Saturday, December 22, 2012

Tabung duit bapak

Selepas kenduri arwah bibik kami mengemas bilik bapak. Tiba-tiba bapak menghulur dua tabung pada hubby untuk dikira. Cucu-cucu masing-masing sudah bising. "Atok kenapa bagi papa, bagi pada kita oranglah" Atuk mereka senyum saja. "Tunggu papa tukar dulu" Itu saja jawapan bapak. Oleh kerana malas untuk mengira sebaik balik ke JB hubby  terus ke bank. Duit tersebut hubby masukkan  ke dalam akaun tetapi hubby ganti balik pada bapak dengan duit hubby.

Selonggok - Hasil dari satu tabung yang semuanya siling 50 sen.

Tabung - Arnab berisi siling 50 sen dan unta penuh dengan siling 20 sen dan 10 sen. Tabung ini kini berada di rumah aku kerana bapak sudah tidak mahu menabung lagi katanya.

Ada lagi - Masukkan plastik hantar bank untuk di kira.
~~ Bukan anak-anak saja suka menabung bapak juga suka. Tetapi tabung bapak bila telah dikira akan jatuh ke tangan cucu-cucu. Sebenarnya bapak tidak menggunakan siling baki selepas berbelanja.~~

60 comments:

Marina Monroe @Nanie said...

Salam Kakzakie,

Dah lama tak menabung cara mcm ni, teringat zaman persekolahan, duit belanja lebihan akan masuk dalam tin milo..

Aisy Nasiha said...

wah banyak tu...rajin bapak ajak ni menabung..
adik saya pun menabung byk mcm ni... penah pergi masuk syiling ni di bank dpt Rm1ooo++...

Ummi Iman said...

Salam kak.. amalan yg bagus.. sedar tak sedar byk juga hasilnya :)

izan mama mia said...

sama cam hubby saya xsuka gn syiling...balik bg pada mia masuk tabung....

Cheq Kaq said...

sikit-sikit lama-lama jadi bukit!hehe..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie...comelnya tabung duit bapak!(^_^)

Juhariah Johari said...

Salam KZ,
Mama pun ada tabung, hehe pungut semua duit2 yg bersepah2 kat mana2 di rumah,

~~zana@pb~~ said...

seronok la cucunya dpt duit atok...hehe...

Zana x jumpa email kakzakie kt blog. Kakzakie email zana dulu boleh tak? zana_fahmi@yahoo.com.my
jgn marah ye....zana ni dgn kain baju menimbun belum gosok n cuci. Dapur pun x settle.

❤Kamsiah❤ said...

sikit2 lama2 jadi bukit....

Areef Ibn Naim said...

salam,

sama mcm sy, klu belanja ada baki siling, mesti masuk tabung siling tu sbb klu masuk dompet penuh je...

intanfirdaus247 said...

syoknya tgk duit syiling ni..meriah gitu..:)

Knor said...

nak siling bayar parking...bestlah..

nik ros said...

salam

nik pun suka kumpul duit syiling. pernah sampai 700 lbh pi tukar kat bank..hehe

~Beb~ said...

Assalam kakZ,

dlu beb sll mnabung lagi2 duit 5posen tuh. suke tgk die besar. tapi sejak kena curik 3 bjik tabung besar yang dalam stiap tabung tuh boleh cecah rm400 beb tak menabung dah. ralat rasa nya. beribu gak kot lesap. tpi zmn muda2 dlu lah. halal kan je la. bkn rezeki beb kan?

btw kakZ, travel memang keluarkan duit sedikit tapi tak mahal mana. kalau rajin usha, ke bandung rm80 all fare return tau. mhl ke? dr utara ke smnanjung naik kreta pon mahal lagi ;p

Si Matatajam said...

Bagusnya dah tertanam minat menabung tu...berdikit-dikit lama2 duit tu makin membukit..

aby said...

Salam kz. Podo la dgn aby. suka simpan syiling dlm tabung. Hari2 mmng masukan duit syiling lebihan dlm tbg. Cukup masa masukan dlm akaun klab penabung muda,BsN budak2 tu

Myra Jay said...

