Tuesday, March 20, 2012

Pedasnya tidak terkata

Pada malam itu kami sekeluarga pergi makan di luar lagi. Biasalah apabila cuti sekolah saja dapur rumah aku jarang berasap. Tambahan pula cuti sekolah ini kami tidak bercuti ke mana-mana. Hanya Sabtu/Ahad hari cuti bermula kami ada balik ke kampung menjenguk bapak. Malam 15-03-2012 itu kami keluar lagi. Sebelum membeli kemahuan Nurienne dan Yasmien kami makan dulu.

Air minuman - Dalam gelas pilihan mama, papa, Yasmien dan adik. Dalam cawan milo siapa lagi kalau bukan Nurienne punya sebab dia selsema tidak boleh minum air sejuk.

Pilihan Nurienne - Berkali-kali Nurienne mengatakan meehoon tomyam yang dimakan terlalu pedas namun bila aku rasa seperti biasa saja. Makan hingga bagaikan selsema teruk sekali. Aku suruh dia berhenti makan dan tukar makan roti.

Roti bakar - Inilah roti yang dibeli untuk menggantikan mee tomyam yang pedas buat Nurienne. Satu telah masuk ke mulut dua adiknya.

Pilihan Yasmien - Biasa dia suka lasagna tapi kali ini dia mengubah selera

Adik punya - Makan nasi lemak ini tanpa protes kerana sambal telah diasingkan pada satu pinggan lain. Bersih adik makan - yang tinggal hanya tulang ayam.

Pilihan papa - Sering menjadi intipan anak-anak untuk merasa sesudu-dua.

Dua keping- Balik kerja mama telah makan bubur nasi dengan ikan bilis goreng, tetapi tetap ambil sandwich ini sebagai pilihan.

Selepas makan kami membeli keperluan rumah dan juga keperluan untuk anak-anak dibawa balik ke asrama pada hujung minggu. Namun dalam pada kami bershopping sering diganggu oleh ketidak-selesaan Nurienne yang selsema. Tidur malam kami dikejutkan oleh Nurienne yang mengatakan sakit kepala yang tidak tertanggung. Oleh kerana malam telah larut kami memberinya pil selsema dan paracetamol yang ada dalam simpanan. Sebaik Nurienne kelihatan selesa, kami masuk bilik dan hubby bertekad esoknya Nurienne mesti dibawa berjumpa pakar.


~~Sakit kepala dan selsema yang kelihatan biasa-biasa ada kalanya adalah amat serius yang tidak kami ketahui. Ada cerita seterusnya rentetan dari N3 ini.~~


78 comments:

LYAfrina said...

lya pon demam teruk.. ni pon krg sihat lg.. moga nurienne cpt sembuh yer...

**sedapnyer makanan tu... bila ct sekolah meriah sikitkan..semua ank2 ada..

kakcik said...

Sakit kepala dan selsema yang teruk boleh juga disebabkan oleh sinus. Kakcik dah pernah mengalaminya.

Cikgu Ma said...

moga cepat sembuh,...


sedapnya makanan...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul kata kakcik sakit kepala dan selesema kdg-kdg akibat sinus..kwn sy harini pegi operation akibat sinus..


sy pon ada sinus tp skang dh kurang..suka sy sarankan akak utk jengah blog sy yg satu lagi..manalah tahu ada supplemen yg sesuai utk anak akak

:: Mrs.Eady :: said...

roti bakar tu mmg terbaeekk la kak :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Best nye makan2..
ni mcm jalan2 cari makan ni..
semoga kebahagian kekal selamanya.. :-)

Visit Pokok Manggis Depan Rumah

mama ju, said...

Salam KZ

Rasanya pertama kali jumpa N3 KZ masih panas lagi...
Nampak sedap2 makanan tu.
Moga nuriene dah sembuh.

