Friday, March 30, 2012

Utusan dari adik

Ambil bantal, tepuk-tepuk untuk membaringkan kepala. Tiba-tiba hubby terjumpa kertas di bawah bantal. Kemudian hulur pada aku kertas itu. Aku ambil dan letak dalam bakul sikat di atas almari bersebelahan katil kami. Dalam hati siapa lagi kalau bukan adik sebab semalam balik kerja aku nampak dia ada di dalam bilik aku sambil membaca buku - peperiksaan sekolah agama minggu ini.

Pagi hendak sikat rambut jumpa kertas malam tadi. Bagaikan postcard yang berlipat. Aku buka dan membaca apa yang ditulisnya - senyum sendiri.  Kemudian aku hulur pada hubby. Kami senyum. Tidak cukup setiap kali hendak ke sekolah "Mama/Papa doakan adik periksa hari ini tau".

Lipat dua - Inilah cara penyampaian yang asal

Buka - Bila dibuka ianya adalah postcard Angry birds

Utusan dia - Lihatlah gambar lukisan tangan adik. Anak aku kesemuanya tidak ada bakat melukis macam mama-papanya juga.

 ~~ Anak juga punya perasaan mahu isi hatinya dibaca dan diambil berat. Tidak cukup dengan kata-kata ia mahu juga disampaikan melalui tulisan.~~










75 comments:

dwaty said...

so sweet... sib baik adik tak letak setem sekali... hehehehe

Nazayiena said...

Dpt poskad angry bird,memang kadang2 situasi lebih senang meluahkan dgn tulisan berbanding kata2....

kakcik said...

InsyaAllah adik akan berjaya dengan usaha adik dan dengan iringan doa dari mama papa. :)

:: Mrs.Eady :: said...

alahaiii..sgt sgt sweet!!

YB said...

drpd kecil dah ada wawasan. Bagus tuh!

Sharifah Nadzarah said...

ADIK SAMA DGN ALEYA ANAK SY KAK..SUKA BAGI SURAT..

Nini D.. said...

moga adik dapat no.1 insyaAllah...

FasiHaH SupiaN said...

sweetnya anak akak~

mama maman aka yana said...

dah cumil dah tu kak.. hehehe.. kalu sy maybe lukis org lidi je la.. hahaha..

@cu SaYaNg said...

sweet nye...good luck adik :)

mama ju, said...

Salam KZ

Hebatnya anak KZ.
Moga dia jadi anak soleh dan berjaya dlm pelajaran dan kehidupan.

sisdee said...

budak2 skarang mmg pndai kan..syahmi pun slalu bagi kad n note tuk saya ;)

adarnadzmie said...

seronok nya kak n hubby dapat kad dari adik...:)

QueeN TerataI said...

syahdunya Queen baca. walau ringkas tp cara dia menyatakan tu amat tersentuh hati... pasti kak zakie bangga punya anak yg begini cerdik kan... Semoga Ammar juga menjadi anak yg cerdik begini...

gadisBunga said...

dulu masa kat U saya pernah tulis surat bagi kat mak ayah. cerita pasal keadaan kat situ dgn mintak restu belajar. hihi. tak tau la ada lagi ke tak suratnye tu. :D

::NureeN:: said...

sweetnya.. :)
AMIN.. aunty doa dr jauh yerr deq amar..

amirah said...

sweetnyaa...saya rasa kebanyakan anak perempuan mcm tu la kak..sebab saya pun pernah buat..ngeee...hehe..good luck adik!

Pok Amai-Amai said...

Ala.....sweetnya adik. sejuk ati mama papa klu mcm nie tau. Huhuhuhu!

MOKCIK AZWA said...

sweetnya hehehe

semoga berjaya adik!

Acik Erna said...

begitu la ragam anak2..tu yang tak boleh berpisah jauh tu

norhidana said...

sweetnyer kak... hehheheh
suke tul... dana sampai ke tua kalu nk bt apa2 yg besar2, peksa ke apa msti tepon mak mintak doa... yelah doa mereka kn paling mustajab

Citarasa Rinduan said...

semoga adik berjaya..
menjadi anak yang baik didunia dan diakhirat..

mmg kak.. ayu setuju sangat.. kalau ayu lukis muka umai.. umai akan simpan dan tayang pada kawan2..

dia hargaikannn

Rai Ourkizuna said...

comel...hehe..walau pun zaman teknologi sekarang ni telefon pun dah boleh..tapi bila hantar utusan macam ni rasa lebih bermakna kan..

