Friday, May 31, 2013

Kawan-kawan mahu hadiah?

Adik punya - Sebenarnya setiap kali membeli buku keluargan PTS ada keratan ini di bahagian muka belakang. Terdapat juga penanda buku dibahagian kulit belakang yang perlu digunting bahagian hujungnya yang dipanggil setem. Kemudian setem tersebut perlu dilekatkan dan penuhkan ruang yang disediakan.

Siap - Baru pos semalam. Bila semua ruang penuh boleh diposkan ke PTS Marketing. Tidak lama pasti adik akan dapat sesuatu. Biasanya dalam 3-4 bulan sekali adik akan dapat sebab dia baca buku cerita laju tak macam membaca buku pelajaran. PTS akan menghadiahkan pula seperti novel atau sebagainyai. Hujung tahun biasa akan diberi diari dan kalendar. Budak bila dapat parcel apa lagi atas nama dia sendiri memang suka.

~ Cuti sekolah ini bukan belajar. Mama tahankan hati. Apa yang dibuat sekadar buat kerja sekolah yang cikgu beri. Lainnya membaca novel dan memasak dalam komputer tidak henti-henti. Boleh buat burgerlah, pizzalah, aiskirm, kek macam-macam kek tapi semuanya tak boleh dimakan. Boleh tengok di skrin saja.~~


75 comments:

intanfirdaus247 said...

Salam kak Zakie,,,selamat pagi..kalau intan kecik2 dulu pon kalau dapat surat nama sendiri memang teruja....nanti pasti adik seronok dapat parcel dr pts ..selamat membaca adik..:))

Penjejak Mimpi said...

Memula baca ingatkan setem biasa tu. Rupanya setem lain..

p/s Dah nama pengumpul setem.. pantang jumpa perkataan 'setem' terus ingat setem untuk dibuat koleksi... :)

Nur-nba said...

Cuti sek kak.. rehat jap. Nanti naik sek dah sibuk dengan macam2 aktiviti. Tentu penuh rak buku adik..

ummuaidan said...

Bagus jgk effort utk antar keratan tuh ..kurang2 in return adik dapat something jgk kan..
game apa yg masak dlm komputer tuh..heheh..mesti menarik kan sbb tu adik terlekat..heheh

Mila@Rimbun said...

hahaha.. aktiviti adik sama mcm anak saya ler.. satu lagi game yg mekap2 tuh. dok tukar2 baju tuh hihi

Budak2 memang seronok sangat dapat surat atas nama sendiri... dah bertahun saya langgan AnaMuslim sebab nak dapat by post hahaha

yan's cottage said...

itulah anak2 bila cuti sekolah...melekat kat komputer lah...jangan kata yg besar yg kecil pun sama sabar je lah he heee....

Acik Erna said...

assalam kakzakie..betul la..acik pun tahan je..tah bila la dia nak mula membca..risau acik dibuatnya

With Julia said...

Rajin betul karakter adik ye kak zakie...sure seronok tgk keletah anak2 bijak nih mcm adik hehhe...pandai msk dlm komputer je ye hehhehhe kempunan ibu zakie :)

LiYa HaNiF :: said...

Qalesya pun gtu kak... feveret dia main game masakan... buat aiskrim le pizza le kek le mcm2 lagi... smpaikan ralit main tu makan pun tk nak... :)

Ummi Iman said...

Adik nak merehatkan mindalah tu.. :) rajin sungguh baca novel. Dpt hadiah lagi.. mula2 kat komputer lps tu kat dapur pula ;)

Rapunzeel Cikilolo said...

huhuhu...

rajin adik join aktiviti

:)

Kniedaz said...

sama la dengan Danish dan Danial. Cuti sekolah tak pegang buku langsung...komputer 2 jam, bola petang, tv tv tv...mata jadi kotak nanti huhu

Mizz Aiza said...

bagusnya anak kakak suka membaca.. minat membaca elok dipupuk sejak kecil.. sekurang-kurangnya kita tahu aktiviti cuti sekolahnya dihabiskan dengan aktiviti berfaedah seperti membaca..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Hehehe, macam Zarif dan Zara jugak. Tapi saya paksa jugak diaorang buat latihan..Kalau tak game je memanjang..

