Thursday, March 1, 2012

Shintamet dan Hydrosil

Shintamet dan Hydrosil - Kita berusaha yang menyembuhkannya tetap Allah.

Gastrik - Minggu ini sudah masuk 2 minggu aku tidak berpuasa mana mungkin gastrik tetapi itulah yang dikatakan doktor. Angin - juga aku rasa makan tidak pernah tinggal bahkan bukan sepinggan dua tapi lebih dari itu. Kalau 'hangin' mungkin juga sebab tugasan hujung bulan biasalah semua yang bekerja pasti merasai sama.

Meniti hidup seharian tidak selalunya indah belaka. Sesekali kena harungi ujian yang diberikan olehNya. Cuba bertahan masih gagal. Menuju ke klinik sebagai usaha selain bermunajat moga diberi kesembuhan segera. Apa yang nyata hari ini aku akan berada di atas tilam melebihi masa dari waktu biasa.


~~Minda tetap ingat tugasan yang belum selesai.~~



66 comments:

Sharifah Nadzarah said...

sy pun ada juga sakit cm ni kak..
klu kene sampai tak boleh nak berjalan..

ajumohit said...

adik saya pon gastrik kak, mmg smpi skrg pon still ada lagi, angin tu yang tak tahan tu, akak makan ubat ye, semoga segera sihat

noor said...

get well soon kak..
gastrik xboleh tak mkn dan tlebih mkn kan kak..nor doakn akak cpt sihat yer AMIN...

anitadiana said...

semoga kak cepat sembuh ya....jangan lupa makan dulu sebelum makan ubat..take care ...

Huda said...

Jaga kesihatan ye kak, moga cepat sembuh.

gadisBunga said...

kalau gastrik sebab hangin tu mmg takde penawar malainkan semua org pikul tanggungjawab masing2 sebaik mungkin dan tak biarkan org lain hangin.

semoga cepat sembuh ye kak.. :)

Fatin Mraz said...

mm..kak zakie elakkan makan makanan berangin..

norhidana said...

huhuhui dugaan tuh kak...

LYAfrina said...

btl tu kak.. ada kalanya kt akan melalui detik2 sukar dlm hidup.. time tu hnya semngat n kekuatan serta ketabahan y perlu utk mgharunginya..

moga cpt sembuh yer

Pok Amai-Amai said...

Skg nie mmg musim tak sihatlah kan?

-Sara- said...

sara pon baru2 ni dtg angin n gastrik..melepek je kat katil..get well soon ye kak :)

Cho Zila said...

moga ccepat sembuh yerk.. gituler ubattu ikhtiar jer..

sisdee said...

bertabah kak..sakit tu ujian Allah.

Saya juga kurang sihat hari nie..

smoga cepat sembuh ek ;)

Mama Mirza said...

Alhamdulillah... Dia menguji kerana sayang... semoga cepat sembuh ya..

Nini D.. said...

cepat sehat kak...

adarnadzmie said...

saya besa gak jd ala2 gasrtik ni kak... cepat2 mkn ubat nasib baik sembuh cepat...:)

Ibu Lala said...

saya pun banyak angin dalam badan kak. Gastrik pun ada. Nak makan tapi tak ada selera sejak baik demam nih..

cinnamon.com said...

salam kak,semoga cepat sembuh.

lepas ni boleh berpuasa balik..

amirah said...

moga cepat sembuh ye kak...takpe, rehat2kan diri..mungkin Allah nak beri masa untuk akak berehat dr keje

Cikgu Ma said...

moga cepat sembuh kak...saya dah lama pencen gastrik...alhamdulillah...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak lmbt makan ya?


akak ada gastrik dan angin cuba ambil supplemen i-food..

cheqna said...

cheqna plak demam
huhuhu

sahromnasrudin said...

KAMI BERDOA SEMOGA AKAK CEPAT SEMBUH DAN URUSAN AKAK DIPERMUDAHKAN ALLAH SWT

Mamamya said...

semoga akak cpt sihat,bykkan berehat n jgn lupa makan ubat...

