Thursday, December 6, 2012

Pasir Putih yang indah

Sebaik Kak Nurienne kami tinggalkan di UniKL, Pasir Gudang, kami menuju ke Kampung Pasir Putih. Abah Din (panggilan anak-anak pada abang aku) mengatakan biasa kalau hari Ahad restoran ini tutup. Bersama-sama abang aku itulah kami menuju ke sini. Kalau tutup pastinya banyak lagi restoran lain boleh dikunjungi. Tapi nasib kami baik pada hari itu. Restoran itu dibuka sepanjang cuti sekolah. Manusia berasak-asak sejak ianya tersiar di dalam rancangan JJCM di TV3.

Lautan indah - Restoran terletak di atas lautan ini.

Saujana mata memandang  - Cantik sambil menjamu selera boleh menjamu mata

Siakap bakar - Terkenal dengan ikan dimasak seperti ini. Bukan bakar di atas bara api tetapi di dalam oven. Pada aku biasa-biasa saja. Apa lagi ikan masih bersisik buat anak-anak kurang suka. Tetapi dua ekor hubby order sebab murah.

Pencecah ikan -Kicap+bawang+limau kasturi+cili ini untuk dilawankan dengan ikan bakar tersebut. Kalau aku lagi suka kalau cili hijau itu digantikan dengan cili padi. Tapi mungkin sebab ramai bukan Melayu Singapore itu yg tuan empunya tidak mengikut kepedasan selera aku.
Mempotret - udang pun bakar dalam oven. Sambal belacan pun tidak pedas (kurang puas buat aku). tumis taugeh, rendang daging dan kari. Adik selepas makan posing-posing di pantai.

~~ Balik dari sinilah kaki aku terkehel kerana jatuh terduduk bila kasut memijak kerikil yang tidak dapat menampung kasut wedges yang aku pakai (atau mungkin aku yang semakin membesar saiznya hihi...). Seharian aku berjalan terhencut-hencut.~~



88 comments:

Sharifah Nadzarah said...

wah sedap tu..sy pon tak tau tmpt tu kak...
sian kakak tapi tadi pagi sy nampak JMY982 bukan main laju lagi...hehehe..

zila norazila said...

zila slalu jgk kesini kak..asal leh jatuh kak..h ehhee nasib x teruk kak..:)

mama ju, said...

Moga dalam bahagia KZ

Oh nuriene kat UniKl, dia ambil apa?
mama ketinggalan..
iKAN bakar memeng sedap, tapi lagi sedap kalau pencecahnya memenuhi citarasa..

Huda said...

la kesiannya akak terkehel..abis dah ok tak sekarang ni?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Cantiknye tempat makan. Mesti sedapkan kakak. Tengok gambar pun dah berselera..

ps:Fb tak ada pun tak apa akak jika join segmen saya.

Aisy Nasiha said...

sedapnya makan tu kak..
saya pun suka makan ni..

ni dah ok belum sakit kaki akak?

sisdee said...

Ciannya akak..dh berurut?
Saya pernah mkn kt cni..mmg sdp!!

ibuintan said...

dah baik kaki lom, kena urut jugak tu kalau masih sakit dan bengkak

cili api jugak yg terbaik kan... pedas yg menyelerakan

Cikgu Ma said...

seapnya makan tepi laut...

Ujie said...

Kalau bakar guna oven rasa & bau dia kurang naik mcm bakar biasa tu kan.

Kaki tu kena rajin urut..Insya Allah cpt la elok nnti. moga cpt sembuh ya kak. :)

Jue said...

dapnyer siakap 2 kak...mam ngan smbl kicap lak..heeeeeeee...yum3

QasehnyaRania said...

salam akak:D

akak suka bb kat header tu yer..tenq..namanya Darwisya:D
mmm..tak penah sampai pulak sini.in shaa ALLAH kalau berpeluang ke Masai, nak pergi sini la..
hampir 4 tahun disana tak penah pula sampai sini..hihi

Maria Menado~ said...

KIte setuju part cili padi.. hehe.. tak best lah.. kalau tak pedas. Kite suke pedas jugak~~ hehe

ummuaidan said...

salam kak..tak pernah lagi datang sini walaupun dulu selalu jgk jelajah cari2 makan kat JB...ikan bakar nampak sedap tu kak..feveret tuh..heheh

AspenMyL said...

waaa....wedges lagi...kelasss

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie...Apa kabar?lama atie xsinggah kat sini...terima kasih akak rajin singgah ke blog atie walaupon kdg kala tuan umah senyapppp jer.
Klu dah kuar kat TV3...top la kedai mkn tu..pasti ramai yg singgah.