MJ belajar menyimpan syiling dari asben, sebab dia minat kumpul syiling, sekarang pantang nampak syiling rm0.50 memang konpem masuk tabung :D

ieda said...

wah banyak tuu kak !

hurmm alhamdulillahhh .. sbb boleh juga guna duit tuu untuk kebaikan bersama kan .. ;)
seronok tgk duit syiling 50 sen tuu kak ;)

rohayu osman said...

bagus kan suke menabung... sikit2 lame2 jadi bukit..

Tihara said...

saya pn ske kumpui tapi tak bank in lagi kak:)

aizamia3 said...

ai pulak ada 2 tabung kat office.. khas untuk simpan syiling balance duit belanja.. dah penuh boleh masuk bank.. ;)

Kasih Salina said...

bagusnya bapak akak jenis suka menabung yer..

NEKCIK said...

Nekcik mnabung dalam handbag jer..bila rasa berat tu..baru ambik..untuk belanja sikecik!!

ejulz said...

menarik.. saya just gune gelas free masa rajin pegi mekdi dulu2 je..

Daddy Ziyyad said...

Sama macam sifat pakcik Fiza tau kakZakie...duit syiling lebihan bayar barang, mmg dia simpan terus dlm tabung...tak guna langsung..tahu2, dah berat tabung dia..hihihi

Kenapa bapak dah tak mahu menabung kakZakie?

MulutPayau said...

Banyaknya kak.....rajin betul bapak menabung ya...
Kat rumah saya, pantang ada syiling, pasti dikebas oleh anak2 masuk tabung masing2...

Nur-nba said...

Banyak juga tabungan ayah akak.. Sikit2 lama2 jadi bukit..

Papa Mifz said...

alhamdulillah...murah rezeki cucu2 bapak...:)

YATZAKIE said...

wah....banyak nye syiling..rezeki cucu2 le nampaknya kan..hihi

Deqla manjew said...

Hubby deqla pun suka menabung..br semlm dia kira...hihi

Anim2 said...

haha..Bapak kakzakie cam suami saya. tak suka guna baki duit syiling, sudahnya, kerja saya mengutip syiling di kereta, atas meja, dalam seluar.

p/s selama ni saya kutip dan guna dgn izin dia. dapat idea dr entry kakzakie, saya nak sediakan tabung senyap2 dan bikin surprise kat dia. tqvm kak

citarasa rinduan said...

kak. knp atok tamo menabung

abah khalisha said...

amalan yg baik

Nurul Faiz said...

wow .. banyaknya duit. Ni kalau tinggal di asrama mesti berguna sangat duit syiling. hehe...

Aju Mohit said...

suami saya pon macam inilah kak, kalau ada lebih belanja, duit syiling mesti masuk tabung bekas gula2, skrg ni sayalah kene asingkan dan simpan dalam bank untuk kegunaan anak2 kelak

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear kak ZAkie:)

terkelip2 nengok tabung rabbit tuuu...comellll!!
pe2..menabung satu langkah yang bijak kan kak..;)

Nor Salmi said...

Contoh terbaik ni. MOga semua cucu akan ikut jejak atuk yg suka menabung..

TiranaAduka said...

salam bakyu ku
sikit sikit lama lama jadi bukit...banyak banyak lama lama jadi gunung...hehehhehe

dolan dino minggu bakyu

ieja amieja said...

ckit2 lama2 jd bukit..untungnya cucu2 atuk la ye yg mendapat habuan hasil tabungan atok dia..

Cikli said...

Sedikit lama-lama jadi bukit. Di Kelantan, tabung dipanggil celeng. Saya paling suka celeng buluh.

Ena's Palace said...

byk jugak tu...bape lama la agaknya dia dok menyimpan tu kan..

Mimie said...

byknye duit 50 sen... atok nk sikit..hehehe

Cik Gee said...

saya perasan yg org tua memang suka menyimpan duit2 syiling. mcm kak zaki cakap, dorg tak berbelanja baki duit yg dapat dlm bentuk wang syiling kan.

agaknya saya dah tua nanti mcm tu jugak kot.. -.-'

Izan Ishak said...

banyaknya duit tabung bapak akak. kami pun skrg suka menabung semua syiling lebihan beli barang. tapi kan kak... tabung ben10 tu takde lubang pun bawahnya. kena bukak cam tin susulah jawabnya kalau nak bukak nnti.