Anaa said...

kakzakie,
kalau gastrik timing makan ngan kuantiti kena jaga kan kak..

aliesha kirana said...

smoga akak cpt sembuh ye kak! AK pn rase mcm sllu masuk angin. rasa xselesa perut!

Zie said...

mudahndijauhkn dari gastrik ni.

Aien Not Alien said...

kalau perut pedih & masuk angin memang tak selesa...


moga cepat sembuh perut tu kak... ^_^"


*entri segmen tu kak, tak buat novel bersiri pun...hehe

eelobor said...

semoga Allah memelihara kesihatan akak....

~aYu~ said...

moga akak cpt sembuh yer.

Tiramisu Fatiema said...

moga cepat sembuh..jage makan ye kak..

Masya said...

bahaya yer klu ade gastrik ni.. semoga cpt sembuh.. jaga makan minum tau...

Daddy Ziyyad said...

Akak kena bezakan (actually doctor akak yg kena bezakan) betweeen pure gastric, reflux disease, or peptic ulcer disease.

nasihat saya, kalau chronically asyik sakit perut/pedih ulu hati, better pergi buat endoscopy.

Qhaifa Nur said...

sakit macam manapun tugasan tetap diingat, saya selalu kena bebel dgn hubby ....

moga kakzakie cepat sihat..

munna said...

semoga cepat sembuh kak zakie....

Acik Erna said...

asalam kakzakie semoga cepat sembuh..bila baca hydrosil tu acik tau dah ubat apa..sama la dengan acik..hari ni acik cuba balik untuk berpuasa berbekalkan ubat2an..alhamdulillah sehingga jam 3 ni masih bertahan dengan izin allah jua.

Kazman & Sue said...

kena banyak bersabar dengan ujian.... rajin makan ubat... semoga cepat sembuh

Nazayiena said...

Semoga Kakzakie cepat sembuh....

MulutPayau said...

jaga kesihatan ya kak....semoga cepat sembuh.....

aanie said...

time ni la peluang nak berehat kat umah kak...
semoga cepat sembuh....

zue said...

semoga cepat sembuh.

Ila Aqilah said...

kak rehat banyak2, makin ingat kerja makin sakit nanti..isk

moga cepat sembuh! :)

kasihibu said...

sya pernah kena gastrik, Ya Allah...terasa tak sanggup lagi menanggungnya

harap kakzakie beransur sembuh hendaknya

wahida said...

ya Allah kak..betul ke kak...
hubby saya ada gastrik..kesian sgt tgk dia..

akak kena mkn on time tau..bukan sbb akak mkn byk tak kena gastrik, dia kena mkn on time, yg penting jgn sesekali skip brekfes..

semoga akak cepat sembuh..

fieda said...

risau saya dgr org kena gastrik ni..mesti sakit kan..semoga akak sembuh cpt2 ye..

Cik Ina Do Do Cheng said...

minggu lepas pun cik ina dapat ubat cam kak zakie. entah-entah penyakit kita sama kot.angin susah nak keluar rasa pening semacam. sekarang ni cik ina kena bergantung ngan ubat tu. semoga kak zakie cepat sembuh ye.

Tihara said...

saya doakan semuga akak sihat selalu di samping tugasan harian..take care ea :)

Zaitun said...

Berehatlah,semoga kakzakie cepat sembuh.

Cik Ecah said...

huhu smg cepat2 sihat kak...

ct rahani said...

berehat la kak.. sy doakan semoga akak cepat sembuh.. amin..

Ati Masrif said...

semalam ati pun kena masuk angin
habis tak boleh menjahit
lepas makan postan rasa nk tido je
hari ok sikit..harap2 dapat habiskan
jahit bj jiran hari ni.

semoga cepat semboh kak!

MOKCIK AZWA said...

Salam KakZakie, semoga cepat sembuh ya..aminnn

nabilah_2908 said...

alahai...kesian akak..

moga cepat sembuh.. :)

Mieza said...