Aziela said...

Assalamualaikum Kak Zakie. Saya follower baru akak. Izinkan saya jadi stalker di sini yer.

Saya memang tak berselera kalau makanan tak pedas, kecuali Japanese cuisine.

Akak samalah dengan saya. Kalau pakai heels sikit atau wedges ke, hanya jalan rata jer yang boleh diterima. Kalau tak, dengan saya2 sekali tersungkur.

mama ila said...

wahhhh..akak..sedapnyer...meleleh air liur tgk lauk2 nie hah =)

nur anis said...

sedapnya makan...:)

dwaty said...

ikan bakar dalam oven???

zie marziah said...

salam kak zakie..

ikan bakar tp bakar dalam oven?pelik lak..nampak macam ikan goreng je..tapi kalau dah masuk tv benda tak sedap pun orang pakat cari kan

Kniedaz said...

macam pernah pergi dulu-dulu.

QueeN TerataI said...

bestnya g mkn2 ye kak... kesian kat akak sakit kaki.. hope dah sembuhlah kaki akak tu yer

rohayu osman said...

dulu time kije selalu kesini.... mkanan semua sedap2....

Rinna said...

Adohaii tengok makanan tuh teramat laa sedapnyaa..

Kesian akak.. harap kaki dah okey..

aanie said...

kedai kalau masuk jjcm confirm penuh....tp bakar dlm oven je? kat umah pun blh buat kan kakak....hehe..:)

Munnafendy said...

ermm camana speselnye ek masuk tv tp ikan dgn udang pun bakar dlm oven? mcm xbest je..kicap cili pun kureng menawan, ptut cili api kan kan kan

Ros said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Wahhh bestnya makan kat tempat2 yang macam ni kan Kakzakie...bertambah tambah lah seleranya he.he....

Alaaa...kesian nya Kakzakie...semoga cepat sembuh ya...

Kasih Salina said...

ler, ingatkan pasir putih di kelate nung kak..rupa2 di johor jugak..

ieda said...

saya duk lama di JB
pasir gudang tuu memang selalu terjah
tapi tuu 20 tahn dulu kak
skrg dah x ingat dah lama x gi ..

aduhh sedapnyee siakap bakar tuu
cicah kicap lada .. mak aihh ! ;)

Wanita Mutalib suka Share Instagram's Pictures said...

sedapnya ikan itu!!

yum yum!!!!!

Wak Gelas™ said...

wahhh wak pon dh lama bebeno X gi restoran rahmat jugakkk.. UUhuuu

Makcik Mun Rabab said...

x pernah sampai dekat tempat tu lagi. Macam best ja..

norhidana miswan said...

tempatneyr dh cantik tp syg nyer kalu setakat ikan di bkr dlm oven je... baik msk sndri kt umah kan kak...

skrg dh beransur baik lum kaki akak

inazamri said...

bestnye makan2 atas laut kak.ina lebih suka ikan bakar yg guna arang dari oven camtu

Qhaifa Nur said...

cantik tmptnya Kakzakie...sambil makan pandang air laut...

kasihan Kakzakie jalan terhencut2 hari tu..moga cepat sembuh..

Norzie hany said...

Saya belum pernah sampai di sini,pemandangannya cantik.

dya bunga said...

kt mne ni?dya nk tyr lh mkn kt situ

Masya said...

cantik jer siakap bakr tu.. tak hanggus pun kene bakar.... semua menu mengiur..

lah kesian akak tekehel kaki... dah ok belum ni..

NM03 said...

suker tgk nelayan dan bot..





sesuatu!

syiela said...

setuju dgn kak kalau pencicah tu guna cili hijau mesti kick rasanya kan

*** moga kaki kak cepat sembuh ye

Cikli said...

Cili hijau cicah budu memang best.

ct rahani said...

ader plan jugak nk makan kt sini dgn kawan2 sekerja kak.. bos nk belanja.. tp smpai skrg x terpegi2 lg.. kwn2 opis sy cakap sedap makan kt sini.. :)

Mimie_Zatun said...

seronoknyeeee....

hainom OKje said...

