Wednesday, April 18, 2012

Bunga raya

Aku sedang mengumpul himpunan berbagai jenis bunga raya. Bukan kerana bunganya sinonim sebagai bunga kebangsaan, tetapi pokok bunga raya sentiasa berbunga itu  yang membuat aku suka. Minat menanam bunga orkid masih lagi tidak pudar hanya sedih kerana bunga orkid aku susah benar hendak mengeluarkan bunga yang banyak seperti bunga rayaku.

Merah - Berdaun putih-hijau. Merupakan pokok bunga raya paling lama berada di halaman rumah.

Merah kecil - Bunga raya ini jenis tidak kembang. Kelihatan bagaikan kuntum tapi memang beginilah ia. Aku dapat benihnya dari satu tempat makan di Pekan Nenas, Pontian bernama "Asam Pedas Madu Tiga".

Merah jambu - Jenis yang kecil-kecil. Aku suka sebab bunganya kecil-kecil tapi banyak dan tidak pernah berhenti dari berbunga.
Putih - Besar dan jarang-jarang mengeluarkan bunga. Daun bukan main meriah tapi bunganya jarang-jarang.



~~ Setiap kali mahu masuk kereta mesti membelek dulu pokok-pokok bunga aku. Balik kerja pun begitu, sebaik turun kereta mesti aku toleh dulu pokok-pokok bunga yang aku tanam di tanah yang tidak sebesar mana itu.~~


79 comments:

Aju Mohit said...

cantik, kak, kat umah aju ada bunga raya yang yang BESAR tu, biasalah kak, adik akak ni tangan panas, bila sampai umah tak kuar pulak bunga dia, kat kedai kemain lagik heheheheh

:: Mrs.Eady :: said...

Subhanallah cantik nyer ciptaan Allah SWT..

Zie said...

Dulu masa kecil sekolah rendahlah..pernah tanam... hidup dan menjadi.. memang tak sangka... naik merimbun... sukanya.... sekarang tanam apa pun macam dah tak menjadi huk huk

redza said...

sejuk mata memandang

Nini D.. said...
This comment has been removed by the author.
Nini D.. said...

kemain cantik bunga-bunga belaan akak

Santri T.P.I.N.I said...

bunga raya putih ni elok untuk turunkan panas badan ketika demam, betul yak akak?

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Bunga Raya pun mmg cantik..
ye la jarang sgt tgk bunga raya kaler putih tu..selalunya yg byk bunga raya kaler merah la kan..

srnok tgk mereka yg rajin menanam ni,
eija x pandai..dkt rumah cuma ada pokok cactus jerk..hehee

Rai Ourkizuna said...

kat daun bunga raya tu selalu ada ulat..hehehe..

daun bunga raya ni mujarab untuk turunkan suhu demam dan panas badan..

~ yus ~ said...

Kak, suka yus tengok yg warna putih tu, jarang yus jumpa bunga raya warna putih ni. Nampak suci..

So Shy Lady (SSL) said...

wah akk rajinnya mnanam, apa smua rajin, jeles ssl tau. pasti meriah halaman rmh akk neh ;D


thanx ats pndapat bernas akk ;D

Aine Ainun said...

Yela kak, kalo da ,minat menanam mmg mcmtu. Sy pon sama, bahagia sgt bila tgk bunga yg kita tanam

cinnamon.com said...

Assalamualaikum kak zakie.

saya suka bunga..

tgok bunga orang,sendiri tak ada tempat nak tanam.sepasu tanah pun tak ada..

beli bunga letak dlm pasu..letak panadol tahan le 2 minggu.

Sharifah Nadzarah said...

WAH!!! CANTIK3..
KITA PUN BERANGAN KAK NAK TANAM TAPI NTAH BILA..MMG SUKA TGOK BUNGA RAYA..
N3 AKAK ALA2 MEMBAKAR SEMANGAT SY...

kasihibu said...

sya suka tengok bunga raya berbagai bentuk dan warna, rajin akk kumpul bunga raya ye?

kakcik said...

Dulu2 pernah terdengar kononnya bunga raya putih boleh dijadikan ubat. Ubat untuk penyakit apa, tak pasti pulak kakcik. :)

Puan Kutu said...

