Thursday, July 10, 2014

Ganjaran kepada yang bersabar

Sabar adalah antara sifat golongan orang beriman dan menjadi salah satu amal soleh. Orang yang melakukannya akan mendapat ganjaran pahala besar. Firman Allah: “Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah waspada dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.” – (QS: Ali Imran, ayat 200).

Oleh itu tidak hairanlah bersabar dalam berbuat sesuatu pasti ada ganjaran menanti sesudahnya. Termasuklah bersabar mengumpul setem untuk mengejar sasaran pun tidaklah salah, asal saja jangan hanya kerana setem kita berbelanja barang yang bukan keperluan. Banyak shopping complex sekarang yang menjadikan setem dan voucher tebusan sebagai memancing pembeli agar akan datang dan datang lagi.

Setem Aeon -  Sudah diberikan kepada teman sepejabat yang juga mengumpul setem ini. Aku tidak mempunyai apa-apa sasaran jadi berikan saja kepadanya. Tarikh untuk redeem ada lagi tapi untuk mendapatkan setem sudah berakhir.
Popular Bookstore - Sama juga dengan ini sampai kaunter siap membayar semua harga buku-buku dapat setem juga. Sejak ramadhan ini belum lagi kesana.
Giant Hypermarket - Ini baki yang ada lagi sebab selalu berkunjung ke sini. Sebanyak 60 setem sudah digunakan.
Milik kami  - Dengan 60 setem Giant di atas dapat redeem pisau ini. Diperolehi setelah dua kali berbelanja. Pisau ini pilihan hubby sebab biasa yang membersihkan ikan/ayam/daging bukan aku tetapi hubby. Aku tukang masak saja.
~~Salah satu pesanan Imam Syafie sebelum wafat; supaya kita menjaga hak kepada diri kita sendiri dengan mengurangkan tidur, mengurangkan makan, percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. Renungkan bersama.~~ 


64 comments:

YB said...

salam

terbaik..

nOe suhaimi said...

jarang noe mengumpul setem2 ni...biasanya noe campak kan jer....hehehe

asyifa mustaffa said...

Selalu juga dpt stem2 ni kak...tp ntahlah...malas juga nk kumpulnya...

Zee Suhaini said...

ohhh akak pon suka kumpul setem jugak yer..meriah tu raya ni pakai pisau baru..hahahhaa

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Ada juga bila berbelanja di beri setem.. tapi tidak pula mengumpul kakzakie.. kebanyakan saya belajan barang dapur di pasar tani ajer..

Wah berkilat pisau tu kakzakie.. penuh gayalah nanti abang membersihkan ikan, ayam dan daging tu raya nanti ehe :)

Fazleyatul Aini said...

salam kak zakie
saya pun ada jugak kumpul setem
tapi jarang berbelanja banyak2, so kurang lah dapatnya huhu

ZazaMyMoon said...

Assalam Kak Zakie..
rajinnya kakak kumpul yer.. saya selalu buang je setem giant sebab tak minat nak kumpul hehehehhe.. nanti kalau ada saya bagi dekat kakak yer.. :))

Fiza Rahman said...

Bagusnya kak. KUmpul dapat hasil kan. Saya tak pernah plak mengumpul.

kakyon said...

akak tidak juga mengumpul setem ni..selalu akak bagi orang yg menunggu giliran membaayar selepas akak. kiranya akak ni kurang sabar juga orangnya..hehe

Sura Mohd said...

kesabaran membuahkan hasil..sura kumpul stem jj..seksa juga nak dapatkan pisau tu..:)

redza said...

siang ikan dgn pisau barulah hubby akak

faraherda.razalan said...

Seronoknya sistem kupon mcm nie....dpt adiah free!

Yusmawati Paiman said...

tak pernah rajin nak kumpul2 stem/kupon macam ni kak...Baguslah akak ni

Eye_nee said...

Berbaloi mengumpulnya yer kakzakie..dapat pisau potong daging ni....

amirah said...

jrang dpt kumpul penuh kak...selalunya ntah kemana2 la pergi stiker nya

Daddy Ziyyad said...

Mmg menuntut kesabaran yg tinggi tu kak nak collect semua setem tu! Sabar juga bila kena berbelanja utk dptkan setem..hihihih

JunAina said...

Dengan setem dikumpulkan boleh dapat barang free dah jimat kos kan kak.

babYpose said...

bekerjasama suami isteri ye kak zakie, syukurkan.. umah bapa ada pisau macam tu, umah saya beli ayam dalam bekas ja hehe..

Ema Johari said...

ada juga dapat setem dari giant ni..tp dapat satu-satu jer..asyik hilang tak tahu mana..hehehe

paridah said...

bagus juga kalau rajin kumpul setem n dpt tukar dgn barang2 yg berkualiti ya...

Kisah Si Dairy said...

saya tak pernah kumpul setem2 nie kak..jarang beli kat sana...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
marketing selalu mcm ni lah.. tp best jgk sbb bila kita berblanja..dpt sticker..cukup masa redeem..dpt habuanya.. :))

lia said...

Wpon kecik tp setem2 ni mmg berguna kan kak...

aizamia3 said...

Saya memula simpan lepas tu hilang.. :(

ohpanduan panduan said...

Alhamdulillah. Hasil dari bersabar dapat hasilnya.

Nafira usof said...

