konde: Kakak amat merasai utk menuju 2012 sebab persiapan anak nak naik sekolah


@ dwaty: Itulah sebabnya kakak pun sama juga


@ Kamsiah: Sykt. Sdn Bhd boleh buang selepas 10 tahun


@ Leily | Umi Alya: Rata-rata hunjung tahun nie sama saja kan Leily


@ aliesha kirana: Kita dera dia AK hahaha...


@ aanie: Kakak aanie kadang satu hal pun dah mencecah sampai 10 files. So bila hujung tahun nie adjustkan saja - sumbat selagi boleh


@ Teenagers housemaid: Terima kasih dik


@ ct rahani: Tak apa kembng sikit kan lepas ini dia duduk setor hihi...


@ Ila honeybunny: Buat-buat menyanyi Ila...


@ che mid: Walau guna online masih banyak kena guna juga paper CM


@ So Shy Lady: Masa beredar cepat sangat terasa


@ Fatin Marz: Hm... terpaksa Fatin

Kakzakie said...

@ ajumohit: Meesti aju buat macam kakak juga nie hihi...


@ Acik erna: A'ah acik bila tahun baru guna yg baru baru mood ceria


@ Yan: Taklah sangat Yan


@ mama aini: Sykt kakak rajin ke malas tetap kena rajin juga - biasalah swasta. Bonus? End January kakak dapat tau hihi....


@ azi: Kakak pulak kalau satu file kadang ada sampai 10 part. Lagilah kalau bab quotation dan contract memang berjilid-jilidlah azi


@ Queen Teratai: Kakak biasanya sabtu mesti bereskan semua kalau tak hari isnin serabut


@ Alin Marlini: Nak buat macam mana dah macam gitulah


@ Afida Anuar: Kakak kalau bab submission to other parties memang more to paperless sebab burn ke CD tapi utk rujukan sendiri, customer dan suppliers submit ke kita more to paper itu yg jadi banyak. Custom forms pun masih guna sistem paper lagi - import (K1) dan export (K2)- semua masih paper lagi


@ Papa Mifz: Rasanya tak boleh hilang kot, sebab filing etiap sabtu tak tinggal


@ tunz; Lagi sekali ye hihi...


@ Queenie: Betul Q... sampai masa akan berakhir juga


@ Zaza Fakharuldin: Terima kasih singgah sini...

@xiiinam said...

Bab fail memfail ni...ckLah memang K.O!

محمد رازيق said...

huyoo.. banyak nyer kak.. dah macam novel dah fail2 tuh... hehe.. nanti dah 2012, fail 2011 tuh boleh kaso recycle.. hehe

lieynanilaz said...

memang sendat!!...
cepat2 masuk setor...kepala pun dah x pening lagi..hehe.

Cikli said...

biarlah sejarah berlalu tanpa diubah

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam kak zakie


alah kak zakie mengingat fail cik ina yang menimbun kat opis tu.nak wat cam mana kan cik ina keja makan gaji.cik ina bab menfail memang malas sikit, naknya tahun baru ni azam nak merajin menfail : )

Maya Mayana said...

Buka buku baru juga kita untuk masuk tahun 2012 nanti :)semoga semuanya semakin baik...Amin