Friday, July 4, 2014

Menagih kesabaran tinggi di bulan Ramadhan

Bila hari Jumaat saja, perjalanan pergi kerja aku sangat-sangatlah selesa dan lancar. Tetapi sebaik tiba di Toll Kempas pagi tadi aku perhati lane di sebelah aku berderet panjang. Tahulah aku pasti ada yang terkena seperti aku dulu. Bunyi hon biasalah bertalu-talu. Mahu tahu bacalah di sini. Sebaik tiba giliran aku di sebelah lane aku hon kereta aku dan hulur pada sepasang remaja cina itu untuk menggunakan kad Touch & Go aku yang satu lagi. Berhenti ke hadapan sedikit kemudian dipulang kembali kad itu kepada aku. Remaja lelaki itu mahu membayar. Aku kata tidak perlu. Aku tahu apa yang dia rasa kerana pernah mengalami apa yang pernah dialami olehnya. 

Walau disarankan untuk lebih bersabar di bulan ramadhan ini tetapi bila tersangkut lama ketika dalam perjalanan pergi atau balik kerja bagaikan kesabaran hati dirobek-robek. Jadi sekurang-kurangnya dapat juga aku mengurangkan rasa tidak sabar ramai ketika tersangkut gara-gara remaja cina tadi yang tidak ada smart-tag dan Touch & Go. Apa yang pasti tunai tidak ada lagi di sini.


Lupakan kisah di atas aku mahu kongsikan waktu imsak dan iftar kami sekeluarga selagi tidak balik kampung.Cepat waktu iftar kami berbanding ketika balik kampung.
Jadual Imsak dan Iftar - Zon 2 negeri Johor

~~ Jika hari biasa bangun pagi perlu membuat sarapan apa salahnya kita gantikan waktu itu dengan bertadarus/membaca Al-Quran. Sesungguhnya kembar Ramadhan adalah Al-Quran.~~

52 comments:

idzwa kamaruddin said...

alhamdulillah...semoga dimurahkan rezeki akak lagi dibulan yg penuh barakah ini..

Ayu azmir said...

salam jumaat...

Mia Kassim said...

Salam jumaat kak :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah. Betul tu Kakak. Perbanyakkan membaca Al-Quran di bulan yang mulia ini.

Zee Suhaini said...

salam jumaat kak..
untung dorang bertemu ngan akak..kalo tidak kesian jugak tu..

Kisah Si Dairy said...

salam jumaat kak...

saniah ibrahim said...

kat tol kempas tu bagi yang tak biasa memang tak tau ...kesian ye kakzakie...ialah melalui pengalaman sendiri.Mujorlah ada org baikhati mcm kakzakie ,

aizu's life said...

better tolong dpd terus beratur.. hihi.. bgs kakak ni. x kira tmpt n masa :)

Zefa NorAsmara said...

Alhamdulillah, semoga pertolongan akak di balas Allah dgn sejuta kebaikan..

Ps: Kak, kat situ mmg tak ada lorong tunai langsung ye?

umi alya said...

Susahnya jika xder tunai, cam kami ni mmg jarang2 guna tol, pasti tak tau caranya, pasti berpeluh jika jadi gini...

kakyon said...

salam jumaat yang penuh barokah..

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah. Smoga bertambah murah rezeki akk sbb menolong orang.

Saya pon stress kak bila memandu ni. Sebab pemandu malaysia ni kedekut sangat.Especially bila nak masuk laluan kontra. Kita dah bagi signal awal² pon dia tak bagi masuk. Lagi kita nak masuk lagi dia cucuk...haishhhh...Memang menguji kesabaran bila memandu nih.

redza said...

kesian budak2 tu..nasib baik terserempak dgn kakak yg baik hati

Mummydearie said...

Bagus akak ni. Dapat pahala lebih mengurangkan keberangan orang lain yang menunggu dan tak tahu butir cerita. Wah, kak... berbuka around 7 suku ke? Bestnya... macam budak kecik pulak tak sabar nak berbuka cepat :)

Aziela said...

Mesti remaja cina tu rasa bersyukur sangat kan kak. Kadang2 kita rasa apa yang kita buat tu x seberapa, tapi pada yang menerimanya, bagaikan seribu rahmat. Well done, kakak...

Putri said...

Baik hati kak...semoga rezeki akak sekeluarga sentiasa murah

Sura Mohd said...

kakzakie ni mempunyai hati nurani yang murni..nasib budak2 tu kena time akak ada ya..kalau tak tak tau lah...
sama-sama kita banyakkan membaca Al Quran..:)

UmmuAidan-Arissa said...

sib baik ade orang yg prihatin sperti kakak..kalau dah alami mmg tahu kan perasaan tuh camaner...
bila tgk Jadula tuh waktu tamat sahur nak sama dah .beza maybe 10 minit jer...cuma waktu berbuka kat sini 10min nak kul 6...selamat berpuasa kakak....

