Thursday, March 27, 2014

Bila line kredit kad tidak berfungsi

Sudah dikatakan cuti sekolah adalah hari cuti memasak buat aku. Malam ketiga hari cuti sekolah kami ke Old Town White Cofee. Tujuan sebenar adalah untuk berbelanja di Giant. Namun sebaik membelek barang tiba-tiba ada pengumuman mengatakan malam itu sistem kredit kad tidak berfungsi. Kami jarang membawa cash yang banyak, sedangkan untuk berbelanja biasa mencecah hampir 1K. Mujur anak dara kami mendengarnya kalau tidak penat memenuhkan trolley tetapi tidak boleh membayar. Sebaik membeli 2 helai baju dalam adik kami membayar tunai dan keluar ke sini. 

Tomyam mee -Pilihan Nurienne
Mee apa ini? - Pilihan Yasmien

Sandwich -Adik makan ini saja sebab ada dish yang dikehendaki tidak dapat dipenuhi pihak restoran.
Curry mee - Mama dan papa punya selera sama
Swiss roll - Adik tidak mahu makan tapi aku orderkan ini dan sandwich. Merajuk dengan restoran bukan dengan mama kerana niat asal adik hendak makan sizzling mee tetapi dikatakan sudah habis.
~~Boleh pula tidak ada ATM di Giant Plentong. Susah juga kalau line kredit kad tidak berfungsi.~~

48 comments:

nhhas said...

Salam...

akak... heheheh... lama dah tak g jaybee... cam comel teringat memory lama. giant pelentong tu saya jarang p, tapi selalu p makan ikan bakar kat apa ke nama tempat tu dah lupa, tp benchmark nak pergi - kena lalu giant pelentong... hehehehe

Kakcik said...

Nampak sedap makanan tu. Kakcik belum pernah makan.di OTWC...

Aziela said...

Giant Plentong? Hari tu saya lalu depan tu....hehehehehe

Mia Kassim said...

Lama dah x pegi otwc ni...teringin pulak nak mkn curry meenya tu

Mia Kassim said...

Lama dah x pegi otwc ni...teringin pulak nak mkn curry meenya tu

Munawir Alfikri said...

Wiww.. jadi laper deh liat nya mba hehehe

hainom OKje said...

Kalau dekat 1 K nak bawak duit gemuk le purse hubby kanda yek hehe...
Tak pernah test mee kari dia ...sedap ke kanda?

aizamia3 said...

kalau beli dalam kuantiti yang banyak, rasa macam tak selamat pulak bawak duit banyak2.. tapi nasib baik dengar awal pengumuman tu kan kak.. kalau lambat eemm.. penat je dapat..

psstt: nape takde gambar muka dak Adik merajuk tak dapat sizzling tu.. ;)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

nyum...nyum...
sedapnya :)

sud@is said...

nampak makanan kecur lior...mee kari kegemaran ku

redza said...

sedapnya!

Zee Suhaini said...

sakan soping tu kak kalo dah cecah 1k..skang kalo keluar memang takut nak bawak cash banyak..

mee yasmien tu nampak sedap kak..

sian adik..mudah benar merajuk yer..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Belanja sebulan sekali ye kakzakie.. byk ye mencecah rm1k.. susah juga tak ada ATM buatnya ada brg urgent nak beli..

Seronok gantung periuk kuali seminggu cuti sekolah ni ye kakzakie ;-)

Sura Mohd said...

kesian adik..tak dapat apa yg dihajatkan..arini boleh pergi lagi...:)
*sura pun bercuti memasak.asyik makan luar jer..:)

babYpose said...

Sian adik merajuk, sedap mee curry, aunty suka hat ceroi kuahnya heee :)

Nastyna said...

huk aloooh comey jer merajuk ngan restoran hehehee. Kan, cuba bayangkan kalau la semua tempat tak terima kredit kad tetiba, huishhh parah, macma kat Russia yang tak terima sebarang american cards sebab boikot hehehe.

Knor said...

merajuk ye dik....cuti ada 2/3 hari lagi ni..ajak mama lgi ye..

sedap semua juadah tu..nyammm

Cho Zila said...

susah jugak kalau gitu yerk.. kalau der atm senangler sikit.. ni dahler line kredit kad tak boleh... takper kita makan dululer... dah lama tak ke OTR.. sebab sekarangni der kopitiam yang lebih sedap dari itu...