KZ tempat kalau dah di gembar gemburkan jadi teringin jugak kita nak pegikan....walau tak sedap mana....he..he,,,

~aYu~ said...

siakap x buang sisik kurg selera nak makan lagi-lagi kalau bakar kat oven je.. tp, suasana makan dgn pemandangan laut mmg syokk..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

jgn lupa urut kaki tu yer kak.. :)

~~zana@pb~~ said...

Zana ni org johor tapi tak tahu pun ada Pasir Putih di Johor.
Kakzakie jatuh? hemm...mkn masa nak baik kalau terkehel tu. Lps ni pakai je kasut yg flat utk sementara ye.

fiza said...

Arghhhh...lapar lah kak tgk lau pauk tu. Tgh hari tadi tak lunch...huhuhu...

Puan Kutu said...

alahai macam mana boleh terkehel..harp2 cpt sembuh kaki akak tu..

woo pernah masuk jjcm,patutlah rmai manusia yg makan kt situ..:)

Rtp Farra Arisha said...

wah, ikan siakap bakar pun ada sekali eh!? it seems delicious as well. nyam nyam

Hazmin said...

Kat mana ni kak? Nama dah macam kelantan.. tp ni kat johor kan? Hehe

Riedaffya ibrahim said...

siakap bakar ngan sambal kicap tu menggugat daku kak oi..

citarasa rinduan said...

seingat ayu tahun 2003 ayu pi sana.


lama dah. memory pun dh hanyut ibarat laut tu..


pandai adik bergaya

Ratu Hatiku said...

Sedapnya..mkn sambil tengok permandangan laut..makin berselera hihi...

Knor said...

tak real sgtlah kan bakar guna oven aje..guna arang lg best...kan kak

HeNRieTTa JoSe said...

rietta pown xsuka bakar dalam oven...bagi rietta biar bakar secara tradisional...jika dalam oven...dirumah pown boleh...akk take care yea...kerikil memang bahaya...jangan kata wedges...selipar pown belom tentu selamat....

pss...haah....satu suit biru hitam...jika seorang yang pkai, macam xcantek..tpi jika satu kontijen...chantek pula pada pandangan mata...

are_lin@yu said...

wahh beznya ayu tak pernah sampai lg..huhu

syiela said...

*** 1st time ni kak kuarkan modal tuk niaga.. harapnya berjaya la usaha nak tambahlan pendapatan :)

Mimie said...

sedapnye makanan...ptg2 nih lapor memg tgk makanan jela

-Sara- said...

nmpk fresh ikan tu!

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

mesti fresh giler kan...

Aishah Jahirah said...

bakar dalam oven...xbape best la camtu...sedap lagi bakar atas bara api terutama guna arang...aroma dia lain...tu la kalau saya pun gemar guna cili padi lagi....lain org lain selera...

Nur-nba said...

Kak Zakie.. Tak aci.. pergi tak ajak.. Nanti kita pakat2 'dating' kat sini ye.. Cantik pemandangan tu.. Makanannya pulak tak usah cerita.. tengok gambar pundah terliur..

Jna marcello said...

Seronokkkknyeeee kak zakie!!!!!!

Areef Ibn Naim said...

salam,

sy teringin gak nak makan kat sini... sbb sy pernah baca review kata sini ok...

maybe, cuti sekolah ni org ramai so dia guna style bakar tu... yg sy baca dia goreng panas2...

then, ada ke sambal kicap guna cili besar, tk penah dibuatnya...

patutnya dia kena kekalkan identiti masakan johor... mana boleh kurangkan sana-sini... klu kita pegi restoren arab ke dorang tetap kekalkan identiti masakan dorang...

gadisBunga™ said...

akak...kaki mcm mana? Kalau agak2 sakit tu baik gi urut. Saya tau sakitnya mcm mana kalau terkehel sebab saya selalu kena. Heheh.

MaMa Rey said...

belum pernah dtg sana..
sedap tengok ikan dgn pencicah tu

izan mama mia said...

sedap menunya...
mg kaki akak cpt baik yer

Haryati Faizal said...

syoknya kmpung tu...

Zaitun said...

Rasanya kak Zai pernah makan kat sini.Ada satu lagi kalau kak Zai tak silap kat Tanjung Piai,makan atas air juga.

Nur-nba said...

Kak Zakie.. Macam mana dengan kaki akak tu? Kalau terkehel kaki rasanya akak kena cepat pergi berurut. Harap akak cepat sembuh..