Cho Zila said...

sifar sabartu yang payahnyerkan... esp orang Malaysia masa memandu... syukurler der yang sudi membantukan..

NEKCIK said...

salam ramadhan kakzakie..semuga kita diberikan ketabahan dan kesabaran sepanjang penghayatan ramadhan ini dan sesudahnya...amiin

Ema Johari said...

Alhamdulillah, moga murah rezeki akak atas pertolongan itu tanpa kira bangsa. beza 10 minit dengan KL.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
huhu..cma yg bawak moto pun jenuh jgk menghadap jem..

Mar Mansor said...

untung mereka berjumpa orang sebaik akak..
waktu imsak & berbuka kita sama..hehe..

faraherda.razalan said...

Seronokkan kak bila kite bt baik dgn org. Lagi seronok bila ada penghargaan. Terima ksh pun x pe. Hari tu tros jdk hari yg indah bt kite. Tol x kak?

Normala Saad said...

Bersedekah dibulan puasa banyak ganjarannya..

Eye_nee said...

Mesti remaja cina tu rasa lega kan kak...kesian dia...Bertambah murah rezeki akk nnt...

paridah said...

SYUKUR DPT PERMUDAHKAN URUSAN YG LAIN DI BULAN YG MULIA...SALAM JUMAAT KAKZAKIE.

amirah said...

Ya Allah moga Allah tambahkan rezeki akak sekeluarga sebab menolong...mulianya hati akak menolong..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bila kita pernah merasa kesusahan itu.. maka jadi ringan jer tangan utk menghulurkan bantuan tu kan..

Semoga Allah membalas dengan lebih baik lagi kan kakzakie :)

Fyda Adim said...

salam jumaat kak zakie...kak, alamt rumah akak masih sama ke?

Mila@Rimbun said...

peliklah kan.. napa langsung takde cash lane...walau 1 lane pun, at least boleh jugak cover time emergency.

Khairul Bariah said...

betul tu kak...ramadhan bulan pesta ibadah. cepat2 rebut

Ibu Lala said...

Betul tu kak.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah murah rezeki nanti sbb dpt menolong mereka walaupun berbangsa lain...:)

Nafira usof said...

Salam Kakak.. terharu sangat dengan tindakan kakak~ kalo zura berada di situ.. x tahu lah ape tindakan zura.. adakah zura pon menghulurkan bantuan seperti kakak?? huhuhu.. moga zura pon di beri perasaan ingin menolong seperti kakak juga.. Amin.

Falsya said...

alhamdulillah...semoga rezeki kakak..jarang nak tgk ade org mcm kakak bg touch n go kat stranger..ehhh bukan jarang mcm falsya xpenah nmpk pun lg..hehe

asyifa mustaffa said...

Bln2 puasa ni...dapat tolong org...seronok kan kak...:)

Ujie said...

saya rasa inilah hikmahnya akak terkena dulu, akak boleh rasa perasaan org lain pulak. dan boleh membantu. Untung bdk tu...

Zaitun said...

Semoga kakzakie diberi ganjaran dgn kebaikkan yang diberikan.

HeNRieTTa JoSe said...

mmg awal d johor kan akk...di penang ni lewat...tapi subuh pown lewat juga...hehehe....

nadia rashid said...

Awal 8 minit lbh kurang dr kt sini....setuju dgn nota kaki akak...bulan ni rasa lapang betul nk beribadat

mama ka0ri said...

Alhamdulillah...kita permudahkan hidup org..Allah akan permudahkan hidup kita ..:)

Puan Kutu said...

mmg kena betul2 sabar n lawan nafsu di bulan puasa ni kan kak zakie..sy Alhamdulillaht ak terlibat jem,tp masyaallah byk betul bersabar dengan kerenah pelanggan..

Kuazue Mohd said...

tu la kak.. ramadhan kali ini dgn panas nya.. memang menguji saya.. lesu saja..

Mimi Azirah said...

Alhamdulillah...btul tuh kak

eelobor said...

kita akan menegerti perasaan tersebut apabila telah melalui situasi sepertinya...

acik idah said...

Mesti remaja cina tu terbayang2 wajah kak zakie... hehehe... dan teruja dengan kebaikan akak :)

Nastyna said...

kalau la lebih ramai yyang macam akak...

uncle gedek said...

jadual tu tampal kat dinding rumah ke?

Khamsi Abdullah said...

Eh, tol xde tunai ke? - stanzaku

Eiqa Almond said...

lagi sekali ayat last akak.. :)

Aina Adam said...

Alhamdulillah... Baiknya hati akak.. untung mereka jumpa pengguna jalanraya yang memahami dan ikhlas membantu... Semoga urusan akak dipermudahkan Allah juga...