Wednesday, April 4, 2012

WW - Kalau nama pun gula mestilah manis






~~Sekadar membeli empat paket ini - bukan kami ada diabetic
elok digunakan untuk mencegah diabetic katanya~~

83 comments:

sisdee said...

kak bape rm nie kak sepeket? mmg bagus tuk gantikan gula ;)

ikatankasihku said...

langkah pencengahan yang bagus ..

Aine Ainun said...

Baru lpas tgk kat malaysia hari ini kak zakie;)

cheqna said...

nak belikan utk ma la...
beli mana ni kakak??

[PCL] said...

penganti gula dlm minuman ..sejenis daun herba ea ?

Acik Erna said...

kakzakie..setakat mencuba tak salah kan..mana tau sedap boleh teruskan

Huda said...

tak pernah try lagi gula ni..

~ yus ~ said...

ok ke kak? mana beli? boleh cuba gak ni...:)

kakcik said...

Setakat ini kakcik masih gunakan gula pasir biasa je. :)

che mid said...

Salam.. tak pernah perasan pulak benda bi...

miloais milo said...

tak penah guna lagi.... kat mana nak beli ye????
pasaraya biasa2 tu ada jual ker?

Kakzakie said...

@ sisdee: 4 saches nie 10 ringgit Dee


@ ikatankasihku: Saja nak tahu sebenarnya


@ Aine Ainun: Oh ye ke?


@ cheqna: Kakak beli masa mahabbah ikim hari itu. Kalau dengar radio ikim ada iklankan


@ PCL: A'ah daun biasa je, tapi ada rasa manis selepas dikeringkan.


@ Acik erna: Kakak pulak rasa macam tak puaslah Acik


@ Huda: Kalau yg ada diabetik bolehlah guna


@ yus: Kalau nak cuba tak salah tapi kakak rasa tak sama gula biasa


@ kakcik: Kakak pun sama kakcik. Ini sesaja beli sebab nak tahu rasanya


@ Che Mid: Sekarang dah banyak dipasaran CM. Sekadar nak tahu apa salahnya mencuba

Pok Amai-Amai said...

Ouh, nie gula stevia eh kak?

Miss D said...

mencegah lebih baik dari mengubati kan kak..? :)

Sharifah Nadzarah said...

SY KUAT MANIS KAK..CIK HB SELALU BISING SURUH KURANGKAN MANIS...

@lfidah @dim said...

mencegah adalah lebih baik kan kak...:D mak ayah saya diabetic.skrg mereka cucuk insulin...saya pun kena berjaga2..

Mamamya said...

elok bagi kat mak lia ni kak....mak mmg suka minum teh..

norhidana said...

lbh baik mencegah dr merawat yek kak...

Kakzakie said...

@ miloais milo: Kakak rasa pasaraya belum masuk lagi - masih guna dealer lagi


@ Pok Amai-Amai: A'ah Fara. Manis jugalah


@ Miss D: Betul tu... tapi sebenarnya kakak sekadar mencuba aje belum guna sepenuhnya


@ Sharifah nadzarah: Kakak pun lebih suka gula biasa - sebab tak biasa lagi yg ini


@ @lgfidah @ldim: kakak rasa gula ini sesuai utk mak-abah Fida. Fida pun juga sebab ia memang ada rasa manis


@ Mamamya: Sesekali dengar radio IKIM Lia boleh contact dan beli utk mak...


@ norhidana: Betul tapi kakak pun belum guna sepenuhnya dana

Daddy Ziyyad said...

stevia mmg alternatif yg bagus, no calorie sweetener...cuma di peringkat antarabangsa, saintis masih jalankan kajian mendalam tentang any possible side effect(others)..kalau ada

Kancil 8349 said...

ndak ada di sabah nie

azi said...

Kakzakie..
Kakak, kalau sedappppp...poslah ke SP ni sikit...ha..ha...

intan_blur said...

slm kak...
baru la tau n baru nampak..hehehhe
a'ah kak..ni beli kat mane..

Hanis Azla said...

gunakan altenatif yg lebih baik dari gula.. mana tahu ada kesan yg lebih baik untuk kesihatan kita kan kak..