PeRdU cINta said...

sabar kak..urut dada sambil beristighfar ye..alhamdulillah walau tidak membaca buku pelajaran..membaca tetap membaca walau novel..dan wahyu pertama yang Nabi SAW terima juga adalah IKRAQ..BACALAH..mula-mula memasak melalui game..lama-lama timbul minat untuk dibawa ke alam realiti..masa tu akak hanya perlu memberi sokongan dan pujian..amin..

Eye_nee said...

hehehe....mcm twins lah aktiviti adik dgn si Yana saya kakzakie..game buat burger game potong2 rambut lah...semalam baru kena tegur dgn Ayah dia....mlm td lepas mandi..terus buat latihan Matematik....

redza said...

rajinnya adik memasak dlm komputer hihi

hainom OKje said...

Bagusnya adik, kanda.... sekurang2nya tak sia2 dia baca buku tu walaupun novel....
Oklah tu jugak kanda buat juga homework ...TLBD lagilah....dinda mcm tak nampak lagi dia buat homework.... asyik main Dodoll tak habis habis.... Nampaknya sekotak dodoll dah duk depan TV tu... nak main sambil melayan TV...

aTieYusof Family said...

Assalam Kak..
biasalah kan budak2 bila cuti sekolah byk nya buku letak ke tepi..hehe..sama lah dgn adik sy..
ngadap PC main game lah kegemaran depa..;)

Siti Haslinda Sadiken said...

rajin akak join yer :)

mama maman aka yana said...

rajin sgt.. kiki.. alhamdulillah..:)

Knor said...

rajin..bagus2..

sambil mengasah minda.:)

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakzakie

Alhamdulillah anak-anak minat membaca. Beruntung mereka kerana dapat galakan kedua ibu bapanya.

norhidana miswan said...

itu yg lg seronok tu bile dpt hadiah misteri tu kan... mintak2 adik dpt lah hadiah tu yek

are_lin@yu said...

waahh adik mmg rjin eh kmpul2 ni..slaam jumaat kak ;-)

lieyalatif said...

wahh ape laa hadiahnye kak yeak...bagus anak akak rajin...ye laa ade hasilnye kan kak ....sonok cam tu...dulu lieya sekolah2 pun rajin gak buat gini....

kak, miamija pun suke kak main game cooking2 ni...masak mcm2 tapi kite dpt tgk kat skrin jek laa ekekeekekek

Eliss Mie said...

my nuha still x pandai baca lagi. so beli buku tulis ajar mewarna dan menulis. boleh kata tiap2 minggu pantang nampak kedai buku sebab ikut perangai hubby. saya pun suka novel tapi skang asyik xsmpat ajer.alasan kot :p

elly nadyra said...

Hihihi sama ngAn anak saya bab masak dlm ipad bkn men terror. Baca majalah bkn men. Homework baca buku sekolah kelaut terus.

Ibu Lala said...

sape tak suke dapat adiah kak. mestilah nak.

kat rumah saya tu kak. dekat je.

mala said...

anak mala pun ada dah complete satu set tinggal nak pos balik cuti nanti.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...cuti sekolah ni mmg itulah caranya utk menghilangkan kebosanan di rumah...bawa jenjalan la kak mesti anak2 seronokkan...;)

iietamalek said...

salam singgah kakzakie

HeNRieTTa JoSe said...

pndai pihak PTS ambil hati anak anak...hmmm...rietta pula yang xsabar nak tgk hadiah adik kali nie...hehehe...

psss...adik darjah berapa yea akk?

Deqla Manjew said...

lahu je klik tajuk ingt akk nk bg hadiah kat kwn2 blog..kahkah.. nmpk x gelojohnya deqla kat situ.. ??

wahh best la program mcm ni.. menarik minat bebudak kan... kalo deqla nk join gak bole x? kihkih

Deqla Manjew said...

*laju (ganti lahu tu ye kak.. adeyh typo!! ;p)

Bin Muhammad said...

Dah nama cuti sekolah...apa saja yg berkait dgn sekolah pun cuti le... Kita dulu pun macam tu, bila dah jadi ibu bapa barulah rasa apa yg pernah ibu bapa kita alami dulu... Sabo je la..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
eheh..ingatkan nk bg cma hadiah..
wah..dah lengkap semuanya ya adik.. lepas pos nnti dpt la hadiah tu..

hihi.. cuti sekolah.. semuanya on9 sahaje... :)

Rinna said...

