Friday, March 2, 2012

Sejenak di Jakel, Tampoi

Tarikh 25-02-2012. Sementara anak-anak yang duduk di asrama diberi kelepasan untuk balik ke rumah pada hujung minggu aku bersama anak-anak telah pergi ke Jakel, Tampoi. Sungguh rambang biji mata melihat beraneka warna dan corak kain berderet-deret. Tujuan asal mahu mencari tudung buat Yasmien sebagai basahan di asrama tetapi akhirnya kami terjebak membeli kain bahan. Bila tiba di kaunter baru sedar lima ratus juga kami berhabis. Tapi dengan jumlah terkumpul itulah membolehkan kami layak untuk menyertai cabutan bertuah. Kalau ada tuah itu bolehlah dapat sebuah kereta Myvi atau paling tidak dapat laptop (berangan dulu hihihi....). Mereka yang berbelanja seribu ke atas boleh masuk ke peti cabutan bertuah yang ganjarannya dapat melancung ke Paris (hebat kan....).

Kini telah ada dua pasang kain yang belum berjahit setiap seorang. Niat di hati untuk dipakai dihari pernikahan sepupu anak-anak yang bertunang pada tahun lepas. Dijangkakan dapatlah dipakai pada pertengahan tahun. Tudung Yasmien pula telah siap berjahit dan akan dihantar pada hari Ahad ini.
Memilih - Anak-anak yang rambang mata memilih. Bila satu pilih polkadot semuanya ikut sama. Satu pilih berbunga semua pun ikut juga.

Pilihan masing-masing - Atas kiri (mama), bawah (Mak Zah), atas kanan (Nurienne) tengah kanan (Yasmien) dan bawah kanan (Adik)

Gambar atas - Dari kiri ke kanan untuk Mama, Nurienne, Yasmien dan adik.
Gambar bawah - Tudung Yasmien (masa gambar ini diambil sudah berjahit tapi bahagian tepi belum dililin lagi).



~~ Kena pergi sekali lagi untuk persediaan awal sebelum menjelang puasa. Lama sudah aku praktikkan tidak menjahit di waktu bulan Ramadhan. Terasa lebih tenang.~~



55 comments:

Sharifah Nadzarah said...

akak!!!! nape tak calling2...
kita pun ada gi jugak..opis kita dekat jer ngan jakel.. depan M.SALIM tu..balik keje aritu kita ada singgah jakel..akak gi kul bape..
wah cantik2 plak kain tu..nak gi tgok lah lunch nanti...hikhikhik..

ajumohit said...

Waa dh shopping raya ye kak... Cantik2 belaka kain pilihan masing2, sweet je kaler dia, saya pon dah start beli untuk raya ni hihi

Nazayiena said...

Wah nie dah mcm shopping utk raya je,klu shopping utk raya mesti lebih byk dr yg nie....

@lfidah @dim said...

kak,cantiklah kain dot dot dot tue..sangat tertarik..

Deru Ombak said...

Salam kakzakie..

Baju kurung kakya beli dah siap jek,sejak tukang jahit baju kurung kakya berhijrah...harga Jakel ok tak? Kalau mahal sgt x larat saya kakzakie, sbb hari2 pakai baju kurung.

sisdee said...

shopping raya ek...hehehehhe..dulu rajin mbeli kat jakel tapi now nie mcm mls lak..lebih2 lagi kang terlepas ke depan tu lak (ariani) lagi byk lak berabis hahahaha

~ yus ~ said...

akak! Cantik2 coraknya. Yang polkadot tu cantiklah! Berkenan tgk.

amirah said...

eee..nuriene punya polkadot sgt la cantik kak...sekrng jakel memang tgh sale kan..rugi kalau tak beli time dia sale sebab kalau takde sale boleh tahan mahal gak harganya

Ladysirna FA said...

bestnya banyak kain diborong, saya dah lama tak beli kain macam ni, selalu beli dah siap je...

cIk JanNah said...

wah buat boleh buat baju raya terus nie kak. kain polka dot tu cantek..