Bunga raya yg pelbagai warna memang cantik. Berserilah laman rumah akk dengan bunga raya..:)

Cho Zila said...

teringat kenangan dikampung halaman semasa kecil2 dulu.. opah memang suka sesangat tanam pokok bungani... mcm2 warna der...
kita suka petik bungatu main masak2... lepaihtu opah jerit....

MOKCIK AZWA said...

Dulu2 kat rumah mama azwa banyak pokok bunga raya nie, ntah kenapa sekarang ni dah kurang dah nampak bunga raya..digantikan dengan bunga kertas la pulaks..

Cik FaRiZaM said...

cantik nye bunga raya putih tu....suci je....yg pink pon cantik...

akak mmg suka tnam bunga ek???

Eye_nee said...

Saya tak berapa suka menanam bunga ni kak....suami pulak yg suka...tp dia suka menanam bunga yg tidak berbunga...

are_lin@yu said...

rajinnya akak..bagus ni berbakti pada tanah..hehe..ayu suka warna merah;-)

aanie said...

cantiknya.....skrg dah jarang nampak pokok bunga raya ni.....dulu balik skolah selalu petik kat tepi2 jalan.....

nabilah_2908 said...

pokok itu sendiri banyak khasiatnya...org kata..daun bunga raya boleh kebahkan demam panas.. :)

akak cuba la tanam bunga raya yg jenis besar punya..sebesar tapak tangan...sy tgk ramai juga yang dah mula tanam...elok je hidup dalam cuaca panas... :)

ikatankasihku said...

ikin suka bunga raya warna putih...cantik sgt

QueeN TerataI said...

salam kak.. Queen pun masih pk2 nak tanam pokok apa kat halaman rumah ni.. botak je rasa rumah Queen xde bunga.. hehehehe

Mamamya said...

kat kampung (umah nyai) mmg byk pokok bunga raya..ada yg bunganya ada 2 tone kaler..klu x silap lia kaler peach+ merah...cantik!


'asam pedas madu 3' tu lia penah makan sekali masa pi umah mak mertua adik kat pontian...blh tahan sedap asam pedasnya...

mama ju, said...

Aslkm KZ

Oh, mama tak pernah teringat nak tanam pokok bunga raya. Ma bayangkan pokoknya besar, tak de ruang pulak. Bunga dia cantikkan?

mama ju, said...
This comment has been removed by the author.
H Abadiey said...

cantik saya pun suka ngn bunga raya gak. tapi x suka menanam... nasib baik encik suami rajin menanam & membela pokok... ngeee...

norhidana said...

lg lah daun nyer banyak gune kan kak... bgs utk sejukkan dmm kan...

akak cari lah bunga raya yg besar gile tuh pastu tgh2 dia kaler merah... lawo... kt umah dana ada tp tak tau skrg tkt abah dh racun je

Pok Amai-Amai said...

Sy tak suke bunga. Tp sy kagum dgn org yg membela pokok bunga. Bkn sng tau..

Huhuhuhu...

-Sara- said...

akak, cantiknya yg merah jambu tuu :)

LYAfrina said...

comel..
kat rmh lya ada spesis bunga raya y kenis kembang tu..byk kelompak

pena rozie said...

cantik la bunga rayer putih tu...

Nazayiena said...

Ingat dulu kat kpg tanam dan tumbuh dgn segarnya yg warna merah tu,arwah mak selalu ambik daunnya buat turunkan panas badan demam.....

wahida said...

cantiknya bunga raya yg putih tu kak...serius saya suka tgk...

noor said...

bunga raya mmg byk spesisnya kan kak. lg satu pkk nih sng nak jaga n pyh nak mati. cantas lah mcm mana pun tetap bertunas kembali. akak penah tgk x bunga raya berlapi dua bunganya heheheh

MamaEma said...

punyalah akak sayang dengan bunga kan..siap toleh dan belek sebelum mahupun selepas balik kerja...daun pokok bunga raya boleh sejukkan panas orang demam..

miloais milo said...

iols baru tau ada kaler putih...
kaler merah selalu jugak tengok
yg kaler pink - makcik iols kat kampung ada tanam...

Teratak Hami said...

Kak,
Saya pun suka tanam bunga raya. Jumpa kat mana2 yg cantik, sure saya kerat batangnya then rendam dalam air sampai keluar akar then tanam. Saya tinggal rumah sewa so buat masa ni tanam kat dalam polybag.