Tiramisu Fatiema said...

sy pernah rasa stevia nie...rasa manis melekat kat lidah..stevia nie bagus pengganti gula..aritu ada jugak beli kordial mangga stevia..bancuh sikit je dah manis..

mama aini said...

assalam kakzakie..lbh baik mencegahnya dr awal.. hu2x..

:: Mrs.Eady :: said...

bagus bagus :)

eMMe said...

gula stevia utk kesihatan.. manis dia bukan mengancam kesihatan tau kak, elok amalkan... tapi mahal skit kan kak...

Deru Ombak said...

Salam kakzakie..

Bila umur meningkat, mmg bagus di kurangkan makanan yang terlalu manis begitu juga garam. "prevention is better than cure"

aanie said...

ini letak sikit je dah manis eh kak??

sy dah terbiasa dgn gula biasa.....xtau la blh cuba ke x gula ni....

Kakzakie said...

@ Daddy Ziyyad: Pertemuan baru tapi betul kadang ada side effect yg belum diketahui walau ia sekadar daun


@ Kancil 8349: Oh ye Ke? Tak lama adalah tu cikgu


@ azi: Boleh cari online kot. Kakak pun dalam proses mencuba nie


@ intan_blur: Wa'alaikumsalam intan. Kakak beli di karnival Mahabbah Ikim Ahad lepas


@ Hanis Azla: Kakak pun baru nak cuba Hanis. Tapi macam tak kenalah dgn tekak kakak


@ Tiamisu Fatiema: Oh cordial kakak tak beli. Kakak beli peket gulanya


@ mama aini: Baru mencuba sebenarnya. Kakak masih guna gula biasa sekarang nie pun


@ Mrs Eady: Tak tahulah bagus ke tak


@ eMMe: Mahal tolak tepi kalau baik ye tak. Lagi-lagi kalau utk kesihatan..

noor said...

sama tak rasanya macam gula biasa kak..nor tak pernah cuba stevia ni

QueeN TerataI said...

baru tau ada benda ni... boleh try ni.. kurgkan gula dlm minuman... :)

Cik Ecah said...

pes time dengo n tgk kak...
mencegah itu lebih baik drpd mengubati...

mama tim said...

kak mencegah lebih baik kan kak..

kasihibu said...

sya belum pernah mencuba lagi, di rumah memang jarang minum bergula
tapi kalau di waktu kerja hrmm...macam dah kebiasaan pulak minum bergula

MamaEma said...

tak pernah jumpa lagi kak

ibundo said...

kalau kita buang terus gula dari diet harian kita okay gak sebab nasi dah ada kandungan gula. Buah ada. kita ambil gula dari natural source. boleh ke kak zakie. Kpah dulu cuba setengah tahun tak ambil gula langsung. kuih yang manis2 tak makan. air yang manis tak minum. Memang kurus giler jadinya haha. tapi sekarang dah ambil balik dah tapi dalam kuantiti terhad.

Zaitun said...

Sebelum dapat penyakit elok kita berjaga2 kan kakzakie.

fiza said...

Mencegah adalah lebih baik ☺☺

::NureeN:: said...

lebih baik mencegah drpd merawat kan akak :)

mama ju, said...

Aslkm KZ

Mama ada tanam dulu pokok stevia tu, tapi dh mati kena hujan!
eloklah beringat!

Nini D.. said...

boleh jengah jugak website nih..

Citarasa Rinduan said...

mencegah lebih baik dr mengubati.. kan..
thanks kakakku kak zakie

sis intan said...

Byk simpan stok, kak :)

geez said...

mencegah lebih baik daripada mengubati... ^_^

Kakzakie said...

@ Deru Ombak: Wa'alaikumsalam Kak ya. Exactly siapa lagi nak jaga kesihatan kita kalau bukan kita sendiri kan


@ aanie: Dalam satu sache ini ada satu uncang boleh bancuh


@ noor: Of courselah kurang manisnya kalau banding gula tapi kakak jenis tak kuat gula oklah


@ Queen Teratai: Kurangkah manis gula dlm minuman lebihkan manis bibir dlm senyuman Queen..:)


@ Cik ecah: Sekarang banyak juga promo dibuat CE..


