Friday, December 21, 2012

Nasi Arab Al-Yamani di Pontian

Balik dari urusan pembayaran keperluan anak kedua di sekolahnya. Pembayaran yuran, asrama dan buku-buku untuk tahun hadapan yang tinggal beberapa hari lagi. 

Kaunter penyambut - Terhidang berjenis air ini membuat aku teringat ketika berada di Mekah dan Madinah. Lihat ada shisha sebagai hiasan diatas cabinet yang melekat di dinding.

Menu - Sekadar melihat beberapa menu yang ada

Lagi - Menu juga tapi yang ini dikatakan yang ringan.

Satu lagi - sambungan menu ringan yang ada restoran ini.

Air oren+carrot - Air ini kami minum  bertiga tidak habis siap bawa balik dengan botol-botol sekali.

Tuang air - Anak dara aku yg ke dua jadi waiter mama-papanya. Kakak dan adik tidak ada masa ini sebab kami baru balik dari sekolahnya atas urusan pembayaran segala keperluan.

Ro alif nun ya - Inilah label botol tersebut. Rani.

Nasi Arab Al-Yamani - Chicken pilihan Yasmien

Satu lagi - Mama dan papa pilih Mutton cuma papa punya nasi lebih sikit.

Yasmien punya - Entah roti apa ini tapi licin semuanya masuk perut Yasmien. Dia mahu suap mama dia tapi aku sudah tidak tertelan sebab kekenyangan yang amat sangat.

Restorannya - Terletak di kawasan perindustrian Pontian berhampiran dengan pantai Pontian.

~~ Sejak akhir-akhir  ini kami asyik berulang-alik balik ke kampung kerana tidak mahu bapak kesunyian. Itulah kami ambil peluang merasa masakan di restoran ini. Semalam negeri Johor bercuti sempena Hari Hol Almarhum sultan.~~

70 comments:

Pn Kartini said...

assalamualaikum kak:-)
Mesti kenyang sakan makan nasi arab tu kan...

Mia Kassim said...

wah macam best pula tengo nasi arab tu...mesti sedap kan :D

Kakcik Nur said...

Rasa nak cari dan makan nasi Arab pulak malam nanti (mulut masih payau sebenarnya...) :)

Ena's Palace said...

bessnye...sedap kan nasi arab ni...kalu mkn roti dia siap ada saiz² M/L kalu saiz M sangat la besar...puas nak abiskan....tatau la kat kedai akk ni ada jual camtu ke tidak..sy pernah makan kat melaka jer...

Sharifah Nadzarah said...

assalam ..kak...kita tahu restoran tu..tapi tak penah try lagi..
air oren carrot tu sedapkan..sy penah minum..3 A suka sgt air tu..

Cho Zila said...

saya tak suka sangat nasi arab... lebih suka nasi minyak atau beriani.. tapi sekali2 teringin gak singgahkan..
deko kedai ni cantik .. hiasan makananpun menarik...

Ayu azmir said...

assalamualaikum... pasti sedapkan....

ZalinZalina said...

Setakat ni saya cuma pernah makan nasi arab kat masjid negeri shah alam aje...

~aYu~ said...

ayu tak penah try nasi arab.. xtau camne rasanya. bagusla kak... selalu blk kpg tgk ayah..

Huda said...

Saya kalau makan nasi arab ni memang tak boleh makan sorang sebab jenis perut kecik so kena share..

Aisy Nasiha said...

dah lama tak makan nasi arab ni..nampak sdap je nasi akak tu..
bagusla akak tgl tak jauh dari kg, boleh jenguk bapak selalu kan?
sian dia, mesti terasa kesunyian...

abah khalisha said...

LAzatnya....

are_lin@yu said...

sedapnya nasi arab..klu kt sini sllu mkn kt cyberjaya..blh thn jgk..

redza said...

cukup menyelerakan!!alhamdulillah

ieja amieja said...

wow sedapnya kak..kat S2 ni baru bukak satu lg rest ns arab..selalunya klu kami teringin makan kene g senawang..skrg dah ada pilihan..

Qhaifa Nur said...

bila bapak dah duduk sorang2 ni risau kan Kakzakie...nak tak nak tetap jenguk juga...

mmg kenyang makan nasi arab ni...

aTieYusof Family said...

Tak pernah makan nasi Arab lagi Kak..
mcm sedap tgk..:)

:: Mrs.Eady :: said...

terliur!

Aziela said...

