Wednesday, March 19, 2014

Walaupun sekolah tinggal lima hari


~~ Shopping bawa ke asramanya Sabtu yang lepas. Esok sudah balik rumah.
Sabun mandi dan sabun basuh baju yang penting.~~

76 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Shoping untuk siapa ni kakzakie.. ?
Sikit jer tu, utk cover lima hari jer kak..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...
This comment has been removed by the author.
Petak Bunga said...

sikit tu kakzakie.
kita kalau shopping penuh jugak..ha..ha..shopping sekali harung.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Shoping untuk anak akak yang tinggal di asrama ker ni?

Aziela said...

Saya dulu2 duduk di asrama, tak pernahhh merasa nak bawa balik barang2 macam ni. Seadanya saja. Tapi iyalah, zaman dulu kan. Zaman sekarang semua mudah didapati. Saya rasa kalau si lanang saya tu ada rezeki ke asrama, mesti locker dia saya yang tolong penuhkan...

aizamia3 said...

nak beli sabun basuh baju dengan mandian je sebenarnya.. yang lain tu barang sampingan je.. hehehe..

Aisy Nasiha said...

Haha.. makanan penting bagi budak2 asrama . Stok kena banyak walaupu dah nak balik rumah. Teringat pula masa dulu2..

Norhasniza Khalid said...

buat stok kak ye.. mama juga pernah merasa pengalaman begini sewaktu mama di asrama dulu.

Fazleyatul Aini said...

teringat dulu2 masa dok hostel
asal weekend je,masing2 keluar p pasar raya beli stok. hihi

Acik Erna said...

Assalam kakzakie..acik dah tak de anak yang sekolah..tak ingat pulak pasal cuti sekolah

saniah ibrahim said...

samalah anak akak kakzakie,biasanya colgate lah yang habis cepat,trpaksa lah hantar ke asrama dgn jajan lagi...

umi alya said...

Rasanya perbelanjaan anak di asrama lagi tinggi berbanding dengan tinggal di rumah..

Paling sikit stok untuk makanan anak gadis kami di asrama RM50/minggu, itu belum di kira keperluan lain..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

bekalan 5 hari jek lagik yer kak..yang penting ader seaweed sedapnyer....

ummiross said...

betul Kakzakie, bila ke asrama, sabun basuh dengan sabun mandi tu penting sangat, biskut dan coklat tu penting juga, kadang-kadang perut berkeroncong sementara nak tunggu waktu makan.

NM03 said...

tak lama dah nak cuti sekolah yek

Cik Puan Fadli said...

dulu ms sy kat asrama sek men, mak abah shoping camni gak laa..bwk sket² jaa...sbb selang 2 minggu abah g amek..bila dok itm, soping laa ko sendiri..hehehehe..

ariana said...

Teringat zaman dok asrama dulu..
Beruntung anaknda punya ibu yg setia melayan...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

wah. bayak juga stoknya.. shopping untuk siapa kakak?

Fiza Rahman said...

Cukup lah tu untuk 5 hari. Klo dok asrama stok makanan kena ada ☺

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

huiii... tu lima hari, kalu sebulan mesti penuh troli kan kak.. tapi betul, zaman dah berubah, beruntung anak2 zaman skrg, Alhamdulillah, syukur dgn nikmat-Nya

Kisah Si Dairy said...

adik sy pun kak,kalau balik asrama,penuh punggah makanan...
patutla makin membesar...

Mimie_Zatun said...

teringat masa sekolah dulu..

:: idzwa :: said...

kak..cerita la perasaan akak mase hntr anak ke asrama...huwaa...tak dpt nak bygkan lepaskan anak dari jauh oandangan mata...

mazlina mustafa said...

Saya baru ada sorang anak yang tinggal di asrama, a boy.Sekarang ni dah form 5.Selalunya barang2 stok macam ni dia beli sendiri jer.Anak Kak Zakie form berapa ye?

HeNRieTTa JoSe said...

sopping khas utk balik asrama yea....byk juga bekalan makanan utk 5 hari...hehehe....

@na said...

teringat masa dok asrama...tertunggu2 mak hantar ration...hehehe

Sura Mohd said...

itu baru untuk 5 hari..kalau sebulan..wahh lagi banyak..:)

Zee Suhaini said...

5 hari kak..kalo jenis yang pemakan memang tak cukup..hihi..
ye la dok asrama kan..sambil belajar tu asyik nak mengunyah kejenya..

Mila@Rimbun said...

tak per kak... non perishable.. boleh simpan :-)

Mak Su said...

saya baru selesai sidai kain, hari ni cerah nampaknya ... errr, relevan x? heheh

Wafa Cw said...

dah nak balik cuti pon bawa stok ke asrama... laki ke perempuan yang dokasrama ni... ehehehe

Kesuma Angsana said...

byk juga shoppingnyer tu kak... ALong ahad lepas KA beli yg penting2 aje hehehe

Ujie said...

bestnya..kita dolu2 dok asrama 5thn tak penah merasa mak shopping kan gini. Beli kat koperasi sekolah je, duit ciput..beli sume yg murah2.

amirah said...

big bang tu apa kak? mcm seaweed je..betul ke? syoknya kalau mak ayah dpt dtg ke asrama tiap minggu. amie dlu asrama jauh pastu keluarga dlu mmng agak susah, kereta pun takde. tp dlu seronok je kalau mak ayah org lain dtg sebab dpt menumpang sekaki....hihihi

paridah said...

stok utk seminggu ya...oklah tu...terkenang zaman duk asrama dulu2...

sud@is said...

rindu palak nak p hantar kat asrama...