@ mama tim: Sendiri kena ingatlah ye tim..


@ kasihibu: Sya macam kakaklah. Kakak dirumah boleh katakan hari Ahad aje buat air bergula/kuih kalau tak memang tak adalah


@ MamaEma: Bolehlah cari kalau nak cuba Ema


@ ibundo: Wah.. kakak tak pernah cuba lagilah kakpah. Kalau tak minum air manis kakak dah biasa tapi elak kuih manis kakak nie memang susahlah sebab depan mata ada aje yg nak dingap hihi...


@ Zaitun: Betul kak Zai..


@ fiza: Setuju benar ..


@ Nureen: A'ah kalau tak sendiri juga yg tanggung


@ mama ju: Wa'alaikumsalam...Masa karnival tu ada juga dia jual Kak Ju. Tapi abang kata kita tak tahu sistem penjagaan so tak beli.


@ Nini D: Cubalah Nini... mana tahu nak mencuba


@ Citarasa Rinduan: Kakak beli sebenarnya nak rasa je Ayu bukan apa pun


@ Sis intan: Tak adalah intan kakak ni pun baru pertama kali beli. Selalu dengar kat radio aje...

are_lin@yu said...

stevia erk??hehe..datang singgah tgk akak..;-)

aimaniman said...

oooo ada gula gantian dalam paket kan, biasa yg ada kat farmasi dalam bekas lain,.. rasanya manis macam gula biasa ke atau sedap ke nak tambah dalam masakan atau untuk minuman jer... benda baru ni patut dicuba demi kebaikan..

dhiera said...

sepeket berat nya berapa kak? mahal tak? macam nak beli untuk ayah la pulop~

Masya said...

owhh lebih baik cegahkan.. x pernah cuba pun...

Tihara said...

preventive better than cure kan kak. :)

pena rozie said...

Kat opis ramai yg cuba sbb bos yang syorkan...

@cu SaYaNg said...

acu penah rasa minuman yg menggunakan daun nie...memang manis pun tapi memandangkan acu nie jarang minum air manis kat rumah malas nak beli...takut nanti tak guna pastu expired macam tu je :)

Zie said...

Kalau kita tak jaga ksihatan kita siapa lagi kan? bagus tu sis...

Zie said...

Kalau kita tak jaga ksihatan kita siapa lagi kan? bagus tu sis...

Fatin Mraz said...

pernah dgr ni..akak beli kat ner..

ckLah @xiiinam said...

ckLah kena cari ni. Bak barang sepeket kak....


:-)

Kakzakie said...

@ geez: Betu.. kakak pun setuju

@ are_lin@yu: Tak nak cuba Stevia Ayu?


@ aimaniman: Yg ini dlm uncang bukan macam gula di pharmacy tu


@ dhiera: Eh.. kakak tak tengok berapa beratnya... tapi boleh cubalah dhiera


@ Masya: Kakak pun baru pertama kali beli masya


@ Tihara: Exactly what you said is right


@ pena rozie: Mesti boss PR dah guna sebab tu dia tahu


@ @cu Sayang: Kakak pun kurang guna gula juga tapi kalau buat kuih gunalah dan ini pulak tak boleh bancuh dlm doh sebab dia uncang


@ Zie: Saja nak cuba-cuba dulu Zie


@ Fatn Marz: Kakak beli kat JB masa karnival IKIM yg baru lepas


@ ckLah@xiiinam: Cikgu cuba contact no tel ini: 03-43436878 atau kalau nak tanam pulak 017-2897118 mana tahu dia boleh explain.

dwaty said...

TAK PERNAH JUMPA LAGI... MESTI TAKDE KAT SUPERMARKET...

Cho Zila said...

bapak saya dulu beli daun dia...
memang elok bebeno...

Aliesha Kirana said...

oh. ni pengganti gula eh kak. hehehe.

