Wednesday, March 26, 2014

Cadbury coklat

Siapa kata sudah besar-besar tidak bergaduh. Adik boleh menelefon aku di pejabat semata-mata mahu mengatakan "mama kakak curi coklat adik" sambil menangis. Manalah aku tidak geram. Mana mungkin makanan di dalam peti sejuk itu boleh dikatakan 'kena curi'. Sudah tentu ada dalam satu rumah mestilah jika ada coklat tersimpan sesiapa saja oleh memakannya. Tidak mahu mendengar tangisan di corong telefon itulah aku memujuk dengan mengatakan "nanti mama minta tolong papa belikan lagi".

Mama beli - Membeli sebaik balik dari kerja sebab menyangka papa mereka sibuk service motor dan kerete.
Papa beli - Biasalah papa kalau anak yang hendak seboleh-boleh dia mesti cari punya hanya mama saja yang salah sangka lalu membeli juga.
Akibatnya - Beginilah jadinya. Biar puas makan coklat!
Cooking coklat - Kasihan papa punyalah mahu memberi anak rasa coklat yang lain boleh coklat untuk masakan yang dibeli. Suruh tukar katanya "tak apa boleh buat kuih" Kami semua ketawa berderai.
~~Seluruh ahli dalam rumah kami semuanya suka coklat. Sebab itu dalam peti sejuk kena sentiasa ada stok coklat.~~

58 comments:

Fiza Rahman said...

Adoiii kak...Gelak besar tgk coklat yg last tu. Coklat masakan dibelinya yer...hehehe...

Feveret saya dan anak2 coklat ni kak ☺

redza said...

kesian adik hehe...saya pun suka coklat kak..sedap!

Sharifah Nadzarah said...

Alahai sedapnye coklat..dah byk tu..mintak sikit kak...biasalah kak budak2....dlm ketengangan ada lawaknya jugak..cuti nnti bolehlah buat kek coklat..hehehe

Farah Waheda Wahid said...

chocolate is my favourite... he he he, cooking chocolate tu akak buat kek yer...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

buat aiza tersenyum melihat coklat masakan tu kakak.. syukur ada juga kegunaan coklat masakan tu.. hehe.. aiza pun suka makan coklat.. coklat cadbury memang sedap.. :D

ros_reeza said...

takpe, boleh makan lama sikit bila coklat banyak macam tu kan..

Petak Bunga said...

ingat anak buah dulu..curi coklat dalm peti ais terus dia makan..tak ngaku, mulut comot.

kesian coklat masakan. tak tau pahit ke sedap dia telan.

RDZ Z said...

Wah bestnya chocolate..favorite kita ni KZ...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Papa dah bagi hint suruh kakzakie buat kek coklat tu :)

Ujie said...

manjanya adik ya..siap call psl hal coklat! tapi best la..tak pasal dpt selonggok. Puas mkn!

Zee Suhaini said...

dah besar pon berebut kalo yang kecik lagi la kak..pening dibuatnya..hahaha..
elok la tu kak, stok tuk seminggu terus..kenyang ngan coklat la jawabnya..

mama_ka0ri said...

kak zakiee!!! ku merinduimu...hihi...lama tak menjengah ke sini..saya pon hantu coklat..tp skrang jarang dh beli..anak2 suka sepahkan..haha..

Sue Bee said...

situasi cam ni selalu gak berlaku dlm rumah SB..hahaa!!!..cooking coklat tu boleh buat salutan donut..sedapp!!

Nastyna said...

Berstok stok coklat nyer, takpa.. benda ni boleh simpan lama.. (boleh ker?) hehehee. kat umah kami pun sentiasa ada stok coklat, wajib ada tapi takder sapa makan. JJ pun kurang suka coklat.

babYpose said...

Bagus tu papa ingat nak beli, mama pun, dua-dua sangat caring, haha cooking coklat sampai terbeli :). Semoga menghargai ibubapa kan...

Amanda Suria said...