Munnafendy said...

sweetnyeeeeeee...mesti sejuk je perut akak ek? hihi

ajumohit said...

So sweeeeeeettt!!! Bagusnya Adik, auntie proud of you!! Sweet family hehehe

Masya said...

mesti rasa terharukan...

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakZakie

MasyaAllah, adik tahu restu ibu bapa amat penting.. bahagia rasanya kan ada anak comel seperti ini.. semoga sentiasa mendapat keberkatan ya kakzakie.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terharu nye..
tak tahu nk ckp apa..
anak yg baik Adik ni..
Pokok Manggis Depan Rumah

ainhany said...

salam kak zakie,

insyaALLAH adik, cu jugak doakan kejayaan adik bukan je no 1. tapi peratusan yang terbaik! adik boleh!!

syukurlah kak, begitu kreatif adik menyampaikan hajatnya.muga2 mama dan papa buat yang terbaik untuk adik .

amin

ainhany said...

salam kak zakie,

insyaALLAH adik, cu jugak doakan kejayaan adik bukan je no 1. tapi peratusan yang terbaik! adik boleh!!

syukurlah kak, begitu kreatif adik menyampaikan hajatnya.muga2 mama dan papa buat yang terbaik untuk adik .

amin

ainhany said...

salam kak zakie,

insyaALLAH adik, cu jugak doakan kejayaan adik bukan je no 1. tapi peratusan yang terbaik! adik boleh!!

syukurlah kak, begitu kreatif adik menyampaikan hajatnya.muga2 mama dan papa buat yang terbaik untuk adik .

amin

Kazman / Sue said...

alahaiii... comelnya lukisan dia...

Deru Ombak said...

Alahai comelnya msg.... :)

Aliesha Kirana said...

alahai sweetnyaa. terharu rasa. heehehe. comel3!

cIk JanNah said...

so sweet.
comel betol si adik dengan angry birdnya. Insyallah auntie jannah pon doakan adik berjaya dan dpat no 1 yea .

ieda said...

alah2 .. sweet nye akakkkk
adik memang seorang yg manja .. jarang anak lelaki suek kirim2 kad nie ;)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

alahai... cumilnya cara pemberitahuan dia... macam kita juga melalui blog (^___^) mereka lebih2 lagi kreativ

Qhaifa Nur said...

tak sempat nak beri kat mama papa...
tersentuh bila membacanya...

are_lin@yu said...

pandainya..hehe..ank akak ker?sweet ja kcik2 dh pndai wt kita trharu kan..;-)

miloais milo said...

comel banget caranya tu....

Alin Marlini said...

cara terbaik untuk lahkan perasaan...good idea :)

Zefa NorAsmara said...

Semoga berjaya adik!! Comel je dia, siap buat kad lagi.. :D

~~zana@pb~~ said...

Betul kakzakie, kekadang anak2 ni tak pandai nak mengatur ayat kalau face to face. Anak pb pula tak biasa nota2 ni sb ibu dia tak keje...hehe...sound direct kalau ada apa2 masalah. InsyaAllah berkat doa ibuayah, anak2 lulus peperiksaan dgn cemerlang.

hemm...anak pb tak ikut mcm ibu dia yg pandai melukis, tulisan dia pun buruk sgt.

mama aini said...

ehem..suara hati ank2..dulu ank mama pun selalu tulis nota2 begini utk mama & papa dia..sekejap je masa berlalu..skrg dia dah jadi hak org..hu2x..

s a r said...

assalamualaikum kak zakie.

erm, saya pulak yang touching ni kakzakie. :')

IMANSHAH said...

dulu2 saya tak pandai pun buat benda ni..org kampung kak

acheeqa farhana said...

aloloo...so sweet adk...warkah utk papa dn mama..hehe

cinnamon.com said...

anak2 skrg tak mcm dulu2 kan..kita tak pernah pun kasi apa2 kat parents

skrg anak2 semakin bijak.

yg perempuan cepat dewasa n sensitif.

good luck utk anaknya.

Ros said...

Salam Kakzakie,

Rapat sungguh kakzakie dengan anak2 ya...syukur alhamdulillah....

Semoga adik mendapat no 1 ya....

nabilah_2908 said...

comel.... :)

good luck tuk adik... :)

Papa Mifz said...

insyallah kejayaan menanti anak akak...:)

munna said...

InsyaALLAH adik akan dapat no. 1 nanti.....

sahromnasrudin said...

kami doakan beliau mudah hadapi peperiksaan ini dgn tenang ya

Aine Ainun said...