UmmuAidan-Arissa said...

Takperlah kakak..tak abes boleh simpan atau share ngan kengkawan..seminggu pun mesti kena ade stok jgk tau cam zaman duk hostel dulu..:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

hihi 5 hari ?
rase mcm tak cukup jer tuu.. hihi..

shoping jgn tak shopping :p

Knor said...

mcm sama je ...shopping kita

faizah muhammad said...

alamak..utk 5 hr ke tu..pendapat saya bab brg mkn jgn sekat2..sian anak2 kan :)

BUNDA a.k.a KN said...

Kalau untuk pakai sorang kat asrama ni dah lebih dari cukup ni..

Mummydearie said...

Kak, arwah abah saya dulu setiap hujung minggu datang hantar barang untuk saya kat asrama. Tak kiralah asrama sekolah ke, asrama uni ke...tak kira mana pelosok negeri saya belajar abah akan datang bawakan makanan. Sekali datang, penuh satu locker saya khas untuk makanan aje. Tapi bab sabun basuh bagai, saya beli sendiri ler :)

❤Kamsiah❤ said...

milo dalam kotak,coklat,chipsmore..makan bersama kawan2 gamaknya...

Bin Muhammad said...

Walaupun lagi 5 hari, macam2 dishoppingnya! Anak2...ikutkan sajalah... :)

norhidana miswan said...

heheheh seronok sebenarnyer kalu beli brg2 utk bg kt bdk2 nih kak... sbb kalu dana blik kg nk belikan brg utk adik2 yg kt kg... mmg best rasa cam nk beli sume benda...

Sue Bee said...

hi Kak Zakie..SB pon baru balik shopping ..lebih kurang sama je rupa barang yang kita beli ni..

Nafira usof said...

hehehe.. Zura masa duk hostel U dulu.. semua beli stok setahun. tapi sabun basuh lambat habes sbb selalu balik umah mak bila weken. kekekeke.. umah mak n U dekat ajer. hehehehe

Qaseh Vee said...

kat sekolah blh kenduri dgn kawan2 nih ...

Cho Zila said...

ala terkenang2 zaman sekolah kita dulu... biasalahkan macam2 stok makanan ada...

n O e s u h a i m i said...

wahh..masih shopping lagi...sikit tu kakzakie...beberapa hari dah habis...sabun tu je yg lambat sikit habis :)

Rai Ourkizuna said...

walau pun sekolah cuma tinggal lima hari..bukan tak pakai baju kan.. baju dah pakai kena basuh..kena la jugak top up sabun basuh..tapi bila cuti kena simpan baik2.. ada juga yg ambil kesempatan..

Mia Kassim said...

Wlupun minggu ni je sek...bekalan utk beberapa hari tu wajib kan kak :-)

redza said...

boleh makan dgn kawan2 sebelum bercuti

Mak Wardah said...

Kak Zakie, kasihnya ibu, tiada tolok bandingannya

Sylarius Yusof said...

Stok makan untuk budak-budak asrama waktu malam. Walaupun makan malam disediakan pihak asrama, kekadang umur meningkat remaja ni perut mudah terasa lapar.

Maklumlah, usia tengah aktif. Banyak guna tenaga, tambah bila hidup berdikari di asrama.

maszmadi said...

jajan jangan di lupakan... hihi

elly nadyra said...

tu lah dia
bila melawat anak2
ada aje yang di bawa kan!

nohas said...

duduk asrama biasalah kan, bila makan kenalah offer pada kawan2 sbb tu stock kena banyak..hehe..

kdg2 nak buat sistem barter..tukar suka sama suka..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie....betul tu kalau duk asrama mmg patut ada semua ni keperluan mereka...x pe la kalau dahnak cuti bila naik sekolah balik boleh gunakan balik nanti...:)

aby said...

salam kz ..
klu sekolah cuti panjang ..
stok makanan pun kena lebih juga ..
biasa la budak2 .. kt rumah kira makan jer kan

RDZ Z said...

Banyak jugak untuk lima hari tu KZ...

hainom OKje said...

Eh....minggu depan dah cuti yeh kanda.....sampai tak perasan dah dinda ni....nyanyuk!

Kak Yon said...

Teringat zaman anak2 sekolah di asrama.stok makanan wajib bawa setiap minggu..share dgn kawan yg ibu bapa jarang dtg melawat anak..kesian

ANIM said...

anak bujang saya pulak, kalau nak beli makanan bawa balik asrama, memanjang tak payah, tak payah..huhu

lain rupanya lelaku dan perempuan ek, hee

Nastyna said...

stok wajib ada kan.

babYpose said...

Nanti kena bawak balik pula ke kak zakie? Yang penting happy kan.

t.a.t.a said...

Sama la dengan nephew saya tu. Last Sunday pergi tengok dia. Pelbagai dia order. Mama dia cakap, bukan minggu depan dah balik?

Heh heh aje la dia nya.

HijrahKuKeranaMu said...

Salam perkenalan

Mimi Azirah said...

byknye shopping kak

acik idah said...

Hehehe.. tak per la kak.. lagipun cuti kali nie pendek jerr... :D

Dex Banner said...

Good writing and even a decent writer you are...great blog!

ahmad humairi said...

Lima hari punya stok????
...dah lebih limaploinggit nih...kaye, kaye...

Sobri Yaacob said...

he..he.. teringat zaman saya belajar dulu sis :P

BUNDA a.k.a KN said...

singgah lagi...

Ibu Lala said...

Memang la kak. Yg penting tu tetap perlu

Ibu Lala said...

Memang la kak. Yg penting tu tetap perlu