SA pun sama suka choc..tp x selalu makan...budak2 kecik x leh makan sgt sebab nanti bertambah hyper..

kakyon said...

coklat cadbury selalu jadi pilihan bila rasa nak mkn coklat..

Rai Ourkizuna said...

haha..papa sangat comel..

ayah saya dulu pernah tersalah beli.. nak belikan kami aiskrim mangkuk terbeli marjerin dorina.. maklumlah zaman tu takde peti sejuk.. tak kenal sangat jenama aiskrim..

ummiross said...

hehehe..aduyai..Kak zakie, gelak memanjang ummi baca n3 ni, keluarga bahagia, semanis coklat!!!

Nafira usof said...

Salam Kakak..
tudiaaaaa... lepas nih boleh senyum tengok stok coklat yang banyak tuh. zura pon kadang2 boleh teringin nak makan coklat nih. zura tak berani nak buat stok.. nanti zura makan banyak.. hahahahaha

Rapunzel Cikilolo said...

the thing about chocolate.

saya pernah makan coklat kakak saya dalam peti ais.

yg saya dah mintak kebenaran dgn mak (yg mgkin mak tak perasan sbb dalam mak dalam toilet) die benarkan saya makan coklat tu.

bila kakak saya mengamok, marah-marah dan membentak-bentak; satu rumah marah saya salah. sebab makan coklat tu. saya igt masa tu saya kena marah teruk kot pasal coklat tu, mak ayah cakap saya makan hak orang tanpa beritahu. walhal saya dah beritahu.

sampai ke besar, saya takkan makan barang orang tanpa dipelawa.

kadang2 kat rumah mertua dituduh sombong sebab tak makan. haha.

bkn ape kak, fobia.

tu je pengalaman saya. sekian terima kasih.

nohas said...

bestnya...kecik2 dulu saya makan coklat 'kandos'..

Aziela said...

Seronoknya kan.... Saya tak pernah merasa anak telefon sebab sedih coklat dah takder. Hehehehehe. Anak sorang kak...coklat ada pun, dia tak peduli. Dia hanya telefon tanya mamanya ni balik tengok dia tak nanti...

:: idzwa :: said...

hehehe...amikk..anak punyer pasal sampai cooking coklat pun belasah beli :D

HeNRieTTa JoSe said...

rietta pown suka coklat juga akk...hehehe...tapi rietta saorang sj...jdnya klu ada drumah rietta ataw drumah mak...semua coklat tu "dilabel" dengan nama rietta...hehehe...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Kat rumah memang ada stanby coklat. Bila ada yang merajuk boleh bagi makan coklat. :-)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

hihi..sampai ke coklat masakan belinye.. :p
sedapnye coklat..cma pun penggemar coklat

ANIM said...

coklat boleh lerai stress kakzakie..

cooking coklat last tu le lucu..heee

sud@is said...

tanda nak suruh akak masak biskut ka kek la tuu..

saniah ibrahim said...

wah dh bnyk lah stok coklat kakzakie...
biasalh ank2 gaduh2 sayang gitu...
coklat ...mmang febret Iman,stiap kali ayah dia pegi beli suratkhabar mesti kirim coklat.

Cho Zila said...

sedapnyer.. keluarga saya pulak sayalah paling hantu.. tu tak nak der coklat dalam fridge.. mak dia yang makan beria2...

Kesuma Angsana said...

di rumah ni samalah juga ceritanyer kak, adik beradik pun nak gaduh2 makan benda yang sama .. hehehe

Falsya said...

Comel adik kol semata nak bgtau coklat kene curik..ahahahhaah..

Falsya pun gile coklat kakak..tp skang nie dh kurang sbb nk diet..heheh

acik idah said...

Hehehe... papa nak suruh mama buat kuih la tue... hehehe...

Puan Kutu said...