Cuti sekolah rajin betul adik yer.. macam2 aktiviti dia buat.. bagus laa gitu.. :)

Qhaifa Nur said...

tak tahu apalah hadiahnya Kakzakie..
sure adik tak sabar ni...

samalah dengan anak Nur kat rumah bila disuruh baca buku..dah baca mama

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus adik. Rajin.

ckLah @xiiinam said...

Cabaran anak anak Y2K ya kakzakie...
:)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

rajin adik...
bila cuti sekolah anak-anak saya memang game la habis buat kerja sekolah n buat exercise yang mak dia bagi...
...abang uwais suka racing...hehari kerja meracing jer....

Nafira usof said...

jangan kata anak2 jer yang suka main game.. hubby saya pon sukaaaaa main game.. kadang2 rasa kecik besor jer nak marah tgk dia layan game sampai x ingat ke lain dah~ :)

Norzila Zakaria said...

rajinnya adik ni, kak zakie..meh nak sayang ckit..bjlr rjn2 ok..

aizamia3 said...

part main tu, sampai habis bateri dikerjakan..

sudipVSsenduk said...

org tua pun suka kalau dapat hadiah, ini kan pulak budak2 kan..

sakit jiwa bila tengok anak2 25jam ngadap gajet

eMMe said...

me ingatkan kak zakie nak kasi hadiah kat blogger2....heeee~
pasan.... :P

tenku butang said...

heee.. rajin dia join yeaa.. heee..

ainhany said...

salam kak,

dah lama ucu tak bertandang...
Ni yang kena ziarah sinilah dulu amik mood...banyaknya yang dah terlepas...huhuuu

amboi adik..Best nya dia cuti sekolah nie..pulun2...
.lepas ni PTS kena lantik adik jadi duta. fomous kan sayang..

Fiza Rahman said...

Saya masa jaman skolah pon macam ni juga kak. Memang seronok bila dapat parcel atas nama sendiri. Asyik tunggu abg posmen jer ☺☺

Ema Johari said...

sanga rajin dia baca buku....dan rajin memasak..tak kisahlah masak kat komputer pun kak...hehehe

wahida said...

main masak2 buat pizza bagai dlm pc ye adik...takpe, yg penting, adik rajin membaca jugak...

Haryati Faizal said...

mang rehat betul2 rehat ye... time cuti hihi

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hehe..dah nama cuti sekolah kak... adik saya pon sama... malas jerk... bila ditanya..xde keje sekolah... huhu

PiNkYCaT said...

igtkan kak zakie nak bagi saye hadiah tadi..baru nak agkat tgn...hehe;p

samelha dgn aliya, suke main masak2 kat komputer...klu masak kat dapur blh gak makan kan:)

harumanvee said...

hahahaaa ... memasak di komputer ! anak buah saya berebut remote tv . siap pi sorok lagi ...

cikguNae said...

adik memang suka membaca... Tahniah!
Saya pun beli banyak buku awal tahun ini dgn azam nak tingkatkan pembacaan tahun ni, tapi... proses mencapai azam tersebut belum bermula... huhu

Memasak di komputer... memang saya pun sangat rajin.... haha

makchaq said...

Tak pa.. Baca buku cerita pun banyak dapat pengetahuan, dari tak membaca langsung, baik baca buku cerita..

Murni Alfathunnisa said...

maka bertambahlah koleksi buku adik...:-) mak ayah kena beli rak buku yang lebih besar...hehe. bagus la tu kakzakie, sekurang-kurangnya dia minat membaca...membaca ni memang kena pupuk dari awal.

Puan Kutu said...

cuti sekolah la mama,kasi chance la adik asah skill memasak.haha

sal said...

cuti sekolah..anak2 memang suka sangat berkawan dgn komputer...masa nilah peluang yg ditunggu2 ......

ieda immi said...

aahha samalah ngan anak2 saya kak ..
suke tgk kompp ..
sinetronnn
saya sokmoo jadi tarzan ..
mentelaah 2 jam aje .. main dan nontonyee lebeyy huhu

eira eixora said...

kira oke tu kakak. sy dulu kalau cuti sekolah tido ke keje. smpai mak sy pun pening

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Memang bagus cara tu sebagai galakan untuk anak2. Kalau nak tahu, tauke PTS tu ex-bos (ex-ketua bahagian) semasa dia kerja dengan ofis sama ngan Mak Aji lama dulu. Idea2 dia yg cukup luar biasa selalu mendapat tentangan drp bos2 di atasnya. Dek frust dia keluar dan buka syarikat sendiri. Lihat di mana dia sekarang. Mak Aji pernah ckp dgn dia yg dia sepatutnya dah lama keluar dr gomen join swasta. Itu yg org gomen dok kat takuk tu je, susah terima idea baru, cepat nak cop orang anti-establishment dan sebagainya!

wanie amerie said...

