Wednesday, October 15, 2014

Kek cheeskut nestum

Bahan digunakan - Cream cheese 250g pukul dgn susu pekat setengah tin, biskut satu paket, satu cawan nestum dan sedikit gula warna-warni pemikat mata anak-anak. Susu segar satu botol tidak ada dalam gambar pula (aku guna Dutch Lady milk yang dalam botol tutup biru)
Langkah mudah - Celup biskut dalam susu segar, susun dalam tray. Sapu dgn cream cheese yang dipukul dengan susu pekat tadi, taburkan nestum. Buat selapis demi selapis sehingga anggarkan cream cheese+susu tadi ada baki agak banyak sedikit untuk lapisan paling atas. Lapisan atas sekali kena tebal sikit cream cheese+susu tadi. Tabur dengan nestum dan gula warna-warni. Tidak ada gula warna-warni pun tidak mengapa tetapi aku buat begini untuk memikat anak-anak yang mengaji bagi nampak serinya. Masukkan dalam peti sejuk.
Sedia - Setelah lebih kurang 5-6 jam akan beginilah jadinya. Perhatian buat semua bahawa kek ini amat tinggi kolesterolnya. Untuk anak-anak yang lincah pergerakan tidak menjadi masalah.
 
~~ Mudah di buat dan sedap buat tekak anak-anak. ~~ 

73 comments:

Falsya said...

Kakak..terliur sudah falsya..dh lama xwat chiskut nie..nie yg berkonar2 nak wat nie..

Zaza Abdul Latif said...

cantik kemas je hasil kerja kek kakak ni.. terpikat pulak saya tengok kak.. hehe.. ni yang buat saya nak mencuba recipe kak zakie ni.. :D

Nor Azimah said...

baru ni try buat, senang je kan kak, anak-anak sukalah sangat benda-benda camni, kita takat rasa jelah.

makanan dunia dah demikian sedapnya, macamnana la sajian di syurga.....

sud@is said...

Terasa sejuk ditekak tengok ni...

amirah said...

cantiknya akak buat...tersusun kemas aje...

Nurru Adila said...

kak, kalau susu pekat tu ganti dengan madu ke, boleh tak? tak berapa minat sangat dengan susu pekat ni.. manis dia lain macam sikit..

Bunda a.k.a KN said...

Sedappp...kalu nak rajin nak juga try buat nanti...selalu tengok orang buat kat blog jer..

- said...

hmmm tak terbuat lagi ni.... asyik ttelan liur je tgk org lain buat..huhu

@na said...

hmmmmm...
mcm ni org kurang rajin mcn saya pun blh buat ni kak...hehehehe
yuummmmyyy

Tihara said...

angger sekali sekala mangan kek iki,orak opo yo mbakyu..
royo dino kuwi, nyong entok nyicipi cheesekut iki, anak sedulor nggawey ey :)

Siti Rohaida Yusof said...

nampak menarik cheeskut akak ni..rasa nak makan je ni...eda pun nak try buat jugak kalau ada masa nanti

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Mesti sedap kek cheeskut nestum Kakak buat ni :-)

Mia Kassim said...

Terasa kemanisannya....sedap ni makan diwaktu petang....

paridah said...

pandai buat ciskut ya...ramai yg menjualnya kini...pernah juga rasa tapi lemak n manis sgt yg xberapa berkenan...

idzwa kamaruddin said...

err..tertelan air liur.. >_<

Nafira usof said...

huishhh.. telan ailio dan di pagi hari.. hehehe.. memang hot ciskut nih kan kakak. Zura x minat sgt cheese. lagi suka kalo ade unsur coklat. kalo cheese.. makan jugak.. tapi x leh banyak. cepat muak.

Sura Mohd said...

memang sedap cheesekut ni..sura baru sekali buat..tengok kakzakie buat..teringin pulak nak buat lagi..:)

NM03 said...

saya dah berkali2 tingin nak buat. tapi entah le bila harinya. ok nnt saya buat saya tag akak ok... ermmm terliur!

Sweetmama said...

sedapnya cheesekut, eija dah pernah buat sekali, mmg sedap dan mudah dibuat, tgk pic cheesekut akak ni terus teringin nak makan cheesekut, hari tu eija buat tabur milo dkt atas dia, nanti kalau eija rajin buat sekali lg nak letak nestum mcm akak buat la..

Mar Mansor said...

makan ketika sejuk memang sedap tapi saya tak boleh telan banyak-banyak..

Aziela said...

Wah, seronok sungguhlah anak2 yang datang mengaji tu yer kak..

faraherda.razalan said...

Cantiknya outcome cheesekut akak ni. Rasanya, apatah lg....

norhidana miswan said...

mudah je nk btnyer kan kak... sedap pun sedap yg tak bestnyer sume tinggi kolestrol n gula... tp kalu sesekali tak apa kot hehehe

Aien Not Alien said...

nampak sedap dan mudah...boleh cuba nanti ni. Kak Zakie...letak gula manik tu nampak lagi berseri la. bukan budak2 pun boleh tertarik ni..hehe

redza said...

sedapnya kak..

Eye_nee said...

buat sekali jer beberapa bulan yg lau...kalau nak buat semua..kene semak resepi ni....cantik kak lepas dah dipotong tu...

:: Cik Viva :: said...

feberet ni..cheesekut..sdap ah

eMMe said...

ape kak zakie!!??? cheesekut plak dah akak zakie ni, huhuhuuu... katakan tidakkk... kene buat ni..heeee~

Rinna said...

Nyummy nengoknyaa cheesekut tuh.. :)

saniah ibrahim said...

nmpk mudah buatnya kakzakie...nak juga buatkan Iman bila ada masa nnti..tentu dia suka.