Hnahdy said...

simple tapi sedap dn menyelerakan

Si Matatajam said...

Sedapnya ikan siakap tu..errr sian akak smp jatuh..

Subhie Arun said...

Sedapnya ikan sifakas tu ... V interesting la blog u ... Hapi to follow ... Glad if u follow me back

Tq

Http:// www.subhieskitchen@ blogspot. Co. uk

Kakzakie said...

Makanlah di mana-mana waktu musim cuti sekolah pasti jumlah pengunjungnya melebihi dari hari-hari biasa. Tetapi bila sudah berkehendak pasti kita tuju juga.

Kaki kakak sudah beransur baik. Abang dan anak-anak yang jadi tukang urut sambil itu buat sendiri juga perlahan-lahan. Terima kasih atas keprihatinan kawan-kawan.

Terima kasih juga komen yang diberikan kakak ucapkan pada: -

Sharifah Nadzarah, zila norazila, Mama ju (Nurienne ada kem motivasi mathematic di sana Kak Ju - belum sampai masa dia belajar di sana lagi baru 16 tahun), Huda, Pokok Manggis DR, Aisy Nasiha, Sisdee, IbuIntan (lagi pedas lagi besat kalau kita kan cikgu), Cikgu Ma, Ujie (setuju kata Ujie tu), Jue, KasihnyaRania, Maria Menado, Ummuaidan, AspenML, azatiesayang, Aziela, Mama ila, nur anis, dwaty, Zie Marziah, Kniedaz, Queen Teratal, Rohayu Osman, Rinna, aanie, Munnafendy, Ros, Kasih Salina, ieda, Wanita Mutalib, Wak elas, MakCik Mun Rabab, norhidana miswan, inazamri, Qhaifa Nur, Norzie hany, dya bunga, Masya, NM03, Syiela, Cikli (tak ada pulak budu di restoran ini Cikli hihi...), ct rahani, Mimie_Zatun, hainomOKje, Ayu, CMA@CikMoonAdnan, zana@pb, Fiza, Puan Kutu, RTP Fara Arisya, Hazmin, Riedaffy ibrahim, Citarasa Rinduan, Ratu hatiku, Knor, Henrietta Jose, Are_linayu, Mimie, Syiela (teruskan kakak sokong), Sara, Be Simple Beb, Aishah Jahirah, Nur_nba, Jna Marcello, Areef Ibn Naem (itulah kakak rasa macam kena gorend aje), gadisBunga (sekarang dah ok tapi tak boleh pakai kasut tinggilah), Mama Rey, izan mama mia, Haryati faizal, Zaitun (kalau tg Piai tu di Pontian betul kak zai atas air juga), Nur-nba (dah ok cuma tak boleh berkasut tinggi), Hnahdy, Si Matatajam dan Subhy Arun (thanks being followed kakak's blog - has been followed you back).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

Puteri BeriBiru said...

Salam kak zakie,pelik puteri juga pelik.mereka mmg x buang sisik ikan ye?pernah tgk org msk ikan kerisi pun x buang sisik.ermm cara mereka kot

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sambal kicap tu peberet wani kak hehehe

Kesuma Angsana said...

sedap sungguh ni, tgk pown terliur dah kak

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnye siakap bakar tu cicah ngan kuah kicap..terliur dibuatnye..

Pn.bayu said...

terliur saya tengok cili kicap tu...perghhhh

abg cik said...

wah ,best tu ikan bahar dalam oven

Rapunzeel Cikilolo said...

kak zakie, tempat ni kat johor eh?

macam saye penah sampai je...

Ann Ishak said...

ikan bakar guna oven...cam tak menarik je rupanya,tapi makan sedap jugak ni

Kakzakie said...

Terima kasih juga: -

Puteri Beribiru (itulah tak tahu apa motif tak buang sisik), Waniey's aka IbuQalief, Kesuma Angsana, Sweetmama @Eija, Pn Bayu, abg cik, Rapunzeel Cikilolo (a'ah di Pasir Gudang) dan Ann Ishak.

Terima kasih sekali lagi semua:)

Remy hazza said...

makanan kalau kita masak sendiri lagi sedap........kan kak...he3.....

Mohd Pk said...

sedop&selera...

noor liyana said...

jauh berjalan jauh jugak makan..janji sedap!