Salam k zakie..
Hehe..rajinnya adik masak.takpe kak,skrg adik dok praktis masak dlm komputer dulu..nati dah besar dia terror lah tlg mama dia masak kat dapur plak..hehe

KY said...

samalah kak, yg kat rumah ni pun cam tu jugak, yg kecik, main anak patung dlm komputer, tukar baju ni, tkar baju tu...heee

HeNRieTTa JoSe said...

Pss....btul tu akk...geli rietta dgr pkai plancenta...manusia ke hewan ke....yg rietta jmpa phyto nie pown, utk kecantikan juga la....tpi bkan makanan....cuma mask muka....

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

ok lah tu...dari tak membaca langsung...

Kesuma Angsana said...

baguslah mcm tu kak!

Kesuma Angsana said...

baguslah mcm tu kak!

m.u.l.a.n said...

bagus adik..!!! anak saya yg pompuan rajin buat ni tapi yg laki tak minat isshhhh...

Papa Mifz said...

cara mereka menghargai pembaca setia macam adik...

shafiq said...

hehe, takpelah takdelah duk hbiskan masa kat benda2 yang takde faedah ~

Kakzakie said...

Dua hari bercuti langsung tidak kakak jenguk blog. Semua dua-dua PC ada pengguna. Begitu jua laptp. Kakak sibuk menjahit baju raya dan abang pula mengemas apa yang patut pada rumah sewa yang baru dikosongkan. Penyewa baru pula sudah tidak sabar mahu masuk.

Terima kasih kepada semua komen dari teman-teman utk N3 kakak yang ini:-

intanfirdaus247, Penjejak Mimpi, Nur_nba, Ummuaidan, mila@rimbun, Yan;s COttage, Acik Erna, With Julia, Liya Hanif, Ummi Iman, Rapunzeel Cikilolo, Kniedaz, Mizz Aiza, Nurulhuda Abd Latip, Perdu Cinta, Eye_nee, redza, hainom OKje, Atie Yusof, Siti Haslinda Sadiken (tak adalah kakak join Lin tapi nampak apa yg dia buat), mama maman aka yana, Knor, Werdah, norhidana.miswan, Are_linayu, Lieyalatif (kakak rasa anak-anak dara Lieya akan jadi macam anak kakak sebab perempuan kan), Elliss Mie, Elly Nadyra, Ibu Lala, Mala, iietamalik, Mas Zull,Deqla Majew (kakak faham dan kakak pun selalu typo-error), Bin Muhammad (betullah kita dulu kalau cuti sekolah semuanya cuti) ♥ Cmª shIemª, Rinna, Qhaifa Nur, Pokok Manggis DR, ckLah@xiiinam, Lizz@haslizalizz, Nafiraa Usof, Norzila Zakaria, aizamia3, sudipVSsenduk, tenku butang, ainhany (lama kakak tak jenguk Ucu juga dik), Fiza Rahman, Ema Johari (Ema, kakak tak boleh komen blog ema guna kotak baru tu...), Wahida, Haryati Faizal, CMA @ CikMoonAdnan, PinkyCat, CikguNae, harumanvee, Murni Alfathunnisa, Makchaq, Puan Kutu, Sal, ieda immi, Ummu Madihah (berkat sabar dah kebolehan yg ada disamping kurniaan Allah beliau berjaya. Kami sekeluarga suka buku keluaran PTS Mak Aji), eira eixora, wanie amerie, KY, Henrietta Jose (tapi masihada yg guna lagi kan..), Bunda aka KN, Kesuma Angsana, mulan, Papa Mifz dan shafiq (terima kasih sudi berkunjung blog ini - dah follow juga blog shafiq).

Kepada semua terima kasih sekali lagi diucapkan.

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam kakzakie,

anak2 sekarang suka western foodkan. Samalah dengan anak kak ani yang 2 orang tu. kat fikiran dia western food jerlah, jadi bila keluar dengan dia orang terpaksalah ekut selera mereka.