Ati Masrif said...

salam kak zakie,

sori lama ati tak online ni

meriah betui semua makanan2 tu..
terliur :)

semoga adik nurienne cepat sembuh ye
risau juga kalau dah lama sgt kan

Acik Erna said...

assalam kakzakie..semuga nurienne cepat sembuh..acik pun batuk ..memang pei sikit sekarang ni..dulu kalau batuk sakit dada..atau perut..sekarang ni bila batuk sakit kepala yang teramat sangat..

aliesha kirana said...

sedapnye kak! hrp2 nurienne cpt sembuh. mmg xselesa bila selsema.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

mama punya roti sandwish jerrr... mesti jaga badan nie...hehehee

fuad ansari said...

sebelum baca blog kakcik untuk entri pagi ni, saya kena pergi sarapan dulu nampaknya.. (",)

Kazman / Sue said...

sedapnyaaaa....

sisdee said...

sakit skarang mmg kena cepat2 ke doctor sebab mcm2 jenis pnyakit akhir zaman now nie :(

sedapnya tgk semua makanan ;)

Huda said...

terliur nengok semua makanan tu, naper ngan nurienne kak? memang pun kak, kadang penyakit yang kita rasa sakit tu biasa je tapi sebenarnya tak..harap anak akak kembali sembuh yea.

gadisBunga said...

tomyam kat oldtown tu kalau ikut tekak saya mmg pedas jugak. tapi saya teruskan makan je sebab seddapppp!

Mila@Rimbun said...

wahhh sedap2 nyerrrr... jarang2 sekali makan kat oldtown ni, pernah try breakfast jerr

norhidana said...

alah2 sian nyer kalu selsema rasa tak selesa je...
nk mkn ke bt apa jd serba tak kena...
mintak2 nurienne takde apa2 masalah yg berat ye kak...

ajumohit said...

kak, sedapnya tengok makanan2 tu, memang elok dibawa jumpa specialist kak, moga2 tiada apa2 yang bahaya

intan_blur said...

sedapnyeeeeeeeeeeeeeee..pagi2 tgk en3 menu blog org nih..terus mencengkam jiwa betul lah.. ;(

smoga nurienne sihat ye

Tihara said...

sedapnye tengok menu2 ni..moga Nurienne sihat kak..

Aine Ainun said...

Laparla tgk makanan..hehe

erm, kira selsema lepas mkn tomyam ke kak zakie?

Munnafendy said...

elok lah bwk pg cek cpt2 kak,kadang2 penyakit ni tak terjangka..

Pok Amai-Amai said...

Sy tak suke mkn kat Old Town sbb portion sikit! Perut sy besar! Hahaha.

Kawan sy pun klu selesema, mst sakit kepala yg amat. Sy pun pelik kenapa. Mcm saspen je cite akak nie. Tak sbr nak tunggu next entry.

=(

noor said...

moga cpt sembuh yer ...
mknan tuh nmpk sdp sungguh la kak dah ler tgh lps nih huhuhuhu

Amy Syaquena said...

meriahnya makanan tue kak..anyway semoga nureen cepat sembuh..

Zaitun said...

Semoga Nurienne cepat sembuh.

Selsema dan batuk yang berlarutan jangan dibiarkan sebab boleh mengundang penyakit yang merbahaya.

Eye_nee said...

Harap2 sambungan cerita selesema ni tak serius yer kak...

miloais milo said...

sedap nampaknya juadah keluarga akak...
tom yam - yummyyyyyyyyyyyy!~

moga nurienne sihat sejahtera semula ye...

Nini D.. said...

btol kak...Nini kalo selesema & sakit kepala bergabung,mmg boleh "mental" kejap..

misz sheyla said...

KALAU SELSEMA KOMPEM MEMANG SAKIT KEPALE SGT.... KDG2 SAMPAI KE MATE

adarnadzmie said...

alaaaa kak..saya terliur tgk air2 yg tersusun tu..sejuk jer tekak ni..:)

@cu SaYaNg said...

kalau ke old town, acu suka makan roti yg digoreng dengan telur berinti kan peanut butter..dimakan dengan madu..apa ntah nama dia..dah lupa :)

wahida said...

saya dah lama tak masuk old town ni kak, dulu masa duk ampang suka lepak sini, sekarang lama tak masuk dah...huhu...

semoga nurienne cepat sihat...kesian dia...

redza said...

elok sgt tu kak..bawa jumpa doktor

semoga cepat sihat ye nurienne

Mama Ema said...

nureen dah sebuh ke kak..dah boleh pergi sekolah?