Kdg2 ada org dgn mnulis@melukis dia dpt mluahkan dgn jelas...;)

amin, smoga dik dpt no1

LYAfrina said...

sweetnyer... sesungguhnya doa drp ibu bapa sguh mujarab...

alahi..tsentuh kalo dpt kad mcm ni luahan dr anak... hrp..asya pon mcm ni bla bsr nnti

Teenager Housemaid said...

sedih pula baca ayat kak zakie yang last tu..:')

bagusnya anak kak zakie ni..:D

Eye_nee said...

anak2 ni kan kakzakie selalu buat kita senyum..tersenyum penuh keikhlasan...

anitadiana said...

so sweet lah kak..jadi toucing lak ita he..he..bagusnya lah anak2 ne...

Cikgu Tie said...

kreatif betul cara adik nak menyampaikan hasratnya kannn!Semoga adik berjaya mendapat no 1.

Maya Mayana said...

hehe..comel...

dulu yana suka tulis dlm diari sebab tkde tempat nk bercerita...kwn2 yana kata yana ni terlebih dewasa..mrk tk boleh nk faham apa yg kita nk sampaikan...:)

good luck buaat adik yg sweet :)

YATZAKIE said...

so sweet nye dia...lps ni dia mesti bg akak kapal terbang kertas lak..hehe

Kakzakie said...

Anak kita punya cara dan pemikiran yang ada kalanya tidak kita sangkakan. Apa lagi anak perempuan biasanya suka membuat titipan seperti ini walau selalu makan bersama, bercerita atau rehat bersama. Terima kasih buat semua yang memberikan komen atas N3 kakak kali ini:-

dwaty, Nazayiena, kakcik, Mrs Eady, YB, Sharifah Nadzarah, Nini D, Fasihah Supian, Mama Maman aka yana, @cu Sayang, Mama Ju, sisdee, adarnadzmie, Queen Teratai, gadisBunga (anak kakak yg pertama/kedua sebab duduk asrama pun sama - nak masuk dewan periksa mesti call dulu), Nureen, Amirah, Pok Amai-Amai, Mokcik Azwa, Acik Erna, norhidana, Citarasa Rinduan, Rai Ourkizuna, Munnafendy, Ajumohit, Masya, Werdah, Pokok Manggis Depan Rumah, ainhany, Kazman/Sue, Deru Ombak, Aliesha Kirana, Cik Jannah, ieda, eeiyss, Qhaifa Nur, are_lin@yu, miloais milo, Alin Marlini, zefa norasmaara, zana@pB, mama aini, sar, imanshah, acheeqa farhana, cinnamon.com (betullah dulu kakak nak beli postcard pun tak ada duit), Ros, nabila_2908, Papa Mifz, Munna, sahromnasrudin, Aine Ainun, Lyafrina, Teenager Housemaid, Eye_nee, anitadiana, Cikgu Tie, Maya Mayana dan Yatzakie (selalu dia suka bagi kaka postcard tulis Ilove you).

Segala komen dan doa-doa dari teman semua kakak ucapkan terima kasih...

Chik Na said...

sweetnya..chik na jarang dapat surat kecuali hari ibu or hari lahir

Tihara said...

bijak anak akak ni :)

Santri T.P.I.N.I said...

alahai... so sweet, inilah penenang jiwa untuk ibubapa...

Cik Ina Do Do Cheng said...

comeinya pesanan tu.betul tu kak zakie, siap lagi yang nak faham isi hati anak kalau bukan kita. Semoga Allah SWT perkenankan permintaan adik tu.Amin

Cikgu Ma said...

ala, tersentuh plak baca

Puan Kutu said...

sgt sweet cara penyampaian dr adk..sy yg membacanya pun terharu..:)

gudluck utk anak akak..

miss daya said...

sweet laa.. gudluck adik:-D

Ann Ishak said...

semoga adik berjaya nanti ye, dapat No 1...amin

Cikli said...

buat elok-elok exam adik. nanti mama pula yang jadi angry bird

Kakzakie said...

Terima kasih juga kakak ucapkan buat teman berikut: -

Chik Na, Tihara, Santri TPINI, Cik Ina DDC (Cik Ina mesti faham sangat bab anak-anak kan), Cikgu Ma, Puan Kutu, Miss Daya, Ann Ishak dan Cikli (Mama tak kisah janji dah berusaha).

Sekali lagi terima kasih dari kakak.

HeNRieTTa JoSe said...

so sweet....huhuhu.....

MamaEma said...

sangat sweet anak akak

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

pandai nyerrr...cute pulak tue.