Wednesday, March 28, 2012

WW - Bila melihat kawan sudah dapat wang lebih bayar

Tinggilah tinggi, tinggi-tinggi burung di awan
bulan-bulan ambil gaji, cukup tahun cepat selesaikan


49 comments:

LYAfrina said...

borang ni utk aper yer

miloais milo said...

iols blom isi lagi lah... sokmo buat online....

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

awat is tataupun pasai borang ni... untuk apa ye?

aanie said...

cukai lebih bayar ke kak?

Ucu Faridah said...

ucu tengah sibuk buatkn online utk bos n isteri dia punya....sendiri punya sudah settle n dah dpt pon duit refund...hehhee..kayo sokojap...

Rai Ourkizuna said...

saya dah nak abis guna dah kak duit tax return tu..cepat pulak diorang proses kali ni..hehehe...

cheqna said...

stakat ni tak kena isi lagi =)

kakcik said...

Kakcik telah menunaikan tanggungjawab melalui e-filing saja. :)

Munnafendy said...

belum sampai masa lg utk sy isi borang ni..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Adeii..Eija x buat lagi e filing..
dah lupa password..
masih lg mencari2 fail yg dh buat thn lepas..

mama maman aka yana said...

alamak.. blm buat lg la.. nak kena buat nih.. huhuhu

Nazayiena said...

Nurul pun blm lg isi e filing nie...

ajumohit said...

owh saya dah isi dah kak, alhamdulillah tak perlu byr apa2..

Zie said...

BELUM ISI... RASANYA TAK KENA KOT... HEHEHEH

Kunang-Kunang said...

Mudah2an harap kakzakie tercapai segera. Yerlah hak kita.

QueeN TerataI said...

sedang bertatih nak belaja pasal semua benda ni.. ngeeeee :)

nabilah_2908 said...

pendapat melebihi 3 ribu baru kena isi borang ni kan kak?

norhidana said...

dana lum ckup lg utk di potong...huhuhui

Daddy Ziyyad said...

saya dah lama tak bayar ke lhdn.
ke pusat zakat aja

Acik Erna said...

kakzakie..dah bertahun tak kena cukai kakzakie..tapii borang tetap hantar

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

huhu x berkaitan

amirah said...

tk buat2 lagi ni kak...

ieda said...

huhuhuh saya x isi layie akak huhuhu
dah x tahu nak isi macam mana adehhhhhhhhhhhhhhhhh ;)

Lia said...

hehee.. surirumah mcm lia takyah isi kan.. hehehee:)

@cu SaYaNg said...

acu pun lum isi lagi :D

Aien Not Alien said...

ada kena mengena dengan cukai ni...terlebih bayar minta balik..heee

Aine Ainun said...

Erm...saya lg x tau borang apakah ini?? Heheheheehe

FasiHaH SupiaN said...

saya sedang blaja malaysian taxation skrg ni...akak ada lebihan yang lhdn kene bayar akak ke? dorang tak byr lagi? xpe insyaAllah adalah tu nanti dia bayar...

aliesha kirana said...

saya tak reti apa apa pasal cukai. hohohoh

cinnamon.com said...

mcm2 cukai nak kena bayar..

cukai pintu toilet diorg tak nak pulak.

suami kerja sorang2 tanggung 4 mulut..boleh lps ni..kan kak.

Ati Masrif said...

salam kak,

ati tak pernah isi dan
tak perlu pun..hik3

kayna said...

da dapat???? saya belum dapat lagi wang lebih bayar... tapi asyik bayar je ni.. haish..!!

Pok Amai-Amai said...

Hahahahah! Suami sy sedang usahakan secepat mgkn nie kak.

Tapi adakah ianya kekal smpi bile2 atau hanya bermusim saja efisyen itu? Harapnya kekal lah...

=D

Nini D.. said...

kata cik asbenn...
"tanggungjawab sudah diselesaikan.." :)

cIk JanNah said...

borang apa nie kak?
bayar cukai ke?

Mizz ErMa said...

hehehe..betul tu, tepat sekali..=D

Zaitun said...

Kak Zai selalu bagi borang/bil pada hubby suruh bayar balik hehehe...

Surirumah takyah nak isi borang segala.

Amie said...

laaa... belum online lagi.

Citarasa Rinduan said...

kawan ayu dapat rm 900..

bestnya

Puan Kutu said...

nak komen macam cik betty.huhu tak berkaitan.haha..

munna said...

munna baru je tlg isikan utk boss munna borang ni

Kancil 8349 said...

kancil belum kena lagi borang nie...masih baru lagi...namun gaji naik confirm kena kejar

Kakzakie said...

Tempoh masih belum berakhir utk kita submit ke LHDN kerana masih sebulan lagi tetapi bila ramai kawan kakak yg sudah dapat balik cukai terlebih bayar melalui PCB (potogan cukai bergaji) kakak baru terkedik-kedik nak buat.

Terima kasih buat semua yang memberikan komen: -

Lyafrina (ini borang income-tax Lya), miloais milo, eeiyss, aanie (biasanya kalau deduct ikut PCB memang ada lebihan), ucu Faridah Rai Ourkizuna, cheqna, kakcik, Munnafendy, Sweetmama@Eija, Mama maman aka yana, Nazayiena, Ajumohit, Zie, Kunang-Kunang, Queen Teratai, nabila_2908 (bergantung bujang/dah kahwin dan jumlah gaji - kalau bujang dan kahwin tapi suami/isteri bekerja PCB bermula dari gaji 2451-2500 - tapi biasanya gaji ini tak kenalah cukai tapi borang tetap kena submit. Kena lihat schedule of monthly tax decuction), noridana, Daddy Ziyyad (tak isi borang yg OG ke doc.- biasa kalau sykt isi borang OG), Acik Erna, Rina Avail, Amirah, ieda, Lia, @cu Sayang, Aien not Alien, Aine Ainun, Fasihah Supian (kerja audit firm kena tahu selok-belok taxation dik..), aliesha kirana, cinnamon.com, Ati Masrif, kayna, Pok Amai-Amai, Nini D, Cik Jannah, Mizz Erma, Zaitun, Amie, Citarasa Rinduan, Puan Kutu, munna dan Kancil 8349.

Terima kasih atas komen-komen semuanya.

Cik Ina Do Do Cheng said...

belum isi lagi kak zakie, EA form dorang tak kasi lagi.cik ina belum pernah kena potong income tax, gaji cik ina sikit.

Azlan Strider said...

hehehe..mesti syok kalau dapat surat kata terlebih bayar kan??hehehe

Regards,
-Strider-

ainhany said...

ucu pun belum lagi...
huhuuu

anitadiana said...

kak ..ita tak pernah lagi..gaji kocik....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tak lama lg hubby kena byr benda ni..haishhh.

kerja 12 bulan kena byr sebulan tax.huwaaaaaaaaaaa...parah parah.itulah yg kena kami ikhlaskan utk duduk dkt dgn family .huhu

Pokok Manggis Depan Rumah said...

last kene hantar ni 31 april kan?
kene isi e-filing la kot gaya nye..
Pokok Manggis Depan Rumah