Cute la papa tersalah beli coklat masakan..adik lagi la cute kol mama semata nangis kakak curi coklat dia.hehe

coklat mmg jadi kegemaran ramai..sy paling suka cadbury juga..:)

Sura Mohd said...

gelak sura baca n3 ni..kelakar pulak..kak rumah sura pun sama..semua hantu coklat..masuk uminya skali..:)

Muja.. said...

sy pun suka coklat.. lagi2 kek coklat..kiii

Tapi sekarang kena kwl sebab usia dah meningkat :). Kena turunkan kat anak2. Sekali sekala bolehla :)

Eye_nee said...

hahahaha..sorilah saya gelakkan suami kakzakie...

Banyak dah stock coklat tu...mesti dah tak berebut kalau mcm ni...

❤Kamsiah❤ said...

HEHE...TEPON MAMA COKLAT KENA CURI..KELAKAR LA ADIK TU...

JunAina said...

Mesti dah kalut sangat sampai tak sempat baca tertulis cooking coklat. Anak2 macam tulah kak...

Acik Erna said...

Samalah ngan acik kakzakie..dalam peti ais sentiasa ada coklat

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...coklat ni mmg semuanya suka mkn...betul tu dlm ais box mesti ada stok coklat...:)

Wafa Cw said...

Hahaha... bab coklat ni memang punca perang antara anak-anak... Tasnim punya Cadbury Chocolate Button dia sampai sekarang tak bukak lagi ...sorok kat mana dalam peti ais tak tahulah... Gift dari UK katakan... jangan dia simpan sampai dah tak leh makan sudah lah hahahaahha

NoEn said...

dah lama x makan coklat..kene pantang makan coklat sbb coklat tinggi caffeine...xbagus untuk sy yg ad masalah HB rendah..huhu

makchaq said...

Frust sangat la tu bila bukak peti sejuk nak makan coklat tengok dah tak ada....
Tak banyak tu kakZakie, cuti sekolah semua lepak kat rumah kejap ja habis stok.. ingat masa anak2 makchaq kecik2 dulu.. bila cuti sekolah stok macam kedai runcit...

Mimi Azirah said...

Alahai demi anak anak kan kak..yg tang coklat masakan tuh serius kelakar...adoiii

Knor said...

cooking coklat tu boleh mkn juga kak..heheheh..endingnya happy...

nurbijen said...

hasilnya, bertingkek tingkek cokalt dibeli... beraya coklat la anak2 :)

n O e s u h a i m i said...

hehehehe...coklat masakan pun ada...baru puas diaorg makan...x yah gaduh2 dah

Sobri Yaacob said...

biasalah kak..lelaki lain pesan lain dpat :P

Mia Kassim said...

Hehe bolehlah tu kak coklat masakan. Boleh juga dibuat kek nanti :D

Nor Azimah said...

coklat masakan pun sedap juga, lebih lagi kalau simpan dalam peti..habis kena ratah dek anak2.

nhhas said...

salam,

adek kan dah cakap... entri pasal adek mesti buat saya senyum...
adek... adek...

btw, adek bongsu saya pun suka belikan coklat banyak2 sbb kat ausie coklat murah...
saya penggemar tegar coklat.... tapi sekarang dah gemuk... kena ler control... huhuhuhuu

hainom OKje said...

Kat rumah ni pun kadang tu berebut kanda...geram pun ada jugak...
Eloklah berlebih coklat tu dpd kurang biar puas makan haha

CikPuanHaLia said...

Bestnya dpt coklat byk mcm ni..

IbuNoey said...

wah,untung anak-anak dapat coklat..hehe..IbuNoey pun memang minat sangat coklat cadbury ni.terutama yg hazelnut tu.tapi anak IbuNoey, Firas, lebih suka Kit Kat..kalau nak Kit Kat, mesti sebut Titet..

Mummydearie said...

Hahaha, gelihati pulak tengok coklat yang terakhir tu. Nak tukar selera ya, so papanya rasa tak cooking chocolate tu?

Satu rumah peminat coklat rupanya. Rumah saya ni si kecil tu aje minat coklat buat makan dan disapu ke atas perabot Mommy :)

amirah said...

peminat coklat...sama la kitaaa..!!...hihihi...coklat untuk masakan pun okey jugak boleh buat kek nnt...