Cikgu Ma said...

cantiknya kak....saya tak penah masuk jakel...kalo ada pun borong kat jalan TAR jerrr

Nini D.. said...

polka dot merah atas sblh kanan tu sgt suweet

makdara TERdiva said...

nampaknya kak zaki dah bersiap awal2 lg.. :)

kena pi terjah jakel la nampaknye

adarnadzmie said...

byknya borong kain yer kak.. teringat sopin baju raya la pulak..hehe..:)

FasiHaH SupiaN said...

akak jahit sendiri ye kak? bagusnya..tapi baju yang corak bulat2 tu cantik~

Masya said...

lame dah tak pergi jakel, x suke sbb pelayan dia suka ikut kt ssh nak pilih hihihihi....

banyaknya borong untuk raya ker??

So Shy Lady (SSL) said...

suka dgn pilihan nurienne tu... bagus akk jahit sndiri.

Ramadan bulan utk b ibadah so better buat psiapn sblum msuk blan puasa kan kak ;)

Munnafendy said...

salam akak =)

kalau masuk jakel mmg rmbg mata kan? bpinar2 mata nak memilih..hihi..polka dot tu tgh in skrg ni..msti comel mak anak sama2 pakai polka dot..

Hanis Azla said...

berkenan saya dgn kain2 pilihan akak sekeluarga.. menarik corak dan warnanya.. saya memang jarang membeli kain pasang.. sebab yg readymade selalu jd pilihan..

Mama Ema said...

dua pasang setiap orang ke..awalnya prepare..

Cho Zila said...

memang elok prepare awal2kan.. dah lama tak menjahit baju sendiri .. dah lupapun agaknyer...

norhidana said...

wah2 blanja baju raya ye kak... bestnyer
dana pun pikir nk beli awal2... lgpun baju edy ngn aiyan kang mak metua boleh jhtkan...maklum baju melayu je

Mamamya said...

lia b'kenan dgn baju nurienne yg polka dot tu... :) blm ada lagi corak baju mcm tu...t'ingin juga nak ada sepasang... :)

mmg elok buat persediaan awal kan kak..klu x nnti kelam kabut jadinya,untungnya kak zakie pandai menjahit sendiri..klu lia lagi lah nak kene beli awal sbb takut nnti tailor dah x nak jahit...

Tiramisu Fatiema said...

cantik kain nye..sy baju raya tak cari lagi nie..haah

Kazman / Sue said...

wah.... ini anak beranak boleh rambang mata jadinya ni.... heee3x

Adylia Qarissa said...

yang pokodot tu cantik la :)

mama maman aka yana said...

Lawa2 la pilihan korang.. aduhai.. kena terjah jugak nih.. hehehe.. tp masalah lak nak berjahit.. MALAS.. hahaha

cinnamon.com said...

tahun ni baju berbintik2 agaknya..

dah keluar balik..baju2 lama dah bg kat orang..ada dua tiga pasang yg berbintik2 ni..ingatkan apam saya je yg berbintik

tak pelah tak ada duit..satu meja saya penuhkan apam polka dot

Ibu Lala said...

pandainya akk jahit. nak tempah boleh tak? saya tak suka pegi jakel sbb rimas. org ramai ditambah lagi dgn pekerja yg suka ikut kita kesana kesini.

nabilah_2908 said...

kain polkodot merah milik Nurienne menawan hati sy...huhu... :)

zue said...

semua cantik2..klu zue dah rambang mata klu gi jakel..pilih2 akhirnya bawak balik yg x lawa..

ct rahani said...

cantik kain polkadot tu kak.. sy pun klu ke jakel tampoi tu sure rambang biji mata.. last pegi masa big sale bulan dec tahun lepas..

Alin Marlini said...

suka ngan kain cotton tu...comel :)

eelobor said...

dah fesyen sekarang kut kain cam gitu. huhuhu... awal nyer persiapan akak

@cu SaYaNg said...

fuhhh!!! dah siap nak shopping utk raya ek...bagus!! bagus!! awal2 siap nanti dah tak yah nak fikir dah kan?

Pok Amai-Amai said...

Aiseh! Sy pun kena start beli kainlah mcm nie. Maklumlah...org kite nie teruja nak raye tu lebih sket. Asal bln pose, takde sape sudi terima tempahan. Huhuhuhu!

wahida said...

harap2 akak dapatlah salah satu cabutan bertuah tu...amin...