Masya said...

mengoda tekak .. kek kesukaan ni .. buat pun simple jer...

AMIIZAA said...

kak, sedapnya.....boleh culik resepi akak hehehhehe

Kakak Norihan said...

Assalamualaikum kak

untung anak2 murid dpt guru bgini... ada saja yg boleh di sumbat dlm mulut....

nor bt kek, tpi jrg skli mkn... teringin nk mkn kek kak zakie bt plk...

aTieYusof Family said...

Salam kak..
Memang sedap kek ni..selalu jg kami makan.. :)

aizamia3 said...

Saya pun suka cheesekut ni kak..
Ada beberapa kali buat tapi belum sempat nak buat entry.. dok tersimpan dalam draft sampai kesudah.. huhuhu.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
uuuuu..lama tak mkn cheskut..
akak buat versi nestum plak.. dapnye..dapnye....
tq share resepi..nnti leh cubaaa

Nieyl said...

wah!sedapnyer laaaaa

ummi aqilah (LM) said...

Sedapnyaaa

Tq kak zakie sayang, ada sekut dlm peti ais tu dah berbulan kot? Tak tau nk buat apa

Zee Suhaini said...

waaa menariknya versi kak zakie..
tetiba rasa nak buat jugak cheesekut..

Zafira Nabilah said...

alahai...terliur baca cerita akak ni..sedapnya..

Acik Erna said...

acik belum pernah cuba buat ni kakzakie

JunAina said...

Penyediaan yg mudah cuma perlu kerajinan yang tinggi. Berangan2 gantikan biskut tu dengan sponge kek lapis dengan creame chess...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

salam kak zakie...
waa sedapnyer..
dah lama tak buat...anak2 suka sangat nih...nyum2

insan marhaen said...

huu... mesti manis melecak ni... seriau la nak makan!

Nastyna said...

ini sangat bagusss. Hehehehe idea nak buat dengan jelita ni, maklum la sekarang ni dah masuk autumn dah sejuk sikit2, so kena banyakkan aktiviti dalam rumah dengan dia, and aktiviti masak2 senang camni the best for us la;) thanks kak.

nohas said...

banyak kalsium..susu + cheese..baik utk kanak2..

Diana Rashid said...

kalau kat rumah saya ni,mak dan ayah je yang suka..anak2 tak mau...heheh

Ibu Lala said...

Akk sy suka sgt kek ni. Tp sy pakai kek biasa. Klw yg biskut kureng sikit. Mmg la sedap.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sedapnya..Saya pernah buat tapi atasnya tu saya letak oat/nestum..Memang sedap, dah makan saya tak kira kolestrol pun kak...

Petak Bunga said...

Kak buat cantik dan kemas.
Sy dah buat..
Comot..ngg

Daddy Ziyyad said...

hahahaha..sesekali makan takpe...

yana yani said...

cam senang pula nak buat ni
lagilah tak payah bakar
belum kemampuan nak beli oven
mana nak cari cream cheese?

umi alya said...

Andainya rumah saya sebelah rumah kak zakie, ingin jer bawa piring minta diisi kuih seketul dua, ahakkkkk..

Gee Lion said...

selalu saya buat kek batik je [silap bukan saya, akak yg buat] tapi maybe pasni saya boleh suggest pd dia utk buat kek macam ni pula ^^

PeRdU cINta said...

MasyaAllah..mesti lazat ni kak..ada masa terluang..PC nak cuba buatlah..terima kasih kak share..

Zaitun said...

Rajin kakzakie buat cantik pulak tu. Kak zai belum pernah buat dan makan hehe...

Buah Kedondong said...
This comment has been removed by the author.
Buah Kedondong said...

uii sedapnya! cantik dan berwarna warni pula!

RESIPI KEK COKLAT MOIST MUDAH

ANIM said...

jakunnya saya..
makan tak pernah, buatnya lagilah...
mesti cuba ni..wajib

mama ka0ri said...

Akak...sy curik resepi yer...hihi..

Amanina Mads said...

sedapnya akak.. nyumm3

Belog Santai said...

wah KZ...yummy sungguh...boleh try ni..

lieyalatif said...

lieya penah try buat sekali kak...budak2 mmg suke gileeeee...kejap jek licin..... tgk akak buat ni rase mcm nak buat lagi sekali plak ....

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...wah !! sedapnya kak terliur tengok...:)

Fiza Rahman said...

Sedapnya kak. Nampak cantik tersusun. Tak pernah buat lagi nih. Resepi dah ada ☺

hainom OKje said...

Pernah buat suatu mssa dulu ....tp dinda celup ngan nescafe sebab rasanya sangat muak kalau guna susu jugak kanda

Sya Mimie said...

Terliur tgk.. Kna mencuba nti ni..

Jari Manis said...

mesti manis rasanya tapi bg meeka yg muda remaja boleh mkn..

Qaseh Vee said...

sesuai utk dimakan di hujung minggu ni kak zakie ...

Mummydearie said...

Gula warna-warni tu yang mencuri perhatian. Kalau budak-budak nampak dari jauh dah terliur. Eh, saya pun terliur sama ni, kak :)

Kesuma Angsana said...

mmg sedap akak, nnti nak suruh angah baca dan buat hehehe, tq share yer

shahdiana said...

Cheesekut..berkali2 ambik resepi merata tp idak jgk buatnya...hihi..yn ambik resepi ye kak...tq...

QasehnyaRania said...

lama la x makn.tgk ni teringin pulak.masalahnya nak kena simpan dlm peti sejuk..huhu.saya bru je lps pantang.alahai.. :)
sabaq je la..