Diana @ bilakukatacinta said...

dulu..rajin masuk oldtown..makan asam laksa. Best. Skang ni jek..tak tahulah kak..takde hati nak masuk oldtowwn. Beli kopi oldtown yg instant jek

ct rahani said...

sedapnya sumer menu.. lama betul x mkn kt oldtown.. huhu..

semoga nurienne segera sembuh.. amin..

Zie said...

Apalah yg pedas sangat tu yer... lidah tu nipis ker, ke ada ulser..

Daddy Ziyyad said...

Nuriene ada sinusitis ke kak? simptomnya macam simptom sinusitis

ieja amieja said...

elok juga bwak nurien jumpa doctor kak..takut lain penyakit lak yg ada..seb baik cuti seklh masa tu kan..semoga dia cepat sembuh

munna said...

SKRG NI MUSIM SELSEMA AGAKNYA...ANAK2 MUNNA PUN TGH SELSEMA SKRG NI....OLD TOWN TEMPAT FEVERET MUNNA JUGA BAWA ANAK2 MAKAN...BANYAK PILIHAN MAKANAN

Cik Ecah said...

nurienne selsema...siannyer...huhu

Zefa NorAsmara said...

Hehe.. mmg boleh geng la kak bab makan kat luar.. :D

ps: semoga selsema dan sakit kepala nurienne cpt2 baik..

IDAZS said...

sedapnya makanan..terus lapar!

moga cepat sembuh ya kak :)

Qhaifa Nur said...

amboi menu buat nur terliur kakzakie...
moga cepat sembuh...

Hanis Azla said...

klu makan ramai2 anak beranak mmg selalu juga sudu kita masuk pinggan orang dan sudu orang masuk mangkuk kita.. sianya selsema dan sakit kepala macam tu.. saya ada resdung.. klu time selsema teruk mmg rasa mcm nak demam sekali..

Masya said...

terliur kite dibuatnya...

cheqna said...

cheqna tunggu kesinambungan n3 ini

Fatin Mraz said...

pedas tak terkata ni kdg2 bahaya juge~

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie..mmg best klu anak2 bk bercuti,mkn kat luar mmg wajib lar bila anak2 balik tu,tp xder setipa hari/mlm..hihi
OOOO adik Nurienne xkuat makan pedas ya?

izla said...

anak saya tak berselera makan la kak.
kalau pergi kedai makan, kadang2 minum air ngan roti je. camne nak tingkatkan selera makan yer? nak jugak ajar dia makan ns lemak, laksa, etc..

HeNRieTTa JoSe said...

dah lamer tingin nak mam mee kari....petang nie nak pergi cari lew....dah lamer kdai tu xdibuka...ntah nape....

nabilah_2908 said...

kenapa ye dengan Nurienne....hmm..

Temuk said...

As-salam KAKZAKIE

Waduuuuh, yang mengisi pinggan-pinggan tu semuanya amatlah ayu, dan pastilah enak. Cuma kesihan pada Nurienne, sebab tak sihat jadi tak sedaplah makanan yang dipesannya. Semoga dia sihat segera.

Tersenyum saya dengan kisah "pondok-pondokan" dan buah letup-letup dalam entri lepas kakzakie. Sama tinggal di kebun kelapa, samalah pengalaman indah itu dengan yang saya alami.

Rtp Farra Arisha said...

semakin pedas meehon tomyam, semakin sedap rasanya hiks. :) well, arisha juga sering sakit kepala. and after minum air putih banyak2 & makan ubat, alhamdulillah, ia segera membaik. :)

fieda said...

sume sedap kak..

eda_ej said...

huhuhu.. bace enrty ni teteibe jadi lapooooo... =D

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Best juga sekali sekala ubah selera ni..

Panglima Muda said...

salam...jenguk kejap

Kazman / Sue said...

peerghh... tengok menu makanan tu memang selere... kalau kena selsema pun boleh layan ni....

kayna said...

sedapnyaa.. nak2 tgk petang2 macam ni.. berkeroncong perut..

anitadiana said...

roti bakar tu memang terbaikkkkkkk ..dan nasi lemak best..tapi tang air tu pahit...

Lia said...

sedapnya menu2 tu.. yummy

Tiramisu Fatiema said...

lapar sy tengok makann tu akak..sedap..