Salam Kakak~
Alhamdulillah.. dapat dh pisau potong daging yer. berbaloi2lah dgn usaha yang dilakukan. Zura pon masih mengumpul setem giant untuk dapatkan pisau potong daging tu.. heheh

Tihara said...

bestnya dapat pisau besar,
boleh rasmi raya nanti kak :)

aTieYusof Family said...

Salam Kak,
bila bersabar sllu nya pasti akan ada kebaikan darinya..sy pun rajin kumpul coupon utk di tebus ni.. seronok bila dpt barangan yg berjaya di tebus.. cantik pisau tu kak, boleh lah potong ayam, daging nak raya ni..ehehe

ummiross said...

ummi pun Kak Zaki bab2 memotong dan membersihkan lauk2 basah suami yang buat, ummi masak je, hihi..

Aziela said...

Saya jarang berbelanja barangan murah 3-4 tahun nie, kak. Maka setem2 yang ada pun saya beri pada orang lain jer.

Pesanan menjaga kesihatan luar dan dalam dari Imam Shafie. Terima kasih, kakak.

Shaiful Zaidi said...

wah bestnya bagi setem dapat pisau...hehehe

norhidana miswan said...

puas hati kak dpt pisau besar tu, dana yg jusco kumpul2 dpt 4o setem je, dpt lah sebilah yg kecik tp kire jd lah....

Khairul Bariah said...

oh banyak jugak setem yg akak dapat ye..boleh redeem byk barang ni.

Mummydearie said...

Kak, saya mengumpul bagai nak rak setem Aeon tu sampaikan setiap kali membayar, siap tanya orang depan belakang kumpul setem ke tidak. Kalau tidak, saya dengan tak malunya 'NAK' lah. Tapi sebab suka bertangguh, hari terakhir untuk redeem aritu, queue panjang betul. Tak larat saya nak menunggu. Akhirnya kempunanlah nak dapat pisau :(

Hazmin Hamudin said...

Ramai jugak yang kumpul setem ni sekarang kan kak. Kalau rajin berbelanja memang senang jela nak dapat pisau tu.

saniah ibrahim said...

rajin kakzakie kumpul setem tu ya....saya ni balik dari shoping biasanya setem2 tu letak sebarang ,bila time nak kumpul dh tak jumpa ...huhuuu

mama ka0ri said...

Mase kt jepun dulu rajin mengumpul setem ni...bila dh malaysia beria nk kumpul..tp bila cari dah hilang...anak2 buat main...frust betul...haha..

Mar Mansor said...

tak berapa rajin nak kumpul setem tapi rajinkumpul point je..tak daya nak berbelanja je..

@na said...

salam , mmg kakzakie trmasuk golongan yg sabar la, saya tk penah bejaya kumpul setem giant! heheheh

RDZ Z said...

Masa kecil kita suka jugak kumpul setem ni KZ..siap ada album lagi..banyak...

Falsya said...

falsya cume ade yg AEON tuh punye sticker je kakak..itu pun xtau mana pegi dh..hehe

ANIM said...

saya pun geram tengok pisau di GIANT tu kakzakie tapi tak sabar pulak nak kumpul setem..huhu..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Banyak betul setem. Rajin akk collect.
Saya pun ade collect tapi ade yg hilang ntah mane.

:: Cik Viva :: said...

Selalu jugak dapat setem2 gini, tapi takde pulak terpiker nk redeem sbb piker macam ntah bila lagi nk menyoping utk dpt next setem tu..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Untung kakak dapat pisau. Ganjaran untuk orang yang bersabar.

Jari Manis said...

alhamdulillah org yg sabar pasti ada habuan nya..oklah tu dapat pisau

nur anis said...

saya tak terkumpul..huhu

nohas said...

saya ni mula2 je bersemangat, lama-lama kelaut...bagus jg dapat pisau tu..

Zaitun said...

Kak zai selalu juga dapat setem tapi tak pernah simpan.Dulu2 rajin juga pernah dapat caserol.

uncle gedek said...

kalau pisau cukur uncle berminat lah... hehe

Ujie said...

Wah..byk tu stem kupon akak. Saya kumpul, tp tak cukup2 nak redeem.

Knor said...

Selamat petang kak...

nor mula rajin, lps tu mls...hadiah nk..

maszmadi muhamad said...

hurm kalau rajin bershopping n ada target untuk dpt sesuatu, kena la usaha kan.....

Uncle said...

saya ada banyak stem tapi satu pon tak pakai...

LYAfrina said...

haha.. lya mmg x pnh rajin nk kumpul2 setem ni..

Mimi Azirah said...

betul tuh kak...org yg sbr nih bsar ganjaran yg die dpt

ummi aqilah (LM) said...

Suami sy rajin kumpul setem2 tu kak. Sy je rasa x sbr ntah bila br dpt pisau besar tu

BUNDA a.k.a KN said...

wah! dapat choping knife...boleh guna chop2 daging juadah raya nanti...

eelobor said...

saya nie....bila semakin meningkat usia semakin kurang sifat sabarnya. semakin baran pulak. memang perasan tapi agak sukar nak di kawal. risau pulak takut terjadi sesuatu yang tak elok...

Qaseh Vee said...

saya juga pengumpul stem tapi separuh jln jer ... bersederhana dlm segala hal ...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...seronok yer dpt pisau besar utk tujuan memotong ikan dan daging....

Ibu Lala said...

Dapat ni selalu buang kak. Nyesal x sudah.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Nak sambung collection tu..semangat tengok hasil collection akak.

Khamsi Abdullah said...

sy banyak y buang.. pisau tu dapat kt ayah sy sedap r potong daging.. wt sup saje.