Dkna Abza said...

dkna sekarang simpan duit syiling 50sen sebab duit tu dah tak ada.. so tak lama lagi akan pupus sebab duit syiling baru menggantikan duit lama... :P

Kakzakie said...

Kakak rasa ramai antara kita yang menabung sebab samada malas beg berat atau malas hendak berbelanja menggunakan siling.

Terima kasih kakak ucapkan pada semua yang memberikan komen:-

Marina Monroe@Nanie, Aisy nasiha, Ummi iman, izan mama mia, Cheq Kaq, azatiesayang, Juhariah Johari, zna@pb, Kamsiah Areef Ibn Naim, intanfirdaus 247, Knor, Nik ros, Beb, Si Matatajam, aby, Myra Jay, ieda, rohayu Osman, Tihara (rumah akak anak-anak masih menabung), aizamia3, Kash Salina, Nekcik (berat tu yg malas kan nekcik), Daddy Ziyyad (sekarang bapak tak perlu guna duit dia sebab dah ikut anak-anak - masa ini ikut kakak lagi), MulutPayau, Nur_nba, Papa Mifz, Yatzakie, Deqla manjew, Anim2, Citarasa Rinduan (dia dah tak perlu berbelanja sebab dah ikut anak-anak Ayu), Abah Khalisa, Nurul Faiz, Aju Mohit, Pn Kartini Nor Salmi, TiranaAduka, ieja amieja, Cikli (bangas jawa sebut tabung pun celeng), Ena's Palace, Mimie, Cik Gee dan Izan Ishak dan Dkna Abza (tahu-tahu kalau penuh silng 50 sen ni jejak 3-4 ratus tau Dkna).

Buat semua terima kasih kakak sekali lagi.

inazamri said...

cutenye tabung tu.ina dan anak2 pun suka menabung tapi anak no 2 suka korek tabung beli aiskrim petang2 bila main di padang hehehhe

hainom OKje said...

KZ... nak tau result dia...he..he... berapa RMkah???

ummuaidan said...

Salam Kak Zakie...
mmg cermat bapak kakak kan..rajin pulak tuh dia menabung...bila dah banyak memang seronok...

Che Rosliza Che Mat said...

banyaknya...suka betul bapak menabung...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...banyak nyer wet tu...:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wani pun ajar qalief menabung duit syiling...comel tabung tu

Remy hazza said...

amalam menabubg sampai sekarang remy praktikkan...... byk kali jugak tukar....... remy suka kumpul duit 50sen..... cuma sekarang remy kumpul syiling baru jer... yg lain kalau ada remy gunakan aje.....so lambat ler nak penuh...... remy simpan dlm botol susu yg besar tu......kalau penuh boleh dpt dlm rm 500

Nora Karim said...

eh bapak kakzakie sama ngan saya la... simpan duit baki syiling...

sisdee said...

dulu arwah bapak saya pun suka kumpul duit syiling then dia kasi kat cucu2 yg sekolah asrama utk telefon family kat public phone kan hihihi..

QA's ~ mamapapa said...

lama dh k'zakie x bernew entry..bz ye,kak :)

@lfidah @dim said...

banyaknya syiling..sy pun ada satu beg duit syiling.nak masuk dlm bank xmasuk2kan lagi.dok tangguh jea..:D

Puan Kutu said...

byknya syiling..patut la amalan suka menabung ni turun pada anak2 akak, rupanya mewarisi dr atok.

Maria Menado~ said...

ade ade.. kite kenal seseorang yg tak guna duet syiling jugak. hehe.. dan tak suka pon duet syiling.. banyak duet 50sen... boleh buat msuk mesin basuh kat hostel ni. hehe~

ros_reeza said...

bagus..bagus.. Ros pun suka kumpul duit syiling, terikiut-ikutkan suami.. Selalunya tabung suami yang akan penuh dulu.. hihi