Aduhai kakk...nampak sedap2nyaa... Sayang masa saya ke Pontian 2 bulan lepas saya tak perasan kedai nie.

Kniedaz said...

pernah makan nasi arab kat rumah kawan..sedap...

Aju Mohit said...

menyelerakan kan, saya dah 2 kali makan nasi arab, ok jugak, nasi dia sedap...

Aien Alien said...

nasi arab macam2 jenis hidangan kan kakak...siapa yg suka mesti puas hati makan. sy baru je cuba nasi mandi, nasi madghout dengan air adani (milk tea)...bagi saya lagi sedap nasi beriani gam dari nasi arab. haha. bagi lidah sayalah...lain orang lain selera :D

Masya said...

amboi yg yasmin punyer tu... menyelerakan btl siap berhias mcm tu...

Suraya Baharun said...

menarik..su suka makan nasi arab kak..

Haryati Faizal said...

sekali sekala sedap jugak layan nasik arab ni ye...

ariana said...

Sy mula pandai mkn nasi Arab masa ank sy study Kat kolej (kliuc) , dia yg ajk mkn sbb sedap katanya Mmg pak Arab betul yg masak...tp roti tu nmpk menarik jg kan..mesti sedap jg tu..

Nur-nba said...

Dah start mendaftar ae.. Itu tandanya cuti sek dah nak berakhir.. Sedap tengok makanan Arab..Nur perasan akak selalu makan di Restoren makanan Arab.. Nur baru balik bercuti juga ni.. Badan masih letih lagi..

Nini D.. said...

aduiii...sedapnya kak!

Ratu Hatiku said...

As salam kakak.. bestnya mkn ns arab..nmpk sedap betul lebih2 lg tgk roti yang Yasmien mkn tu.. :D

ieda said...

aduhhh sedapnyee nasi arab !
saya x pernah makan layie kak
dah banyak kali tgk org up pasal nasi arab nie nuhuhuh

Rinna said...

Dah lama tak makan nasi arab.. Sedapnyaa.. nengok makanan tuh.. :)

hainom OKje said...

Tulah KZ....okje baru makan jugak mgu lepas ...nasi dia tak berminyakkan KZ.. Lauk dia pun simple sangst! Nasi dia tak cepat muak tapi banyak ya Rabbi..

man said...

mcm sedap je..hehe

pena rozie said...

Salam kak.... Dah lame x menziarahi akak... Sihat ke????

intanfirdaus247 said...

owhhh..sungguh buat ku terliur..huhuhuhuu

nik ros said...

nasib arab ni kalau nik mkn tak penah nak bais. byk ..hehe

~~zana@pb~~ said...

Kampong kita ni kakzakie....rindunyaaaa...tp takde sape dah.
Zana sibuk kakzakie, kemas rumah tinggal dan urusan anak yg ada kem bola. Bg masa ye, insyaallah akan buka email lps ni.

ct rahani said...

tau restoren nih kak tp x pernah singgah.. nampak nasi arabnya sedap her.. next time leh la singgah jugak klu blk ke kg..

azi said...

terus rasa lapar bila tengok nasi arab tu...air oren + carrot tu pun nampak sedap..

saya pun baru balik beli barangan sekolah anak-anak......:)

hajar said...

dah lama x makan nasi arab... kena cari secepat mungkin nih...

teratak hati said...

Sedap ke tu?? Dulu mkn sekali kt bangi mmg sedap..tp mkn kat taman u skudai aritu tak sedap..huhu

~Beb~ said...

sodap nampak eh kakZ

zila norazila said...

aritu zila mkn nasi arab jgk kak..tp kt tmn u jew...ada 2 n 3 kedai arab disini..mmg sedap..klu yg kt pontian lom lg cuba..dh lama x ke pontian:)

Fadilah Aziz said...

nasi arab klu makan kenyangnya lama...sedapnya lama x mkn

NEKCIK said...

Eh eh..nekcik orang pontian pun tak sampai sini lagi..kalau balik kpg mnggu depan ni nak cuba terjah lah!!!!

NEKCIK said...

Eh eh..nekcik orang pontian pun tak sampai sini lagi..kalau balik kpg mnggu depan ni nak cuba terjah lah!!!!

Daddy Ziyyad said...