Assalamualaikum kakzakie,

Mendoakan agar akak cepat semboh, Sekadar berkongsi, ini ada sepotong doa sebelum kita makan ubat dari Prof. Muhaya yang saya dengar di radio IKIM:

Ya Allah bagi setiap rezeki HALAL yang diberikan kepadaku jadikanlah ia bahan yang baik, tenaga yang akan menyembuhkan tubuhku dan meningkatkan ketakwaanku kepada MU.

Selepas makan ubat yakin bahawa penyembuh segala penyakit hanyalah Allah s.w.t. InsyaAllah.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sakit itu nikmat... syafakillah ye~muah!

Citarasa Rinduan said...

kak.. ayu ada petua..
kak kena cari daun pudina...

amalkan hari2.. insyallah..
ayu sentiasa mendoakan kak dijauhkan dr sakit y bukan2

mama ju, said...

Moga cepat baik.
Cantek petua Ayu tu, boleh amal..

Temuk said...

Semoga cepat baik, kakzakie. Ubat tradisional atau komplementari biasa cuba jugakah? Bila perut dipenuhi angin (bunyi pun pum, pum), saya suka minum air halia, atau makan sedikit halia segar. Mustajab juga. Salam bahagia.

ILA HonEyBuNNy said...

akak...kesihatan kna jaga jugak..

take care...makan ubat tau..

rehatkan minda sekejap...nti dah sihat leh ciapkan tugas2 y ada..;)

Ann Ishak said...

samalah masalah kita ni kak, ann amalkan makan on time, tu je...pantang memang tak pernah nak ikut pun hihihih

Hanih Borhan said...

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara :)

Ros said...

Salam Kakzakie,

Semoga cepat sembuh ya Kakzakie.....kerja tu biar lah berpada pada janganlah sampai perut pulak di biar kan kosong pasai tak dan nak makan.......mesti kena makan tau kakzakie....

Kakzakie said...

Sungguh terharu atas doa-daoa kalian terhadap kakak. Buat masa ini kakak masih kena makan ubat-ubat tersebut disamping juga ubat demam sebab kepala pun pening-pening juga (bukan pening lalat tau hihi...)

Terima kasih buat: -

Sharifah Nadzarah, ajumohit, noor, anitadiana, Huda, gadisBunga, Fatin Mraz, norhidana, Lyafrina, Pok Amai-Amai, Sara, Cho Zila, sisdee, Mama Mirza, Nini D, adarnadzmie, Ibu Lala, cinnamon.com, Cikgu Ma, Rina Avail, Cheqna, Sahromnasrudin, Mamamya, Anaa, aliesha kirana, Zie, Aien not Alien, eelobor, Ayu, Tiramisu Fatiema, Masya, Daddy Ziyyad (itu juga yg doktor kata kalau seminggu ini tak sembuh lagi), Qaifa Nur, Munna, Acik Erna, Kazman & Sue, Nazayiena, Mulut Payau, aanie, Zue, Ila Aqila, Kasihibu, Wahida, fieda, Cik Ina DDC, Tihara, Zaitun, Cik Ecah, ct rahani, Ati Masrif, Mokcik Azwa, nabila_2908, Mieza (insya-allah dan terima kasih Mieza), eeiyss, Citarasa Rinduan (kakak nak mencubalah Ayu), Mama Ju, Temuk (kakak dah cuba cara ini cikgu), Ila Honeybunny, Ann Ishak, Hanih Borhan dan Ros.

Biasalah kalau sakit agak lambat sikit hendak sembuh. Namun kakak sangat terharu atas doa-doa teman semua. Insya-alllah dgn izin Allah kakak juga berharap hari ini kakak akan sembuh sepenuhnya..

Sekali lagi terima kasih semuanya.

Mama Ema said...

semuga cepat sembuh

sal said...

Wah meriahnya kain, gi sana memang rambang mata, semua nmpak cantik sampai susah nak buat pilihan

cuti2 nanti memang bnyk kerja kahwin..akak pun belikan anak2 kain untuk majlis khwin sepupu sepapatnya.

Maya Mayana said...

org kata kalau angin jgn mkn pulut...

yana ada gak gastrik ringan