Azlan Strider said...

entry nie membuatkan saya lapar..dah laa tak makan lagi nih..hehehe..

Regards,
-Strider-

eelobor said...

meehoon tomyam nampak cam sedap jer akak. camner rasanya? ingat nak cuba gak lah lain kali

Maya Mayana said...

pedas membunuh ke pedasnya tu? mungkin dia krg thn pedas kot...

semua selesema gara2 ais kah atau virus? kita tgu entry esokk

nadz said...

Assallamualaikum Kakzakie,

Apa kabar? Lama tak menjenguk dan bercerita.

Makanan yang disediakan diluar kekadangnya kita kurang pasti bahan-bahan yang terlebih atau terkurang..
takutnya banyak sangat MSG..itu boleh juga menyebabkan kita pening..mama lah yg kalau makan kat luar ada2 saja..pening, tak sedap perut..
semuga semua di sana sihat sejahtera..

ariana said...

asmkm kak. Semua makanan sedap2 tu..:)

Mcmn keadaan Nurienne..dh sihat ke, kbtulan anak sy Eisya pun demam selsema balik dr makan angin baru ni..mmg x boleh dipandang ringan walaupun hanya selsema kan..

Moga nurienne cpt sembuh:)

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum kakakku...........
budak2 tak suka pedas...
samalah macam family ayu..
dah besar baru masuk..
skrang umai pulak..
kikikikik

kak...... ayu memang nantikan entry itu....
kita mmg tak boleh pandang sebelah mata walau penyakit itu yang biasa2,

Kakzakie said...

Terima kasih kakak ucapkan pada semua yg meninggalkan komen pada N3 ini.

Lyafrina, Kakcik, Cikgu Ma, Rina Avail, Mrs Eady, Pokok Manggis Depan Rumah, Mama Ju, Ati Masrif, Acik Erna, aliesha Kirana,Be Simple Beb, fuad ansari, sisdee, Kazman/Sue, Huda, gadisBunga, mila@rimbun, norhidana, ajumohit, intan_blur, Tihara, Aini Ainun, Munnafendy, Pok Amai-Amai, noor, Amy Syaquena, Zaitun, Eye_nee, miloais milo, nini D, misz syela, adarnadzmie, mama Ema, wahida, @cu sayang, redza, diana@bilakukatacinta, ct rahani, Zie, Daddy Ziyyad (betullah doc. dia kena sinusitis), ieja amieja, munna, cik Ecah, Zefa norasmara, Idasz, Qhaifa nur, Hanis Azla, Masya, cheqna, Fatin Marz, azatiesayang, izla, Henrietta Jose, nabila_2908, Temuk, Rtp Farra Arisya, fieda, eda_ej, Iza Teratak usang, Panglima, Muda, Kazman/Sue, Kayna, anitadiana, Lia, Tiramisu Fatiema, Azlan Strider, eelobor, Maya Mayana, nadz, ariana dan Citarasa Rinduan.

Untuk pengetahuan semua sehingga hari ini Nurienne masih dalam cuti sakit. Moga dia boleh kembali ke sekolah pada Isnin depan.

Sekali lagi terima kasih semuanya:)

mama irfan said...

yess mama pon suka makanan old town... setiap kali pergi x miss roti bakar n mee kari fav mama.... hope nurienne cepat sembuh... baru buka blog akak hari ni....

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

Tengok makanan waktu2 tengahari ni, mang menjadi la perut ni bergendang~ hohoho

Puan Kutu said...

kesin nurrienne.sy pun baru lega dr sakit tekak..

Cik Ina Do Do Cheng said...

sedapnya tengok gambar gambar makanan tu kak zakie. cite pasal nurien ni, cik ina teringat yuyilah dia pun kena cam nurien, selsema dan sakit kepala, sampai sekarang ni, cik ina nah suruh dia gi checklah.risau plak.

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat:-

Mama irfan, eeiyss, Puan Kutu dan Cik Ina DDC (betuk CIk ina baik pergi sebab jumpa doktor. Macam kes nurienne nie bila dah jumpa baru tahu yg disebalik rahang pipi dia ada himpunan nanah yg kena keluarkan).

Terima kasih sekali lagi buat semua.

eiela said...

sedapnya...