Farah Waheda Wahid said...

sepatutnya kenalah ada ATM, biasanya di mana2 giant mesti ada ATM... memang payah bila sistem kredit kad offline ni kak...

Nafira usof said...

haru jugak ye kalo line kedit kad x ok.. x semua orang bawa cash yang banyak kat tangan.. kalo setakat seratus dua tuh ade lah kan~

sedapnye tengok popia tuh~ hehehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zee..

sedapnya curry me..hari sabtu ni baru opsmet ngajak pekena mee ni..cma tak pernah masuk OTWC ni.. ehehe..

ssh jgk kalu terjadi masalah teknikal mcm ni.. nasib bek troli tak penuh lg.. huhuhu

umi alya said...

siannya adik, ralat makanan yang dia nak udah abis stok..

norhidana miswan said...

tak boleh byr pakai kad debit ke kak? dana pun kureng suke mkn kt old town sbb kalu mlm banyak menu yg dh abis... bt sakit ati je... spoil mood adik nk mkn kan

Daddy Ziyyad said...

Bila terlalu ramai customer, mmg selalu saya perhatikan line credit card di hypermarket down

adarnadzmie said...

ada jugak untung ruginya kalau guna kad kredit klu berbelanja kan kak... saya jarang guna kad kredit ni kak... selalu guna yg hubby punya...hehee

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Nasib baru lepas makan ☺

Alahaiiii...adik majuk sbb feveret food dia tak der yer kak.

Fazleyatul Aini said...

kalau pergi old town selalu order nasi lemak je
kalau mintak sambal lebih, kene tambah RM1.50 huhuhuhu -_-

Fifi Nadhrah said...

Dah lame x pergi old town white coffee.. sedapnye klu dapat stim bread die..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza pernah terkena masa di kaunter pembayaran di tesco.. barang semua dah siap scan, masa nak membayar guna kad debit tak boleh.. mujurlah ada mesin atm di situ, kena tunggu keluarkan duit cash untuk membayar..

HeNRieTTa JoSe said...

Itu la...rietta pula xde kdit card...hnya pkai atm debit....tpi mlgnya, xsemua tmpat ada service nie...

Kniedaz said...

zaman sekarang ni, baru beli dua tiga barang dah mencecah ratus ringgit...huhu...
sedapnya popia tu..
^_^

HijrahKuKeranaMu said...

sedapnyerr.. lama tak g old town..

kakyon said...

akak pun jarang bawa tunai banyak.memang jadi masaalah kalau line credit card tak berfungsi.terpaksalah limitkan belian dgn tunai yg ada..huhu

paridah said...

sedapnya menjamu selera bersama keluarga...xde kad kredit pun...tunaipun x banyak heh...heh..miskinnyalah...

Afasz said...

salam singgah. sempat gak singgah. lama tak bw...

sedap nye.. lepas ni nak start bw balik la.. rindu.. yummy.

UmmuAidan-Arissa said...

Sy dl pun suka gak kalau nak berbelanja guna c.card..kadang terlajak jugak heheh...
sian adik takdapat yg diidamkan..merajuk ngan restauran mesti tak nak dtg lg kan next time tuh..:)

ummiross said...

hehe..kesian adik, agaknya memang teringin sangat nak mee sizzling tu, lain kali ajak mama pergi lagi ye..

JunAina said...

Sebesar Giant tak ada ATM kak? Susah jugak... Bila off line automatik debit kad pun tak boleh guna. Aina pun jarang bawak cash banyak2 selalu ATM kad jadi mangsa...:)

n O e s u h a i m i said...

banyak nya kakzakie beli sampai 1K...tapi kalau keluarga ramai x mustahil kan...
meriah nampak makanan2 tu...

Wafa Cw said...

shopping sampai 1k? wow... dah macam nak raya shopping cuti sekolah :D

Kalau cuti sekolah + cuti masak... memang enjoy cuti sekolah ni...hahahaha
yang kami time ni boleh masak sama-sama hahahahaha.. macam-macam masak..

adyna said...