Salmiza said...

jarang dpt tgk bga raya putih tu...cantik...:-)

[PCL] said...

salam, minat sy bermusim la kak pasal pokok bungaan nih...sehati sejiwa bila minat datang seisi famili menguruskannya...tpkn kak, kat sini musim tu blm datang2 lg.

eMMe said...

Kak Zakie, halaman belakang umah, dah mmg siap ada pokok bunga raya, color pink tau kak!!!

pst: thx selalu comment kat blog saya, saya mood skrg, kurang rajin la kak.... huhuu...

mama maman aka yana said...

berbakti pd tanah dpt hasilnya kannn..:)

Fatin Mraz said...

koleksi bunga raya..menarik tuh..

IDAZS said...

bestnya dapat tanam pokok2 kat rumah. sejuk mata memandang dan udara pun segar. saya selalu cari daun bunga raya putih bila anak demam, jelum kepala

Pokok Manggis Depan Rumah said...

cantik nye bunga2 akak..
teringat kat kg bila tgok bunga2 ni..
rindu pula nk balik kg..
terima kasih kongsi bunga2 raya ni akak..

Pokok Manggis Depan Rumah

azi said...

Kakak..
Rajin kakak tanam dan jaga pokok-pokok bunga ye...:)

Saya pernah tengok bunga raya yang kelopaknya bersusun-susun..cantik sangat...kat rumah saya sebelum ini pun ada yang dua lapis warna peach...kalau dekat, boleh bagi kakak benihnya...:)

Qhaifa Nur said...

betul tu kakzakie bunga raya pun cantik juga...lagi senang nak tanam..sekali kuar bunga aduh cantiknya....sejuk mata memandang

CT NoArIzAh ArIs said...

Salam kak..rumah akak mesti ada halaman yg besar sampai boleh tanam mcm2 jenis bunga raya... sesekali ambillah gambar keseluruhan kawasan halaman akak leh kasi kitorang ni cuci2 mata..:)

Cikli said...

tanam roselle sekali ke kak? adik beradik dgn bunga raya tu.

ieda said...

warna ala2 oren punn cantik kak ;)

Kamsiah said...

salam
bunga raya ni paling senang nak tanam ,kan...saya tgk jiran saya,main pacak2 ja..then tumbuh subur,sentiasa berbunga...bunga kuning berlapis2,cantik...

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakZakie

Dalam lima tahun kebelakang menantu lelaki kak ada menanam empat jenis bunga raya ni, merah, putih, kuning dan merah jambu, sangat cantik bila berbunga. Namun apakan daya dik kerana ruang yang sempit dan ada majlis perkahwinan anak-anak selepas tu maka pokok yang galak berbunga tu dialih ke tapak lain.. sekarang cuma tinggal dua jenis dan belum berbunga.

Kak Werdahpun suka bunga-bunga.. namun nak menanam sudah bukan masanya lagi..

Diana @ bilakukatacinta said...

saya pon dalam proses mengembalikan mood menanam bunga selepas bunga2 saya mati diserang semut

fae jamal said...

kemain cantik2 bunga2 tu..:D

Masya said...

paling susah sekarang nak jumpe pokok bunga raya warna putihkan...

lagipun bunga elok untuk budak² demam campurkan air ramas² usap kat kepala boleh kebahkan panas...

Zul Fattah said...

mek kat kg pun.. suka jgak tanam bunga2 cam ni.. cantik mata memandang.. dan lidah memuji ciptaan ilahi..

Kazman / Sue said...

wah... segar2x ya bunga rayanya kak... sejuk tangan yang menanamnya...

Hanis Azla said...

selalu tgk yang berwarna merah.. yg warna putih dan pink tu jrg2 dapat tgk.. seronok dpt tgk di sini.. cantik dan berseri.. patutlah akak rajin membeleknya..

Aliesha Kirana said...

wah! cantiknye kakk! teringin nak tanam jugak, ble tgk bunga ni. malangnya umah AK xde halaman. T_T

Aien Alien said...

dulu masa kecik-kecik bunga raya saya buat rencah main masak-masak je kak..hehe



bunga raya bunga kebangsaan kita semua :D

intan_blur said...

tgk bunga raya teringat nenek sebelah abah..memang suke tanam pokok bunga raya..huhuhuhu..dah lama x singgah sane

ct rahani said...

cantik nak2 bunga raya pink tuh.. teringin jugak nk tanam bunga bila dh duduk rumah bertanah nti..

intan morsalin said...

rumah sya ade wana oren...mmg sentiasa berbunga wlaupun pokoknya masih kecik

kayna said...