Puan Kutu said...

apa benda nie ekk..macam gula juga ekk..baru pertama kali tengok.

sy jenis yg kurang minuman yg bergula,dlm masakan saja..:)

fuad ansari said...

kak zakie, kalau senyuman terlalu manis, bahaya tak? (",)

Qhaifa Nur said...

mesti berkesan kan..kan..
nur masa pregnant aeish kena tapi takut pulak nak pergi check...

eda_ej said...

nampak cam bagus produk ni..

ajumohit said...

Akak tengok mcmana nanti ye, kalau bagus mana tahu boleh mencuba kan

LYAfrina said...

bagus gak ni.. mahal x harga dia... Fain suka mkn manis2.

Nieza said...

menarik ni kak..bagus utk elak diabetic tu.

tq atas doa dan sokongan akak pada blog saya yer..:)

ct rahani said...

ada jual kt kedai ke kak.. macam tertarik je.. baguskan utk elakkan diabetes..

lalink7 said...

mahal x nie kak? macam bestt jee..nak toraiiiiiiiii jugak laaa...

sal said...

saya pun ada beli..sekejab guna..sekejab tak guna....sudahnya masih ada lagilah tu..

redza said...

nak try jugalah

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak zakie dah doc faiz kata okey, bolehlah kak zakie guna stevia ni.mencegah lebih baik dari merawatkan kak zakie.

Ann Ishak said...

kalau dekat kl ni mane nak cari gula macam ni ek kak

fieda said...

bagus utk kesihatan ni..

Kakzakie said...

@ dwaty: Kakak rasa masa ini belum masuk supermarket


@ Cho Zila: Oh ye.. ada juga dia suruh cuba tapi kakak tak nak


@ Aliesha Kirana: Itulah kata promoternya


@ Puan Kutu: Kakak pun kurang guna gula. Ini pun baru nak mencuba aje


@ fuad ansari: Senyum biar selalu asal jgn salah melontar senyuman..:)


@ Qhaifa nur: Kakak tak ada pun diabetic tapi sekadar nak cuba gula alternatif ini nur


@ eda_ej: Untuk kakak macam tak sedaplah sebab macam tak puaslah eda


@ Ajumohit: Kakak baru guna sekali lain abang yg guna masa buat air sebab kakak jarang minum manis


@ Lyafrina: Ini dalam uncang Lya kalau buat air mudah tapi buat kuih tak bolehlah sebab dlm uncang


@ Nieza: Betul memang sesuai tuk yg diabetic


@ ct rahani: Buat masa ini kena contact dealer dia (baca reply kakak ke cikgu ckLah di atas)


@ lalink7: Setiap 4 saches harganya 10 ringgit Husz


@ sal: Samalah sal. Kakak pun gitu tapi abang guna setiap malam buat air utk dia


@ redza: Cubalah redz


@ Cik Ina DDC: Kadan masa dapat penerangan macam nak guna sentiasa cik ina tapi bila dah beli macam tak puas kalau bandingkan dgn gula biasa


@ Ann Ishak: Sebenarnya ini pun dari KL. Org KL lagi mudah nak berurusan (refer reply kakak di atas pada cikgu ckLah)


@ fieda: Rasa-rasa kakak begitulah fieda

oya said...

gula berkhasiat ye ni..


kite follow awak..:)

Nazayiena said...

Bagus utk ganti gula yg biasa,Nurul ada juga minum tp daunnya yg dikeringkan itu.

Munnafendy said...

ni yg gula dr daun tu eh? eh yeke??

anitadiana said...

ohhhhhhh..baru tahu..masa kat dataran ari tu ada felda buat apa entah..leps tu jumpa lah ne..siap bagi minum..pokok dia pun ada...ita ckp juga pokok apa ne...dia siap jual....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

jiran dpn rumah sy ni pengedar stevia gak tp jenama lain..


tp stevia ni x boleh sembarang beli kak..kengkadang sikit jer persen daun stevia yg diaorang guna..


dulu sy penah keje dgn pengkaji daun stevia nih..dia kata bnyk produk stevia kat pasaran x betul-betul guna daun stevia

munna said...

produk ni tgh naik kan kak... mak munna pun ada cuba skrg ni... dah 12 tahun dia kena kencing manis