Pernah jugak jd Mcm tu , Jenuh kami selongkar beg n kurangkan brg ;)

Sobri Yaacob said...

ish jatang mall x de atm.. x pkai kredit card lg.. x tau situasi mcm mana :P

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...selamat bercuti n enjoy sekeluarga...;)

Puan Kutu said...

tak dpt shopping,terus isi perutlah ye kak zakie..saya takde kad kredit,mmg berbelanja cash jugak la..ada debit card pun tak pernah guna..

Kakzakie said...

Kakak dan abang jenis shopping sebulan sekali saja. Belilah dari bahan mentah makanan seperti beras, minyak menggoreng, minyak zaitun dsb, sabun-sabun baju, lantai, bilik air, pencuci pinggan, syampu badan/rambut, ubat gigi-berus gigi, rempah-ratus,tepung-garam-gula, kordial-kordial, milo-teh-kopi-horlick dsb, jajan-jajan untuk anak-anak yg setiap hari dtg rumah (biasa frozen macam karipap, pau, nugget/sossej), kicap-sos-mayonis-thosand island, barang buat kek/kuih-muih dsb, keperluan dua anak dara di asrama dsb itulah biasa memang lebih kurang 1K.

Mereka yang punya anak-anak besar kakak rasa pasti sedia maklum ini semua.

Terima kasih diucapkan kepada teman yg sudi memberikan komen:-

Blogger nhhas,Blogger Kakcik, Blogger Aziela, Blogger Mia Kassim, Blogger Munawir Alfikri, Blogger hainom OKje, Blogger aizamia3 (dah merajuk jgn ambil gambar nanti meleleh airmata dia Ai hihi...), Blogger MAZLIZA ABD RAZAK, Blogger sud@is, Blogger redza, Blogger Zee Suhaini, Blogger CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) (biasa kakak memang beli sebulan sekali aje Yati), Blogger Sura Mohd, Blogger babYpose, Blogger Nastyna, Blogger Knor, Blogger Cho Zila (dulu kakak perasan ada atm dekat sebelah bilik air tapi dah jadi kedai jual barangan rotan pulak sekarang), Blogger Farah Waheda Wahid, Blogger Nafira usof, Blogger ♥ Cmª shIemª ♥, Blogger umi alya (memang kesian UA), Blogger norhidana miswan (samalah line dah tak ada), Blogger Daddy Ziyyad, Blogger adarnadzmie, Blogger Fiza Rahman, Blogger Fazleyatul Aini, Blogger Fifi Nadhrah, Blogger Mizz Aiza (Dunia Kecil), Blogger HeNRieTTa JoSe, Blogger Kniedaz, Blogger HijrahKuKeranaMu, Blogger kakyon, Blogger paridah, Blogger Afasz, Blogger UmmuAidan-Arissa, Blogger ummiross (dari rumah lagi memang dia kata nak mee sizzling tu ummiross tetiba dah habis - kesian), Blogger JunAina (itualh Aina kakak pun hairan, dulu ada satu RHB punya tapi dah tak ada ganti kedai barangan rotan), Blogger n O e s u h a i m i, Blogger Wafa Cw (kegunaan sebulan kami tu), Blogger adyna, Blogger Sobri Yaacob, Blogger Mas Zull, Blogger Puan Kutu (kalau shopping pun tetap makan juga PK).

Buat semua terima kasih sekali lagi kakak ucapkan.

IbuNoey said...

alamak,kak..pagi2 ni blm sarapan,lapar pula tgk makanan ni..;)

elly nadyra said...

nasib baik
kalau tak camner la rupa time nak bayar
kena tolak troli ke tepi
kuar duit dulu
baru bayar kot

Mummydearie said...

Saya dah lama pencen pakai cc ni, kak tapi tak biasa juga bawa cash banyak-banyak. Macam-macam hal sekarang ni kan. So saya guna debit card aje senang kalau tak cukup cash.

Nasib baik dengar announcement kalau tidak buat penat aje memenuhkan satu troli pastu tak boleh nak bayar. Hampa aje. Tapi kalau dah gitu, lebih baik gi makan. Hilang stress :)