Zaitun said...

Baju kakzakie yang polkadot tu cantik.

Elok buat persedian awal taklah kelam kabut nanti.

Kancil 8349 said...

wah...semua kain canrik....

Maya Mayana said...

dulu yana pernah keje kat jakel..dpt murah2 baju ,karpet...

org pompuan ni susah kalau dh smpai kedai kain kak :)

mesti terbeli selai dua

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear Kak Zakie:)

Nampaknya..bergaya sakan akak..dengan baju berkain polka dot nihhh..:)
Cantik!!:)

ariana said...

Wah..seronoknya shopping akak. Semuanya cantik2..yg polka dot tu mcm sepakat dah ye..sesuai lah utk satu family tu..

Akak pandai menjahit ye..untung lah..sy tgn keras..huhu mesin jahit ada, tp digunakan utk jahit baju2 yg koyak je bolehlah..

Cik Ina Do Do Cheng said...

Jakel terbaek.cantik-cantik kain kat situ kak zakie.bagus buat persedian awal, nanti sampai tarikh tu tak de lah kelam kabut. siadik kemain ceria lagi ngan mama : )

Santri T.P.I.N.I said...

wah...shoping sakan anak-anak akak yer, betul tu kak, buat persiapan awal lebih baik dari saat-saat akhir ni...tapi tak awal sangat ke kak?ni baru bulan rabiul awal...he3

MulutPayau said...

amboiiii kak.....bnyaknya memborong kain....kain polkadot tu mmng sweet sangat.....

fuad ansari said...

asal sebut tampoi, teringat hospital bahagia.. ooh, rupanya ada kedai kain yg menarik utk dilawati... erm, info yg baik utk kaum wanita.. (",)

ckLah @xiiinam said...

corak polka dotbtu memang sesuai untuk anak-anak perempuan...hehe

Hanih Borhan said...

Orang perempuan, tua muda ke mesti suka kain... Haha... Saya kalau ikut mak masuk kedai kain, dah mula rasa rimas,haha...

YATZAKIE said...

cantik corak kain tu kak..saya suke..hehe

Kakzakie said...

Kakak membeli kain ini bukanlah utk Hari Raya kawan-kawan. Tetapi utk dipakai pada bulan May-June ini kerana anak saudara kakak akan menikah. Tapi kakak rasa akan ke Jakel lagi utk kegunaan Hari Raya kelak.

Terima kasih buat teman-teman kakak semua: -

Sharifah Nadzarah, Ajumohit, Nazayiena, Alfida Adim, Deru Ombak, sisdee, yus, amirah, Ladysirna FA, Cik Jannah, Cikgu Ma, Nini D, makdara Terdiva, adarnadzmie, Fasihah Supian, Masya, So Shy Lady, Munnafendy, Hanis Azla, Mama Ema, Cho Zila, norhidana, Mamamya, Tiramisu Fatiema, Kazman/Sue, Adylia Qarissa, mama maman aka yana, cinnamon.com, ibu Lala, nabila_2908, Zue, ct rahani, alin marlini, eelobor, Acu sayang, Pok Amai-Amai, wahida, Zaitun, Kancil8349, Maya Mayana, Pn. Kartini, ariana (jahit baju sendiri upah tak buat lagi dah - dah malas hihi...), Cik Ina DDC, Santri TPINI, Mulut Payau, fuad ansari (itu hospital org gila hihi...), ckLah@xiiinam, Hanih Borhan (belajar memilih kain masa bujang ni dik...) dan Yatzakie.

Terima kasih semuanya.

fazrulnoor said...

mak ai, banyaknyer beli

Salina said...

cantik2nya pilihan akak..geram nengoknya..ni jeles nih..huhu..

Kakzakie said...

@ fazrulnoor: 2 pasang je setiap sorang

@ Salina: Kalau pergi lagilah Salina geram tengok tak tahu nak pilih dah...

Kakzakie said...
This comment has been removed by the author.
anitadiana said...

cantik-cantiknya kak ...ita pun nak cari baju pokodot oren untuk tema raya tahun ne...