Dekat Senawang pun ada Nasi Arab Al Yamani ni...tapi saya belum try la lagi..

norhidana miswan said...

kt mana yek nih kak? dan2 lupe... sedangkn selalu bebeno meronggeng kt pontian masa mude2 dulu

nabilah_2908 said...

sy pun dah sampai ke sini...raya yg lepas... :)

Kesuma Angsana said...

nampak sedap & menyelerakan lah kak

boni kacak said...

puas tak makan nasi arab tu??hehehe

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...pernah nampak tapi x pernah pi test pun...;)

Cikgu Ma said...

bestnya makan2 kat luar dgn family...

Ema Blog said...

makan nasi arab ni cepat kenyangkan kak

Tihara said...

alhamdulillah sedap2 juadahnya kak :)

aby said...

Salam kz,
Tuan kedai tu tok arab ori yg hidung mancung tu atau hidung pesek mcm kita

maya amir said...

ade ek kat pontian kak? kalau kat jb, org ckp kat tmn u ade restoren arab ni.. tapi saya pun x penah gi kak..hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

aah. hari hol. kalo dok jb dulu merasa lah hari hol...

mummY daniSha said...

suke sgt restoran arab yg kat putrajaya tu huuu..sedappp!

ANIM said...

Tau dah mana nak singgah makan kat pontian, dulu asyik p kukup aja

Ujie said...

kat Tambak kan ni..saya perasan masa balik raya lepas. Blm try lagi.

*saya kat rimba terjun ni, esok (sabtu) ptg balik selangor semula.

YATZAKIE said...

wah..bestnye makan2 kak..lg2 ngan family kan..huhu

Temuk said...

As-salam
Semoga bapa kakzakie sihat. Tentu dia gembira bila anak cucu kerap menjenguknya.

Pak Temuk suka nasi arab ni, panjang-panjang macam nasi kalis air! Hehe, air minumannya yang segar tu kalau di Johor disebut Roni, kan kakzakie?

Kakzakie said...

Sebenarnya ini kali pertama kakak masuk restro ini. Empunya restoran masih tak fasih berbahasa Melayu. Tetapi pekerjanya org kita. Masuk sini lagu-lagu yang didendangkan pun lagu-lagu arab itu yg teringat susana di Mekah/Madinah. Rindu Mekah.

Terima kasih buat semua: -

Pn Kartini, Mia Kassim, Kakcik Nur, Ena's Palace, Sharifah Nadzarah, Cho Zila, Ayu Azmir, ZalinZalina, Ayu, Huda, Aisy nasiha, Abah Khalisa, Are_linayu, redza, ieja amieja, Qhaifa Nur, Atie yusuf family, Mrs Eady, Aziela, Kniedaz, Aju Mohit, Aien Alien, Masya, Suraya Baharun, Haryatie Faizal, ariana, Nur_nba, Nini D, Ratu hatiku, ieda, Rinna, hainomOkje (betul tu nasi dia bagi banyak tapi kuah sikit je), man, pena rozie (alhamdulillah kakak sihat moga PR pun begitu juga), intanfirdaus247, nik ros, zana@pb, ct rahani, azi, hajar, teratak hati, Beb, zila norazila, fadilah aziz, Nekcik, Daddy Ziyyad , norhidana miswan, nabila_2908, Kesuma Angsana, boni kacak, Mas Zull, Cikgu Ma, Ema Blog, Tihara, aby (empunyanya hidung mancung tak pandai berbahasa Melayu tapi pekerjanya macam hidung kakak hihi...), maya amir, Rapunzeel Cikilolo, Mummy Danisha, Anim, Ujie (betullah Ujie bapak panggil tempat ini tambak), Yatzakie dan temuk (sekarang bapak ikut kakak cikgu).

Terima kasih buat semua sahabat.

Si Matatajam said...

Air Rani tu nampak best la... X pernah Lagi makan kat Restoran Arab..biasanya my hubby yg tapau bawak balik umah nasi Arab..

Myra Jay said...

Nampak menarik roti Yasmin tu.. tetiba rasa nak jugak ;D

Kasih Salina said...

sedapnya menu2 tu semua..kalo saya pun mesti pilih kambing jugak kak..kesian bapak akak kini keseorangan dah kan..itulah org tua2 tak mau tinggalkan rumah dia..

Deqla manjew said...

Sedap nmpk kak...wahh ank dara dah besar...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nasi arab..mcm sedap nk try jg la pasni hehehe

Remy hazza said...

menarik kak..... menu pun ohsem.... insyaAllah kalau sampai ke pontian nanti...boleh ler remy google kedai nie....