Lawa-lawa jugak eh bunga raya ni. Saya tak tau pun ada banyak spesis.. Tau yang merah tuu jek..

Acik Erna said...

kakzakie..bunga2 ni meang cantik tambah lagi dengan berbagai warna

Maya Mayana said...

dulu arwah nenek yana suka kumpul bunga raya...ada satu tu yg besar berlapis-lapis tahan beberapa hari,warnanya pun boleh tukar dari hari ke sehari...

nenek yana yg sekarang ni minat tanam orkid..gemuk2 pula bunganya...

yana suka tangkap gmbo bunga je kak..hehe

Citarasa Rinduan said...

COPPPPPPPPPPP
mari rumah ayu.. ayu bagi pokok bunga y ada di simpanan ayu tau..


by day way.. bunga2 kak pun byk y dicollet.. tahniah

Amie said...

Bunga kebangsaan kita tapi ramai yang tak peduli... kalaulah setiap rumah ada sepohon bunga raya, nampaklah semangat cintakan tanah air he he hehh

Dinas Aldi said...

Mak saya ada bunga raya merah & putih.

Berkenan saya tengok bunga raya yg merah jambu tu, cantik!

ibuintan said...

kakzakie... kalau dah boring ngan bunga orkid, post la pokok orkid tu ke sini, biar saya yg sambung jaga

munna said...

teringat kat sekolah rendah munna...ada macam kaler dan jenis bunga raya.. suka petik bunga dia masa tu

maya amir said...

Bunga raya ni byk khasiatnye kan kak..i x tau laa ape, tp I mcm pnh terbaca somewhere, daun die kalau rebus, blh buat minum ke apelah..utk rambut pn boleh..ape ntah lagi..tp baguslah akak tanam, skang nk cari bunga raya tunjuk pd kids bunga kebangsaan trpaksalah google..nk cari yg betul ssh dh nk dpt..kan?

Kakzakie said...

Sebenarnya ada lagi species lain yang kakak tanam tapi bila kakak snap belum berbunga. Kakak ada yang jenis kelopak berlapis juga tapi teringin seperti yg ada di Cameron Highland tu besar-besar..

Terima kasih buat semua yang memberikan komen atas bunga raya kakak ini:-

Aju Mohit, Mrs Eady, Zie, redza, Nini D, Santri TPINI, Sweetmama@eija, Rai Ourkizuna, Yus, So Shy Lady, Aine Ainun, cinnamon.cim, Sharifah Nadzarah, kasihibu, kakcik, Puan Kutu, Cho Zila, Mokcik Azwa, Cik Farizam, Eye_nee, are_lin@yu, aanie, nabila_2908, ikatankasihku, queen teratai, Mamamya, Mama Ju (kakak tanam dalam pasu je Kak Ju - bila besar cantas), H Abadiey, norhidna, Pok Amai-Amai, sara, Lyafirna, pena rozie, Nazayiena, wahida, noor, MamaEma, miloais milo, Teratak Hami, Salmiza, PCL, Emme, Mama maman aka yana, Fatin Marz, Idaz, Pokok Manggis Depan Rumah, azi, Qhaifa Nur, ct norarizah, ieda, Cikli (pokok roselle kakak dah tebang semua cikli), Kamsiah, Werdah (tak apa kak ini masa kakak beriadah utk dunia/akhirat - biara anak-cucu yg buat), diana @ bilakukatacinta, fae jamal, Masya, Zul Fattah, Kazman/Sue, Hanis Azla, Aliesha Kirana, Aien Alien, intan_blur, ct rahani, intan morsalim, kayna, Acik Erna, Maya Mayana (itu yg kakak geram yana orkid kakak degil nak berbunga gemuk), Citarasa Rinduan, Amie, Dinas Aldi, Ibuintan (kakak punya orkid degilla cikgu - geram tak nak berbunga banyak) dan munna.

Terima kasih semuanya sekali lagi.

@tune® said...

pergh kak...

subhanallah..cantik ok!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

assalamualaikum kak...adik suka bunga raya putih tu..cantikkk

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak zakie rumah cik ina ada bunga raya kuning ngan merah je.

teruja first time cik ina nengok bunga raya kaler putih : )